Végrehajtási jogi fórum


Vadsuhanc # 2017.10.12. 15:58

Könyörgöm, de minek kell belenéznie? Továbbította az ügyiratot a bírósághoz és Ő is vár összekulcsolt kézzel a bíróság döntésére várva!

Nem fogod fel vagy nem akarod felfogni kedves colle, hogy a végrehajtónak a döntéshez nincs köze!

Vadsuhanc # 2017.10.12. 16:00

És könyörgöm írd már le, hogy milyen per van folyamatban? Ki kezdeményezte? Mikor és miért?

colle # 2017.10.12. 16:04

Év elején a bérlő az árverési hirdetmény ellen. Másodfokra jutott az ügy. A bíróság az eljárást addig felfüggesztette amíg nincs döntés. Elsőfok a bérlő kifogását elutasította.

Vadsuhanc # 2017.10.12. 16:34

A bérlő és az árverési hirdetmény ellen ?

A hirdetmény ellen a bérlő mi alapon ? Nagyon el vagy tévedve kedves colle... vagy nagyon rosszul olvasol a papírokban.

Keress ügyvédet.

colle # 2017.10.12. 16:54

Szerintem Te vagy eltévedve Vadsuhanc (nem kicsit, nagyon :)), de ne vitázzunk!

Vadsuhanc # 2017.10.12. 17:13

kedves colle!

Azt írtad, hogy a bérlő panaszt nyújtott be az árverési hirdetmény ellen!

Mire alapozta a bérlő az árverési hirdetmény elleni pert.. már ahogyan Te írod.... A bérlőnek az árverési hirdetményhez az égvilágon semmi köze nincsen ilyen per nem lehet.......

A sokadik kérdésre sem írod le milyen peres eljárás van jelenleg ......Ki perelt kit és miért?

runningman # 2017.10.13. 10:52

Üdv.

Egyik lakásomat távlatilag végrehajtás fenyegeti. Mozdítani nem szeretném.

Védekezésképp elég -e ha haszonélvezetet jegyeztetünk be az egyik nem adós családtag nevére aki azonban közeli hozzátartozó, de a szóbanforgó tartozásért nem felel.
Ill. lenne egy bérlő aki jelentős árengedménnyel kivenné majdnem öt évre a lakást, a bérleti díjat ki is fizetné, bankon át, mindezt közjegyzői okiratban rögzítve. Ő nem közeli hozzátartozó, adósságért nem felel.
Pluszban van rajta egy ősrégi jelzálog baráti kézben, de az idő múlásával a lakás értéke ezt jelentősen meghaladta. Felemelni nem kéne, mert a kölcsön már az adóelévülési időn túl van - nem szankcionálható a kölcsönadó ha nem is volt forrása a pénzre. Lakottan és haszonélvezettel terhelve persze nem akkora érték... Még egy továbbterhelésit rádobnánk.

A terv az, ha netántán mégis végrehajtás lesz - sok mindennek kell ahhoz szerencsétlenül alakulni -, ha árverésig fajul a dolog, vagy nem meri megvenni senki a sok cápariasztó miatt, vagy ha mégis megvenné, akkor meg rálicitál valaki a családból, visszakapva később a másik oldalon a pénzt a baráti jelzálogból, mert az van az első helyen. Persze ebben az esetben a vh-költségek bukta.

Haszonélvezetbe mennyire lehet belekötni, közjegyzős bérleti szerződésbe mennyire lehet belekötni?

/egyébként ez a vonal már nálunk eléggé elcsitult, nem nagyon basztatnak behajtással, végrehajtással, újabban adatkezelés, szakmai szabályok, szerzői jog, statisztikai adatszolgáltatások, stb fronton próbálkozik az ellenség... az élő fába is belekötni, hátha pénz lesz belőle/

gerbera317 # 2017.10.13. 12:13

Elméletileg beköltözhetően lesz árverezhető, bármit is mesterkedsz.

Csuklósbusz # 2017.10.15. 08:22

Egy folyamatos árverés alatt lévő ingatlan ( lakatlan, szétrabolt) hogyan lehet csökkenteni a becsértékét?
Az ingatlan súlyos műszaki hiányosságokkal rendelkezik, statikai szakvéleményt benyújtva a végrehajtónak esetleg?

Mert az értékbecslő a statikai hiányosságokat nem nézi, ő nem látja hogy van-e alap, van-e vas a koszorúban, vagy nem-e alul méretezett a tető..

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.15. 10:22

Mit nézne az "értékbecslő", ha nem pont ezeket?

Egyébként a végrehajtótól kérheted az érték újbóli megállapítását (már, ha fél vagy egyáltalán az eljárásban). De a költségét te fogod előlegezni.

gerbera317 # 2017.10.15. 10:22

A becsérték újbóli megállapítása a 140. § (8) alapján történhet. A becsérték megállapításánál a vegrehajtónak nincs mérlegelési lehetősége, nem folytat le bizonyítási eljárást. Bizonyítékokat a becsérték ellen előterjesztett kifogás nyomán, és csak a bíróság vizsgálhat.

Csuklósbusz # 2017.10.15. 10:53

Én csak a vevő lennék. A tulaj nem lakik benne, a ház elhagyatott.
Tehát így külsősként lehet valamit tenni?

Az értékbecslő meg nem statikus, Ő feltételezi azt hogy minden a szabályoknak megfelelően készült.

Nomeg ki feltételezné hogy a tető szándékosan alulméretezett, nincs betonkoszorú, vagy vas nincs benne, tehát csupa olyan dolog ami evidens hogy van, de ha mégse akkor horror összegek meg életveszély a következmény.

Mert sajnos vidéken ilyenek is előfordulnak...

Csuklósbusz # 2017.10.15. 10:55

Végrehajtót megkerestem, ez volt a válasza:
"Hivatkozással levelére tájékoztatom, hogy az ügyben jogerős becsértékkel rendelkezem melynek csökkentése nem lehetséges"

wers # 2017.10.15. 11:27

Engem is érdekel, hogyan lehet az értékbecslést csökkenteni. Az én esetemben a házat kb. duplájára értékelték, árverés esetén nincs az az agyament, aki ennyiért jelentkezne, licitálna rá.

Csuklósbusz, nagyon sok házat ismerek, amely vasbeton koszorú nélkül épült. Pl. az enyém is, a ház jó 150 éves, bár cseréltünk tetőt jó 10 éve a hagyományos eredeti ácsszerkezet alapján. Köszöni szépen, jól van.

Csuklósbusz # 2017.10.15. 12:02

A végrehajtó szerint nem lehet csökkenteni mert jogerős.

Ja csakhogy azóta a házat szétrabolták meg romlott az állaga is.
Meg ha jobban megnézi az ember akkor statikai gondok is vannak amit orvosolni kell.

Az értékbecslő azt látja hogy egy viszonylag újépítésű ingatlannal van dolga aminél kb belövi az anyagárra az értéket.

De azt már nem látja, nem tudja hogy életveszélyes a jelen állapotban.

De az a poén hogy elvileg a tulaj nélkül be se lehetne menni. De ha a tulaj sehol, nem érdekli az egész, a házon meg ajtó sincs... akkor most követek el jogsértést ha bemegyek egy statikussal? :-)

gerbera317 # 2017.10.15. 12:06

Tenyleg nem érted?

Csuklósbusz # 2017.10.15. 13:28

Nem nagyon értem. De annyit kapisgálok hogy én mint külsős semmilyen esetben sem tudom befolyásolni a becsértéket...
Határidők voltak rá, meg csak az érdekeltek vitathatják.

Csak azt nem értem hogyha x éve történt a becslés, de azóta eltelt pár év és jelentősen változott az állapot akkor hogyhogy nincs rá lehetőség...

Hajdukarcsi # 2017.10.15. 14:32

Csuklósbusz, azért nincs rá lehetőség, mert egyszer már meg lett állapítva a becsérték. Nem lett megtámadva, tehát az érdekelt felek (árverést kérő és adós) elfogadták. Mivel ők az érdekelt felek, a becsértéket is csak kettejük közös kérésére lehet megváltoztatni. Annak meg ugye kicsi az esélye, hogy az adós azt kérje "jól lepukkant már ez mostanra, ne kérjetek érte 10 milliót, csak hármat, azt a keveset meg csapjátok hozzá a maradék adósságomhoz".
Szóval ezért. Ebben a játszmában a vevőjelölt nem vehet részt, szerintem (bár szintén vevőjelölt vagyok) jogosan.

gerbera317 # 2017.10.16. 06:39

Nem nagyon értem
Pedig még a jogszabályt is megneveztem. Ha nem olvasod el, úgy tényleg nehéz lesz. :-/

A lényeg, hogy ha a becsérték megállapítása óta három év eltelt, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket ismételten megállapítja. A becsértéket a végrehajtó a jegyző 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt is figyelembe véve vagy - bármelyik fél erre irányuló kérelmére - igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján állapítja meg. Ez a szövegezés látszólag nagy szabadságot biztosít a végrehajtó számára, de a gyakorlat (és a bíróság gyakorlata is) azt mutatja, hogy a végrehajtó gyakorlatilag az adó- és értékbizonyítvány szerinti becsértéket közli tovább. Úgyhogy akárki akármit is próbál meg bizonyítani, azt a végrehajtó nem veszi figyelembe.
Ha nem félnek áll érdekében a közölt becsértéktől való eltérés, két lehetősége van:
1) Felveszi a kapcsolatot valamelyik végrehajtást kérővel, és megegyezik vele, hogy az kéri a becsérték újbóli megállapítását. Nyilván abban is megegyeznek, hogy a szakértői díjat a nem fél érdekelt fizeti.
2) Felveszi a kapcsolatot valamelyik féllel, és megállapodnak, hogy az kéri a 157. § szerinti értékesítést. Ebben az esetben a felajánlott vételár eltérhet a megállapított becsértéktől.

Hajdukarcsi # 2017.10.16. 10:19

Üdv!
Ez így lehetséges? Vagy van több bejegyzés is, csak lefelejtették? Megtartják ezt az árverést így?

"A végrehajtást ....... közjegyző ....... számú határozata alapján .......... közjegyző a(z) ...... számon kiállított végrehajtási lappal rendelte el, ENGEDMÉNYEZETT KÖVETELÉS címen fennálló 82 012 Ft
főkövetelés és járulékai behajtása iránt.
Az ingatlan tehermentesen kerül árverésre.
Az ingatlan becsértéke beköltözhetően: 3 900 000 Ft,
árverési előleg: 390 000 Ft,
licitküszöb: 78 000 Ft."

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.16. 10:44

Mi a problémád?

Hajdukarcsi # 2017.10.16. 10:52

Aprópénznek tűnik a 82ezer. Van valamiféle rangsor, fizetés, ingóságok, ingatlan. Ingatlant csak akkor, ha belátható időn belül másképp esély nincs a tartozás kiegyenlítésére. Vagy valami ilyesmi. A 82ezer még havi 5ezrével is belátható idő.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.16. 11:00

Ja, hogy az a kérdés, hogy mekkora tartozás miatt lehet árverezni egy ingatlant? Nincs alsó határ. Nyilván ha munkabérből letiltással vagy inkasszóval is térül a követelés - vagy magától fizet az adós -, akkor nem jut el a végrehajtó az árverezés tűzéséig. Ha elég hülye az adós, akkor viszont igen.

Mennyiben vagy érintett?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.16. 11:02

(Nem, a 18 hónap - és ez amúgy is csak a tőke lenne - nem "megfelelő idő". Ha te leszel a végrehajtást kérő, meg fogod érteni.)

gerbera317 # 2017.10.16. 11:03

Nincs rajta a hirdetményen, hogy "további végrehajtást kérők:"?