eltiltás az apától


anita0816 # 2006.09.26. 12:01

Nem akadályoztam a láthatást,hanem ő nem jött érte.Mikor elvitte akkor a kicsi nem ismerte meg.3-4-havonta eszébe jut hogy van egy gyereke és akkor jelentkezik.Pedig a gyámügy nem egyszer felszólitotta.Ráadásul ő az aki veszélyezteti a gyermeket.Ittasan vezet,könnyen nekimegy mindenkinek és nem is foglalkozik mással,csak azzal hogy neki jó legyen.Biztos nem fogják neki itélni,mert börtönbe fog menni.

_Wasp_ # 2006.09.26. 12:09

Ha huzamosabb ideig nem él a láthatási jogosultságával (ami kötelezettség is, mind a te oldaladról, mind az övéről), úgy megvonhatják azt tőle.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zsamuelt # 2006.09.26. 12:37

Hát ebben is van valami........

És arra nem szólíthatják föl az apát, hogy éljen a láthatás lehetõségével????

A gyerek szempontjából is jobb volna a rendszeresség. Megértem az anyát is a féltésével, aggodalmával....mégis jobb volna ha rendszeres volna a láthatás, vagy semilyen...
ne ugorjon rá senki erre a mondatra!!! Az apa elõtt ott a lehetõség kéthetente, talán õt kellene "elõvenni" emiatt elsõsorban. Aztán kedves Anita, neked is jobb volna, ha rendszeressé válnának ezek a találkozások, és az apukában biztosan kialaulna egy felelõsségtudat a gyermeke iránt. Ne mondja senki nekem, bármilyen gonosz is legyen egy apa, hogy a gyermeke életét veszélyeztetené, ha az ott ülne mellette egy autóban.....csak neki még nincs un. Apai érzése, merthát ugye, nem nagyon gyakorolja. Lehet erre õt kötelezni??

Véleményem szerint az sincs rendjén, hogy csak úgy jön-megy a család életében, ahogy és amikor kedve tartja..

Azért azt még elmondanám Anita, hogy elég sokat téptem itt többedmagammal a számat, ás olvasgasd csak vissz, senki neked rosszat nem akar. Mégis azt mondom, vegyél kicsit vissza az indulataidból, mert hidd el szélmalomharcot vivsz......

ui: sajnos

_Wasp_ # 2006.09.26. 13:20

hegyibeszéd ON

zsamuelt: nem „sajnos”.

Szerintem, ha az apa látni akarja a gyermekét, akkor az általában támogatandó az anya mindenféle ellenvéleményével szemben.

Kivételeket lehet persze felállítani.
Valljuk be, az se életszerű, amit Anita állít, hogy azért viszi el hétvégére az apa a gyereket, hogy őt bosszantsa vele. Ez akkor sem hihető, ha szóba is került köztük korábban. (kicsit énközéppontú elképzelés lenne)

A gyermekek pedig gyakran azért félnek a láthatástól, mert a velük együttélő szülő nem mint egy örömteli eseményt éli meg (és kommunikálja a gyermek felé), hanem mint egy stresszhelyzetet, neadjisten tragédiát.
Ez esetben a gyermekkel együttélő szülő felelőssége a gyermek lelki zavaraiért, különélő szülőjétől való elhidegüléséért beláthatatlanul nagy.

hegyibeszéd OFF


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zsamuelt # 2006.09.26. 13:34

Hát hegyibeszédbõl már épp elég volt, úgy látom fölöslegesen.......

zsamuelt # 2006.09.26. 13:34

Hát hegyibeszédbõl már épp elég volt, úgy látom fölöslegesen.......

zsamuelt # 2006.09.26. 13:51

" Szerintem, ha az apa látni akarja a gyermekét, akkor az általában támogatandó az anya mindenféle ellenvéleményével szemben."..... "azért viszi el hétvégére az apa a gyereket,"

Úgy érzem, eddig is támogattam a láthatás szorgalmazását... állítólagosan nem hétvégenként viszi el, pedig megtehetné....mellesleg az volna szerintem mindenki számára a megoldás: az apuka megszokná a gyereket, a felelõsséget a mi vele ját/ a gyerek megismerné/szeretné az apját/Az Anita nem aggódna, mert tudná, hogy tudja az apuka mit kell tenni...... errõl nincs meg a véleményed??? Én is azt igyekeztem "behegyibeszédelni" az Anita fejébe, amit mindenki más itt a fórumon.....

zsamuelt # 2006.09.26. 13:53

Szerintem falra hányt borsó az egész.. Itt nem a józan ész, hanem az indulatok, a düh, az ellenszenv irányít mindet.

Úgy érzem, nincs értelme semmit sem mondanunk...

OFF

_Wasp_ # 2006.09.26. 14:00

nem neked szólt a "hegyibeszéd", bocs, ha félreérthető voltam, a hozzászólásaiddal a "sajnos" szót kivéve egyetértettem.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zsamuelt # 2006.09.26. 14:11

fÉLREÉRTTED, NEM ÚGY SZÁNATM.. vALÓSZÍNÛ, HOGY FÉLREÉRTHETÕ IS VOLT, ÍGY VISSZAOLVASVA...

Én azért maradtam csöndben ez ügyben egy ideje, mert láttam, hogy pillanatnyilag ugyan van foganatja annak amit próbálok megértetni, de mintha elillanna rövid idõn belül, és minden visszaeseik ugyanoda, ahonnan indultunk.......

Nektek nem volt ilyen érzésetek??

anita0816 # 2006.09.26. 19:19

Csak annyit mondok,hogy tegnap beszéltem az apjával és mikor mondtam neki,hogy nem kérem a gyerektartást,de akkor hadjon minket békén egyből bele ment.Ennyire erdekli a gyereke!!!A pénz neki fontosabb!
Mertha érdekelné a kicsi akkor hétvégén nem búlizni menne el,hanem jönne a gyerekért.
De gondoljatok amit akartok.

_Wasp_ # 2006.09.26. 19:36

Ez a pénz a gyermekedet illeti, így az ilyen megállapodásod érvénytelen. Remélem az apa álláspontja változni fog idővel, és a kevés láthatási időt jobban megbecsüli, és fontosabbnak tartja mint a pénzt.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2006.09.26. 19:53

Kedves "anita0816"!
Egy férfi - természetéből adódóan- a gyermekét akkor érzi magáénak, ha vele él, meg tud neki mutatni "férfi dolgokat", közvetlenül figyelemmel kisérheti életszakaszainak alakulását, fejlődését. Amikor csak pénzt várnak el tőle, akkor nem érez mást, mint "fejőstehéni" státuszt. Ha nem kérnek pénzt, akkor meg azt érzi, hogy nincs rá szükség az "emberke" felnevelésében. Önnek kell eldönteni, hogy apát és ezzel járó apaképet akar a gyermeknek, vagy kisstílű bosszút a nem szerencsés párválasztása miatt. ( Ne feledjük: MINDIG A NÕ VÁLASZT)

anita0816 # 2006.09.27. 11:28

GYerektartást eddig sem fizetett és semmit nem kapott tőle a kicsi.A mostani párom vásárol neki és tőle kapja meg azt amit az apjától kellene.

Gézoo # 2006.09.28. 10:18

Tisztelt Jogtudó, jogi ügyekben jártas urak!

A véleményeteket kérem a következő ügy kapcsán:

A szülők elváltak. Anyánál helyezte el a bíróság az egyetlen 8 éves fiú gyermeket, a rendszeres és az időszakos kapcsolattartás idejét, módját az ítéletben meghatározva, ugyanakkor nem érintve a törvényekben rögzített "egyéb" kapcsolattartási formákat.

Az apa kérdésére a Bíró Úr elmondta az indoklás felolvasásakor, hogy az ítéletben nem érintett kérdéseket a jogszabályokban leírtaknak megfelelően kell végrehajtani.

Miután az elvált felek egy kisvárosban, néhány száz méterre élnek egymástól, azonos boltokba járnak vásárolni, ugyanazon utcákon járnak, az anya önhatalmulag (bírói végzés nélkül) megtíltotta a gyermek és az apa mminden nemű találkozását.

Majd odáig ment az anya, hogy a gyermek iskoláját írásban arra utasította, hogy szintén így járjanak el, vagyis ha az apa az iskola közelében járna, akkor akadályozzák meg a pedagógusok, hogy a gyermek az édesapjával beszélhessen, láthassa.

Különös tekintettel arra, hogy a gyermek akkor se beszélhessen az apajával, ha az apa az iskola kerítésén kívül áll, vagy akár rendezvényen egy légtérben tartózkodik az apával.

Az iskola igazgatója kikérte a helyi gyámhatóság véleményét. Azt a felvilágosítást adta a gyámhatóság vezetője, hogy ilyen esetben zavarják el a pedagógusok a gyermeket a kerítéstől, mert a gyermeknek nincs joga az apjával beszélni sem.
Ennek megfelelően az igazgató utasította a pedagógusokat az anyai utasítás végrehajtására.

Kérdéseim:

Milyen jogi lépéseket kell megtenni az így eljáró

  • anya
  • iskolai igazgató
  • pedagógusok
  • és gyámhatósági vezető ellen ???

Válaszaitokat előre is köszönöm!

pocak # 2006.09.29. 04:39

Ha a gyermeket az akarata ellenére erőszakkal egyik helyről a másikra kényszerítik (pl. kerítéstől való eltávolítás), az minimum kiskorú gyermek sérelmére megvalósított személyi szabadság megsértése, vagyis büntető feljelentést lehet tenni az elkövető pedagógusok ellen, felbújtásért pedig esetleg az anya / iskolaigazgató ellen.

A kapcsolattartási végzésben szereplő időpontok azt jelentik, hogy akkor a külön élő szülő törvényileg jogosult a kapcsolattartásra, a gondozó szülő pedig köteles azt zavartalanul biztosítani. Vagyis ha bármelyik fél nem így tesz, vagyis a végzésben megjelölt időpontban a jogosult nem jelenik meg a kapcsolattartás helyszínén, vagy a kötelezett nem biztosítja azt a jogosult számára, akkor annak törvényes szankciói vannak a felróható magatartást tanúsító fél részére.
Vagyis a végzésben megjelölt kapcsolattartás hatóságilag (gyámhivatal) kikényszeríthető.

Olyan kitétel azonban egyetlen kapcsolattartási végzésben sincs, hogy az itt megjelölt időpontokon túl a külön élő szülő semmilyen körülmények közt nem találkozhat a külön élő szülőjével. Nem véletlenül! Ez nonszensz!!!

Tehát a megjelölt időpontok nem azt jelentik, hogy akkor és csak akkor találkozhatnak, hanem azt, hogy akkor törvényileg biztosítottan, kikényszeríthetően, végrehajthatóan. Természetesen máskor is találkozhatnak, de az már nem lesz kikényszeríthető. Tehát ha apuka odamegy a kerítéshez, vagy egy rendezvényre, és a gyerek nem akar odamenni hozzá, akkor ennyi. A végzésen kívüli időpontokban történő kapcsolattartást nem lehet kikényszeríteni, ha az meghiúsul, akkor annak végrehajtását nem lehet a hatóságtól követelni.

Az ilyen alkalmak esetén történő meghiúsulád azonban mindenképpen a gyermek önszántából kell, hogy történjen.
Senkit nem jogosít fel a kapcsolattartási végzés a gyermeket érintő bárminemű erőszakra, kényszerítésre, személyi szabadságának megsértésére.

Én azt javaslom, hogy a külön élő szülő vegye fel a kapcsolatot e-mailben a fórumba "Derill" néven beíró hölggyel. Õ 17 évig volt Pesten az egyik kerületi gyámhivatal vezetője, egy-másfél éve pedig ügyvédkedik. A kapcsolattartási ügyek az ő specialitása.
Mióta ügyvéd, már ritkán ír be a fórumb, de régebbi topikokban rengeteg hasznos tanáccsal szolgált sokak számára.
E-mail: derill@freemail.hu

pocak # 2006.09.29. 04:42

Bocs, most olvasom vissza, és látom, elírtam.
Helyesen:
Olyan kitétel azonban egyetlen kapcsolattartási végzésben sincs, hogy az itt megjelölt időpontokon túl a külön élő szülő semmilyen körülmények közt nem találkozhat gyermekével.

Gézoo # 2006.09.29. 06:04

Kedves Pocak!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Én magam veled értek egyet.

Tájékoztatom az apát mind erről.

Külön köszönöm a témában járatos ügyvéd
ajánlását.

pocak # 2006.09.29. 11:40

175. § (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki emberkereskedelemmel összefüggésben megszerzett és a személyi szabadságától megfosztott sértett személyi szabadságának megfosztását fenntartja, és a sértettet munkavégzésre kényszeríti, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés az (1) bekezdés esetén öt évig, a (2) bekezdés esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

  1. aljas indokból vagy célból,
  2. hivatalos eljárás színlelésével,
  3. a sértett sanyargatásával,
  4. jelentős érdeksérelmet okozva,

e) a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére
követik el.

BH2002.345
A Btk. 175. §-ának (1) bekezdésében részletezett bűncselekmény elkövetési magatartása másnak a személyi szabadságtól bármilyen módon történő megfosztása. Ehhez az elkövetési magatartáshoz tartozik minden olyan szándékos cselekmény, amely a sértettet mozgási szabadságától, illetőleg tartózkodási helyének szabad megválasztásától - akár rövid időre is - jogellenesen megfosztja.

Ha ez megvalósul, a pedagógusok mint elkövetők, a gyámhivatal, iskolaigazgató pedig mint felbújtók felelnek érte.
Az akár 5 évig terjedő szabadságvesztésre én komolyan felhívnám a figyelmüket.
A feljelentéshez azonban bizonyítékok is kelleni fognak, így javaslom, többedmagával menjen ilyenkor apuka, illetve legyen nála diktafon, esetleg a háttérben valaki másnál fényképező/kamera.
De a gyermek is tehet tanúvallomást mint sértett, ha még túl kicsi, akkor pszichológus szakértő által hallgatja meg a bíróság.

Gézoo # 2006.09.29. 12:56

Húúú Pocak!

Ez fantasztikus segítség!

Köszönöm szépen!

Legyen szép hétvégéd!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.29. 15:55

No, ez azért már nem állja meg a helyét. Ijesztgetni ugyan lehet vele az óvónőket, de a büntetőjogi elmarasztalásra semmi esély.

zsamuelt # 2006.09.29. 16:18

Kedves Pocak!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Én magam veled értek egyet.

Tájékoztatom az apát mind erről.

Külön köszönöm a témában járatos ügyvéd
ajánlását.

pocak

Az apát????

Gézoo # 2006.10.03. 11:02

Szia!
Igen az apa ismerőse vagyok...

Gézoo # 2006.10.03. 11:06

Kedves Kovács Béla Sándor!

Miért csak ijesztgetésre??

Tudtommal időközben nem csak a felbujtásról, hanem a végrehajtásról is
született hatósági jegyzőkönyvben rögzített tanuvallomás.

A Btk.175§, 195§ megvalósult, bizonyíték
írásban rögzítve.. és folytatódik a
kiskorú sérelmére a bűncselekménysor
gyámhatósági segédlettel?

Ennyi? Nem lehet tenni semmit?

tomas64 # 2006.10.03. 11:12

A pedagógus mint elkövető, a gyámhivatal mint felbujtó?

Ez azért kicsit meredek!