örökölt adósság peresítése az özveggyel szemben


Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.19. 10:02

Nem.

a72s # 2006.07.19. 08:58

Bizonyára az én hibám, de elveszett a lényeg: szándékosan nem tértem ki az örökségre, hiszen annak értéke meghaladja a kérdéses összeget; nem ezzel van a gond. A kérdés az: kötelezhető-e az özvegy jogi úton arra, hogy helyettem ő fizesse meg azokat az általam megörökölt (köz)terheket, melyek abból az (egyedüli jövedelmszerző) egyéni vállalkozásból maradtak fenn, melyből az örökhagyó és az özvegy jövedelmet szerzett és amelyben az özvegy segítő családtagként, bejelentve dolgozott?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.18. 23:09

De ha az örökség mondjuk egy ingatlan, ami ér 2mft-ot, akkor viszont fizetni kell...
Csak akkor ki kell szállni ingatlanból ha nincs más tőke.

Ha az ingatlant meg akarod tartani, akár azon az áron is, hogy az értékét meghaladó tartozást fizetsz meg, akkor igen. De ha úgy ítéeled meg, hogy ez rossz üzlet, akkor nem kell neked foglalkozni az értékesítéssel. A hitelezők elégítsék ki belőle magukat, ahogyan akarják.

Ismétlem: negatív hagyaték főszabályként nincs. Ilyesmi csak akkor fordulhat elő, ha az örökös - kegyeletből, becsületből - azokat a tartozásokat is rendezi, amelyekre a hagyaték nem nyújt fedezetet. De erre őt kötelezni nem lehet.

ObudaFan # 2006.07.18. 19:03

No most itt valamilyen gazdasági társaság örökléséről van szó? Esetleg egy kft.? Ebben az esetben viszont adott esetben valszeg - ha nem érdemesebb az öröklést visszautasítani - akkor érdemes lehet felszámolást kezdeményezni, és veszni hagyni a társaságot, de nem kell azon felül a tartozásokat kifizetni. Ugyanakkor az özvegy perlését a leírtakból semmi nem alapozza meg.

tomwolf # 2006.07.18. 15:33

De ha az örökség mondjuk egy ingatlan, ami ér 2mft-ot, akkor viszont fizetni kell...
Csak akkor ki kell szállni ingatlanból ha nincs más tőke.
Vagy lemond az örökös az örökségről. Akkor meg elvész örökség egy része.
vagy tévedek?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.18. 15:25

Itt valami nem stimmel. Ugyanis az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak az öröksége értékéig felel. Vagyis gyakorlatilag nem lehet tartozást örökölni, a legrosszabb esetben az örökség nulla.
Milyen vállalkozásról lenne szó egyébként? Nem a tevékenységét, hanem a működési formáját kérdem.

a72s # 2006.07.18. 15:16

Mint egyedüli törvényes örökös, az örökhagyó után, annak korábban megszűnt vállalkozásának (köz)terheit megörököltem, közel 600 000 Ft. értékben. Az örökhagyó és az özvegy a megszűnésig ebből a vállalkozásból élt, más jövedelemmel nem rendelkeztek. Az özvegy csak a vállalkozás megszűnését követően, az örökhagyó halála előtt nem sokkal létesített munkaviszonyt. Perelhetem-e az özvegyet azon (vagy más) jogcímen, hogy a vállalkozásból felhalmozódott, annak idején ki nem fizetett, rám örökül maradt közterheket nekem/helyettem megfizesse? Tény, hogy az adósságot én öröklöm, de tényleg rendjén van az, hogy egy olyan vállalkozás meg nem fizetett terheit is én álljam, melyeket az örökhagyó az özveggyel együtt halmozott fel/nem fizetett meg/(ivott el)?