2003 - as felszámolás a tudtunk nélkül


ObudaFan # 2006.08.23. 15:15

Az, hogy megjelent-e már a Cégközlönyben a felszámolást elrendelő határozat, mindegy is, mert az idei csődtörvény-módosítást megelőzően az volt a szabály, hogy a felszámolás kezdő időpontja a határozat jogerőre emelkedésének a napja. Ez pedig hiába előzte meg a Cégközlönyben való megjelölést, objektíve meghatározta azt az időpontot, amitől kezdve csak a törvényben megjelölt kielégítési sorrendnek megfelelően lehet a hitelezőket kielégíteni. Ez a szabály pedig a módostás hatályba lépése előtt elindult felszámolásokra továbbra is irányadó, így a felszámoló jogszerűen követelheti vissza a többletet a jóhiszemű hitelezőtől is.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 18:37

A felszámolás lényege, hogy a fizetésképtelen cég vagyonából törvényben meghatározott sorrendben, a lehetséges mértékig kielégítik a hitelezők követeléseit. A dolog természetéből adódóan a vagyon nem elegendő arra, hogy mindenkinek mindent kifizessenek. Sajnos, az esetek többségében a beszállítók, alvállalkozók más szolgáltatók számláit egyáltalán nem tudják kifizetni - mert nem marad rá a pénz.

bohacs67 # 2006.08.22. 18:16

Köszönöm a válaszodat. Szerencsére vállakozónak kell magyaráznod a felszámolás lényegét,mert a mai viszonyokhoz képest próbálom elkerülni az ilyen cégeket,és inkább a telephelyen állnak az autóim. És én sem szeretnék felszámolás alá kerülni.Tényleg köszönöm,és most már legalább tudom hogyan is kezdjek hozzá. És valóban feszegetni fogom,hogy milyen alapon fizetett ki a könyvelő,mert ha ez nem történik meg valószínűleg simán benne lettem volna a 40 napba. Így meg ki tudja mikorra kapom meg az összeget. Még egyszer köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 14:36

Egyébként aki téged kifizetett, az alaposan gyanúsítható a Btk. 291. § elkövetésével. A tarifája két év szabadságvesztésig terjedhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 14:33

Tudtommal senkinek nem maradt semmilyen kifizetetlen számlája.

Akkor nem indult volna felszámolás. Azt valakinek kérnie kellett bizonyítva, hogy az adós fizetésképtelen. A felszámolónak természetesen jelentsd be hivatalosan a követelést. A 40 napból minden bizonnyal alaposan kicsúsztatok, hivatkozz arra, hogy utólag értesültél a felszámolásról, és a tartozás is csak most, a visszafizetéssel vált újra élővé.

Csak hogy ezt a munkát én elvégeztem ezért igényt is tartok a számlánk kifizetésére.

A többi hitelező követelése ugyanúgy jogos. Vállalkozónak magyarázzam a felszámolás lényegét?

bohacs67 # 2006.08.21. 21:40

Köszönöm, de mivel szó sem volt felszámolásról ezért nem gondolom hogy olvasgatnom kellene a közlönyt. Tudtommal senkinek nem maradt semmilyen kifizetetlen számlája. Akkor most vissza kell fizenem és nekem is be kell adnom valami féle követelést a számla kifizetésére? A felszámoló cég felé?Talán a korábbi cég könyvelőjének kellett volna erről tudnia, hogy a cége felszámolás alatt van? Lehet hogy kicsit átvágott mikor kifizette a számláinkat? Csak hogy ezt a munkát én elvégeztem ezért igényt is tartok a számlánk kifizetésére. Ebben tudtok nekem segíteni, hogy akkor most hová is kell fordulnom?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.21. 21:21

Igen, a felszámolt cégeken a hitelezők rendszerint veszítenek.A szóban forgó szabály - hogy a felszámolás kezdete után már tilos bármely hitelezőt is soron kívül kifizetni - éppen azt szolgálja, hogy a törvényben elrendelt sorrend érvényesüljön, és egyik hitelező se jusson előnyhöz a többiek rovására.
A felszámolásról általában a cégközlönyből lehet értesülni; érdemes rendszeresen olvasni, hiszen a közzététel utáni 40 nap a tartozás szempontjából is jogvesztő határidő,.

bohacs67 # 2006.08.21. 20:20

Sziasztok! A következőkben kérném a segítségeteket. 2002-2003-ban kapcsolatban álltunk egy céggel, akiknek fuvarozást végeztünk. Ezeket a munkákat le is számláztuk neki,és ezt ők nehezen, de részletekben kifizették. A mai napon kaptam egy fizetési felszólitást a céget felszámoló cég biztosától,hogy összesen 170 e forintot már a bírósági jogerőre emelkedés után utaltak át a részünkre,és ez a felszámolási vagyonból fedezet elvonást valósít meg. Kérdésem,hogy mivel is kell bizonyítanom,hogy az összeg minket illet,és hogy valóban nem tudtam a felszámolásukról. Az összegeket a könyvelőjük utalta át a mi számlánkra. Ez akkor most elveszett? Elvégeztük a munkát,és nem jár érte semmi? Köszönöm előre is a segítségeteket. Vagy valamit bzonyítanom kell a felszámolást végző cég felé?