minimum - járulékalap Bt beltag esetén


ObudaFan # 2006.11.17. 16:20

Megoldható, ha az APEH-eééenőrzést bevállaljátok.

kvlne # 2006.11.17. 11:01

Köszönöm a választ, sajnos én is attól tartottam, hogy mindenképp fizetnie kell, csak reméltem, hogy jogilag megoldható a minél kevesebb megbízási díj, legalább addig, amíg nem tudja fizetni a járulékokat ,mert nincs bevétele...

ObudaFan # 2006.11.16. 17:54

A megbízás akár ingyenes is lehet, de azért ha ő a beltag, akkor komoly kétségeim vannak affelől, hogy ez így egy létrejött megbízási szerződés lehet-e. Azt tudjuk egy jogegységi határozatból, hogy ilyen esetben munkaviszonyban addig sem állhatott a beltag, amíg egyébként a vezető tisztségviselők állhattak munkaviszonyban. Mindenesetre szerintem a minimum járulékalap mindenképpen áll, ezért felesleges trükközni.

kvlne # 2006.11.16. 08:18

Átnéztem a korábbi témákat, de nem találtam konkrét választ a problémámra, ezért nyitok hasonló témát.
Az lenne a kérdésem, hogy egy most alakuló Bt beltagja - az új Gt szerint - lehet megbízási jogviszonyban. Ilyenkor lehet-e, hogy a megbízási díj 0 Ft legyen, vagy esetleg kevesebb, mint a minimálbér? Vagy neki mindenképp minimum 125 ezer Ft-os megbízási díjat kell megállapítani? Mert elég fura, hogy itt ez a minimum-járulékalap és így a Bt beltagja, aki elvileg tagi jogviszonyban lenne és fizetnie kellene a 125 ezer Ft után a járulékokat, egyszerűen megteheti, hogy nem tagi jogviszonyos, hanem megbízási szerződéses lesz, amiben szereplő megbízási díj nem kell, hogy elérje sem a minimálbért, sem a 125 ezer Ft-ot. Vagy attól még, hogy az üzletvezetői feladatokat megbízással végzi, attól még tagi jogviszonyos is? Ez a két dolog elválik egymástól? Mert pont emiatt nem értem a dolgot. Ez utóbbi esetben gondolom a tagi jogviszonya után - ha nem jelenti be - a 125 ezer lesz a járulékalap, az üzletvezetésre kötött megbízás után meg a megbízási díj, ami lehet akár nulla forint is. Bocsánat, ha kicsit bonyolult, amit leírtam, de nem értem, hogy a tagi és a megbízási jogviszony párhuzamos-e, vagy egyszerre csak az egyik élhet és ilyenkor ki lehet-e kerülni a minimum-járulékalapot.