Láthatás / kapcsolattartás


Aqua # 2007.07.10. 10:33

Kedves monalisa1! Nem az ex-szel harcolok, arra szeretnék választ kapni, hogy a szülői felügyelettel rendelkező szülőnek milyen jogai vannak?

ObudaFan # 2007.07.10. 11:42

A 17 éves esetén egészen biztosan, a 14 éves esetén esetleg nem.

Aqua # 2007.07.10. 15:38

Köszönöm a válaszokat!

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:57

... csak bekukkantottam ide is... :)

Látom - sajna - még nem kaptam jogi választ a 2007. júniusban leírt problémáimra... :(

Azért türelmesen várom a hozzászólásokat. :)

kaméleon # 2008.03.20. 11:53

Tudom, hogy valahol már olvastam itt róla, de most nem találom a választ, szeretnék egy kis segítséget!
Az aktuálissá vált kérdés, hogy amennyiben a húsvéti hétvége éppen az én „láthatásos” hétvégém, akkor az a szabály hogyan alakul, hogy a páros ünnep első napja a másik szülőé, és csak a második napja az én ünnepnapom?

Szóval, szabályosan járok-e el, ha a gyerekeket most hétvégén akarom én, és a húsvét hétfőt engedem át a másik szülőnek? Avagy, enyém a szombat és a hétfő, vasárnapra pedig „adjam vissza” őket?
(a másikkal nincs tárgyalási lehetőség, csak „törvényesen” járhatok el)

Köszönöm a segítséget!!

kaméleon # 2008.03.20. 18:42

Köszönöm (ha vki akart volna válaszolni), közben – azt hiszem - megtaláltam a megoldást.

Ha mást is érdekel, megosztom a forrást:
Rendkívüli láthatás / derill 2004.06.15. 12:07

monalisa1 # 2008.03.20. 19:05

"Értelmeseknél" egy ilyen problémát rugalmasan kezelik., ezt nem rád értettem - neked meglehet a gondod/bajod bőven...

Juti31 # 2008.07.24. 19:49

Sziasztok!
A segítségeteket szertném kérni a következő kérdésben. A párom elvált és a válási papírokon a láthatást peren kívüli közös megegyzés alapján határozták meg.
A probléma az, hogy a gyermek az édesanyjával az eddig tőlünk 10 km-re lévő városból elköltözik egy tőlünk 80 km-re lévő városba. Az édesanya úgy képzeli, hogy ezentúl is úgy lesz, ahogy eddig volt, tehát mi hozzuk el a gyermeket és mi is visszük vissza. Ez eddig nem jelentett gondot, de azért ez már kicsit megterhelné a családi kasszát. Szóval azt szeretném megtudni, hogy törvényileg, hogyan van ez szabályozva. Jól tudom-e, hogy meg kellene osztani az oda, illetve a visszautat a két szülő közt?
Segítségeteket előre is köszönöm:
Judit

ObudaFan # 2008.07.24. 20:38

A gyakorlat az, hogy általában az viseli a több költséget, aki költözik.

Indus # 2008.07.29. 18:17

Kit terhel a felelősség?

A birósági végzés értelmében az apa jul.1-31-ig élhet a r.láthatás jogával.
Munkahelyemen - miután én hivtam a nagyobbik fiamat, hogyléte felől érdeklődve - derült ki, hogy reggel a megbeszélt időben nem jelentkezett a v.férjem a gyerekekért. Gyakorlatilag egy délelőtt felügyelet nélkül maradtak a lakásomban.

Ha baj történik a fiaimmal ez alatt az idő alatt, kit terhel a felelősség?

Az apát terheli az elviteli és visszaviteli kötelesség. Ragaszkodjam hozzá, vagy hagyjam, hogy az apa, ill. nagyszülő szóbeli kérésére a nagyobbik fiam vigye-hozza a kicsit?

Ha az uton történik baleset, kit terhel a felelősség?

Goodwitch # 2008.07.29. 19:29

Mekkorák azok a gyerekek?


Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.29. 21:00

Indus

Szerintem késik- nem késik, ameddig nem "vette át" a gyerekeket addig otthon kellett volna maradnod, mert baj semmi perc alatt is történhet, te pedig mégis csak magukra hagytad őket...

Az átvételtől természetesen az apáé a felelősség, bár mindig adódhat előre nem látható - mondhatni sorsszerű bekövetkezés.

Más. Ha a nagyobbik netán már 12-14 éves - vagy esetleg már annál is több -, otthon bizonyára elengeded őket együtt.

Utazni végül is a tömegközlekedést is igénybe lehet venni - és azon belül a vasút a biztonságosabb -, tehát "csak" fel kell rakni őket és értük menni, mindkét helyen és mindenkor. (Ez nem befolyásolja hogy a menetjegyet az apának kell állnia.)

Monalisa
laikus hozzászóló

tike1 # 2008.07.30. 14:44

Előre is elnézést ha már elhangzott az alábbi kérdés.
Olvastam korábbi hozzászólásokból, hogy amennyiben a szülő elköltözik (a mi esetünkben 180 km-re és sajna már 2 éve) állítólag az elköltöző szülőnek hozzá kell járulnia az utiköltséghez. Ha ez valóban így van hol lehet a vonatkozó jogszabályt megtalálni leírva? Mivel havi kb 40 ezer Ft többletköltséget jelent a családi költségvetésünkben a jövés-menés (a gyerektartáson felül) és néha bizony szimplán pénzhiány miatt nem tudjuk megoldani azt hogy elmenjünk a gyerkőcért :-(((( Egy ilyen rendelkezés megoldaná a problémánkat. Kérlek segítsetek és írjátok le hol akadunk rá a vonatkozó rendelkezésre.
Köszönöm!

marianna-zsuzsanna # 2008.07.30. 15:13

Elnézést szeretnék kérni, ha értetlen lennék, de új vagyok még ezen a forumon.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hány éves korig kötelezhető a gyermek, hogy az édesapjához menjem?
Az én lányom 12 éves múlt januárban.
Igazából az apukáját szereti, de az állandóan a nagymamánál van, ott is hagyja a gyermekete, a nagymamát pedig a lányom nem igazán kedveli. (ezt most hosszú lenne elmesélni, 1x azért nem kapott palacsintát ebéd után, mert nem ette meg a gomboc levest, amit nem szeret, de ez még ez még a legenyhébb eset)
Most a volt férjem feljelentett a gyámhivatalnál, kapcsolattartás miatt.
Pedig még akkor is felmehetett a lakásomba, ha én nem voltam otthon.
Köszönöm előre is a választ.

lajoska32 # 2008.07.30. 16:11

Ha szereti,miért nem engeded?Miért ne bízhatná a mamára,vélhetőleg Te se napi 24 órában ülsz mellette.Nálunk sincs evés nélkül édesség(gondolom a palacsinta itt ezt a szerepet töltötte be)meg kell beszélni a gyerekkel,hogy a mamánál az ő szabályai szerint kell viselkedni,akkor kevesebb lesz a sértődés.Attól még Te nyugodtan utálhatod az anyóst,ha a gyerekkel normális a kapcsolata!
Ha ok nélkül jelentett fel,nem kell foglalkozni vele.Egyébként bárki feljelenthet bárkit,vannak akik ezt hobbiként élik meg...Gyámhivatalnál,csak bejelenteni lehet,sokan még meg se tudják mennyi panasszal él ellenük a volt társ,nem hülyék ülnek ott,öreg rókák,tudják mire kell ráharapni,és mi az ami csak rosszindulatú vádaskodás.Ellenben megbüntethetnek ,ha tényleg akadályozod a kapcsolattartást,sőt a nagyszülőnek is joga van a láthatáshoz,akár még kérheti is!

tike1 # 2008.07.31. 06:54

Kedves Obudafan!

Úgy tűnik, hogy te tudod a választ a korábban (tegnap) feltett kérdésemre. Ha tudsz kérlek válaszolj rá.

Köszönöm!

ObudaFan # 2008.07.31. 18:20

Fordulj az illetékes gyámhatósághoz, segíteni fognak. Egyébként meg a gyermek lakóhelyének megváltoztatásához való hozzájárulásod feltételéül szabd azt, hogy ebben állapodjatok meg a gyámhatóság előtt.

boszy # 2008.08.02. 15:51

Sziasztok!

Hatalmas segítségre lenne szükségem.
17 éves vagyok és van egy 8hónapos kislányom.Miután az apja az apasági nyilatkozatot aláírta,így ő lett a gyermek gyámja.A szülés után összeköltöztünk,de megromlott a kapcsolat,így külön költöztünk.Az apa nem hajlandó lemondani édesanyám javára a gyámságról,viszont a gyermeket nem látogatja,nem foglalkozik vele,plusz 40km-re lakik tőle.A gyámhatóságon azt mondták,h ha ő nem indíttatja el a családba helyezést,akkor én nem tehetek semmit.Most valamilyen okból úgy döntött,hogy márpedig ő a gyermek gyámja és adjam oda neki a gyermeket,mert ha nem rendőrt hívat és elviszik.A gyermekelhelyezésről illetve a láthatásról eddig semmilyen megállapodás papíron nem történt.
Van lehetősége arra,hogy elvigyék a lányom?
Vagy feleslegesen aggódom?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Ildi

boszy # 2008.08.02. 16:17

Hozzáfűzni való dolog még,hogy a kislány elég közvetlen gyermek és a teljesen ismeretlen emberekre akik rámosolyognak ő is mosolyog,de az apját nem ismeri meg.Csak ül és nézi.Az apa gyakorlatilag semmit nem tud róla.Plusz az apa gyámságra való alkalmasságát soha senki nem vizsgálta.

monalisa1 # 2008.08.03. 07:41

Azzal a gyermek elvétellel csak riogat - hadd legyen egy kis fölös aggódni valód. Mert ahhoz, hogy elvegyék a gyermeket, elsősorban is a te gyermeknevelési alkalmatlanságodat kellene kimondani, másrészt azt is vizsgálnák, hogy őnála a kicsi jó helyre kerülne-e. (Meg különben is, egy 8-10 hónapos babával otthon kell maradni - és a későbbiekben is, és ezt hogyan oldaná meg?)

Remélve mielelőbb betöltöd a 18. életévedet.

Amúgy egy kisbaba mindenkire mosolyog, szóval azt nem kell akként tekinteni, hogy "az" apjára - akit amúgy alig ismer, vagy se...

Ne bonyolódj vele semmiféle vitába, ne adj rá alapot okot, alapot. Ha látogatni akarja a kislányát - csak tessék, örömmel fogadod, de azért előre jelentkezzen be, mégis csak a te otthod.

A t.díj fizetési kötelezettségét azt ne felejtse
el...

Monalisa
laikus hozzászóló

boszy # 2008.08.03. 08:36

Monalisa1!
Nagyon szépen köszönöm!
Februárban töltöm a 18-at.
Az a legnagyobb baj,hogy én eddig sem támasztottam semmiféle akadályt az elé,hogy meglátogassa a picit.Még a hétvégéhez sem ragaszkodtam,csak annyi volt a kikötésem,h lehetőleg szóljon előtte legalább egy nappal,plusz lehetőleg ne este 7után jöjjön,mert akkortájban a kislányom fürdetem,vacsi aztán alvás.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm!

monalisa1 # 2008.08.03. 11:52

A nagykorúságodik azt a pár hónapot már mindenképpen ki lehet húzni, onnantól pedig kezdeményezd, hogy az apai gyámság lekerüljön a kislány papírjairól. Addig pedig állapodjatok majd a láthatás/kapcsolatartás dolgában - a lehető legrészletesebben le is írva azt -, és mindketten írjátok alá. Így a későbbiekben senki nem hozhat fel kifogást a másikra ha netán nem tartja be...

A t.díj dolgában is vagy meg tudtok egyezni vagy azt a bíróságtól kell majd kérned.

A t.díj nem a te járandóságod, vagyis kéred-e vagy sem, hanem az apa több-kevesebb kötelező hozzájárulása a gyermek neveléséhez. (Egy eltartott gyermek eseténa mindenkori havi jövedelmének 15-25 százaléka kérhető, általában a 20% az amit megadnak.) Legjobb ha mindenkor a postás hozza és/vagy bankszámládra megy, mert akkor igazolható az esetleges elmaradás...)

Egy egy év körüli kisgyermeknél az esti látogatás mondhatni más késő., a picinek a fürdéshez stb. nyugalomra van szükséges, ergo az apja látogassa őt korábbi időpontban.

Indus # 2008.08.05. 11:06

monalisa1!

Véleményed szerint felelőtlenség volt a részemről, hogy otthon hagytam a gyerekeket 1-1,5 órát (aminek nagyobb részét alvással töltötték)az apa állitólagos megérkezéséig. Szükségszerü volt ezen megoldást választanom,mert aznap nem tudtam volna dolgozni. Vagy azért az 1-1,5 óráért szabadságot kellett volna kivennem hétfőre... Keddre...Szerdára...Csütörtökre...

Nem "herdálhatom" el a szabadságomat napi 1-1,5 óráért, mert akkor augusztusban amikor nincs óvoda, hova teszem őket? Nem beszélve arról, hogy én is szeretnék néhány hetet velük tölteni.

Felelőtlenségnek tartod, hogy 1-1,5 órát magukra hagytam a gyerekeket, de nem felelőtlenség kiengedni őket a közlekedésbe?

Nincs itt ellentmondás???

Ugye, hogy nem olyan egyszerü...

Sajnos, az eredetileg feltett kérdésemre nem kaptam választ!

monalisa1 # 2008.08.05. 16:52

Indus # e-mail 07.29. 20:17.

"Gyakorlatilag egy délelőtt felügyelet nélkül maradtak a lakásomban."

Azért az 1-1,5 óra - amit most írtál - és az "egy délelőtt" közt úgy 2-3 óra hibádzik...

Valamint, hogy a volt férjedet hogyan "neveled" pontosságra, valamint 1,5 óra okán miért is kelljen hétfő - csütörtök = 4 napra szabadságot kivenni, az a te dolgod, problémád. (Amúgy eredendő beírásodban óvodáról sem volt szó...)

Én a magam laikusi véleményét kérdésedre megírtam, ha ettől függetlenül jogász is hozzászól fenti dátumú beírásodra, bizonyára könnyebb lesz túltenni magad a történteken.

csumika77 # 2008.08.07. 21:01

Helló,

Remélem még nem hangzott el az én kérdésem. Bár, amogy látom én az ellenoldalt képviselem az itteni fórumozók körében. Én vagyok a sokak által jellemzett idegbeteg anya.
A problémám a következő: 3 hónapja váltam el, van egy 18 éves kislányom. A válás azért kellett, mert volt férjem sokszor elvert, persze a kicsi előtt. Még fél éves sem volt, amikor kezdődött. Volt férjem azt mondja azért vert, mert eltiltottam a gyereket a szüleitől. Ami igaz is, de a probléma előtt is vert. Nem volt jó kapcsolatom a szüleivel, mindenbe beleszóltak, irányítani próbáltak, de nem hagytam. Ekkor még a férjem is velem volt.
Közös megegyezéssel elváltunk, megegyeztünk mindenben, de én nem akarom odaadni neki a kicsit. Igazából nem is az apa miatt, hanem azért, mert mindig csak elviszi a nagyszülőkhöz és otthagyja.
Annyi kimaradt a történetből, hogy mikor elhagytam eljárt pszichológushoz/kineziológushoz, ahol azt mondták neki, hogy neveltetési probléma az agresszivitás oka (nem kellett hozzá sem alkohol, sem drog, semmi ... elég volt, ha nem értettem egyet pl abban, hogy a piros szép szín). Egyéves kora körül történt vele valami, ami ilyen hatással volt rá.

Van a történetemben valami kis kapaszkodó, arra, hogy elérjem, hogy a nagyszülők ne láthassák, vagy csak túlaggódom? Úgy érzem ezzel a problémával és felfogással egyedül vagyok kerek e világban.

Előre is köszönöm a választ