Meddig kell fizetnem gyerektartásdijat?


derill # 2005.09.02. 09:12

Csaba-X. Igaz, sajnálatos, de nem biztos, hogy az apának felróható. Márpedig jó lenne, ha végre mindig azok bünhödnének, akik hibáznak.

Sajnos a válóperek többségében akad egy-két szülő, aki a saját érdekeit előbbrevalónak gondolja a gyerekénél, és persze megmagyarázza, hogy a gyerek érdekében teszi.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zsejkee # 2005.09.02. 07:11

T. Csaba-x!

Valóban a kultúráltság hiányzik a válófelekből (sajnos többnyire), nemtől függetlenül.

Abban bízva, hogy ez változik maradok tisztelettel :)))

Zs.

Csaba-X # 2005.09.01. 20:37

Mivel meg lettem szólítva,ezért írok!

Nos,nem akarom megítélni senkinek a személyes problémáit,főleg úgy,hogy tudom nagyon fura dolgokat produkál az élet.

Tény azonban ,tény marad!

A szülőnek nemcsak jogi,de erkölcsi kötelessége támogatni a gyermekét és sajnálatos,ha valaki azon agyal,hogy ne kelljen.Ez persze nem jelenti azt,hogy ha ne lennének kivételek pl.ha a gyermek rendelkezik vagyonnal.

Az pedig,ha valaki elmegy és a gyermekét is elhagyja és nem is küzd érte,hogy magával tudja vinni,annak sajnos fel kell válalnia,hogy a gyermekét ellene fogják nevelni.Nagyon szűk réteg az,akik kúltúráltan el tudják intézni a dolgot.

derill # 2005.09.01. 19:45

Adhatsz a feleségednek meghatalmazást arra, hogy az iratokat megtekintse, és másolatokat készitsen arról amiről akar, továbbá felvilágositást kérjen. Két tanuval irasd alá. De szerintem jobb lenne, ha kivennél szabit, és Te néznéd meg, mégiscsak Rólad szól, és Te vagy benne, Te tudod mi a fontos.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.09.01. 15:20

derill-nek

Azt szeretném megtudni, hogy adnak-e felvilágositást a feleségemnek ha bemegy a biroságra az ex-em és velem kapcsolatos ügyben,vagy ezt csak személyesen lehet elintézni .
Annyira lehetetlen időponban van az ügyfélfogadás hogy nem tudok elmenni.

köszönöm.

Sajnálom hogy az interneten keresztül ezt nem lehet megoldani mindenkinek egyszerübb és könnyebb lenne.

zsejkee # 2005.09.01. 12:56

T. Csaba-X!

Nálunk az édesanya a második hosszútávú kapcsolatát ápolgatta itt-ott amott, elmenni illetve elválni nem volt hajlandó, volt hogy hazament, volt hogy nem. 3 év telt el így.
Az apa ekkor ismert meg engem. Egy szatyorral jött el, fél évig fizette a lakás rezsijét (úgy hogy anyuka kapcsolata ott lakott), a gyerekre azóta is mindent kifizet az utolsó szandálig. Mi albérletbe költöztünk.

Szerinted meddig kellett volna tűrnie azon az alapon, hogy a gyereknek ne mondogassák: 'apád elment'?
nem gondolom, hogy ennyire fekete-fehér lenne a dolog.

Hála istennek olyan apák is vannak akiknek fontos a gyermekük, sokat tűrnek is értük.

deffike # 2005.08.31. 06:22

Köszönöm!!!!!!!

derill # 2005.08.30. 14:35

Nem. Itt egyértelmüen fennáll az önhiba a gyerek részéről, igy tuti megszüntetik a tartásdijat, én már most kérném a megszüntetését.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

deffike # 2005.08.30. 11:29

Új belépőként nekem is volna kérdésem.Párom fia elmúlt 19 éves,a 8 ált.után szakmunkásba járt,abbahagyta,másikba ment,abbahagyta.Apja hiába noszogatja,nem akar tanulni,jelenleg alkalmi munkákat vállal.(Anyjánál lakik)Párom ősztől meg szeretné szüntetni a gyerektartást.Az előbbi hsz-kat olvasgatva elbizonytalanodtam,csak azért,mert nem tanul,nem biztos,hogy megszüntetik a gyt-t?Ilyen alapon,ha nem akar dolgozni a fiú,élete végéig fizessen az apa?
Tehát ha beadná a keresetet,mire hivatkozzon a párom?
Előre is köszönöm a választ!

zoltán. # 2005.08.30. 08:36

derill

Személy szerint "Én" örülök hogy nem csak a bonyolult jogi utak zegzugaiban adsz másoknak tanácsot-segitséget,hanem saját véleményed is elmondod. Szerintem rajtam kivűl még sokaknak adtál és adsz érthető választ, (amiból mi igen sokat tanulunk)a miért köszönömöt kellene inkább mondani és nem birálni. De ez az én saját véleményem.

domboldal!!!

A kritizáláshoz mindenkinek joga van. Kérdés az hogy azt ki milyen módon és formában teszi?! (Sajnos) Szerintem mindenki aki ezt az oldalt felkeresi nem azért teszi hogy piszkálja a másikat!!! Hanem mert segítséget szeretne kapni vagy adni,- azoknak akiknek szükségük van rá.

derill # 2005.08.30. 07:18

Honnan vetted, hogy én hitelessé akarok válni bármiben is? Ez a tapasztalat, és azt látom, hogy akinek nincs, nem is érti az egészet.

Kritizálni természetesen lehet, és nem vagy köteles a tanácsaimat megfogadni. Az eszmefuttatásaim azért tünnek hajmeresztően, mert boritják a jól megszokott női kényelmet, aminek az a lényege, hogy az van amit a nő akar, a gyerek a nőé, a pasi meg fizessen. A Te bajod, ha ez neked nem tetszik. Amit Te magánvéleménynek tartasz, az viszont a tapasztalatom, amit azért eddig jópáran megkérdőjeleztek, majd elnézést kértek, és belátták, hogy igazam volt, még a legvérmesebb kérdezők is - egy-két kivétellel, de nem tudok, és őszintén szólva nem is akarok mindenkinek megfelelni. Aki hosszas levelezés után sem érti meg amiről beszélek, abba kár a betü, mert ugyis belül van a problémája, én pedig nem vagyok személyi pszichológus.

Ezt a baromságot honnan vetted? Más fórumokban azért szüntettem be a társalgást, mert képtelen voltam megbirkózni a fórum rendszerével, merthogy nem vagyok egy számitógépzseni. Egy ilyen fórumnézelődés után ki is fejeztem a hálámat a szerkesztőnek, amikor megállapitottam, hogy ilyen jó rendszerü fórumot sehol sem találtam, pedig jópárat végignéztem. Illetve egyetlen egy van, ami még ezt a sémát követi, azonban ott elég ritkán van hozzászólás, igy nagyon ritkán látogatom.

Nem olyan volt mint itt, nem látszott az előzmény, képtelen voltam elővarázsolni, igen bonyolult volt, mert amig irtam a választ, a kérdés nem látszott, ráadásul sokszor a kérdést sem találtam - nem vagyok egy számitógép zseni, és nem érek rá órákig keresgélni a kérdést és az addig adott válaszokat. A rendszer olyan volt, hogy láttad mondjuk azt, amit most Te beirtál, de ha az előzményét is akartad látni, akkor nem volt elég görgetni, hanem volt valami nyil, rákattintottál, és akkor bejött az előző. De az azt megelőzőt megint igy kellett előcsalni, és egyszerre az összeset sohasem láttad - , tehát meg kellett volna jegyeznem az egészet. Márpedig pontos válasz igy nem adható minden kérdésre. Soha nem az volt a bajom, hogy széllel szemben éreztem magam vagy sem. Itt nem számit, ha pár napig nem tudok feljönni, egyszerüen végiggörgetem, elolvasom, elkezdem irni a választ, és e közben bármikor visszanézhetem.

Erről ennyit. Nem érted az egészet, és bocsi, de nem erölködöm, mert nem érek most rá erre, nemsokára vizsgázom. Majd szeptember végén megvitathatjuk, örülök, ha arra van időm, hogy a fontos kérdéseket megválaszoljam.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

domboldal # 2005.08.30. 05:22

Derill,
nem attól válsz hitelessé, ha másnak azt mondod: semmi tapasztalatod ebben. Talán van, talán nincs, mindenesetre eléggé sérelmesnek tartom valamiért, hogy jogi tanácsadás ürügyén moralizálsz itten.

A jogi tanácsadás az egy dolog, az a szakmád, ahhoz értesz (vagy nem) ennek megítélése a szakmabéliek dolga.

Az eszmefuttatásaid oylkor helytállónak érzem, olykor hajmeresztőnek (nyilván nem vagyunk egyformák, de ez nem is baj9 - a gond csak akkor kezdődik, hogy sok esetben a magánvéleményedet is szaktanácsként óhajtod tálalni (noha sok esetben finoman szólva megkérdejelezhető dolgot állítasz, mondjuk szociológiai-pszichológiai-viktimológiai szempontból) Kinyilatkoztatsz, s ha valaki nem bólogat, hát "semmi tapasztalatod ebben"

Említetted, beszélgettél erről régebben, más fórumokon is és azért szüntetted be ott a társalgást, mert nagyon széllel szemben érezted magad. Esetleg gondolkodj el azon, miért.

derill # 2005.08.29. 14:12

Zoltán György # 2005.08.29. 13:03:29 e-mail
Domboldal!

APA vagyok, SZÜLÕ.

A gyerekeinket "közösen" neveltük...

Bár ex-em nem tudott főzni és a mosógépet sem tudta elinditani 5 évig.
Ha bulizott, ivott, és hajnalban jött haza, rá is én felügyeltem;

  • akkor is amikor újra drogozni kezdett.

Minden egyezségünket felrúgta, semmit nem volt hajlandó megtenni a gyerekekért, ha abban én is szerepet vállaltam...
Biróságon kiderült, hogy nem csak ivott és drogozott -mielött elhagyott minket-; hanem van egy folytatólagosan elkövetett csalása is, amit be is vallot a birósági iratokban.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.08.29. 14:06

Domboldal: Ezt meséld Zoltán Györgynek:) Egy topiccal arrébb:) Neked semmi tapasztalatod ebben. Az egyik barátom (tanár, imádja a gyerekeket) azt mondta, hogy kizárt, hogy az ő lányát ellene lehet forditani, mert neki nagyon jó a kapcsolata a lányával (12 éves). 3 hét kellett az anyának, hogy a kislány szóba se álljon az apjával. Pedig a pasi normális. A kislánynak semmi sem tünik fel, legfőképpen az nem, hogy a pasi tartja el az egész családot, mert a nő soha nem dolgozott, hogy a pasinak soha nem volt egy vasalt ingje, soha nincs főtt kaja otthon, mindig a pasi visz munka után, soha nem csomagolt a felesége egy szendvicset, a hütő üresen tátong, és a nő még csak nem is érti, hogy mi a probléma. A kislány meg a pasi fejéhez vágta: "mit vagy olyan nagyra a munkával! Az olyan nagy dolog?) A gyerek azt veszi észre, amit az anyja akar, ha ő neveli. Merne mást észrevenni?

Na erről ennyit, és ez csak egy a sok közül.

Nyügössé akkor válik, ha nincs kapcsolata, csak fizetnie kell. Ez természetes is. Egyetlen pasi, egyetlen szülő sem mond le a gyermekéről, ha megfelelő kapcsolata van vele.

Abacs: bocs, fiura asszociáltam.

Csaba: vagy egy se legyen, az a legkönnyebb. Aztán bármit kapsz, tiszta nyereség:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Csaba-X # 2005.08.29. 13:34

„Minden vágyadnak eleget tenni: ez az emberi élet legnagyobb művészete. Akinek sikerül, az boldog. Ehhez azonban fontos, hogy kevés vágyad legyen"

Abacs # 2005.08.29. 13:32

Derill,

"Ugy vettem ki, hogy Abacsnak nincs kapcsolata a fiával, vagy legalább is nem jó, ez pedig ahogy elnézem a feleségnek köszönhetQ (Abacs javits ki ha tévednék). Ilyen esetben igenis alig várja a pasi, hogy végre szabaduljon, mert nincs miért tartásdijat fizetnie."

12 éves leányról van szó,de a lényeg az igaz.

Zoltán,

Kössz a "sokszerencsét".Én úgy érzem,hogy az olyan apukák,mint Te vagy én hiába kereshetjük az igazunkat,mi csak arra vagyunk jók,hogy jól megpumpoljonak minket.Viszont harcolni lehet,ehhez van jogunk(viszont lehet,hogy csak a pénzt viszi).
Mindenesetre nálunk is jön nemsokára a másodfok,ráadásul az exem most "elcsúszott",belefutott valamibe,ami miatt meghurcolják most.(egy büncselekmény miatt)

Secret # 2005.08.29. 13:28

Abacs: köszönöm, édes vagy!

Abacs # 2005.08.29. 13:17

Secret!
Szorítok.

Csaba-X # 2005.08.29. 12:43

Igy van a gyeremek nem hülye,igen az anyán is legalább annyi múlik.

Mindazonáltal a tényen nem változtat,hogy "apa elment és mást választott és nem küzdött értem"............
Ezek a gyerekek örökre lelki sérültek maradnak,méha ezt sokan tagadják is!

U.I:Természetesen a 20 év körüli drogost példa,jogos,de nem erról szólt amit mondtam.

domboldal # 2005.08.29. 12:35

Derill,

a gyerek nem hülye. Ha anya nem mos, nem főz, nem takarít, pasizik meg drogozik, az fel fog tűnni neki. Az is fel fog tűnni neki, miként beszél az apjáról, annak hiányáról. Fel fog tűnni neki, mit tapasztal a láthatáson, s ha ilyen nincs, engedi-e anya a kapcsolatfelvételt vagy sem. S mit lép erre az apa.

(fordított esetben apa-anya neveket természetesen fordítva is állítom)

Apa (fordított esetben anya) nem azért mond le, mert semmiféle kapcsolatot nem engednek neki (magad hozod a példákat topikról topikra, hogy mivel lehet próbálkozni; nagyon is helyesen). Apa (fordított esetben anya) azért mond le, mert megunja, nyűgössé válik neki a dolog ésatöbbi.
derill # 2005.08.29. 12:24

Nem. A gyermek ugy éli meg, ahogy az anya elQadja neki. Nyilván nem fogja azt mondani a gyereknek, hogy mindenben én voltam a hibás, apád elhagyott, mert nem mosok, nem fQzök, nem takaritok, pasizok, drogozok, iszom, stb.,

Amikor a gyermek nagyobb lesz, mondjuk itt már nagykoru, meg van a lehetQsége, hogy maga gyQzQdjön meg arról, hogy mi történt valójában. Ha pedig felnQttként ezt nem teszi meg, akkor ez az Q felelQssége is, és azt gondolom, hogy akkor ne várja a sült galambot, Q ugyanolyan hibáQs.

Amikor pedig a gyerek még kicsi, és az apa azért mond le, mert semmiféle kapcsolatot nem engednek a gyerekével, teljesen jogosnak tartom, és itt jogok, és érdekek ütköznek. Egy gyereknek semmiképpen sem áll az érdekében az, hogy azt lássa, hogy az apja csak egy fejQstehén, hogy csak a pénze kell, mert ha ezt látja, ilyen személyiségü felnQtt lesz, és nem kellene ilyen felnQtteket "kitenyészteni", van belQlük igy is elég. Öcsém mesélte, hogy elment ajtót szerelni valami milliomoscsemetéhez, aki a Gellért hegy lábánál lakott. A 20 év körüli taknyos kölyök kitámolygott az ajtón, kissé drogosan, majd amikor fizetni kellett volna, közölte, hogy nincs pénze, mert a szemét szülei megvették neki a lakást meg a kocsit, de nem hajlandóak a számláit fizetni, és a kocsiba sem hajlandóak tankolni. Köszönöm, de az ilyen felnQttekbQl nem kérek, és eszembe nem jutna az ilyet támogatni.

És a pasinak sem ártana még egy esélyt adni, meg az Q gyerekeinek, uj családjának. Ha a nQ annyira akarja a gyereket, hajrá, tartsa is el. Ne mástól várja. Vagy igenis kérdezze meg a pasit is, hogy akarja-e, igenis tegyen azért, hogy a gyereknek tényleg legyen apja is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Csaba-X # 2005.08.29. 12:11

Alapvetően lehet,hogy a konkrét esetben tévedtem.

Általánosságban írtam,amit írtam!

A gyeremek úgy éli meg,hogy az apa ment el.
Később már nem lehet vele megértetni(elhitetni),hogy az ő érdekében ment el az apa,pláne akkor ,ha új nő is bejött a képbe és új gyerekek.
"Apa elment ,mást választott és még támogatni sem akar"

A gyerek szenved ,természetesen az anyának is megvan a felelőssége ebben a helyzetben,ez tökéletesen igaz!

Mindig a gyerek veszít,ezért írtam,hogy nem azon kéne gondolkodni,hogy ne kelljen egy gyereket támogatni................

zoltán. # 2005.08.29. 11:48

Kedves derill

Köszönöm a korrekt helyre igazitást, jógos volt nyelvtanilag tényleg helytelen. Elnézést.

derill # 2005.08.29. 11:22

Abacs most mirQl beszélsz? Kit érdekel, hogy az anya mit mire cserél, a tartásdij a gyerek nagykoruvá válása után nem neki, hanem a gyereknek jár, tehát kizárólag a gyerek jövedelmi viszonyait, bevételét veszik figyelembe. Senkit sem érdekel, hogy az anyja mit cserél mire. Te kérd, hogy szüntessék meg, ha a gyerek jövedelme elegendö a tartására (miért jön be Q betü a hosszu ö helyett, tudja valaki?).

Szóval a lényeg, hogy amennyiben viszont a gyerek jövedelme nem elegendQ a tartására, akkor csökkentsék a tartásdij összegét, vegyék figyelembe, hogy a gyereknek mennyi jövedelme van, és ez alapján állapitsák meg a gyerek részére (merthogy nagykoru). Tehát az anya részére már ne kelljen teljesitened.

Az anyával szemben a gyerek ugyanugy fellép majd tartási igénnyel, ha akar. A biróság ugy fogja vizsgálni, hogy mondjuk a gyerek szükséges ellátásához kell havi 80 ezer nettó, ami megfelel mondjuk egy átlagos fizetésnek, akkor ebbQl mondjuk 40 ezer a lakása bérbeadásából jön be, akkor 20 ezer terhel téged, 20 meg a gyerek anyját. Remélem érthetQ voltam. Az, hogy a gyerek milyen különkiadásokat csinál magának szintén senkit nem érdekel, hiszen Te is annyit csinálsz, amennyit akarsz, ettQl függetlenül még a jövedelmed x százalékát tuti le fogják vonni, akkor is, ha tulvállaltad magad, és éhenhalsz mellette.

Gondolj bele, ha valaki három gyerek után fizet, a jövedelme 50 százalékát levonják, mondjuk 80 nettóból marad neki 40. Ha valahogy kapott hitelt, és mondjuk annak az összege 20, meg lakik, meg rezsije is van, az elviszi a másik 20-at, senkit nem érdekel, hogy nem fog tudni megélni - minek vett fel kölcsönt, és minek csinál annyi rezsiköltséget (na meg annyi gyereket, ha egyszer nem tudja eltartani), hisz élhetne egy szál villanykörte mellett is, sQt, tulajdonképpen ha sötét van miért nem megy aludni. Azt hiszem érthetQ amit irok.

Zoltán: olyan, hogy fel fog lebbezni nincs, olyan van, hogy fellebbezni fog, nem ugyanaz. A fellebbezni szó a feljebbvitelbQl származik, olyan szó pedig, hogy lebbvitel fel nincs, ezért nem lehet megforditani.

Szóval a feleség arra fog valószinüleg hivatkozni, hogy a gyerek az Q háztartásában nevelkedik, azonban nem árt ténylegesen megnézni, hogy igy van-e, és ha igy is van, a biróságnak akkor is figyelembe kell vennie azt, hogy a gyereknek mennyi bevétele származik a lakáskiadásból, és ennek megfelelQen kell a tartásdijat megállapitani.

Csaba-X nincs igazad. Ha megnézed, akkor a nagykoruvá válás, a tartási kötelezettség megszünése után van csak lehetQsége egy elvált pasinak arra, hogy végre összeszedje magát, és ujra családalapitáson gondolkodjon, hacsak nem kiemelkedQ anyagi körülmények közt él. Támogatja a fiát nyilván mindenki, ha egyrészt van miért, mert van kapcsolat, van ragaszkodás, van szeretet - itt nem ezt látom. Ugy vettem ki, hogy Abacsnak nincs kapcsolata a fiával, vagy legalább is nem jó, ez pedig ahogy elnézem a feleségnek köszönhetQ (Abacs javits ki ha tévednék). Ilyen esetben igenis alig várja a pasi, hogy végre szabaduljon, mert nincs miért tartásdijat fizetnie. Valahol leírta valaki nagyon szépen, hogy ha valaki gondozza a gyereket, akkor mindennap kap visszajelzést, egy mosolyt, egy köszönömöt, mig amikor valaki pénzben fizeti a tartást, akkor se mosoly, se köszönöm. Nem ugyanaz a felállás.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zoltán. # 2005.08.29. 11:18

Kedves Csaba-x !!!

Lehet hogy te még nem tudod milyen az,
amikor elválsz és a gyereket nézve egyszál (gatyában) jössz el!
(Ne is Tudd meg )Ingó-ingatlant otthagyva, egy táska ruhával.És ez nem elég hanem még az utólso bört is lehuzzák rólad ha lehet. Éppen mi apák mondunk le mindenről, a gyerek érzéseit figyelembe véve. Ha mész az is baj- ha nem mész az is, ha adsz, az is ha nem adsz az is, mindig mindere van jó kifogás miért nem felelsz meg. De föleg az hogy létezünk mi elvált apák!!! Az hogy ő odahaza a gyerekkel szemben hogy viselkedik, talán nekik kellene mondani.
Én személy szerint fizettem mindig mint a katonatiszt és soha semmi sem volt jó.

  • Hát akkor kérdezem én, hol az igazság?-