kissebbségben


ObudaFan # 2006.08.03. 15:24

Bármilye, az ügyvezetővel szemben fennálló követelés érvényesíthető így, csak előbb fel kell vetni a atggyűlésen, és ha az elveti, akkor indítható a kereset.

kvasztics # 2006.08.03. 05:05

Kedves Obuda Fan!
Kifejtenéd pontosabban, hogy az ügyvezető által kotött, mely szerződések támadhatók meg és mijen indokkal.
Úgy gondolom, hogy ojan technikát kell választanom, "hogy ha nekem nem jut, akkor neked se jsson". Igazi rossz magyar mentalitás, de sajnos nem látok más utat.
Üdvözlette!

ObudaFan # 2006.08.02. 15:33

Önmagában az osztalék felosztásának mellőzéséről szóló határozat megtámadása aligha vezethet célra. Ugyanakkor a vezető tisztségviselővel kötött szerződések megtámadhatóak. Ha a gazdasági társaság legfőbb szerve elvetette azt az indítványt, hogy a társaságnak a tagok, a vezető tisztségviselők vagy a felügyelőbizottsági tagok, illetve a társaság választott könyvvizsgálója ellen támasztható követelése érvényesítésre kerüljön, továbbá, ha a társaság legfőbb szerve a szabályszerűen bejelentett ilyen indítvány tárgyában a határozathozatalt mellőzte, a követelést a társaságnak a szavazatok legalább öt százalékával rendelkező tagjai (részvényesei) a legfőbb szerv ülésének napjától számított harminc napon belül - jogvesztés terhe mellett a gazdasági társaság nevében keresettel maguk érvényesíthetik.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.02. 15:15

A kisebbségi tulajdonos bármely szerinte sérelmes közgyűlési döntést megtámadhat a bíróságon, de egy ilyen esetben a pozitív ítéelt szvsz több mint kétséges.

kvasztics # 2006.08.02. 15:01

Új belépőként üdvözlöm a Tisztelt Fórumozókat!
Jótanáccsal nem tudok szolgálni, de annál több érdekes jogi esetettel kapcsolatban szeretném kérni az állásfoglalásotokat.
Hogyan kényszeríthető ki az osztalék kifizetése egy két tagú Kft-ben, a 18% üzletrésszel rendelkező tag részéről?
A cég forgalma 500 M, nyereség 40M. A közgyűlés rendre úgy határoz, hogy a nyereséget nem osztják föl. Megteheti az ügyvezető többségi tulajdonos, mert a saját jövedelmét egyéb módon kitudja venni a cégből a jelentős kp. forgalom ból.
A kissebbségi tag 200 km -re lakik a cégtől.