alapítvány


ObudaFan # 2016.03.09. 05:50

Kixro

Kell egy okirat az átruházásról, kell egy alapítói határozat a változásokról és kell egy egységes szerkezetű alapító okirat, amiben minden változás át van vezetve. Valószínűleg menni fog így.

ObudaFan # 2016.03.09. 05:52

van der Warden

  1. Törvényességi felügyeleti eljárás lehet belőle, végső soron az alapítvány megszüntetése is, ha nem sikerül senkit kinevezni és ezért az alapítvány működése ellehetetlenül.
  2. Ptk. 3: 21. § (3) A jogi személy első vezető tisztségviselőit a jogi személy létesítő okiratában kell kijelölni. A jogi személy létrejöttét követően a vezető tisztségviselőket a jogi személy tagjai, tagság nélküli jogi személyek esetén a jogi személy alapítói választják meg, nevezik ki vagy hívják vissza. A vezető tisztségviselői megbízás a tisztségnek a kijelölt, megválasztott vagy kinevezett személy által történő elfogadásával jön létre.
snufkin22 # 2016.04.14. 08:22

Kedves ObudaFan!

Kérdésem lenne, hogy egy alapítvány alapítója illetve kuratóriumának tagjai milyen vagyoni felelősséggel rendelkeznek? Saját egyéni vagyonával felelhet?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.14. 10:35

Az alapító vonatkozásában nem nagyon tudom elképzelni, hogy ez felmerül. A kuratórium tagjai esetében nem kizárt.

snufkin22 # 2016.04.24. 13:48

Köszönöm eddigi válaszait!!

Még az lenne a kérdésem, hogy az alapító vagyont, úgy tudom minimum 100.000Ft-nak kell lennie, a nyilvántartásba vételkor kell egyösszegben biztosítani vagy rá van valamilyen mód, hogy részletben történjen a befizetése? Kulturális programok szervezésére szeretnénk alapítványt létrehozni.. Kérdésünk lenne még, hogy az alábbi felállás működhet-e: alapító testvére az egyik kuratóriumi tagnak, s párkapcsolatban van a másik kuratóriumi taggal?

Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 15:56

úgy tudom minimum 100.000Ft-nak kell lennie
Már ezt is rosszul tudod.

ObudaFan # 2016.04.25. 05:07

Azért 100.000 Ft alatt a bíróság nem nagyon járul hozzá az alapításhoz, még ha ez az összeghatár nincs is jogszabályban rögzítve.

ObudaFan # 2016.04.25. 05:10

Az alapító köteles az alapítványi cél megvalósításához szükséges, az alapító okiratban vállalt vagyoni juttatást teljesíteni.
Az alapítónak legalább az alapítvány működésének megkezdéséhez szükséges vagyont a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásáig át kell ruháznia az alapítványra.
Az alapítónak a teljes juttatott vagyont legkésőbb az alapítvány nyilvántartásba vételétől számított egy éven belül kell átruháznia az alapítványra.
Ha az alapító az alapító okiratban meghatározott határidőn belül a teljes juttatott vagyont nem ruházza át az alapítványra, a kuratórium az alapítót megfelelő határidő tűzésével felszólítja kötelezettségének teljesítésére. A határidő eredménytelen elteltét követően a nyilvántartó bíróság - a kuratórium bejelentése alapján - az alapítói jogok gyakorlását felfüggeszti. A felfüggesztés időtartama alatt az alapítói jogokat a nyilvántartó bíróság gyakorolja.
Az alapítói jogok felfüggesztése nem mentesíti az alapítót az alapító okiratban vállalt kötelezettségei alól.

Az alapító és közeli hozzátartozói nem lehetnek többségben a kuratóriumban. A testvér közeli hozzátartozó, aki csak párkapcsolatban van valakivel, az nem.

kérdező999 # 2016.04.28. 11:38

Üdvözlöm!

Szeretném megtudni, hogy a jelenlegi törvényes eljárásoknak megfelelően mi szükségeltetik egy kuratóriumi tagcseréhez, melyben az alapító és a kuratóriumi tag is beleegyezik.

  • Mi a feltétele?
  • Helyileg hol szükséges ezt el intézni?

Válaszát tisztelettel köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.28. 16:14

A kuratóriumi tag írásban lemond, az alapító új tagot nevez ki, az új tag elfogadó nyilatkozatot tesz, az alapító mindezeket az egységes szerkezetű alapító okirattal és a valtozasbejegyzesi formanyomtatvannyal az illetékes torvenyszekhez beküldi.

Bebé11 # 2016.05.05. 14:36

Kedves Tanácsadó!

Szeretném megkérdezni, hogy jogilag helytálló-e, ha az alapítvány alapítójának menye lenne a Kurátor, egy személyben? Illetve az alapító lánya megbízási szerződéssel dolgozhatna-e az alapítványnak?

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.05.05. 16:19

Az első nem járható, a második nem tanácsos.

katus60 # 2016.05.18. 11:31

Kedves Tanácsadó!
Kuratóriumi elnök szeretne lemondani, mivel csak elméletileg elnök, gyakorlatilag az egyik tag és az alapító irányítják az alapítványt. Többször volt már szó az alapítvány megszüntetéséről, de nem tettek ennek érdekében semmit.Lehet-e azonnali hatállyal az elnöknek lemondania, felelősséggel tartozik-e a későbbi dolgokért? Nagyon köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2016.05.18. 15:46

Lemondani azt lehet, de el kell még látni az elnöki feladatokat.

katus60 # 2016.06.24. 09:50

Kedves Tanácsadó!
Érdeklődnék, hogy alapítvány megszüntetése érdekében, milyen iratokat, adatokat kell a megbízott ügyvéd részére átadni.

ObudaFan # 2016.06.24. 14:41

De miért nem őle érdezed, hogy mit kér? Egyébént ez változó lehet, hiszen az alapítványmegszüntetést nem eég csak elhtározni. Akko lehetségesa mesgzüntetés, ha igazolató, hogy az alapítvány már nem tudjaa céját elérni. Hogy milyen iratokat kel ehhez csatolni, az attól függ, mire kívánjátok ezt az állítást alapozni.

Ildi68 # 2016.08.12. 17:37

Kedves Tanácsadó!
Gyógyító tevékenységet végzek induló vállalkozóként.Azt szeretném kérdezni, hogy tudok-e egy egyszemélyes non-profit céget alapítani (ha egyáltalán van ilyen), amelyben rászoruló gyerekeknek, felnőtteknek adnám ingyenesen a kezeléseket?Ha igen, jó-e a gondolat, hogy a befolyt támogatásokból én számla ellenében kivenném a kezelések árát, így a támogatók pénze folyna be a kezelésekre, a rászorulóknak pedig nem kellene fizetni érte?
Picit nyakatekertre sikeredett, de remélem azért még érthető a kérdés! Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.08.12. 20:34

Léteznek nonprofit gazdasági társaságok, ahonnan nem lehet osztalékot kivenni, ami persze nem zárja ki, hogy te munkaszerződéssel vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatva legyél bennük. Hogy ez adózás szempontjából így éri-e meg, az egy más kérdés.

ujalapitvany # 2016.08.13. 08:26

Kedves Tanácsadó!

Érdeklődni szeretnék, hogy létrehozható-e két személyes alapítvány, egy alapítóval és egy kurátorral aki az alapítvány képviselője?

ObudaFan # 2016.08.13. 09:33

Létrehozható, csak ne legyenek egymás hozzátartozói.

KVerocs # 2016.09.19. 10:50

Kedves Tanácsadó!

Jelenleg alkalmazott vagyok és mellette mellékállásban egyéni vállalkozó és szeretnék most létrehozni egy alapítványt, de én szeretném vezetni. Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó lehet-e a kuratórium elnöke? Lehet-e a kuratórium elnöke egyéni vállakozó úgy, hogy közben az alapítvány alkalmazottja is lesz a későbbiek folyamán? Vagy ez összeférhetetlenségnek minősül? Másik kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozásban könyvek értékesítése történik, ha ugyan azok az emberek, aki megvásárolták a könyvet, vagy olvassák a könyvekhez tartozó hírleveleket, ők vesznek részt az alapítványi programokon, tehát az embertömeg nagyjából ugyan az, az összeférhetetlenség-e? Keresztény alapítványról és keresztény könyvekről van szó.

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.09.19. 14:02

szeretnék most létrehozni egy alapítványt, de én szeretném vezetni.

A kuratórium többségének az alapítótól függetlennek kell lennie.

Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó lehet-e a kuratórium elnöke?

Lehet.

Lehet-e a kuratórium elnöke egyéni vállakozó úgy, hogy közben az alapítvány alkalmazottja is lesz a későbbiek folyamán?

Nincs konkrét kizáó szabály, de nem szerencsés.

Másik kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozásban könyvek értékesítése történik, ha ugyan azok az emberek, aki megvásárolták a könyvet, vagy olvassák a könyvekhez tartozó hírleveleket, ők vesznek részt az alapítványi programokon, tehát az embertömeg nagyjából ugyan az, az összeférhetetlenség-e?

Így elsőre nem látom, miért merülne fel összeférhetetlenség.

trebulam # 2016.10.04. 12:30

Kedves Tanácsadó!
Alapítványt szeretnék létrehozni a városi mozgáskorl. gyermekek részére. Akadálymentesítés,integráció,gyógykezelés támogatása célokkal. Kérdésem egyrészt az lenne, ha a testvérem élettársa lenne az alapító, én az egyedüli kurátor - ez járható út lenne-e. Illetve a kisfiam mozgáskorlátozott. Ez nem kizáró ok? Köszönettel.

ObudaFan # 2016.10.04. 16:11

A kisfiát nem lehetne kedvezményezett, de egyébként járható.

anoli59 # 2016.11.30. 16:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alapítványunk örökölt egy ingatlant, amit értékesítettünk. Az örökhagyó a végrendeletébe belefoglalta, hogy a hagyatékkal segíteni kívánja az alapítvány alapító okirat szerinti közhasznú tevékenységét. Kérdésem, hogy az árbevételt lehet-e adományként illetve közhasznú tevékenység bevételeként nyilvántartani.
Válaszát előre is köszönöm.