Egyesület alapítás, létrehozás


ObudaFan # 2012.10.24. 19:49

Ez attól függ, mi a cél.

cini4 # 2012.10.23. 10:09

Kérdésem az lenne, hogy melyik szervezeti formát érdemesebb alapítani, egyesületet, vagy sportegyesületet?
Mi a 2-ő között a különbség?
köszönöm

Poruljárt_Attila # 2012.10.17. 09:47

Apropo, ha valakinek van egyesülete, és nem dilis, és nem is családi vállalkozás, na meg nem is a sportolók lehúzása céljából alapították eleve, akkor írjon már privátot! Érekelne :)
köszi :DDDD

Poruljárt_Attila # 2012.10.17. 09:44

"Versenyezni bárki versenyezhet bárkivel bármiben, csak a sportági szakszövetség versenyein nem indulhat akárki. ”"

Obudafan, ez nem teljesen igaz viszont.
Vagy én tudom rosszul a sporttörvény rendelkezéseit. minedenesetre a gyakorlat nagyon mást mutat.

Az én ismereteim szerint, akár hobby szinten is sportolni, főleg bármilyen módon versenyezni csakis érvényes OSEO sportorv. eng. birtokában lehet! Engem volt már, hogy azért nem negedtek még csak a pályára se fel, mert nem tudtam bemutatni nekik ott hirtelen.
Azért ugranak erre annyira szigorúan, mert semelyik szervező se vállalja fel a felelősséget, ha netán rosszul lesz valaki, és kiderül, hogy nem ellenőrizték az engedélyét. na ilyenbe aztán senki nem megy bele, hogy utána évekig tartó per legyen belőle.
Tulképpen megértem őket. Nekem se tetszene, hát az mondjuk ismét magyar sajátosság, hogy a legmagasabb szintű OSEI versenyzői engedély is csak egy puszta formalitás, de hát ez van (van is épp elég botrány házon belül emiatt).

Úgyhogy, nem, sajnos hidd el, hogy igazából a legkisebb kis háziversenyen se tud senki elindulni ha nincs szövetségben, ugyanis a sportorvosi engedély meg eleve ahhoz van kötve, hogy a nyomtatvány mindjárt az egyesület nevével kezdődik ... az amolyan kötelező, ill. esetenként szövetségi nyomtatványt használnak. Ez most mindegy, a kettő közül valamelyik kötelező. Azaz képtelenség szabadúszó módon (pedig igen sokan csinálnák úgy ....)

Poruljárt_Attila # 2012.10.17. 09:37

Obudafan, azért bíz a dél-afrikai kissrác csak megdöntötte a csúcsokat, amikor a debreceni OB-re ide jött, mivel OPEN kategória volt, és ugyan nem sok külsős volt, de azért akadt. Meg is döbbentek sokan.
Szóval elvileg nem lehetetlen.

wers, ez csak félig-negyedig igaz, vagy annyira se. Nyilván ezért mindenki mindenkinek a rokona egy szakszövetségben, és nyilván ezért kapják a szaftosabb falatokat is a szövetségi rokon sportolók egy-egy rangosabb edzőtábor esetében. Hogy a készpénz-juttatásokról ne is beszéljünk. Nem akarom részletezni, hogy aztán akik nincsenek a tűz közelében, azok meg milyen filléres ellehetetlenüléssel küzdenek.
De sorolhatnám a példákat tovább....

Sajnos ez itt megint magyarország, ezt kihagyod az egészből, szóval közel sem annyira szépen mennek a dolgok, ahogy azt te leírod.
Bár úgy lenne !!! De nem úgy van.

Még mindig marad a kérdés, hogy akkor igen sok magyar élsportoló miért dönt úgy (na ezt a csavart figyeld!), hogy UGYAN marad versenyezni magyar színekben, ámde külföldi szövetség keretein belül óhajt felkészülni, és csak vendégségbe jár esetleg 1-1 versenyre. Ez vajh miért van akkor? De sztem megint ott tartunk, hogy lehet hogy jobb, ha nem is boncolgatjuk. A víz hőfokának mérésénél már csak az sokkal fontosabb tényező, hogy éppen melyik cég fizette le hatalmas csúszópénzekkel a szervező szövetséget a mérés lehetőségéért, ugyanis nézd csak meg, mi folyik ott, mozdulni nem tudsz a rengeteg reklámtól, ez kb. úgy megy, mint a magyar közbeszerzés bárhol, azaz előre le van zsírozva, hogy ki is lesz a legjobb az ajánlatával. Valami csoda folytán mindig ... az. stb.

Az élsportban iszonyatos lóvék vannak a reklám és a szponzoráció és a furakodási lehetőségeken keresztül.

Igazából ez senkit se érdekelne, egészen addig, amíg a sportoló nem érzi ennek kárát a saját bőrén.

Szóval az ajánlatom:
1, Igen, legyen kötelező természetesen az OSEI versenyzői engedély, ez nem kétséges
2, igen, az induló versenyző fizesse ki az indulási díjat (amit mellesleg most is többszörösen kifizettetnek vele, csak különböző címeken).
3, és akkor ettől a ponttól kezdve meg a jogszabály tegye már lehetővé neki az önálló sportolást ...

Nem így lenne fair ?

wers # 2012.10.17. 08:55

Hát, erre a reális esély igen csekély. Azét az nem egészen úgy van, hogy otthon a kerti medencémben, stopperórávan megdöntöm az országos csúcsot.
Ma magyarországon nem túl sok olyan medence van, amiben hiteles versenyt lehet szervezni.
Nem csak az nem mindegy, hány fokos a víz, hanem az is, milyen eszközzel mérik a hőmérsékletét, mikor, ki kalibrálta/hitelesítette utoljára.
Ezen felül egy ilyen vereny szervezése jó sok pénzbe kerül, ezért fizetnek a szövetségek a rendezésért, és ezért kell a sportolónak valamely szövetségnek tagja lenni.

ObudaFan # 2012.10.17. 08:42

Versenyezni bárki versenyezhet bárkivel bármiben, csak a sportági szakszövetség versenyein nem indulhat akárki. De ha valaki úszószövetségi versenyen kívül megjavítja a magyar csúcsot, és valahogy megoldja, hogy ezt megfelelően hitelesítsék is neki, akkor máris megnyílnak előtte a lehetőségek valószínűleg.

Poruljárt_Attila # 2012.10.17. 08:09

Igen, ez jogos kérdés, és igazad is van.
Megint csakis attól függne, kiről van szó, azaz most csak a példa kedvéért, míg Tóth Pistike teljes mértékben ki lenne szolgáltatva, addig Gyurta Dani esetében ez fordítva működne, és természetesen ő diktálná (diktálja) a feltéteket.

Nehéz ügy na, de akkor meg ott kötünk ki, hogy miért is kell kötelezővé tenni a szakszövetségi tagságot?
Önállóan miért nem lehet versenyezni? Ennyi erővel akkor ez is igaz lehetne ...
Na de nem igaz, és a realitás az, hogy a jobbak elhúznak szépen külföldre, a kisebbek meg nyelnek, amíg bírják. Aztán ha nem, akkor abba hagyják. Ez van.

ObudaFan # 2012.10.17. 07:57

És az egyéni sportoló mennyivel lenne kevésbé kiszolgáltatott a szakszövetség kényének-kedvének?

Poruljárt_Attila # 2012.10.17. 07:43

Igen, ez teljesen jó ötlet! Teszik is néhányan.
Csak tudod, mi a gond? Hogy az egyesület még oké lesz, de a továbbiaknál ugyan úgy elakad a folyamat.

Hogy ebben a maffiában a szakszövetségek persze épp úgy benne vannak, és az érdekkörükön kívül álló egyesületeket nem hajlandók bejegyezni.

Erre tudsz esetleg valami jogi megoldást? :-(

Sajnos nálunk a szakszövetségek is nagyrészt baromi jól menő családi vállalkozások, és hűha, isten mentsen attól bárkit, hogy megpiszkálja a kapcsolatokat, pozíciókat, mert aztán most London kapcsán is láttuk, mi lett az eredménye .... (konkrét neveket nyilván nem mondok, aki benne van, az tudja).

ObudaFan # 2012.10.17. 07:27

X, Y és Z sportoló keressen még 7 rokont, barátot, ismerőst és már alapíthatnak is egy sportegyesületet.

Poruljárt_Attila # 2012.10.17. 07:03

"A sporttörvény országos sportági szakszövetség által szervezett versenyrendszerben való indulást kizárólag egyesületek és gazdasági társaságok részére teszi lehetővé.”"

Bizony! de Obudafan, nem egy emeletes baromság ez véleményed szerint?
Mondom az okát, sajnos névvel máshol úgyse mondhatom nyilvánosan.

Szóval ugye adott X és Y és Z sportoló, akik viszont köszönik szépen, de nem kérnek semmilyen egyesületből, ugyanis el se tudjátok képzelni, hogy milyen lehúzások mennek igen sokban, és egyszerű példával élve: kényszerítik a sportolót, hogy mondjuk vegye meg az egyesületi "formaruhát" (a lényeg itt nem a formaruha, hanem az, hogy kötelezi arra, hogy 10-szeres áron csakis az edzőtől vehetik meg, pedig nyilván mindenki venné inkább "normális áron" onnan, ahonnan az egyesület is beszerzi, na de az egyesület sakkban tartja a sportolóit ezzel, kvázi zsarolja. És még ezer másik módszer, de mindegyik célja az anyagi lehúzás.)

Na most ezek után csoda, ha sok sportoló egy cseppet kiakad, és azt mondja, hogy köszöni, de nem óhajt egyesülethez tartozni, hanem "saját színekben" szeretne sportolni, versenyezni, na csak ez meg jogszabályilag lehetetlen ugye. És akkor itt jönnek képbe a különböző kapcsolatok ...

De önmagában tehát felháborítónak tartom, hogy egy sportolót (főleg ha még versenyen is indulni akar) bele kényszerítenek (törvény által szentesítve) egy olyan helyzetbe, hogy aztán szerencsétlen vagy kifizeti sokszoros áron az edző által diktált néhány "kötelezően ajánlott" szolgáltatást, vagy ha nem, akkor nem indulhat versenyen se.

Ez szerintetek jól van így?

Erről persze nyíltan egyik élsportolónk se fog nyilatkozni, mert arról tesznek. Viszont a tények meg magukért beszélnek, és akkor ne csodálkozzon senki azon, ha igen kiemelkedő olimpikonjaink, egyéb élsportolóink húznak ki szépen külföldre, normális körülmények közé. Igen sok példát tudok, csak ezeket az eseteket igen gyorsan igyekeztek a süllyesztőbe szorítani.

Szóval jogilag hogy is van ez? Miért is nem lehet "önálló színekben" elindulni egy versenyen, ha amúgy minden feltételnek megfelel a versenyző? Gondolok itt pl a sportorvosi versenyengedélyre főleg.

Ismét kemény anyagi érdekeket feszegetek ezzel, tudom, na de pont ezért tartom felháborítónak magát a sporttörvényt is. Vajon hány fiatal tehetség veszik el szerintetek a mocskos anyagiak miatt?

Na sebaj, ha majd már egy jeles élsportolónk se lesz magyar egyesületnél, akkor elképzelhető, hogy elgondolkodnak ezen az egészen ...
És hát aztán ha valaki már olyan kategória, hogy ezt megteheti, akkor persze megfordul a játszma, és az egyesületek könyörögnek neki, hogy oda igazoljon, de "a kicsiket" sajnos elsodor az ár.

(most az elmúlt hetekben is többen is elhúztak, ill. többen tervezik jelenleg is, csak persze az más kérdés, hogy a tisztelt publikumnak aztán beadagolnak mindenféle magánéleti okokat pl ...)

ObudaFan # 2012.10.17. 05:43
  1. Az elnök felett inkább az elnökség, közgyűlés gyakorolja legalább a munkaviszony létesítése, megszüntetése jogát.
  2. Még nem tudomásom szerint.
Alessandro # 2012.10.16. 23:10

Tisztelt Kovács Béla Sándor Ügyvéd Úr!

Nagyon köszönöm válaszait!

Azt szeretném még kérdezni Önöktől, hogy (1) ha a közgyűlés engem választ meg elnöknek, Édesanyámat pedig elnök helyettesnek, lehetséges-e, hogy mind a ketten, vagyis mind az elnök, mind az alelnök munkaviszonyban álljon, dolgozzon az egyesületnél, úgy, hogy az egyesület alkalmazottai és az alelnök felett az elnök bír munkáltatói jogokkal, míg az elnök felett az alelnök gyakorolja ezen jogokat. Ez így megoldható?

(2)Megvalósítható-e már az egyesület bejegyzési kérelme elektronikus úton? ( a www.birosag.hu weblap Nyomtatványok pontja alatt az elektronikus nyomtatványok még mindig feltöltés alatt állnak) Esetleg jogi képviselő már kérheti az elektronikus bejegyzést?

Köszönöm segítségüket!

ObudaFan # 2012.10.15. 09:51

A sporttörvény országos sportági szakszövetség által szervezett versenyrendszerben való indulást kizárólag egyesületek és gazdasági társaságok részére teszi lehetővé.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.15. 05:13

Dipo, te is tudod, hogy az ilyesmit sportegyesületben szokás folytatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.15. 05:13
  1. Legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírás kell hozzá.
  2. A 15 napos határidő nem "egyszerűsített" eljáráshoz fűződik, hanem kifejezetten az elektronikus űrlapon benyújtott kérelemhez.
  3. Lehet.
  4. Miért ne? (Bár se ez, se a 3. nem elegáns.)
dipo # 2012.10.15. 04:15

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszát.

Sportolóink vannak, akik edzésre járnak és versenyekre készülnek, melyeken elindulnak. Utánpótlásnevelés és képzések (utánpótlás, edzőképzés stb) ami a szervezet működését egyenlőre leképezné.

Alessandro # 2012.10.15. 02:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egyesületet fogunk alapítani. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem néhány kérdés.

1.) Az egyesület nyilvántartásba vételi kérelmét elektronikus úton csak jogi képviselő útján tudjuk megoldani? Vagy jogi képviselő nélkül, az egyesület képviselője is kérheti önállóan a bejegyzést elektronikus úton?
(Ugyanis a birosag.hu weboldalon csak a papír alapú nyomtatványokat lehet elérni.)

2.) Egy weboldalon azt olvastam, hogy az egyszerűsített nyilvántartásba vételi kérelem után a bíróság 15 napon belül visszajelez, de az egyszerűsített eljárás csak elektronikus úton kérhető. Ez igaz? Egyszerűsített eljárást nem lehet papír alapon intézni?

3.) Az egyesület elnöke én vagyok. Én rendelkezem a munkáltatói jogokkal is. A feladatok intézése azonban sok időt igényel. Van-e megoldás arra, hogy az egyesület elnöke főállásban, vagy mellékállásban munkaviszonyban álljon az egyesülettel? (Pl. úgy, hogy az elnök felett más gyakorolja a munkáltatói jogokat, pl. az alelnök gyakorolhatja-e fölötte ezt a jogot?)

4.) Az elnök helyettes állhat-e munkaviszonyban az egyesülettel, ha a munkáltatói jogokat felette az elnök gyakorolja?

Köszönöm segítségét!

ObudaFan # 2012.10.14. 19:38

Az alapítványban a döntések nagy részét a kuratórium hozza meg, az alapító a napi működésre nem is lehet befolyással. Ha "össze kell fogni" valakiket, az inkább egyesületet jelenthet, de hát ebből a leírásból aztán nem derül ki, hogy hogyan is működne ez a szervezet.

dipo # 2012.10.14. 19:06

Üdv!

Szeretnék segítséget kérni!

Nem tudjuk eldönteni, hogy alapítványt vagy egyesületet hozzunk létre, olyan célra, mely első sorban sportolókat fogna össze. Több felajánlást is kaptunk, melyek az alapítás után segítségünkre lenne (tiszteletdíjjak, szponzoráció...) azonban az egyesületi 10 fő alapításhoz és döntésekhez túl soknak tűnik, döntéseknél valószínűleg kissé "macerásabb" lenne. Alapítványban az alapító is hozhat döntéseket? Az alapítványban például egy edző lehet alapító, attól, hogy az alapító nem vehet részt a kuratórium működésében? Alapítványi szinten mi lehet a hátránya a szervezetnek az egyesülethez képest? Kb 30-35 főt fogna össze jelenleg.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.12. 11:13

+1

ObudaFan # 2012.10.12. 11:05

Lényegesebb lenne azt a 2011-ig élt szabályt visszahozni, hogy ha az elnök sem intézkedik, akkor hivatalból köteles legyen a törvényszék a kérelmet teljesíteni.

wers # 2012.10.12. 10:16

mi volt az indoka annak, hogy döntési kötelezettségének határidőn belül nem tett eleget.

és az igazat, csakis az igazat írja le, ugye?

És ezzel vége is a történetnek? Fenyítés, megrovás, stb?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.12. 10:03

:O) Szép szabály.