beltag kilépése bt. - ből


Uszpeh # 2015.09.25. 12:50

Az külön jó, ha utána a Bt is megszűnik.

ObudaFan # 2015.09.28. 14:52

A tag a tagsági jogviszonyát három hónapos felmondási idővel írásban felmondhatja. Határozatlan időre létesített társaság esetén e jog kizárása vagy korlátozása semmis.

A tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével felmondhatja, ha a társaság másik tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést vagy a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyezteti.

A felmondás érvénytelenségének megállapítása iránt a társaság a felmondás hatályossá válásától számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert a tag ellen.

A betéti társaság jogutód nélkül megszűnik, ha valamennyi beltag vagy valamennyi kültag tagsági jogviszonya megszűnik, és az ettől számított hat hónapos jogvesztő határidőn belül a társaság nem jelenti be a nyilvántartó bíróságnak, hogy a társasági szerződés megfelelő módosításával helyreállította a betéti társaságként való működés feltételeit, vagy azt, hogy a betéti társaságot közkereseti társasággá alakította át.

ErdelyiL # 2015.11.26. 14:22

Tisztelt ügyvéd Úr!

Betéti társaságból kiválna a beltag, azonban neki minél előbb szükséges lenne kiváltani az egyéni vállakozóit.

A tag a tagsági jogviszonyát három hónapos felmondási idővel írásban felmondhatja. Határozatlan időre létesített társaság esetén e jog kizárása vagy korlátozása semmis
  • > ez a kitétel magával vonzza azt, hogy amint felmondd a beltag, kiválthatja az egyéni vállakozóit?

Vagy mi az első időpont amikor ki lehet váltani a vállakozóit?( amikor meg van az új beltag?)

köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.27. 14:52

Nem feltétlenül kell meglennie az új beltagnak. Amikor a beltag tagsági jogviszonya megszűnik.

floraetfauna # 2016.01.19. 14:49

Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne:
"A haverom bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s Bt,egyik beltagja a másik beltag a volt felesége (ők mint házaspár a beltagok). Két beltag és egy kültagja van a cégnek. A beltaggal vagyon megosztási perben vannak vannak, sajnos nem tudnak megegyezni az anyagiakban, de abban sem, hogy ez a beltag elhagyja a céget.

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy a beltagnak (a volt feleségnek) milyen anyagi követelése lehet a céggel szemben, ha a cég tevékenységében soha nem is vett részt, illetve nem kötelezett közreműködésre.
Hogyan kell ilyen esetben nézni, hogy kinek mennyi osztalék jár hivatalosan, illetve az egyszerűsített könyvelés alapján hogyan lehet a leadózott pénzt hivatalosan osztalékként kifizetni, egyáltalán hogyan kell ebben az esetben megállapítani és főleg kifizetni az osztalékot?
Ugye nem készül beszámoló, a könyvelésünk egy excel táblázat, amiben a bevételeket és az adókat (EVA, IPA) tartjuk nyilván.
Elvileg a Bt-nek vagyona nincs.
A törzstőke:
A két beltag fejenként 20 e ft a kültag 40 e ft-értékben van bejegyezve.
És miként bírjuk távozásra a volt feleséget?

ObudaFan # 2016.01.19. 15:57

Ha a társaságiszerződés eltérően nem rendelkezik, akkor a vagyoni hozzájárulás arányában jár az osztalék is és a cég jelenlegi saját tőkéjének a vagyoni hozzájárulások szerinti arányát kell kifizetni a cégből távozó tagnak is. Kényszeríteni a kilépésre aligha lehet, ha nem akar.

Bellcsi # 2016.02.11. 16:04

vvvvvvv

Bellcsi # 2016.02.11. 16:08

Tisztelt Szakértő!

Beltag és ügyvezető vagyok a BT-ben 36 órás munkaviszony mellett.
Családi okok miatt szeretnék 1 hó fizetés nélküli szabadságra menni.Mit kell tennem, hogy ez idő alatt ne kelljen a magas járulékot fizetnem, ami a munkahelyről való átmeneti TB kijelentés következménye?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.11. 17:07

Családi okok miatt szeretnék 1 hó fizetés nélküli szabadságra menni.
Az nem fog menni. Illetve nincs akadálya, de a tb-járulékot akkor is fizetni kell. Akkor meg mi értelme.