ez bankjegyrongálásnak minősül?


snowboarder # 2006.11.08. 15:14

A lenyeg hogy amire en gondoltam az nem buncselekemeny. (egy nagyon kisbetuvel irt felkorre gondoltam matyas korul...). Nagyon szepen koszonom a hozzaszolasokat es a segitseget! :)

_Lala_ # 2006.11.08. 14:58

Szerintem erre gondoltál:

(6) A hamis vagy meghamisított bankjegyeket nem szabad, a hiányos (csonka) bankjegyeket nem kell fizetésül elfogadni. A hiányos (csonka) bankjegyért az MNB ellenértéket akkor térít, ha a bankjegynek felénél nagyobb részét benyújtják. A hitelintézetek és a posta pénztárai a hiányos (csonka) bankjegyet az MNB-nél történő becserélésre átveszik. A sérült bankjegyek becserélését az MNB költségmentesen végzi. A csonka vagy sérült érmékért az MNB ellenértéket nem térít, kivéve ha azoknak nemesfém tartalma van.

Rexor # 2006.11.08. 14:57

Érdekes kérdés ez, mert ha a reklámtól felismerhetetlenné válik egy bankjegy (mondjuk II. Rákóczi Ferenc helyére Győzike kerül:), akkor már kimerítheti a hamisítás tényállását. SZóval csak mértékkel.

Lényecske # 2006.11.08. 14:32

2001. évi LVIII. Törvény
31. § 5) a hamis, meghamisított, megcsonkított (átlyukasztott) pénzérméket nem szabad, a súlyukban jelentősen megfogyott vagy nehezen felismerhető pénzérméket nem kell fizetésül elfogadni.

Elnézést, ha tévednék

snowboarder # 2006.11.08. 14:14

es jogilag mi alapjan nem fogadja el a sarki boltos??? mire hivatkozhat???

_Lala_ # 2006.11.08. 13:46

Reklámozhat. Aztán ne lepődjön meg, ha a sarki boltban nem fogadják el tőle.
Néha tényleg megdöbbenek, hogy egyes embereknek mikre van energiájuk...

snowboarder # 2006.11.08. 13:23

Koszonom szepen a valaszt. Ebben csak az a fura..hogy ezek szerint barki reklamozhat dolgokat a bankjegyeken???

Rexor # 2006.11.08. 10:09

Ami büntetetndő az a pénzhamisítás a Btk. rendelkezései szerint, olyan bűncselekmény/szabálysértés, hogy bankjegyrongálás nem létezik. Szerintem ezzel nem követnek el semmilyen jogszabálysértést, hiszen valódi bankjegyeken történik ez, és gondolom nem akadályozza a pénz forgalomba helyezését sem.

snowboarder # 2006.11.07. 17:31

Üdvözletem!

Az én problémám, kérdésem az alábbi lenne. Van egy weboldalam mely a magyoroszági forint bankjegyek követésével foglakozik (www.kovesdapenzed.hu). Ennek a lényege hogy az emberek regisztrálnak a weboldalra felviszik a tulajdonukban lévő bankjegyek adatait (sorszám és gyártási év), megadják az tartozkodási helyüket (irányítószám), majd elköltik a pénzt. Amint máshoz kerül (aki hasonlóan regisztrált weboldalunkon) az is felviszi a bankjegyet és így követhető, a bankjegy útvonala. A weboldal ötlete nem az enyém, Amerikában láttam hogy van ilyen rendszer, gondoltam nekünk miért ne legyen. Nos... az amerikai rendszerben azt is észrevettem, hogy a weboldal árul kisméretű bélyegzőket melyet a bankjegyekre nyomnak és tartalmazza a weboldal címét es a \"nézd meg merre jártam\" szöveget. Igy azoknak a bankjegyeknek (melyre rányomták ezt a szöveget) nagyon könnyű követni az útvanalát hiszen mindeki puszta kiváncsiságból is utánanéz. Ezzel kapcsolatosan több kérdésem is lenne. Először is rá lehet-e bélyegezni egy hasonló szöveget bankjegyekre (ugye olyat már mindeki látott, hogy tollal ráírtak dolgokat bankjegyekre)? Adhatok-e el ilyen bélyegzőket a weboldalamon? Ha igen, akkor fel kell-e hivnom mindeki figyelmét arra, hogy aki bankjegyen alkalmazza ezt a bélyegzőt büntettet vagy szabálysértést követ el? Nagyon örülnék, ha ennek lenne egy módja, hogy működjön mert akkor sokkal érdekesebbé válna a játék, amely már igy is az mert egyre többen regisztrálnak. A válaszukat előre is köszönöm!