Egyesület alapítás, létrehozás


linuxos # 2020.07.02. 17:57

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az elnökség összetételében lemondás, új tisztségviselő választás miatt változás történik, azt be kell jelenteni a bíróságra? A képviseletet nem érinti, mivel a képviseletre egyedül az elnök jogosult és az ő személyét nem érinti ez a változás. Ha be kell jelenteni, akkor a változás bejegyzési kérelem melyik oldalát kell kitölteni? Azért kérdezem, mert ilyen rubrikát (tisztségviselő személyének változása vagy ehhez hasonló) én nem találok a abban a nyomtatványban.

Köszönöm!

ObudaFan # 2020.06.24. 11:52

A jogi személyek működésére vonatkozó szabályok a veszélyhelyzet megszűnését követő átmeneti időszakban:

https://biroigyakorlat.blog.hu/…neti_idoszak

ObudaFan # 2020.06.19. 12:09

Én úgy értelmezem, hogy most lehet, viszont dec. 31-ig lehet írásos szavazás, vagy videokonferencia akkor is, ha egyébként a létesítő okirat szerint nem lehetne.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.17. 14:44

Nem feltétlenül jelenti azt. Egyes korlátozások fennmaradnak, fennmaradhatnak.

linuxos # 2020.06.17. 13:39

Most, hogy megszűnik a rendkívüli jogrend, ez azt is jelenti, hogy ismét lehet személyes jelenléttel járó testületi üléseket (elnökségi ülés, közgyűlés stb.) tartani?

Bárányok # 2020.06.09. 04:38

Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy egy egyesület működtethet-e "termelői" piacot egy közterületen? Kérhet-e helypénzt de számlát nem ad róla! Köszönettel. B.L.

linuxos # 2020.05.04. 13:19

Köszönöm!

ObudaFan # 2020.05.04. 07:50

Egyedül írja.

linuxos # 2020.04.29. 06:14

Köszönöm , akkor mégis jól emlékeztem. Talán egy elnökségi ülés megtartható úgy is, ahogy írtam.

Már csak azt nem tudom, ha egy ilyen rendkívüli módon, online elnökségi ülésre kerül sor, akkor elég, ha az ülést levezető tisztségviselő egyedül írja alá a jegyzőkönyvet, vagy kell még egy aláíró, ha az alapszabály eredetileg ezt írja elő?

Szép napot mindenkinek!

drbjozsef # 2020.04.28. 19:26

linuxos,

Igen, igazad van, ez arra volt.
Elnökségi ülésen szvsz hasonló jegyzőkönyvet kellene vezetni, én inkább ott is hasonló adatrögzítést használnék, de lehet, hogy itt nincs szükség.

linuxos # 2020.04.28. 17:34

Tisztelt drbjozsef!

Én úgy emlékszem, hogy ezek a megoldások a közgyűlésre vonatkoztak. Elnézést, ha rosszul emlékszem!

De pl. egy 3 fős elnökségi ülés esetén miért ne lehetne ezen elektronikus hírközlő eszközöket használni? Nem tudom, csak kérdezem.

drbjozsef # 2020.04.28. 16:57

linuxos,

Ahogy én emlékszem, az ügyvéd urak itt már leírták : utólagos igazolásra alkalmas megoldások megfelelnek.

Szerintem az email nem ilyen, a telefon, ha rögzített konferenciabeszélgetés akkor határeset, de példának itt szerepelt, hogy rögzített videokonferencia megfelelő, ott mindenki egyértelműen azonosítható utólag is.
(még egy ideig, amig a deepfake be nem indul igazán)

linuxos # 2020.04.28. 16:45

Ebben a rendkívüli helyzetben egy online elnökségi ülés esetén lehet-e szavazni e-mailben vagy telefonon?

Köszönöm!

linuxos # 2020.04.28. 09:31

Tehát a közgyűlés összehívását el lehet tolni akár szeptemberig is.
De!

Addig is adódhatnak olyan ügyek, amiket az elnökségnek kell eldöntenie.

Mondjuk egy 3 fős elnökség össze ülhet a hagyományos, személyes jelenléthez kötött módon? Vagy létszámtól függetlenül gyakorlatilag tilos ülésezni a hagyományos módon? S ha mégis valamiről sürgősen döntenie kellene az elnökségnek, akkor mondjuk azt hogyan teheti meg távszavazással? Egy előre elkészített szavazócédulát adnak le az elnökségi tagok, akár postai úton? Ha így van, akkor gondolom azt a tag aláírásával csatolni kell a jegyzőkönyvhöz. A jegyzőkönyvbe ilyen esetben mi kerül be helyszínként? És mi van ilyenkor a jelenléti ívvel? Gondolom utóbbi ebben az esetben mellőzhető.
Köszönöm!

ObudaFan # 2020.04.27. 05:58

Jól értelmezed.

linuxos # 2020.04.22. 10:31
linuxos # 2020.04.22. 07:28

A 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet már tartalmazza a beszámoló új határidejeként a szeptember 30-át.

Ha jól értelmezem, akkor tényleg elég augusztusban vagy szeptemberben közgyűlést tartani, ahol a beszámolót el tudja fogadni a tagság. Addigra csak túl leszünk már ezen a járványon.

Jól értelmezem?

linuxos # 2020.04.16. 09:19

Most az előbb mondta Gulyás Gergely miniszer a kormányinfón, hogy a bevallás, beszámoló beadási határideje idén szeptember 30., és a rendelet napokon belül megjelenik.

linuxos # 2020.04.14. 17:31

Könyvvizsgálói, könyvelői körökből származó infó, hogy hamarosan megjelenik egy olyan kormányrendelet is a témában, ami már a szeptember 30-i új határidőt is tartalmaznia fogja.

Nem tudom ki mit tud/gondol erről, de ha így lesz, akkor talán érdemes azt a pár napot kivárni, s akkor talán felszáll a füst.

ObudaFan # 2020.04.13. 11:40

Valóban az következik a rendeletből, hogy el kell fogadni május 31-ig a beszámolót.

oligaliga # 2020.04.13. 10:39

linuxos

Pont ezt mondtam, hogy nincs benne. Olvasd el még egyszer, amit írtam: „tarthatsz írásbeli szavazást, aminek a szabályait a Ptk. és a korm. rendelet szabályozza. Ez azt jelenti, hogy személyre szóló szavazólapokat küldesz minden tagnak, akik legalább 15 napot kapnak a szavazásra, majd a visszaérkező szavaztok alapján kell megállapítani először a szavazás érvényességét, majd az eredményét.

Obudafan összefoglalójából:
Lényeges eltérés a Ptk. fent ismertetett 3:20. § (1) bekezdésében foglalt szabálytól a rendelet azon rendelkezése, hogy a jogi személy döntéshozó szervének

  1. ülése a tag elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével történő részvételével tartható meg, vagy
  2. határozathozatalára – ha a jogi személyre vonatkozó törvényi előírás az ülés tartása nélküli döntéshozatalt nem zárja ki – az ügyvezetés kezdeményezésére ülés tartása nélkül is sor kerülhet, akkor is, ha a jogi személy létesítő okirata e lehetőségekről és annak feltételeiről nem, vagy e rendeletben foglaltaktól eltérően rendelkezik.

Tehát a rendelet szerint már nem szükséges az, hogy a fenti lehetőségeket a létesítő okirat tartalmazza és részletesen szabályozza.

Minden egyéb esetben, tehát

  • ha ugyan 5 fő alatti a taglétszám, de a fenti rendelkezésekkel mégsem biztosítható a határozatképesség, vagy
  • 5 és 10 fő közötti taglétszám esetén ha a szavazatok többségével rendelkező tagok nem kérik a fenti szabályok alkalmazását, illetve
  • 10 fő feletti taglétszám esetén az ügyvezetés nem kezdeményezi a döntéshozó szerv döntéshozatalát,

a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásáról,az adózott eredmény felhasználásáról és a döntéshozó szerv hatáskörbe tartozó, azonban a jogi személy törvényes működésének fenntartásához, a veszélyhelyzet miatt kialakult helyzet kezeléséhez szükséges, valamint az ésszerű és felelős gazdálkodás körében felmerülő halaszthatatlan ügyekben – az alábbi korlátozásokkal – a jogi személy ügyvezetése határoz.

linuxos # 2020.04.13. 08:06

Lehet, az én figyelmem kerülte el, de én nem láttam a rendeletben a beszámoló új határidejeként a szeptember 30-i dátumot.

Még mindig nem tudom igazából, mit tegyünk.

Ha jól értem, a veszélyhelyzet fennállásáig közgyűlést tartani nem lehet (nem lehet összejönni személyesen 15-20 főnek).

A mi alapszabályunk nem teszi lehetővé a távszavazás, online szavazás stb. megtartását. Tehát csak személyes jelenléthez kötött közgyűlést tarthatnánk, amit most ugye ki tudja meddig, nem lehet összehívni.

Online közgyűlést gyakorlati okok miatt sem tudnánk tartani, mivel több olyan idős tagunk van, akiknek ehhez nem áll rendelkezésre technika (számítógép, internet, skype stb.)

Szóval kicsit 22-es csapdájának érzem.

Lentebb már kérdeztem. Tegyük fel szeptember 7-ére összehívjuk a közgyűlést (feltéve, hogy addigra túl leszünk a járványon, a rendkívüli helyzeten, mindenen). Ott elfogadjuk a beszámolót, amit szeptember 30-ig beküldünk az OBH-nak. Akkor jogilag rendben járunk el? Származhat ebből később bármilyen hátrányunk? Hatóság legyen a talpán, amelyik ebben a rendkívüli helyzetben pontosan tudja, mi szabályos és mi nem, ráadásul ebben a helyzetben méltányosnak sem tartanám a parttalan büntetést, egyéb szankciókat.

A mindössze 3 fős elnökségünk még a kijárási korlátozás előtt ülésezett (ehhez a kormányzati vírustájékoztató honlaptól kértem és kaptam állásfoglalást, kvázi engedélyt e-mailben és telefonon). Ott elfogadtuk a tagság elé kerülő beszámolót, amit már "csak" a közgyűlésnek kellene jóváhagynia.

Szóval tényleg nem tudom, mit tegyünk ebben a helyzetben, ami jogilag sem lenne kifogásolható.

*

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok!

ObudaFan # 2020.04.12. 10:59

Csináltam egy összefoglalót, hátha segít: https://biroigyakorlat.blog.hu/…lyzet_idejen

oligaliga # 2020.04.10. 18:45

A Korm. rendelet szerint tarthatsz írásbeli szavazást, aminek a szabályait a Ptk. és a korm. rendelet szabályozza. Ez azt jelenti, hogy személyre szóló szavazólapokat küldesz minden tagnak, akik legalább 15 napot kapnak a szavazásra, majd a visszaérkező szavaztok alapján kell megállapítani először a szavazás érvényességét, majd az eredményét.

A beszámoló elfogadásáról, az adózott eredmény felhasználásáról és a döntéshozó szerv hatáskörbe tartozó, azonban a jogi személy törvényes működésének fenntartásához, a veszélyhelyzet miatt kialakult helyzet kezeléséhez szükséges, valamint az észszerű és felelős gazdálkodás körében felmerülő halaszthatatlan ügyekben az ügyvezető dönt. Ennek feltétele, hogy az írásbeli és az elektronikus eszköz útján se tudjon az egyesület közgyűlést tartani (pl. a létszám nagysága miatt), és az, hogy a szavazatok 25%-át meghaladó részesedéssel rendelkező tagok a döntés meghozatalát megelőző írásbeli véleményükben legalább a szavazatok 51%-át elérő mértékben a határozati javaslattal szemben nem tiltakoznak. (egyesületnél ez nem teljesen elképzelhető)

Ebben az esetben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig közgyűlést kell tartani, ahol a beszámolóról döntenek a tagok.

linuxos # 2020.04.10. 15:42

Ez nekem, a nem jogásznak kissé nehezen érthető szöveg.

Online közgyűlés megtartása nem olyan egyszerű olyan egyesületeknél, ahol esetleg több nagyon idős, számítógéppel vagy internettel nem rendelkező tag van. Egész egyszerűen gyakorlatilag nem kivitelezhető.

Szóval, most mi is a teendő? Mikor kell/lehet közgyűlést tartani és hogyan?

Tegyük fel szeptember 7-ére összehívjuk a közgyűlést (feltéve, hogy addigra túl leszünk a járványon, a rendkívüli helyzeten, mindenen). Ott elfogadjuk a beszámolót, amit szeptember 30-ig beküldünk az OBH-nak. Akkor jogilag rendben járunk el?

Köszönöm!