eltiltás az apától


anita0816 # 2006.09.17. 11:40

A volt férjem ,nem jön a kicsiért és közben folyton feljelent,hogy nem adom oda.Tartásdijat persze nem fizet és folyton fenyeget.Szeretném eltiltattni és lemondani a tartásdijról.VAn vki aki hasonló ügyben volt.Nem tudom mit tegyek ,mert a gyámügyön nem segitenek.Egyépként azért váltam el,mert vert a volt férjem miközben a fiam a kezemben volt aki alig volt pár hónapos.Segitsetek!

zsamuelt # 2006.09.17. 11:58

Kedves anita0816!

A volt férjednek joga van látni a gyereket, más kérdés, hogy él-e ezzel a joggal vagy sem. Ahoz, hogy õt ettõl eltiltsák nagyon nyomós ok kellene, és kevésnek bizonyul a Ti perpatvarotok. Hiszen az megoldódott ugye a válással.
A láthatás és a gyermektartás fizetése között nincs összefüggés, ha nem látogatja, akkor is kötelezve van arra, hogy gyermeke után tartásdíjat fizessen. Én a helyedben errõl nem mondanék le abban a hiszemben, hogy akkor megszabadulok tõlle, mert ez nem így van. Ha nem fizetette eddig, akkor visszamenõleg maximum hat hónapra kérheted a tartásdíjat, ami nem a te pénzed, hanem a gyermeké, úgyhogy ne foszd meg ettõl õt.

Próbáljatok meg békésen megegyezni a láthatás kérdésében, ha õ nem él vele, nem erõszakolhatod rá. Talán késõbb lenyugszanak az indulatok és akkor meggondolja magát.

anita0816 # 2006.09.17. 12:03

Ezt mind tudom,de nemegyszer megfenyegetett,hogy nem látom többet a fiam ha elviszi.Ezért feljelentettem ,de igy se történt semmi.6 hete elvitte a kicsit és azóta minden éjjel felsir és ha hirtelen felemelem a kezem vmiért megijed és elkezd sirni.Már meg se ismeri az apját.

zsamuelt # 2006.09.17. 12:04

Ha õ pedig a gyámhivatalhoz fordult, azért, mert állítólagosan nem láthatja a gyereket, azt bizonyítania kell. Mármint azt, hogy õigenis megjelent, te pedig nem engedted el a fiatokat vele, e nélkül a feljelentése ugye alaptalan. Ha ez nem így történik rendszeresen,a kkor nincs félnivalód.
Gondolom a láthatás le van közöttetek szabályozva (?).

anita0816 # 2006.09.17. 12:08

igen,meg van határozva mikor viheti el,de őt ez nem érdekli.3-szor volt a gyámügyön,de mindig megszüntették az eljárást,mert ő nem tudta bizonyitani,hogy jönn a kicsiért.
Csak az a baj,hogy 3-4 havonta telefonál,h elakarja vinni és mivel a kicsi meg se ismeri igy nem fogom engedni,h elvigye.

zsamuelt # 2006.09.17. 12:13

Csak annyit még: ha úgy gondolod, hogy a gyerek veszélyeztetve van valamilyen formában is, akkor sem Te cselekedj, dönts a láthatás megvonásáról, vagy ítélj!
Jusson eszedbe, hogy egy részrõl mindent bizonyítanod, alátámasztanod, esetleg szakértõi vizsgálat során, kell és amíg végzés nincs a láthatás módosításáról, addig be kell tartanod szigorúan,k egyébként sajnos felelõsségre leszel vonva : ( . Persze elsõsorban a gyermek érdekeit kell figyelembe venni, amennyiben szükszég van rá, azonnali, ideiglenes intézkedéssel.
A láthatást elsõsorban azonban nem megvonni fogják, ha indokoltnak találják, hanem korlátozni. Pl. úgy, hogy csak a Te otthonodban történhet meg, vagy intézményi keretek között, esetleg gyámhivatali munkatárs jelenlétében, s ennek vannak különbözõ fokozatai. Mindez igen hosszadalmas eljárás, de a kérésedre kivizsgálható a jelenlegi helyzet. Legyél azonban felkészülve arra, hogy a gyermek érdekeit veszik figyelembe akkor is, amikor az apával való kapcsolattartást rendbe szeretnék hozni.

Ez mint jó szándékú, és hozzá nem értõ laikus vélemény volt.û
Elnézést kérek azoktól, akik szakavatottak és okosabbat tudnak írni.. Lehet hogy nem jól gondolom, majd õk biztosan jobban fogják tudni. Csak laikusként, a saját tapasztalataimra hagyatkozva válaszoltam.

anita0816 # 2006.09.17. 12:19

KÖszi,de mivel ha mi találkozunk akkor ott veszekedés van,ezért sajnos elviheti.Kértem,hogy egy gyámügyes minden láthatásnál legyen jelen,de ezt nem engedélyezték.Itt az a lényeg,hogy nem ismeri fel az apját ,neki ő olyan mint egy idegen.Ráadásul amikor elvitte,ez 3 alkalommal történt meg,mindig pisis pelusban ,éhesen és szomjasan hozta vissza és úgy viselkedett a kicsi,mint aki megvan rémülve.Voltam vele pszihiátrián is ott csak annyit tudott mondani a doki,hogy késöbb fognak jelentkezni a lelki problémák.

zsamuelt # 2006.09.17. 13:28

Menj a gyámügyre, modd el ezeket a tapsztalataidat és ki fogják vizsgálni biztos vagyok benne. Amennyiben veszélyeztetné a gyermek testi-lelki egészségét, arra úgyis fény derül. Nem kell neked veszekedni ezen, meg van ennek a maga módja. Próbáld meg esetleg megbeszélni vele, elmondani neki milyen teendői vannak, ha ott a gyerek nálla. lehet, hogy nem tudja úgy ellátni ahogyan Te, mivel alig vitte még el.

Másrészről teljesen természetes az aggodalmad a gyerekkel kapcsolatban, hiszen anya vagy, és még az is fáj, ami esetleg neki nem annyira. Ez megérthető. A véleményem mégi az, hogy egy egészséges kapcsolattartás kialakításán fáradozz, és segítsd az apát a gyerek ellátásában, ne korlátozd. Másrészről hívd fel nyugodtan a figyelmét arra, hogy ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát, és ő is el tudja látni, nagyon fontos a rendszeresség, az, hogy többet legyenek együtt. Ha minden láthatás alkalmával el tudná vinni, biztosan jobban kiismerné, hogy mikor éhes-szomjas-pisis a gyerek. Senki nem úgy születik, hogy tudja ezt. Én megértem, ha nem szívesen beszélsz vele, de a gyerek érdekeit nézd.
Az előzményeket olvasva, csak zárójelben jegyzem meg, hogy a fokozatosság igen hasznára válna mind az apának mind a gyermeknek. Kezdetben talán egy-két óra is elég lenne, esetleg az anyával együtt. A láthatás, nem jog, amit érvényesíteni kell az apának, merthát az ugye neki jár, hanem a gyerek érdekeit figyelembe véve, szeretetteljessé, örömtelivé kellene tenni.
Később majd te is rájössz, hogy igenis szüksége van az apára. Jobb ha ezt a kapcsolatot segíted. Nehogy majd ha felnő felelősségre vonjon, vagy "megüsse" magát, és a hátad mögött kerekedjen föl megkeresni az apáját. Hidd el, az sokkal rosszabb. Nem beszélve arról, hogy neked is jár néha egy-egy szabad hétvége, vagy nyáriszünetben később egy-egy hét....

Tudom ez most elképzelhetetlen számodra amit írtam, mindenesere olvasgasd csak. Lehet nem most, lehet egy hét-hónap,év évtized múlva, de rá fogsz jönni , hogy igazam volt.

anita0816 # 2006.09.17. 14:56

Már régóta próbálom rábeszélni az apját,hogy rendesen vigye magával,de neki fontosabb a buli,pia stb.Eltudja látni,mert látta és mutattam is neki miket kell csinálni.Csak az a baj,hogy ezzel ő nem foglalkozik.Megmondta ,hogy nem is érdekli a kicsi csak azért viszi el magával ,hogy engem idegesitsen.
Van egy élettársam akit a kicsi apának hiv és úgy is tekint rá!
Szóval a volt férjemnek csak eszköz a fiam arra,hogy engem kikészitsen.Elfogom mondani a gyereknek,hogy milyen is az igazi apja,hogy mikor terhes voltam vele hozzámvágta a ruhaszáritót és nagyon megvert,mert rájöttem,hogy megcsalt.Nem engedett be a korházba kezelésre mikor a kicsi a pocakomban leállt a fejlődésben és szülés közben kiküldte az orvost.Meghogy volt olyan mikor elfogyott a tápszer és az apja inkább elitta a pénzt amit a tápszerre adtam.

És mióta terhes a barátnője,mindenkinek azt mondja,hogy az én fiam már nem is létezik számára.

zsamuelt # 2006.09.17. 15:09

Tudom, hogy ezeket egy anya nem felejti el soha, mégis azt mondom, ne neveld ellene!! Hidd el!! Ha majd nem érzi magát jól vele, akkor úgysem fog menni ha megnő. hagyd, had alakuljon ki saját véleménye az apjáról!! Hátha később megváltozik az uj házasságában élve!
Ne feladd azonban!! Nagyon jó, hogy van nevelőepja, s helyettesíti az apamintát a gyerek előtt, s nem csonka családban nő fel, de nem tudod úgysem belenevelni, hogy neki ő az igazi apja!! Más kérdés, hogy kiben bízik jobban, kihez fordul ha bajban van, kit érez magához közelebb..... nincs szerintem szükség egymás bemószerolására a gyerek előtt. Gondolj csak bele!! Ha folyamatosan azt hallja otthon, hogy apád ilyen-olyan... , hát milyen leki állapotba fog kerülni szegény ha el kell mennie láthatásra??? Hidd el, a gyerekek nagyon okosak. Majd levonja a következtetést saját maga abból amit lát-hall, ahogyan viselkednek vele.... Én ismerek olyat, aki épp az ellenkező hatást váltotta ki a gyerekből a másik állandó pocskondáziásával. De visszatérve: a gyerek lelki világára legyél tekintettel , amikor nem keltessz benne félelmet, bizonytalanságot, gyűlöletet az apja iránt.

Elvégre neki vele is el kell töltenie a láthatás idejét.. Te is nyugodtabb leszel, nem kell érte aggódnod, ha abban a tudatban vagy, hogy jól érzi magát és nem sír, mert haza akar onnan jönni, merthát az apa az ilyen meg olyan.....

Csak együttérzésből még megjegyzem: ha meg nem jön érte, és nem foglalkozik majd vele, hát .... egy gfonddal kevesebb. De akkor is nyugodt lehet a lakiismereted, mert te nem nehezítetted meg a helyzetét, nem akadályoztad a láthatást, és megtettél mindet ÉRTE:
  • HA ÍGY GONDOLKOZOL : ))))))
anita0816 # 2006.09.17. 15:21

Nem is akarom ellene nevelni,csak ő olyan hogy ha vmi nem úgy van ahogy ő akarja akkor egyből üt!Manóci meg csak 22 hónapos és nemigazán fogad szót senkinek .
NAgyon szereti a nevelő apját és a párom a nevére is szeretné venni.

a gyámügyön megmondták neki,hogy levélben értesitsen mikor szeretné elvinni,de ő ezt nem teszi meg.Én meg nem tudom sehogy értesiteni,mert nem tudom hol lakik,nem tudom a tel.számát és azt sem hol dolgozik.

zsamuelt # 2006.09.17. 15:39

Ha például tartásdíj megállapítását kérnéd a bíróságtól, meg a láthatás szabályozását, (ugyanis ez nem olyan dolog, hogy csiribú-csiribá gondolok egyet. Ha nem megy érte be kell előtre jelentse, ha meg egyszeri csak megjelenik, azt is , merthát nem lehet egy kisgyereket csak úgy összekapni hirtelen és odaadni...Nektek is van családi nyugalmatok, amit neki nem áll jogában háborgatni. Ettől eltekintve, a láthatási idő alat mindíg legyen készen.) No szóval egy eljárás során egész biztosan megkerülne. és akkor te is nyugodtabb lennél, mert tudnád hol van a gyerek ha elviszi..

.

zsamuelt # 2006.09.17. 15:50

Nevére venni úgy tudja csak a párod, ha az apa lemond róla, amit , ismerve az előzményeket, nemigen hiszem, hogy megtesz. Ha már elmondtam az eddigiekben is a véleményemet, ismét megteszem: nem az számít, hidd el, hogy "papíron " ki az apa......

anita0816 # 2006.09.20. 16:39

Beszéltem a gyámüggyel és csak annyit tudok tenni,hogy a biróságon kérvényezem a láthatás megváltoztatását.Azt mondták nyugodtan kérhetem,hogy havonta csak egyszer vihesse el.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.20. 17:00

Kérni bármit lehet...

anita0816 # 2006.09.21. 04:35

Igaz és kérni is fogom!
Nem hagyom hogy alkoholista,idegbeteg ember elvigye.Tuti hogy a múltkor is megverte.Ha már akkor nem érdekelte mikor szoptattam és hátbarugott akkor most miért foglalkoznba vele?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 06:02

Előre szólok: csúnya leszek...

Ugye, a gyerek ettől az "alkoholista, idegbeteg embertől" lombikban fogant, és te nem is ismerted azelőtt, hogy közösen szülők lettetek?

anita0816 # 2006.09.21. 09:40

MIután megszületett a kicsi,akkor változott meg.
MIkor rájöttem,hogy megcsal akkor kezdett el verni és nem is érdekelte a gyerek.Gondolom akkor jött rá ,hogy egy gyerek mennyi felelőséggel jár.
Tehát inkább eljárt inni,bulizni és persze egy 16 éves kislányhoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 09:57

Ja értem. Veled viszont a Katolikus Ifjúsági Egylet teadélutánjain ismerkedett meg, és te akkor már voltál vagy 21.

Nem érdekes, elnézést kérek...

anita0816 # 2006.09.21. 09:59

Képzeld egy étteremben ismertem meg és teljesen normális volt!Addig amig meg nem született a kicsi!

_Wasp_ # 2006.09.22. 09:46

Elhiszem amit mondasz, és rendkívül sajnálom.

Ami miatt KBS kételkedett (és én is), hogy nem tipikus, hogy egy apa a gyermek megszületése után felelőtlenebb magatartást tanusít, ilyenkor 99%ban más problémák állnak a háttérben. pl kölcsönös elhidegülés, stb.

De ez tényleg nem ítélkezés, stb, csak magyarázat arra, hogy a joggal foglalkozó emberek, miért kételkednek abban, hogy "csak az egyik fél a hibás".

__________________
Tapasztalat.
De van sok kivétel.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.22. 10:17

Köszönöm, Wasp, a viselkedésem tényleg magyarázatra szorult. Hozzá kell tennem, hogy részemről a kételkedés jogon kívüli forrásokból is táplálkozik. Magam is túlestem két nem túl szép (sose az) váláson, és bár könnyű lenne azt mondani, hogy a nagyobbrészt felelőssé tehető fél (aki hol én voltam, hol nem) a házasság során változott meg. De őszintén szembe nézve a dolgokkal ez nem igaz - az ilyen állítűsok legtöbbször csak az önfelmentést szolgálják. ("Nem tudtam, hogy milyen lesz...")
Mindamellett lehetnek kivételek, bizonyára a szóban forgó eset is ilyen.

anita0816 # 2006.09.25. 11:19

MOst tudtam meg,hogy a drága volt férjem ittasan vezetett és nekiment egy metőautónak.Nem adta meg az elsőbséget.Igy merjem neki odaadni a kicsit?Na nem!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.25. 12:52

Ahogy gondolod. Csak aztán fizesd meg a bírásot, amit a kapcsolattartás akadályozása, a láthatás szabályainak meg nem tartása miatt rónak ki rád.

Tudod, mi lenne itt, ha minden balesetet okozó apát eltiltanának a gyerekétől?

ObudaFan # 2006.09.25. 19:47

A Btk. módosítása óta ha a gyámhivatali bírságot követően az a szülő, akinél a gyermek van továbbra is akadályozza a kapcsolattartást, kiskorú veszélyeztetését követi el. Ugyanakkor ezóta érezhetően ritkábban szabnak ki a gyámhivatalok bírságot, az első lépés csak a figyelmeztetés. Emellett sajnos a szülő igen könnyen tudja kijátszani ezeket a szabályokat, mert a különélő szülő nem igazán tud minden alkalommal tanúkat vinni, a gyermek betegségére pedig igen könnyű hivatkozni. Mindenesetre ha nagyon egyértelműen akadályozza a szülő a kapcsolattartást, akár az elhelyezés megváltoztatására is sor kerülhet.