Közös vagyonba mi tartozik bele váláskor?


benko laszlo # 2006.08.22. 06:01

Üdvözlöm !

A lakás ahol jelenleg élünk kizárólag az én nevemen van, mivel ezt én még a megismerkedésünk előtt szereztem.
Házassági vagyonszerződést nem kötöttünk, azért nem forszíroztam mert nem akartam úgymond ,,megmérgezni" az induló kapcsolatunkat. Egyébként az én örökségemből + házasságom előtti munkámból származik teljes részben !

Én mégis szeretném magam bebiztosítani!
Mi történne egy vállás után kinek itélné a lakást a T. Bíróság nekem vagy a feleségemnek a 2 gyerekkemmel?

Hogy változna a helyzet ha haszonélvezet tetetnék rá utólag az édesanyámmal, mondjuk nem rögtön a vállás előtt, hanem korábban hogy nehogy ,,átlátszónak" tűnjön az egész a Bíróság előtt.

Jelige: ,,nem vagyok szemét csak ami az enyém az az enyém"

Kösz a válaszokat előre

Laci


viktor

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 06:43

A házassági életközösség előtt szerzett vagyon a házastársak különvagyona. Azt a házassági vagyonközösség nem érinti. Vita esetén, persze, a különvagyon jelleget bizonyítani kell, de ez egy ingatlan esetében nem lehet probléma, hiszen a nyilvántartás tartalmazza a szerzés dátumát.

pocak # 2006.08.22. 07:14

Hát, azért ha a 2 gyereket a feleségnél helyezik el váláskor, ami eléggé valószínű, akkor azért könnyen megeshet, hogy a bíróság az anyát jogosítja fel a lakás használatára, külön vagyon ide vagy oda. A tulajdonos persze te maradsz. Vagyis a külön vagyoni jelleg ott fog érvényesülni, hogy a válás után is 100%-ban a te tulajdonodban marad a lakás. De a használatára feljogosíthatják a gyermekeket gondozó személyt, akár kizárólagosan is, ha a lakás a mérete illetve az elrendezése miatt nem megosztható.

benko laszlo # 2006.08.22. 08:19

A lakás nem megosztható !
Tehát tulajdonviszony ide v. oda akkor se használhatom a lakást. Hol gondoskodik az állam a tulajdonjog gyakorlásáról ? Milyért is csorbul a tulajdonjogom ?

Miért, mai világban a feleségemnek is meg van a lehetősége vásárolni egy lakást igaz 8-10 miliós kölcsönnel. Nagyon sokan így jutnak lakáshoz, sőt a részleteket is tudná fizetni. Más áldozatot vállal, akkor ő is tud, nem ?
Ehhez mit szólna a Bíróság ?
Csak azért mert kényelmesebb elvenni a másét nem kell a tulajdonosi jogomat korlátozni ???

Annak idején én is ,,megszenvedtem" a lakást ! Szenvedjen most ő is!

Üdv.
Laci


viktor

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 09:07

Szenvedjen most ő is!

Ja, meg a gyerekek is...

vzoli # 2006.08.22. 09:17

Kedves BL!

Csak arról feledkezel el a Pocak által írtakkal kapcsolatban, hogy ott a kiindulópont nem a feleséged, hanem a gyermekeid érdeke. A bíróság meg - szerintem - amolyan "legvégső esetben legutolsó eszközként" alkalmazná a "tulajdonosi jogaid korlátozását". Ha a gyerekeid mindenek előtt való érdeke másként nem biztosítható. És a feleséged szerintem akkor sem ingyen lakna abban a lakásban, hanem amolyan kvázi "kényszerbérlőként". (Mármint a te szempontodból. Merthogy kénytelen vagy tűrni ezen sajátságos jogviszony fennálltát.)

pocak # 2006.08.22. 11:11

Fontos, és védett jog a tulajdonjog, de nem mindenekfelett álló. A kiskorúak lakhatáshoz való joga ennél erősebb.

Természetesen ez a legvégső megoldás, ha más nincs, főleg, ha te ebbe nem egyezel bele. Nyilván először azt is vizsgálni fogják, hogy a feleséged nem tudja-e megteremteni a gyerekek lakhatásához a feltételeket egyedül. Ha máshogy is megy, pl. hajlandó a szüleihez visszaköltözni a gyerekekkel, vagy a jövedelméből tellik neki egy lakást bérelni, akkor nem biztos, hogy a bíróság ahhoz nyúl, hogy a te lakásod használatára jogosítja fel őt. De legvégső esetben ez a megoldás, gondolj bele, talán a híd alatt aludjanak a gyerekeid?

Egyébként meg ha az anyagiak miatt aggódsz, egyrészt a tulajdonjogod megmarad, vagyis a lakásba fektetett pénzed nem vész el, és ingatlan lévén valószínűleg értékálló lesz. Másrészt a használat átengedését a tartásdíj megállapításánál figyelembe kell vetetni, hiszen akkor neked lehet, hogy bérleményt kell majd fizetned, és akkor ennek az összegnek a figyelembevételével jogosan lehet kérni a tartásdíj csökkentését.

bridgedjonas # 2006.08.22. 17:02

Laci! Most jutottam oda, hogy elolvassam a problémádról írtakat. Én csak egy ellen példát szeretnék írni ami velem történt meg. Pár évvel ezelőtt szolgálati lakást kaptunk a volt férjel, a családra hivatkozva kaptuk meg. A válást követően a bíróság "állást nem akart ebbe foglalni a szolgálati lakás azé maradt aki kapta. Így én és két pici gyerekem immár fél éve albérletben lakunk. Ennyit a jogokról és a törvényről.

ObudaFan # 2006.08.23. 19:05

Csjt. 27. § (1) A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelôen a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebbôl a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzôt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megilletô esedékes díj.
Csjt. 28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:

  1. a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,

Csjt. 31/A. § (1) A házasulók a házasságkötés elôtt, valamint a házastársak a házasság felbontása esetére rendezhetik a közös lakás további használatát, így megállapodhatnak abban is, hogy az egyik házastárs a lakást elhelyezési és térítési igény nélkül elhagyja. A megállapodást közokiratba vagy jogi képviselô által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.
(2) A házasság felbontása esetén a bíróság csak a kiskorú gyermek lakáshasználati jogára figyelemmel rendezheti a lakás használatát a házastársak megállapodásától eltérôen.
Csjt. 31/B. § (1) Ha a lakásban a házastársak egyikôjük vagy mindkettôjük tulajdonjoga vagy bérleti joga alapján laknak, a házasság felbontása esetén - kérelemre - a bíróság dönt a lakás használata felôl.
(2) A házastársak kiskorú gyermekének lakáshasználati jogát - életkörülményeinek megfelelôen - általában a volt közös lakásban kell biztosítani, kivéve, ha más állandó lakása van.
(3) Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen, és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve. Szolgálati lakás esetében azonban a bérlôt a lakás elhagyására nem lehet kötelezni.

gasko # 2006.08.30. 08:11

Sziasztok!

Újra üdvözlök mindenkit.

ObudaFan, talán emlékszel rám, korábban többször is kértem (és persze kaptam is) segítséget derilltől.
Mivel nem találtam mostanában beírást tőle, elsősorban érdeklődnék tudsz-e róla valamit. Hogy van? Remélem minden rendben vele :-)

Lenne néhány kérdésem is kérlek segíts nekem!

A gyerekelhelyezési ügyünknek közös megállapodás lett vége, de mostanában időszerű lesz a vagyonmegosztás kérdése is.

Nagyjából hasonlókat kérdezhetek, mint amit korábban itt mások, de szeretnék biztos lenni abban, jól gondolom-e:
A házasság előtt szerzett (kapott vagy vásárolt) vagyon különvagyonnak minősül. Ha azonban ezt a vagyont a házasság alatt elcserélik, vagy eladják, és abból a pénzből újat vesznek, az már közös vagyon lesz?
Akkor is, ha az egyik fél különvagyonából, és adott esetben az ő rokonai segítségével történik mindez?

A másik kérdés, amiben szükségünk lenne egy pártatlan szakértő tanácsára, az ügyvédre vonatkozik.
Az eddigi ügyvédünkkel kapcs. ugyanis nem igen tudjuk, hogy mit gondoljunk...
Kicsit furcsa volt sztem a hozzáállása az ügyünkhöz - nem igen beszélt velünk, a tárgyalásokra az ügyvédbojtárt küldte rendszeresen, többször előfordult, hogy nem ért rá(nk) a megbeszélt időpontban stb. -, de az is lehet, hogy ez normális. Normális? Lehet, hogy túl sok filmet nézek, de nekem hiányzpott, hogy egy kicsit azt érezzem, kezében vannak az ügyek, fontos neki, és hogy bennünket is kicst felvilágosítson mi után mi következik stb.
Most lenne lehetőségünk, hogy egy ismert, jónevű ügyvéd keze közé adjuk a vagyonnal kapcsolatos ügyeket, de tanácstalanok vagyunk, hogy mivel tennénk jót. Jobb-e maradni annál aki már jól ismeri a viszonyokat és a helyzetet, vagy érdemes váltani.
És persze azt sem szeretnénk, hogy bárkit kényelmetlen helyzetbe hozzunk, megsértsünk vagy ilyesmi. Hogy megy ez?

Gondolom ez így elég nehéz, de azért remélem tudsz segteni :-)

Előre is nagyon köszönöm!

(U.I.: A kérdések egyébként csak az elmérgesedett viszony miatt merültek fel, mielőtt bárki véleménytformálna. Ha valakit érdekel, részletesebben is elmondom miért ez a helyzet. Nem a "semmizük ki a másikat" esete forog fent :-), legalábis a mi részünkről)

ObudaFan # 2006.08.30. 17:17

A különvagyon értékén szerzett dolog különvagyon, de azt, hogy a különvagyon értékén lett megszerezve annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozik.

A derillel kapcsolatos kérdésre nem tudok válaszolni, a kollégával kapcsolatos kérdésre pedig nem lenne etikus szerintem.

gasko # 2006.08.31. 07:26

ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Az ügyvédünkkel kapcsolatos kérdést pedig megértem, tiszteletben tartom. De kérlek próbálj(atok) kicsit a mi fejünkkel is gondolkozni! Nem arra várok igazán választ, hogy mit tegyünk. Sokkal inkább arra, hogy amiket leírtam, azok a mindennapokban így zajlanak-e, és csak nekünk furcsa kicsit, vagy valóban el lehet-e várni ennél többet. Nincs semmi egyéb problémánk az ügyvédünkkel, és mint látod (látjátok), ebben sem vagyunk biztosak, hogy jogosak-e az igényeink.

A másik része pedig ennek a kérdésnek szintén egyfajta gyakorlatra utal: nevezetesen, hogy egy válóperes ügyet, a gyerekelhelyzéstől a vagyonig, egy ügyvéd szokott-e végigvinni, vagy szokás váltani.

Tényleg nem szeretnék senkit megbántani, vagy kínos helyzetbe hozni, így nem is várom, hogy reagálj rá, ha nem szeretnél.

Ha más esetleg tud segíteni, azt azért kérem, írja le mit gondol :-)

Köszi

_Wasp_ # 2006.08.31. 07:35

Az ügyvéd bizalmi pozícióban van. Ha elvesztetted a belévetett bizalmadat, akkor váltani kell.
Az, hogy egy ügyvéd az ügyvédjelöltjét küldi ki az egyszerűbb esetekre, nem ritka dolog.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gasko # 2006.08.31. 14:12

Szia Wasp!
Nagyon köszönöm, hogy írtál, gondolom nehéz lehet egy ilyen kérdésre egy fórumon választ adni.

ObudaFan # 2006.08.31. 18:16

Például magam is ügyvédjelölt volnék, és még nem volt panasz ügyfelek részéről arra, hogy én vittem egyes ügyeket, így még több mint egy évig egy kicsit bántó is számomra a felvetés. :)

gasko # 2006.09.01. 07:44

:-) ObudaFan! Semmi kivetnivalónk nem volt az ügyvédjelölt ellen, sőt, nagyon jó viszonyba kerültünk vele! (Sztem talán jobba is, mint egyébként szoktak :-))
Isten ments, hogy bárkit is megsértsek!

A felvetés inkább annak szólt, hogy az ügyvédünkkel a 3 év alatt kb 5ször találkoztunk, nem többször. De mondom, ha azt mondjátok hogy ez nem ritka, akkor semmi problémánk nincs. A dilemma a mi tudatlanságunk vagy gyakorlatlanságunk következménye, semmint sértettség vagy hasonlók.

(Azért még mindig érdekelne a vagyonmegosztás/gyermekelhelyezés kérdése, de ha kínos ilyesmit feszegetni, akkor elfogadom)

becs # 2006.09.04. 12:35

Üdv Mindenkinek!
Válunk és vagyonmegosztást akarok
Kérdésem a következő: párom 1997-ben kötött egy életbiztosítást, 2007-ben jár le.
Párom az egyik biztosított, a másik meg én.
Közösvagyonnak számít?
Várom válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.04. 13:44

Annak.

becs # 2006.09.04. 13:52

Köszi!

becs # 2006.09.05. 12:54

Üdv Mindenkinek!
A dolog röviden: 20 éve egy háztartásban vagyok a párom gyermekével. 1992 óta árvasági ellátásban részesül. Amikor elérte a nagykorúságot kikiáltotta a függetlenségét. A lakásban külön szoba áll rendelkezésére. Kocsit és barátnőt tart, aki már családtagként érzi magát.
Ez persze anyai támogatással párosul.
Én meg fizetem a felmerülő rezsi költségeket.
Ez már több éve így megy, ami a házastartsi kapcsolat rovására ment vagyis megromlott és válunk.
Kérdésem:

  • A fentiek alapján az árvaságit kapó arra használja fel az összeget amire akarja?
  • Követelhetem a ráeső rezsi költségekhez való hozzájárulását?
  • Eltartottnak számít?

Ha további információ szükséges, adom!
Várom segítségeteket! Köszönöm

monalisa1 # 2006.09.05. 15:13

Becs:

  1. Az árvasági az ő járandósága, tehát az ő pénze - belátása szerint...
  2. Ha a nejeddel közös tulajdon az a lakás akkor a rezsi fele - fele, több nem. (Igazság szerint csak a 25% hiszen négyen lakjátok azt a lakást.)
  3. Nevelt gyermek a 18. életévének betöltése után a mostahaszülő részéről NEM KÖVETELHET semmiféle tartást.

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

ObudaFan # 2006.09.05. 19:29

Azt kellene tudni, hogy a párod a házastársad, vagy csak élettársad, valamint azt is, hogy milyenek a lakás tulajdoni viszonyai, azt az együttélés során szereztétek-e. Mert ha közös tulajdon a ház (márpedig ha az együttélés alatt nem különvagyonból szereztétek, akkor az) , akkor azt a párod is használhatja, és saját fiát nyilván be is fogadhatja. Az más kérdés, hogy a rezsibe be kell szállnia a befogadottnak.

becs # 2006.09.06. 11:09

Köszönöm a gyors válaszotokat!
Kedves ObudaFan!
Az alábbiakkal egészíteném ki a kérésemet a pontosabb válasz megadása érdekében.

1988-ban kötöttünk házasságot és azóta élünk közös háztartásban a feleségem gyermekével és közös gyermekünkkel egy lakótelepi 2+félszobás lakásban. A lakás tulajdon 50-50%, közösvagyon.
A "nevelt" gyerek nagykorúvá válásakor kinyilvánította az önállóságát, ő rendelkezik az árvasági ellátással. (Most 22 éves)
A gyermekével való kapcsolatom már több éve teljesen megromlott, ami a feleségemmel való kapcsolatunkra teljesmértékben kihatott és váláshoz fog vezetni, ami folyamatban van.
A lakás fenntartását teljes egészében én fizetem annak fejében, hogy - van egy közös gyermekünk, 18. életévében járó lány - a jelképes gyerektartást így fedezem. Lányommal nagyon jó a kapcsolatom és még ezen felül is segítem mindenben. Sajnos ép a fentiek miatt saját lányomat nem tudom úgy anyagilag támogatni, ahogy szeretném, mert egy "parazitát" is el kell tartanom, aki az alapvető tiszteletet sem adja meg.
Megjegyzem az általam "eltartott" Opel Tigra tulajdonosa, barátnőt tart a lakásunkba és nem éppen kínai cuccokban jár egyetemista létére.
Nem elég, hogy segítettem a fenőtté válásához, még a tiszteletet is ki kell vívnom ahhoz, hogy köszönjön. Ja, amúgy egy "köcsög" vagyok. Mindezek komoly anyai támogatással!
Röviden ennyit és ha még további információra van szükség állok rendelkezésére.

Fáradozásotokat megköszönve, maradok tisztelettel: becs

ObudaFan # 2006.09.06. 15:31

A bíróság a lakás használatáról rendelkezni fog, hiszen váltok. Az a határozat lesz a használatra irányadó. Ezzel együtt lehet, hogy érdemes lenne a közös tulajdont megosztani, két kisebb ingatlanra cserélni - már ha közös tulajdonú az ingatlan.

becs # 2006.09.07. 11:32

Köszönöm a válaszod ObudaFan!
Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. A felperessel nem tudok megegyezni, egyrészt nem is akar, másrészt a lehetőségei is korlátozottak. Viszont nekem van és élni is szeretnék vele. Amiben egyezik az álláspontunk: a házasság felbontás és a lákás megosztása. A közös gyermekünkhöz ragaszkodik és én is. Vagyonmegosztást sem akar én viszont ragaszkodom hozzá.
Kérdésem:

  • 17 éves lányom véleménye milyen hatással lehet a bíróság döntésére az elhelyezéssel kapcsolatban?
  • a lákás értékesítésre kerülhet-e annak ellenére is, hogy a felperes nem akarja?
  • a vogyonmegosztás után elővásárlási joggal élhetek a felperes kifizetésével?

Várom válaszod! Köszi, becs