Apehtartozás öröklése


kék laguna # 2007.04.28. 19:47

Nemrég olvastam egy cikket,amiben arról volt szó,hogy ilyen esetben elég ha kijelentem apehnek ,hogy nem keletkezett jövedelmem a lakás eladásából.(ami fedi is a valóságot).

ObudaFan # 2007.02.20. 23:20

Nem, a lakásod vételárának, és annak az összegnek a különbségét, amennyiért szerezted (öröklés esetén az illeték alapját kell így levonni), és ha régebben szerezted, mint 5 év, ebből is minden évvel 10%-ot le kell vonni, vagyis ha pl. 15 évnél régebben szerezted azt a lakást, akkor nincs adó.

kék laguna # 2007.02.20. 05:22

Amennyiben nem lakóövezetben lévő ingatlant akarnék venni,úgy igen.Az üdülőház már apehnak nem lakóövezet sajnos.Hiába egy korszerű ,minden kényelemmel felszerelt kis ház,ha üdülőövezeti besorolású az ingatlan.Így a lakásom árát teljes mértékben le kellene adózzam 25%-a adó.

ObudaFan # 2007.02.19. 22:29

Biztos, hogy jól számolsz? Egy panellakás eladásából ekkora SZJA nem igazán jöhet össze.

kék laguna # 2007.02.19. 21:04

Az adó ezesetben alaphangon is 1,700.000- ft.Ez az eladott lakás után megfizetendő adó lenne.Szerintem mindenki más is küzdene azért hogy ezt ne kelljen befizetni ,hisz az eladott lakásból származó öszeget szintén lakásvásárlásra költeném és nem jövedelemként használnám fel a legkevésbé sem.Tehát semmiképp sem tekinthető jövedelemnek.Nehezen tudom elhinni hogy erre nincs valami jogszabály ,hisz jogtalan lenne adózandó jövedelemként tekinteni egy olyan összegre,ami számomra egyáltalán nem jövedelemként szolgál.Na már én is belezavarodtam de a lényeg végül is ez lenne.A cikk szerint kijelenthetem hogy ez számomra nem jövedelem(gondolom bizonyítani kell minden részét a dolognak)Mennyiért történt az eladás a vétel stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.19. 07:36

És ebbe a "mindenbe" nem fér bele az adó megfizetése?

kék laguna # 2007.02.19. 07:20

Most olvastam ezzel kapcsolatban egy cikket,lehet hogy még is elkerülhető lenne hogy ilyen sokat kelljen adózni.Állítólag elég kijelenteni apeh felé,hogy az eladott lakás ára számomra nem jövedelem.Még mindig nem tudtam letenni a házról amúgy,mindent el fogok követni hogy valahogy a birtokomba kerüljön.

ObudaFan # 2007.01.15. 18:54

Akkor is kell. Gondoltad, ennyire elővigyázatlan lenne az állam, ha adóztatásról van szó? :)

kék laguna # 2007.01.14. 10:30

Még mindig a mérhetetlen adó befizetésének a törvényes elkerülésén töröm a fejemet.Mi történik akkor(adózni kell-e?)ha a lakóingatlanomat cserélem,az ominózus hétvégi házra ugyanabban az értékben?Tehát nem eladom,hanem szőr a szőrén elcseréljem.Ebben az esetben is adóznom kell mint ha eladtam volna?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.25. 23:51

Nem a jóindulatukon múlik. Ez a törvény: lakóingatlanra jár az adókedvezmény.

kék laguna # 2006.11.25. 16:40

Köszönöm a válaszokat.Igen ,én is úgy gondolom hogy nem éri meg az összeg hogy ezt végigjátszam.
Még egy kiutat látnék,ha az apeh elfogadná a venni szándékozó hétvégi házat mint lakást és ejtené az adót.De nem hinném hogy ennyire jóindulatúak lennének.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 18:30

Az ötlet nem volna rossz, ha nem lenne ott a Btk. 330. §
Ráadásul elég nehéz évtizedekig jövedelem, bevéteól nélkül élni. Ha meg keletkezik ilyen, akkor az APEH résen lesz.

kék laguna # 2006.11.24. 17:36

Lala!
De pont erről van szó,hogy nem örököl semmit,hisz az ingatlan még éltemben kerülne a nevére.Örökség 0.
Az adósságot örökölné legfeljebb ha az ingatlnok adásvételéből(még éltemben) tartozást csinálok.(apeh)
Égyébként az apehtartozásra van elévülési idő?És ha igen ,akkor mennyi?

_Lala_ # 2006.11.19. 21:25

De ha nem adja el, akkor csak azt a konkrét örökölt festményt kérhetik tőle, nem pedig az értékét!!!

_Lala_ # 2006.11.19. 21:24

a nem öröklésből származó vagyonával IS felel

az örökös öröksége erejéig

Tehát ha örökölt egy 1000 Ft-os festményt, majd azt eladja, akkor ezen 1000 Ft erejéig az egyéb vagyonával is felel.

kék laguna # 2006.11.19. 20:44

Sasfiókot értem,Lalát nem.
Azaz Lalánál az utolsó mondat elég zavaros bevallom,de én szőke vagyok,ráadásul nő is,neharagudjatok.Ráadásul nem élrtek hozzá.

hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel."
Azaz a nem öröklésből származó vagyonával IS felel ???

Sasfioka # 2006.11.19. 20:32

Sőt szerintem azt sem kell magyarázni, hogy:
Ptk. 674. § (1) Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja. Az államot, mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga nem illeti meg.

Ez nem csak akkor érvényes, ha milliárdos vagyont hagy hátra a papa, hanem akkor is, ha milliárdos adósságot.

És a 679. § (1) alapján pedig ha hátrahagy háromszázezer forint készpénzt (mást nem) meg kétszázezres telefonszámlát, akkor kétszázezret a telefonszámlára befizet az örökös, százezret meg eltesz magának. Ha kétszázezret hagy hátra a papa/mama stb. és háromszázezres telefonszámlát kell befizetni, akkor kétszázezret befizet az örökös a telefonszámlára azt csókolom. Nem marad neki semmi, a szolgáltató meg így járt. Nem tud már kin és mit tovább követelni. Viszont ha van örökség és az örökségben van tartozás, akkor az örökös az örökhagyó tartozásaiért az örökség értékéig felel! Tehát ha van 300e Ft kp és 200e Ft-os telefonszámla, és az örökös elkölti a 300e Ft kp-t, és nem fizeti meg a telefonszámlát, akkor rajta követelhető a 200e Ft.

SF

_Lala_ # 2006.11.19. 20:21

Ptk. 679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ezt kell jobban magyarázni, mint ahogy szól???

kék laguna # 2006.11.19. 19:43

És mi a helyzet a nem apeh tartozásokkal pl?
Mi van ha a szülő bűnöző életmódot élt és felhalmozott telefonszámlát pl,vagy bámilyen más adósságot?
A gyereke kell kifizesse még akkor is ha nincs hagyaték?

kék laguna # 2006.11.19. 19:41

Ez roppant érdekes,mert én úgy tudtam hogy az utód nem vonható sem anyagi sem másmilyen felelősségre a szülője "rosszasága" miatt.
Gondoljunk bele kicsit ,hogy hány és hány olyan gyermek lehet aki nem is ismeri szülőjét,mert még kiskorában eltünt mondjuk az apa.És akkor felnőttként esetleg az apeh rátalál olyan címszóval,hogy fizesse ki a néhai xy tartozását mert az meghalt.És még esetleg nem is örökölt egy nyomorult vályogot sem az utód,amiből rendezhetné netán a tartozását.Azaz akár eladósodottként kezdheti meg a 20-dik életévét,a sosem ismert szülő hibájából?
Hol itt az igazság?

_Lala_ # 2006.11.19. 01:09

Az ötlet végül nem valósul meg,de a szisztéma felkeltette az érdeklődésemet,azaz pontosan az,hogy maga az apehtartozás örökölhető -e vagy sem?

Ptk. 679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Örökölhető, de csak addig, amíg a terhek (pl. az APEH-tartozás) nem haladják meg vagyontárgyakat.

A halál pillanatában a hagyaték egésze (aktívum-passzívum) háramlik az örörkösre, így az Apeh tatozás is.

Ptk. 674. § (1) Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja. Az államot, mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga nem illeti meg.

A tratozás amúgy is a kiskorú szerzőt terhelte volna, legfeljebb kérelem esetén nagykorúságáig haladékot kaphat a kiskorú a befizetésére. Vagy nem.

A szerző felet csak az illeték terheli, az SZJA az eladó felet.

tomas64 # 2006.11.18. 21:36

A halál pillanatában a hagyaték egésze (aktívum-passzívum) háramlik az örörkösre, így az Apeh tatozás is.
A tratozás amúgy is a kiskorú szerzőt terhelte volna, legfeljebb kérelem esetén nagykorúságáig haladékot kaphat a kiskorú a befizetésére. Vagy nem.

kék laguna # 2006.11.18. 20:28

Pontosítom a dolgot,mert így kicsit félreérthető lesz.
Szerettem volna egy házat venni ami pont egyenértékű a mostani ingatlanommal ami egy panellakás.A gond az,hogy megvenni kívánt ingatlan üdülő övezet,azaz ha eladom a lakásom és megveszem a házat,akkor az eladott lakás teljes vételárát le kell adóznom apeh felé.
Itt jött a gondolat,hogy mi van ha a gyermek nevére veszem a házat a tartozás pedig nálam maradna életem végéig?
Azaz nincs öröklés,hisz még éltemben rákerül az ingatlan az utód nevére.
Az ötlet végül nem valósul meg,de a szisztéma felkeltette az érdeklődésemet,azaz pontosan az,hogy maga az apehtartozás örökölhető -e vagy sem?

kék laguna # 2006.11.18. 20:13

Pusztán kíváncsiságból kérdezném,hogy egy apehtartozás ami mondjuk ingatlan eladásából származik,örökölhető -e?Behajtja-e a hivatal az utódon?