Bt - ből kilépni...


ObudaFan # 2006.11.23. 17:02

A másik beltagnak nem kell fizetni, a cégnek sem kell fizetni. Annak a hitelezőnek kell fizetni, akinek a céggel szemben követelése van, ha a cég nem tud fizetni, és ha a hitelező tőled követeli.

bogárgyerek # 2006.11.23. 07:47

ObudaFan: ez mind oké. De kérdem én, miért fizessek, ha a másik beltag nem hajlandó a a cégpapírokat (tartozással kapcsolatosakat sem) rendelkezésemre bocsátani többszöri kérésre sem. Csak úgy fizessek neki? Azt sem tudom miből keletkezett a tartozás és hogy ez tényleg valós. Nincs ebben valami susmus? Én értem hogy egyetemleges a felelősség, de ha ő csak 200ezret követel tőlem és alírja az elismervényt és hozzájárul, hogy ez után nem követel tőlem a cég nevében semmit, akkor miért nem lehet ezt lezárni így? Feltételezem a jogosult attól kérni a tartozás kiegyenlítését, akinek nagyobb és mozdíthatóbb a vagyona, vagyis tőle...

ObudaFan # 2006.11.21. 22:40

Nem tulajdoni hányad arányában, hanem egyetemlegesen, vagyis a jogosult maga döntheti el, ki ellen kéri a végrehajtást.
Ha a beltag kilép a bt-ből, a kilépése előtt keletkezett tartozásokért még 5 évig felel.

bogárgyerek # 2006.11.20. 22:15

És eszembe jutott még egy dolog: ha esetleg úgy alakul hogy elindul a felszámolás, akkor először a bt "vagyonát" kezdik "beszámítani" a tartozás fejében. Ez után rögtön a fizetésünkhöz nyúlnak, vagy először a nevünkön lévő ingatlanhoz vagy ingó dologhoz? Csak azért kérdezem mert tudomásom szerint a másik beltagnak lízingelt autója van... (És szép magas fizetése...) A kérdés tehát arra irányulna, hogy ilyenkor okvetlenül a tulajdoni hányad arányában kell fizetnünk, vagy ha az egyik beltagnak van ingósága, akkor először azt "nyúlják" le...
Köszi!!!!!!

bogárgyerek # 2006.11.20. 22:06

Köszönöm a válaszokat!
Akkor most a legegyszerűbb és leggyorsabb mód az lenne, ha a másik beltag által kért összeget kifizetem (ami jelképes, mert ő bevállaja az én részemnek is egy részét) és kvázi lenyilatkoztatom, hogy ezzel letudom a tartozásom és ez után semmilyen követelésem és kötelezettségem nincs a bt-vel szemben.
Ha ezt a másik beltag elfogadja, akkor felmondhatok a bt-nek? Ezzel a bt korábbi tartozásait letudom, a későbbiekkel szemben pedig nem kell elszámolnom?!

ObudaFan # 2006.11.20. 18:36

Egy dolgot lehet csinálni: ha bizonyítható, hogy az illető többségi tulajdonos beltag saját zsebre varázsolta el a bt. vagyonát, a legalább 5%-os részesedéssel rendelkező bármely más tag a cég nevében indíthat pert a felszámolásig. Felszámolás megindulása után pedig a felszámoló figyelmét célszerű erre felhívni, hogy ő érvényesítse a cég igényét.

_Lala_ # 2006.11.20. 12:41

Sajnos nem kültag vagyok, hanem beltag.

Ez miért is volt jó Neked? Aláírási jogod ugye nincs, viszont a teljes vagyonoddal felelsz...

Egyébként hogy megy a felszámolás? Mi a menete?

A felszámolás elindításától kezdve az ügyvezető nem vállalhat kötelezettséget a cég nevében, azt kvázi a felszámoló vezeti.

A felszámolást nekünk kell kezdeményezni, jól tudom?

A felszámolást bármelyik hitelező kezdeményezheti, ha fizetésképtelenné vált a cég.

Szerencsére nekem semmi "vagyonom" nincs, egyedül a fizetésem...Ilyenkor ebből is vonhatnak a tartozás kiegyenlítéséig?

Röviden: vonhatnak. Ezt megelőzően azonban a cég felszámolását be kell fejezni, a vagyonát pénzzé tenni, az eredményt a hitelezők között szétosztani, és ha még maradt adósság, akkor azt a hitelezők külön-külön érvényesíthetik fizetési meghagyás/bíróság/végrehajtás formájában a volt beltagokkal szemben.

bogárgyerek # 2006.11.19. 22:17

Sajnos nem kültag vagyok, hanem beltag. Egyébként hogy megy a felszámolás? Mi a menete? A felszámolást nekünk kell kezdeményezni, jól tudom? Szerencsére nekem semmi "vagyonom" nincs, egyedül a fizetésem...Ilyenkor ebből is vonhatnak a tartozás kiegyenlítéséig?
Köszi a választ!

_Lala_ # 2006.11.19. 21:39

Ennek a bizonyításával lehet le lehet valahogy magamról rázni az adósságot és kilépni?

Nem szükséges kilépni. Ha kültag vagy, személyesen semmit nem írtál alá, semmilyen döntést nem hoztál, akkor anyagi felelősséged nincsen, akár tag vagy, akár nem. Természetesen nem vagy köteles hozzájárulni a veszteséghez sem, kivéve ha a társasági szerződésben elő van írva, hogy a tagokat pótbefizetésre lehet kötelezni (merem remélni, ilyet nem írtatok bele).
Egyébként előbb-utóbb úgyis felszámolás lesz belőle, és akkor a céggel együtt megszűnik a tagsági viszonyod is.

bogárgyerek # 2006.11.19. 21:29

Nekem is hasonló a problémám, csak ehhez hozzájön még egy "kis baj". A cég többségi tulajdoni hányaddal rendelkező beltagja, aki egyben az ügyvezető is, megkeresett a minap azzal, hogy "gáz" van, mert egy bahajtó cég követel rajtunk elég sok pénzt, amit ki kellene fizetni. A szóban forgó személy beismerte, hogy ő rontotta el, nekem semmi közöm hozzá (több éve nem is beszéltem ezzel az egyénnel), de mert az én részem 1/3, ezért most fizessek én is. Anno a papírokat úgy írtuk azt hiszem alá, hogy neki van mindenhol aláírási jogosultsága, nekem semmi (apeh, bankszámla...stb). Hogy lehetne ebből kimásznom, mert az egészhez semmi közöm. Mikor nyereséges volt a cég, akkor a nyereségből sem részesedtem, így természetes hogy most a veszteséget sem akarom bevállalni. Hozzáteszem a szóban forgó be volt jelentve a Bt-be, saját maga számára minden költéget elszámolt (telefon, internet, rezsi...saját lakásában "dolgozott"), magyarul a nyereséget felélte és a veszteséget ő "okozta". Ennek a bizonyításával lehet le lehet valahogy magamról rázni az adósságot és kilépni?
Köszönöm a gyors válaszokat!

ObudaFan # 2006.09.07. 17:03

Nincs mit.

rtamas # 2006.09.06. 17:25

Nagyon köszönöm válaszodat.

ObudaFan # 2006.09.06. 17:21

Tértivevénnyel. Ha "nem kereste" jön visza, az kézbesítettnek minősül.

rtamas # 2006.09.06. 17:12

Köszönöm kimerítő válaszod, még annyit szeretnék megkérdezni, hogy mi van akkor ha nem veszik át a levelet? Milyen módon javasolt a levél feladása, hogy az később bizonyítható legyen?
Választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2006.09.06. 14:50

A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.

Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

A rendes vagy azonnali hatályú felmondás érvénytelensége iránt a társaság az arról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert.

A társaságtól megváló taggal - a társasági részesedését átruházó tag kivételével - a tagsági jogviszonya megszűnésének időpontjában fennálló állapot szerint kell elszámolni.

A társaságtól megváló tagot - a társaság és a tag eltérő megállapodásának hiányában - a társaság saját tőkéjéből akkora hányadrész illeti meg, amilyen mértékben a vagyoni hozzájárulása viszonyult a társaság jegyzett tőkéjéhez.

A társaság saját tőkéjéből a társaságtól megváló tagot megillető arányos rész kiszámításánál - eltérő megállapodás hiányában - a forgalmi értéket kell irányadónak tekinteni.

A forgalmi érték megállapítható a számított saját tőke alapján is. A számított saját tőke meghatározása során a társaság a könyveiben értékkel kimutatott eszközeit és kötelezettségeit (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolásokat is) átértékelheti, a könyveiben értékkel nem szereplő, a számviteli törvény 23. §-a szerinti feltételeknek megfelelő eszközöket és a társaságot terhelő kötelezettségeket figyelembe veheti.

A társaságtól megváló tag követelését - a társaság és a tag eltérő megállapodásának hiányában - a tagsági jogviszony megszűnésétől számított három hónapon belül pénzben kell kifizetni.

Ha nem akarják bejelenteni a cégbíróságra, törvényességi felügyeleti eljárást indíthatsz a céggel szemben.

rtamas # 2006.09.06. 11:33

Sziasztok,

a következő kérdésem lenne:
adva van egy bt. 2 beltaggal és 1 kültaggal egyenlő tulajdoni résszel. Az egyik beltag - ez lennék én - szeretne kiszállni a vállakozásból ami amúgy több éve nem működik, forgalma nulla, tartozása nincs stb. szóval papíron rendben van. A másik két üzlettárs azonban erre a kérésre nem reagál, szóba sem áll velem.
Milyen módon tudnék problémamentesen a bt.-ből véglegesen kiszállni. Tudni kell még, hogy először szerettem volna megszüntetni a céget, de mivel abban sem voltak partnerek szeretném mint lehetséges módot a tagi jogviszonyomat felmondással megszüntetni azaz véglegesen kiszállni.

  • ha kilépek és ezt a tagok a cégbíróság fele nem jelentik - mert ez is megeshet - lehet-e ebből problémám a későbbiekben?

Válaszokat előre is köszönöm.