Gyerektartás és láthatás


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.02. 17:30

A gyermek első szakmájának megszerzéséig fizetned kell!

Segítségre van szüksége, nem elfordulásra.

rolcsibaba # 2014.09.02. 18:01

Azt tudom hogy az első szakmáig kell alaphelyzetben fizetni. De... Kétszer megbukott ugyanazon az évfolyamon ugyan abból a tantárgyból. A törvényben benne van az is hogy ha nem alkalmas a vizsgái letételére akkor meg lehet indítani. Ráadásul abba hagyta a nappali sulit és dolgozik főállásban. Nem olvastad végig mit írtam.

derill # 2014.09.02. 19:21

rolcsibaba: Itt más gond is van azt gondolom, ugyanis az érdemtelenség is megállna. Amennyiben a nagykorúvá válást követően annyira sem méltatja a gyermek a szülőjét, hogy kapcsolatot tartson vele, akkor a joggyakorlat szerint tartásra érdemtelen, hiszen elvárható tőle, hogy ha azt szeretné, hogy eltartsák, akkor minimum meglátogatja a szülőjét néha. Egyébként tényleg lehet továbbtanulásra alkalmatlan és lehet rá hivatkozni. Én a lakóhelyem szerinti bíróságon adnám be, utalnék rá, hogy Siklóson volt ítélet és a gyerek Pécsen van bejelentve, de sz anya Németországban valahol ismeretlen helyen (nem derül ki, hogy a fiú hol van, azt is meg kell írni) és majd a bíróság küldi ahova akarja. Elvileg Siklósra.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.02. 19:50

rolcsibaba

De, végigolvastam. Csak remélni tudom, hogy a törvény olvasgatása közben a szülő kötelességéig is eljutottál.

Nyilván nem jutott volna idáig a gyermek, ha megfelelő környezetben, szülői támogatás mellett kell felnőnie. Bár azt gondolom, hogy mivel többször is nekirugaszkodik a tanulásnak, sőt nem adja fel és levelezőn folytatja, emellett dolgozni is fog, hogy el tudja magát tartani, talán a jelenlegi környezete mégiscsak pozitív hatással van rá.

Nem értek egyet Derillel. A felnőtté válás nem 18. éves kor betöltésével kezdődik. Amíg nem önfenntartó, mert iskolába jár, addig nem várható el, hogy 150-200 km-re lévő apját látogassa. Rolcsibaba, gondolom ugyanúgy, mint a fiad édesanyja, te is elhagytad a fiadat. Mivel a válás Siklóson volt, csak feltételezem, hogy a fiú az egyetlen, aki helyben maradt, mindkét szülője több száz km-re elköltözött Tőle.

Majd ha szülőként lépsz fel, esetleg tanárt fogadsz a fiad mellé és támogatod mind anyagilag, és mind erkölcsileg, akkor lesz elvárható, hogy a 4 órás keresményéből havonta vonatra szálljon és meglátogasson.

Már az is

chieftec # 2014.09.03. 10:48

Sziasztok!
Abban kellene segítség, hogy van 1 öt éves fiam, és a bíróság megítélte, hogy havi 10,000 ft-ot fizessek. Mivel nincs jövedelmem így nem tudtam fizetni, és ez az édesanyát sem zavarta mert tudta az anyagi helyzetem, és elfogadta.

Viszont nemrég megkeresett, hogy az államtól kapott már pár levelet amiben az áll, hogy tegyen lépéseket mert ugye az állam nem látja, hogy fizetném a tartás díjat.
Kérdésem, hogy mit tudunk most tenni?

Most már van jövedelmem tudnám fizetni, de visszamenőleg az 5 évet azt sajnos nem. Azt az elmaradást is be fogják rajtam hajtani?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 11:46

Hat hónapra visszamenőleg. Azt is lehet részletekben. Például akkor mostantól hat hónapig 20 ezret fizetsz. Aztán pedig a rendes tízet.

Pinky1986 # 2014.09.03. 21:22

Folyamatban levő válás esetén lehet-e valamit tenni, ha az anya bosszúból nem adja oda a gyereket hétvégére (8 éves), csak azért, mert az apa nem adott oda neki valamit? Közös felügyelet van még tudtommal, nincs semmilyen döntés (ideiglenes elhelyezés sem). Megteheti-e ezt az anya?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a gyerektartást az új törvények értelmében már megítélhetik visszamenőleg 3 évre (1 éve van folyamatban a válás), vagy még a régi rendszer szerint működik és csak fél évre kaphatja az anya?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 05:16

Félreérted te azt a fél évet.
Természetesen nem azt jelenti, hogy az ítélethozataltól számított hat hónapra visszamenőleg kötelezik a különélő szülőt, hanem a kereset benyújtásától számított hat hónapra. (És a három éves szabályra is ugyanez áll.)

(Úgy szeretem, mikor valaki kérdés címén előadja a téves értesüléseit.)

erypaizs001 # 2014.09.05. 08:42

Tanácsot szeretnék kérni jelenleg egyedül nevelem 10 hónapos kisfiam párom 2 hónapja hagyott el minket a családi pótlékon és a gyesen kívül semmilyen jövedelemmel nem rendelkezem,lehet e gyerek tartást igényelni és ha lehet mi ennek a menete?Hol lehet beadni az igényt?És még egy dolog az állandó lakcínmünk az nem az ahol jelenleg élünk ez befolyásol valamit? Várom válaszukat! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 10:37

Keresetet nyújtasz be a bíróságon. Célszerű, ha a gyerek
lakóhelye szerint illetékes járásbíróságot választod. Ügyvéd nem ártana.

(A bíróság nem fogja tudni, hogy az a cím, amelyet idézési címként megadsz, nem bejelentett lakóhely. De ah tudná, akkor se törődne vele.)

K.Krisztina80 # 2014.09.06. 10:14

Udvozlom! Tanacsot, illetve segitseget szeretnenk kerni. Parom kozel 10 eve fizeti a gyermektartast a volt felesegenek, rendszeresen. Volt felesege 1 eve egy kulfoldon elo ferfival el es fel even belul kulfoldre is fognak koltozni. Kozos gyermekuk mar 15 eves. Gimnaziumot most kezdte el, de valoszinu kulfoldi iskolaban fogja folytatni tanulmanyait. Talalkozasok gyakorisaga negyed/felevente talan 1x lesz. Erdeklodni szeretnenk, hogy ha mar kulfoldon fog elni (hazassagi viszonyban) a volt feleseg es a 15 eves gyermek is veluk fog elni, latni alig fogjuk, kotelesek vagyunk e fizetni a 10evvel ezelotti kiszabott gyerektartast.
Koszonjuk segitseguket!

Ancsamarinkó # 2014.09.06. 18:21

Üdvözlet!
Tanácsot szeretnék kérni.
Gyermekeim az Édesapjuknál vannak elhelyezve, én fizetem a tartásdíjat.
A volt férjem újra nősül.
Azt hallottam,ezután nem kötelezhet a gyerektartás fizetésére.
Mi igaz ebből?
Nem kibújni szeretnék,csak akkor azt a pénzt vagy egy részét félretenném a gyerekeknek későbbre.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel,

derill # 2014.09.07. 20:29

eripaizs001: igen, befolyásolja az illetékességet.
Az alperes lakóhelye, vagy a gyermek lakóhelye szerint is be lehet nyújtani a keresetet meg van még néhány más illetékességi ok is.
Pinky1986: ha a gyerek 8 éves és közös a felügyelet (tehát azonos jogaitok vannak) az iskolából is elviheted.

Immaculata: ez nem az én véleményem volt, hanem a bírói gyakorlat:

BH1984. 274.

I. Főiskolai, egyetemi tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermek nem méltó a törvényen alapuló tartásra, ha neki felróhatóan a tartásra kötelezett szülőjével szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít. Gondosan vizsgálni kell azonban, hogy a magatartást milyen ok és körülmény váltotta ki, különösen pedig, hogy azt nem a kötelezett magatartása idézte-e elő. Az érdemtelenség általában nem csupán az adott magatartás értékelésével, hanem a jogosult és a kötelezett között kialakult viszony alapján bírálható el.

Egyébiránt mivel sem Te, sem én nem ismerjük rolcsibaba indokait és az okokat, ezért nem biztos, hogy ítélkeznünk kellene, ha pedig a gyerek nem is tud több száz kilométert utazni, levelet,e-mailt tud írni, sms-t tud küldeni, netán telefonálni is tud (ma már meg van ezek ingyenes formája is).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szosz5812 # 2014.09.10. 18:17

Üdvözlet!
Tanácsot szeretnék kérni!
Gyermekem,kit volt feleségem nevel,2013.december 18.-án betöltötte 18. életévét. Középiskolai tanulmányait 2014. Júniusában befejezte.Sajnos az érettségi vizsgája nem sikerült,ezért 2014 októberében pótvizsgázik.Másik iskolába nem jelentkezett. Kérdésem az lenne,meddig kell gyermektartás díjat fizetnem?

hajni333 # 2014.09.11. 15:53

Tisztelt Szakértő!Volt férjem kb.3 éve nem fizeti a bíróság által megszabott gyermektartási díjat.Jelenleg Kanadában tartózkodik,letelepedési engedéllyel.Mit tehetek?Köszönettel

twins # 2014.09.12. 13:31

???

ObudaFan # 2014.09.12. 13:37

hajni333

A bíróságon kérj végrehajtást, ha még nem tetted meg. Ha itthoni vagyona nincs, majd ez után lehet megpróbálni a nemzetközi végrehajtást.

ObudaFan # 2014.09.12. 13:38

szosz5812

Ha nem folytatja a tanulmányait, akkor azonnal kérheted a megszüntetést a bíróságtól.

ObudaFan # 2014.09.12. 13:39

Ancsamarinkó

Ebből semmi nem igaz. Ha újra nősül, akkor is köteles leszel gyermektartást fizetni.

ObudaFan # 2014.09.12. 13:41

K.Krisztina80

Most sem vagytok kötelesek, hanem a párod köteles fizetni, és ezen a költözés nem is változtat semmit. Azért lehet küzdeni természetesen, hogy a kapcsolattartás az minél bővebb legyen.

twins # 2014.09.12. 14:20

Tisztelt Szakértők!

Segítségükre és szakmai véleményükre van szükségem egy folyamatban levő peres eljárásban gyermekelhelyezés és járulékai tárgyban.

Felperes anyaként (és egyben gondozó szülőként) 2013 áprilisában nyújtottam be keresetemet az apa ellen az I.fokú bírósághoz. Az alperes apa ellenkereset nyújtott be ezzel egyidejűleg.

Az eljárás 1,5 éve tart és érdemben eddig nem jutottunk semmire sem. Számos írásbeli és tárgyaláson jegyzőkönyvbe mondott kérelmem ellenére a bíróság nem hozott érdemi ideiglenes döntést sem a kapcsolattartás, sem a tartásdíj, sem az elhelyezés tekintetében. Tavaly novemberben hozta meg a bíróság azt az ideiglenes végzést a kapcsolattartásra vonatkozóan, melyet fellebbezésem folytán a Törvényszék hatályon kívül helyezett ez év elején. Az I. fokon eljáró bíróság az akkori peradatokra figyelemmel nem volt abban a helyzetben, hogy megalapozott döntést hozzon a kapcsolattartás vonatkozásában még ideiglenes jelleggel sem – így szól többek között a Törvényszék indokolása. Majd folytatódik azzal, hogy meghagyja az I. fokú bíróságnak, hogy hozzon döntést az ideiglenes elhelyezésben is. Gyerektartást egyáltalán nem szabályozott a bíróság, ezért arra vonatkozóan nincsen támadható végzés.

Az utolsó tárgyalás most volt nyáron, közvetlenül a bíráskodási szünetet megelőzően, ahol a bíró (immáron a 3. bírót „fogyasztjuk) a jegyzőkönyvet azzal zárta, hogy 8 napon belül meghozza végzését mindhárom pontban. Azóta 2 hónap telt el és semmi nem történt. Határozat nincsen.

A bíróságra minden olyan okiratot benyújtottam, ami igazolja, hogy az alperes apának milyen mértékű jövedelme van és milyen életszínvonalon él. Hiteltörlesztője 60ezer havonta, „egyedül” kergetőzik a 4 szobás 85nm-es bérelt lakásban 130ezerért havonta, saját pénzből tankolja magánhasználatkor a céges dzsipet (csak a havi 5-6 alkalom kapcsolattartás végett tesz meg összesen 5-600km-t), mobiltelefonja van, vélhetően eszik és nem fényevő, ruházkodik, mos, takarít és valamiből az új barátnőnek is udvarol, tartásdíjként kedve szerint időzítve utal 20ezret havonta az ikergyermekekre, akik még nincsenek 3 évesek. A keresetem beadását megelőző időszakra a munkáltatója „becsületesen” lenyilatkozta az apai jövedelmet minimálbérben és külön kihangsúlyozta, hogy egyéb juttatásban nem részesül. Aztán a bizonyítási indítványaimat és ahhoz csatolt okirati bizonyítékokat követően apa „hirtelen” munkahelyet váltott és a bíróságnak bediktált 320ezer jövedelmet. Papírt nem látott senki soha róla. Persze kilátásba helyezte a magyar gazdasági helyzet teremtette bizonytalanságot és 6 hónap eltelte után szegényem visszament az első „minimálbéres” munkahelyére immáron 120ezerért. Vagyis ugyanahhoz a céghez, aki a minimálbér fölé eső részt mindig is zsebbe tette. Ezen felül jó néhány ingatlan résztulajdonosa is. Több millió forinttal rendelkezik bankszámlán. Mindent bizonyítottam teljes körűen okiratokkal.

Ezzel szemben én gondozó szülőként az iker kisfiaim kicsivel több, mint egy éves korában kényszerültem meghozni azt a döntést, hogy a bántalmazó kapcsolatból (fizikai bántalmazásokat is elszenvedve) elmenekülök. GYES-ből és családi pótlékból élünk, valamint ha a nagyszülők nem támogatnának, akkor már régen tragikus fordulatot vett volna a sorsunk. Az ikrek mellől eddig fizikai képtelenség lett volna elmennem dolgozni, én lennék a legboldogabb, ha már ott tartanék.
Az apa már minden létező hatóságnál feljelentett, aki csak létezik. Nem sorolom, mert borzalom. Az elmúlt 1,5 évben kéthetente két napon biztosítom a kapcsolattartást függetlenül attól, hogy van-e végzés hatályban, vagy nincs és annak ellenére is, hogy az otthonunkban megnyilvánuló magatartására az ocsmány egy finom jelző.

A kérdéseim a következők:
Miért csak az ügyfelet kötik a határidők? A bíróság miért csinálhat mindent önkényesen? Hol vannak itt a gyerekek jogai? Mi van akkor, ha hónap felénél felteszem a kezemet és azt mondom a gyerekeknek, hogy eddig tartott a pénzem, teljesítettem szülői kötelességemet? (Amit nyilván soha nem teszek, na de mégis…Hol van itt a szakemberek felelőssége, az apa felelőssége és a „gyerek érdeke mindenekfelett” irányelv?) Hol van a jogbiztonság? Hol van a tisztességes eljáráshoz való jog? Hol van a belátható időn belüli eredmény? Mit tudok én mint ügyfél megtenni, hogy a saját és gyerekeim érdekében hatékonyan történjen valami?

Várom segítségüket, véleményüket.
Üdvözlettel,

ObudaFan # 2014.09.14. 11:18

Az általános válasz az, hogy a bírósághoz az eljárás elhúzódása miatti kifogás elnevezésű kérelmet lehet benyújtani, és akkor a másodfokú bíróság majd elbírálja, hogy valóban késedelmes-e az elsőfokú bíróság. Az ennél konkrétabb válaszhoz sajnos a teljes periratot ismerni kellene.
Mindenesetre annyi még kiemelhető, hogy ha az eljárás folyamán a különélő szülő jövedelme csökken, a bíróságnak fokozottan kell vizsgálnia, hogy nem a gyermektartás csökkentése-e a szándéka ezzel, erre számos közzétett eseti döntés van.

Esthajnalszirom # 2014.09.14. 16:39

Tisztelt Szakértők!

Amennyiben bírósági úton kell az apaságot bizonyítanom, viszont nem ismerem az apa mostani tartózkodásának pontos címét, abban az esetben mit tud tenni a bíróság? Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2014.09.15. 14:34

Te tudod azt megkérni a KEKKH-től. Ha így sem megy, akkor majd a bíróság elrendeli a felkutatását.

drFetterAnna # 2014.09.15. 16:18

Sziasztok!

A családjogi tartás fajtáit felsorolná nekem valaki? Köszönöm szépen!