Meddig kell fizetnem gyerektartásdijat?


derill # 2006.03.17. 18:40

Gratulálok!


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2006.03.17. 18:23

Tisztelt derill és többiek..!

Csak szeretném elmondani, hogy 2005 év októberében indított gyerektartásdíj emelést az ex-em
  • 10000.-ról 25000.-ra emeltette volna.(azért kérte az emelést hogy ballag a gyerek és hogy sok ez miatt a kiadás)Közben a gyermek betőltötte a 18.-ik életévét és az iskolában is bukdácsol.

Akkor nem sok jóval biztatak engem a fórumban, és ügyvéd ismerősünk segítségét vettem igénybe. (Mi kértük a gykrtdíj megszüntetését is mivel a gyermek nem tanul tovább még az is csoda lesz hogy az iskolát elvégzi)
Melynek ma meg is lett az eredménye . A bírónő elutasitotta kérelmét és 2006. augusztus 31.-ével pedig megszüntette a gyerektartásdíj fizetési kötelezettségemet. A rendkivűli kiadások felét fizetem amit akkor természetesen jóváhagytam egyből.

Azóta felvettük a kapcsolatott a gyerekkel lassan rendeződik az is és már szerencsére nem kell az ex-emmel semmilyen kapcsolatott tartanom.A gyerektartásdíjat a munkáltatóm levonja a béremből és semmi de semmi miatt nem kell mostmár találkoznunk. Végre 14-év után szabadnak érezhetem magam és még a fiamat is vissza kaptam.(Az ex-em ellen fordult mivel fény derűlt egy csomó olyan dologra amit a fiamnak egész máshogy mondtak el.
Köszönöm hogy elmondhattam és minden sorstársamnak kitartást kívánok.

zoltán. # 2005.10.18. 14:53

Köszönöm!

Most tiszta minden!!!!
Nem volt elmaradásom de ezek szerint van mert soha nem a tárgyhavit küldi. Probálok vele egyeztetni ezzel kapcsolatban.
Tisztelettel: Zoltán.

derill # 2005.10.18. 14:44

Rosszul csinálja. Neked ez októberi fizetés, amit novemberben megkapsz, azonban a tartásdijat az esedékesség hónapjára kell megfizetni. Ez azt jelenti, hogy megnézed, hogy mikortól állapitotta meg a biróság a tartásdijat, és minden hónapra át kellett utalni attól számitva. Most október van, tehát amennyiben a munkáltatód október 10-ig lett volna köteles a tartásdijat utalni, akkor október 10-ig az október havi tartásdijat kellett utalnia és nem a szeptember, vagy november havit. Ha ezen felül elmaradásod is volt, azt a jövedelmed 50 százalékáig (beleértve a tartásdij összegét is) köteles levonni (amennyiben bírói határozat igy rendelkezik).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.18. 14:33

Vagyis most novemberben majd csak az októberit fogja küldeni mivel annak az árát már megdolgoztam.

zoltán. # 2005.10.18. 14:32

derill

Most férre értettél éppen hogy azt szeretném tudni hogy a munkaadóm jól vonnya-e a munkabéremből a gyrkt díjat vagy sem.
De ezek szerint nem jól csinálja mert épp az a bibi hogy nem a tárgyhavit küldi hanem az elözőhónapit.

Csak azért kérdeztem volna hgoy ezzel már ne keljen a biroságon foglalkozni ezt is rendezni tudjam.

derill # 2005.10.18. 13:16

Kb. Ráadásul ha belegondolsz, nem mondhatod a gyereknek októberben, hogy majd novemberben eszel, mert az októberi tartásdij csak akkor fog megérkezni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.10.18. 13:16

Kb. Ráadásul ha belegondolsz, nem mondhatod a gyereknek októberben, hogy majd novemberben eszel, mert az októberi tartásdij csak akkor fog megérkezni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

vzoli # 2005.10.17. 18:06

Nem akarok beleszólni abba ami nem rám tartozik, de itt most tkp. arról van szó, hogy egy hónap ide vagy oda. És egyben (idáig) mindössze havi 10 ezer Ft-ról. Ez cirka egy tankolás ára abba az ominózus Volvo-ba. Fogja az ember a 10 ezer Ft-ot, és odaadja az ex-nek az adott havi tartásdíj fejében. És onnantól nincs csúszás. Ahogy drága jó nagymamám mondta: "-Ha az embernek az a problémája, hogy állandóan az előző napi kenyeret eszi, akkor fogja magát, kidobja a száraz kenyeret, és onnantól kezdve már mindig friss jut neki." Ez kb. ugyanaz a probléma, nem?

zoltán. # 2005.10.17. 16:59

Derill
Én viszont mindet értek azt hiszem, nincs és soha nem volt hátralékom csak mindig 18-20-ka körül tudtam fizetni ezért kérte a tartásdíj végrehajtását hogy már 10.-kén megkapja. Meghát miért ne csesszen ki velem. Ugyanis az ex-em pl.az oktoberi gyerktartsdíjat októberben szeretné megkapni nem novemberben tehát ezt igy kell értelmezni?
Ugyanis a munkaadóm mindig 1-hónap késsésel utalja át, akkor ez nem jó igy.
Most már teljesen összekavartam mindent, meg lehet ezt valahol nézni hogy erre mi a jogszabály?

derill # 2005.10.17. 16:26

Kutya legyek, ha értem mit akartál kérdezni. Odáig értem, hogy az exed kérte a tartásdij végrehajtását, mivel gondolom nem fizetted rendesen minden hónapban.

A munkáltatód pedig fogta és levonta.

Amit a munkáltatód levon és átutal, azt az aktuális hónapi tartásdijként kell figyelembe venni.

Ha elmaradásod van, azt külön kell megfizetned.

A munkáltató előre nem utalhat pénzt, tehát nem teheti meg azt, hogy levonja az október havi jövedelmedből az októberi és a novemberi tartásdijat is, ha még október van, akkor sem, ha ezzel még nem érné el a jövedelmed 50 százalékát.

Ha viszont hátralékod van, és a végrehajtó elrendeli, a hátralékot vonhatja, a jövedelmed 50 százaléka erejéig.

Remélem ezt akartad tudni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.17. 13:12

Már csak annyi lenne a kérdésem, hogy az ex-em bírósági végzést kért a munkáltatóm most a ledolgozott munkabérből vonja le. Magyarán szólva az októberi fizetésem novemberbe kapom és a munkáltatóm az október havi gyrktrdíjat novemberben utalja át. Ez törvényszerű e mivel közölte a nem ledolgozott munkabérből nem tudja átutalni! Ez most hogy szabályos elöre meg kell előlegezni -e vagy nem.

Elnézést az ujbóli zavarásért.

derill # 2005.10.17. 09:33

Nincs esélyed szerintem, mivel nagyon kevés tartásdijat fizettél eddig is. Az nem biztos, hogy havi 25 ezerre emelik, de hogy emelni fogják, szerintem az biztos. És az is biztos, hogy egy ilyen eljárásban vizsgálni fogják a tényleges jövedelmedet. Elvileg az párodét nem, azonban mivel az életszinvonalat is figyelembe veszik, ezért tulajdonképpen az is benne van.

Az, hogy a fiaddal ilyen a kapcsolatod, valahol rajtad is mulik. Próbáld meg keresni vele a kapcsolatot. Amennyiben viszont ő teljes mértékben elzárkózik, ez esetben akár érdemtelenségre hivatkozással is kérheted a tartási kötelezettséged megszüntetését, hiszen ilyen korban már korlátozottan cselekvőképes, rajta is mulik egy kapcsolat. Kicsi az esélye ugyan annak, hogy megállapitják, de végül is van - ritka az ilyen ügy, én csak egyről tudok, ott is csak arról, hogy beadták a kérelmet, az eredményről nem tudok.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.17. 09:09

Derill

Éppen az a lényeg hogy (mostanáig) azt a pénzt vettük elő. Valamit nagyon férre értettél de lehet hogy én nem jól írtam le. És eszem ágába sincs bárkit is megvezetni.A fiaim meg ahogy irtam 15-8-évesek tehát tudom hogy kb: mennyi is az amit kell rá külteni havonta, lehet hogy a fövárosban olyan sokba kerül egy gyerek másak az árak ezt szoktam tapasztalni ha felmegyek, de itt nálunk városban jóval alacsonyabb szinvonalon élünk.

A fiammal 8-éve semmilyen viszonyom sincs, még köszönni sem szokott soha akkor sem amikor én köszönök neki. Csak annyit mond hogy azért vagy csak hogy fizess!! Erre nem tudom te hogy reagálnál? Erről ennyit. És csak arra lettem volna kiváncsi hogy van e bármilyem esélyem az ex-el szembe vagy nincs??

Ezuton köszönöm a felvilágositást. Már megint csak azt tapasztalom hogy mi csak azért vagyunk hogy fizessünk.

derill # 2005.10.17. 08:00

A kérdésem: a feleségem a szüleitől 2002-ben kapott ajándékba 2 millió ft-ot,ügyvéd jellenlétében ajándékozási szerződés van rólla.
Tény hogy nem nyultunk épp emiatt a pénzhez mostanáig mert tudtuk hogy ez lesz belőle.

Tehát amit az előbb irtál, aszerint nem a 2 milkóból vettétek az autót. Legalább engem ne akarj megvezetni, mert azt igen rosszul viselem.

Egy gyerek egyébként bőven belekerül 40 ezerbe. Ne csak az étkezést, a ruházkodást vedd figyelembe, rezsi is van, bérlet, egyéb kiadások (mozi, szórakozás). Más egy 17 éves gyerek igénye, és más egy 2-3 évesé, de megkockáztatom, még egy 2-3 éves is belekerül havi 40 ezerbe.

Szóval eléggé kétlem, hogy ezt egy biró beveszi, ha ezt akarod beadni, jól teszed, ha megkeresed az ország legjobb ügyvédjét, ez esetben jóval többe fog kerülni neked az egész, mintha kifizetnéd az emelt összeget, hiszen a srác egy év mulva nagykoru lesz. Szerintem ülj le és számolj inkább.

Az, hogy egy tüt sem hoztál el, egy dolog, erről a gyerek viszont nem tehet. Az, hogy a nő kinek a kocsijával jár vagy nem jár, hogy meg van-e mindene, szintén nem számit. A gyerek nem a pasijának fogja mondani, hogy apa, hanem neked.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.17. 07:22

Az az igazság azért vagyok kiaakadva mert, amikor elváltunk egy tűt sem hoztam el, de az ingatlan árából egy fillért sem kértem. Az ex-em most egy telepjároval jár aminek az értéke 10 millió felett van utánna néztem mindene megvan sőt több is és ez az egész csak arról szól hogy szemétkedjen velem amig lehet. Azért nem megy csak férjhez a pasijához hogy a biróságon tudja mondanni hogy egyedül állóként kell szegénységben nevelni a gyereket utánna meg a képembe röhög.Mivel a pasi nevén van minden. Tudom a gyerek velem közös nekem kellene eltartani de .... ez egy hosszú és bonyulúlt eset inkáb nem is fárasztok senkit nem is ide tartozik.
És nem vettem kioktatásnak nekem is van még kettő fiam 15-és8- évesek.

vzoli # 2005.10.17. 07:07

Nem kioktatni akarok, de pontosan tudom, hogy mennyibe kerül egy gyerek tartása ma, itt Magyarországon. 10 ezer Ft egy 17 éves gyereknek az ebédjére sem elég havonta. Ha meg 30-40 ezret visszaosztunk egy napra: az 1000 Ft naponta. Az sem sokkal több, mint az élelmezése. Ezenkívül ruhát kell neki adni, iskolába kell járatni (egyúttal sokszor finanszírozni az összes butaságot amit kötelező jelleggel a tanár, osztályfőnök a saját önmegvalósítása céljából kitalál a húdedrágatankönyvetakarok című résztől a lehetőlegfélévenkéntmenjünkkülfölditanulmányikirándulásra-fejezetig). Tudom, hogy más a tartási készség és más a tartási képesség. Az első azt jelenti, hogy mennyire akarom, a második meg, hogy mennyire bírom. Sokan a tartási kötelezettségüknek a képességeik, lehetőségeik hiánya miatt nem tudnak eleget tenni. De ilyenkor a maximumra ki kell feszíteni a képességek, lehetőségek határait (másodállás, pénzcsinálás akár alkímiával is). Már csak azért is, mert csak akkor mondhatja el az ember, hogy megtett mindent. És akkor mondhatják el róla mások, hogy nem a készség hiányzik nála, hanem a lehetőség, a képesség.

zoltán. # 2005.10.16. 14:06

Derill

A 2-m-ból költekeztünk most a nejem abbol vette a volvot és nem tudom mi lehet havonta 30-40-ezer forint? Még kettő gyereket nevelek és a kettő nem kerül együttesen annyiba havonta.
Ja és pesze az is baj hogy a nejem szülei igen sokat segitenek pénzzel és most nem mentegetözőm!!!
Akkor már meg se merjem emliteni se a 2 -milkot sem azt hogy a gyerek vagyonábol havi bevétele van mert én járok rosszul .
Jobban teszem ha ügyvédet keresek te is ugy gondolod december 12-kéig!

derill # 2005.10.16. 12:29

Zoltán: senkit nem érdekel, hogy a Te munkaviszonyod minimálbéres-e vagy sem. Ugye nem azt akarod mondani, hogy a minimálbérből és a Gyet-ből tartod el a családodat, vásároltad a volvót. Nyilván, ha olyan rosszul keresel, nem volvót vettél volna, hanem mondjuk tömegközlekednél, hiszen az autót fenn is kell tartani.

Az ő különvagyona ezek szerint fel sem lett használva ezekre a kiadásokra, tehát a Te jövedelmedből éltetek. Azt gondolom, hogy nincs olyan biróság, ami ezt a maszlagot beveszi, tehát próbálj valami normális egyezséget kötni a volt nejeddel, mert a végén még egy adó- és tb-csalásba is belefuthatsz, ha nagyon elkezdik firtatni, hogy mit miből vettél.

A 25 ezer forint egyébként egyáltalán nem eltulzott egy 17 éves gyereknél, 50 ezer forintnál jóval többe kerül az eltartása.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.10.16. 11:24

Kedves derill

Hát most dobtam egy hátast!!! Az ex-em 25.000.-ft-ra akarja emeltetni a gyerektartás díját. (most 10.000.-ft-ot fizetek) Arra hivatkozik hogy most végez a gyerek és februárban betőlti a 18-at utánna már ugy sem kérheti és a havi kiadása a szakmunkás iskolában 30-40.ezer forint!! Ezen a gyereken kivül még kettő kiskorut tartok el akik iskolások saját a nejem itthon van gyet-en mert egy állami gondozott kislányunk is van nekem a munkaviszonyom minimál béres, ezek után nem tudom mire számit milliokra?Meg azért kéri mert most vettem egy nagy értékü autót. Ez tényleg igy van a régi fordunkat beszámitva vettem egy volvo s80-ast de hitellel együtt.
A kérdésem: a feleségem a szüleitől 2002-ben kapott ajándékba 2 millió ft-ot,ügyvéd jellenlétében ajándékozási szerződés van rólla.
Tény hogy nem nyultunk épp emiatt a pénzhez mostanáig mert tudtuk hogy ez lesz belőle. Figyelembe veszik -e a biróságon a nejem ajánékba kapott vagyonát vagy nem?

Az ő kölün vagyonának van e köze a gyerektartáshoz, meg emlitsem-e a 2-milliót vagy inkább hallgassam el?

Elnézést hogy megint zavarom ezzel és előre is köszönöm minden válaszát.

derill # 2005.09.19. 13:08

Az apának csak a tartásra szoruló nagykoru gyermeke vonatkozásában van tartási kötelezettsége, a biróság pedig figyelembe veszi a tartásdij megállapitásánál, hogy hány gyermekről kell még gondoskodnia, mennyi a jövedelme, és a nagykoru gyermeknek még milyen megélhetési lehetőségei vannak (vagyon, rendszeres jövedelem, ösztöndij, árvaellátás vagy bármi más).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Molly # 2005.09.18. 12:37

Kedves derill, köszönöm válaszodat. Miként befolyásolja a nagykorú gyermekekre vonatkozó tartási kötelezettséget, ha az anya halálát követően az apa kiskorú gyermekét magához veszi és neveli, nagykorú gyermekei közül pedig csak az egyik tanul nappali tagozaton, a másik levelezőre jár?

derill # 2005.09.14. 18:18

Tartásdijról lemondani nem lehet, ami azt jelenti, hogy ha le is mond róla, akár másnap meggondolhatja. Azonban beszámitást kérhet, ilyen esetben megállapitják a tartásdij összegét, majd megállapitják a kapott vagyon értékét és azt, hogy ez hány évre fedezi kb. a tartás összegét. Azonban ha közben változnak a körülmények, mondjuk kiderül, hogy jóval több pénz kell a gyerek tartásához, ez esetben kérheti, hogy a biróság állapitsa meg, hogy mondjuk nem 2 év mulva, hanem már fél év mulva fizetnie kell az apának a tartásdijat.

Láttam már olyan végzést is, amikor a szülők egyezséget kötöttek, hogy anyánál marad a lakás, ennek cserébe nem kér tartásdijat amig a gyerekek nagykoruak nem lesznek. De mint emlitettem, a körülmények változására hivatkozással ez bármikor felülvizsgálható.

Természetesen az anya halála esetén a helyzet erőteljesen változik. Az, hogy a gyereknek van hol laknia, nem jelenti azt, hogy a megélhetése is biztositva van, ilyen esetben a biróság teljes bizonyossággal meg fogja állapitani a tartásdijat.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Molly # 2005.09.13. 20:31

Kedves Derill!
Az e témában olvasható hozzászólások szerint tehát a gyerek a 18. életéve után is jogosult a gyerektartásra, ha rászorul.
Mi a helyzet akkor, ha az anya a vagyonmegosztás i megállapodásban annak fejében, hogy kevesebbet kelljen fizetnie a válófélben levő házastársnak lemond a nagykorú gyerekek tartásdíjáról, holott azok még tanulnak?
Egyáltalán, joga van ilyen helyzetben erről lemondani?
Ha igen, az anya halála esetén a még mindig tanuló nagykorú gyerek kérhet akár bírósági úton is tartásdíjat?
Előre is köszönöm válaszod.

zoltán. # 2005.09.07. 12:59

Kedves derill.

Megfogattam a tanácsod és személyesen voltam érdeklődni a biroságon. Minden kérdésemre válaszoltak. 16-éve folyamatosan minden szeptemberében a biroságon kötöttem ki.Végre az ex-emnek talán már megjött az esze mert most nem inditványozta a gyerektrtásdíj felemelését igy nem kell megint a biroságon találkoznom vele. A feleségem pedig megkért rá hogy én se kezdeményezzek semmit hiszen 2006 februárjában 18-lesz a gyerek, semmi értelme már ilyenkor prblémázni, meg ugy is csak az ex-emet dühitetném fel.

Tudom hogy megemlitettem hogy vagyonnal rendelkezik a gyerek de ha nem cirkuszol az ex-em én sem akarok. Belefáradtam már ebbe az egészbe.

Maradok tisztelettel: Zoltán