Végrehajtási jogi fórum


cappy21 # 2016.05.20. 06:33

Tisztelt olvasok! Nekem is meggyűlt a bajom az Otp fakt.-al.2005-ben vettem fel egy szem.kölcsönt,550000Ft.Dolgoztam,volt havi kb65-70e ft ami a számlámra ment,de volt, hogy több is. Számláról kértem a levonását.200e ft maradt is a számlán,ha kell vmire. Az első 3 havi számlajkivonat meg van és vonták. 2x költöztem, sajnos nem találok papírokat. 2006.07.03.-án anyám kifizette.Legalábbis én így tudom. Apám örökségéből. Nem adnak másolatot az Otp-nél, a faktoringgal meg évek óta nem jutok dűlőre. Hiába írok,hívom őket. Már végrehajtónál is voltam. Több mint 2milliót követelnek. Már nem tudom mit tegyek. (A férjemmel megromlott a kapcsolatunk). Ha most a kalkulált részletet fizetném akkor 1 millióval fizetnék többet. Hol és hogyan deríthetem ki mi történt? Az jogos, hogy 2013óta most jelentkeznek újra? Miért nem válaszolnak időben. 3 éve írtam nekik, és telefonon is beszéltem velük. A mai napig nem jött válasz. 3 kicsi lányom van. Gyest kapok. Kiakarok végre mászni ebből de nem engedik. Mit tehetek még?

gerbera317 # 2016.05.18. 15:26

2. Attól függ. Ha az árverési rendszerben regisztrált felhasználó vagy, és az előleget átutaltad, és azt a végrehajtó tudja is azonosítani, hogy mire érkezett, és aktiválási kérelmet terjesztettél elő, akkor részt vehetsz az árverésen.
Ha ezek bármelyike hiányzik, akkor nem vehetsz részt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.18. 07:38
  1. Igen.
  2. Igen.
esztergomba # 2016.05.18. 00:41

Tisztelt Fórumozók!

A véghajtói kar árverési rendszerét (mbvkponthu) ill. magát a licitálás folyamatát jól ismerőkhöz lenne két egyszerűnek tűnő kérdésem, amire sehol nem találtam megnyugtató választ!

1., Mi a minimum ár és a kikiáltási ár közötti különbség?
Adott esetben (pl. ha nincs másik licitáló, v. ismételt árverés esetén) elképzelhető, hogy a licitet megnyerhetem a minimum ár kifizetésével? Itt esetleg van-e eltérés ingóságra v ingatlanra vonatkozóan?

2., Az előleg befizetésével tudok-e még csatlakozni már futó árveréshez?

Előre is köszönöm azoknak, akik segítenek hozzászólásaikkal ill. válaszukkal kiigazodni ebben a nekem teljesen új rendszerben.

kocsika # 2016.05.17. 19:24

Üdvözletem! Olyan kérdésem lenne, ha a munkabérből levonják az 50%-át, lehetséges-e, hogy a bankszámlára is még inkasszó kerül a végrehajtótól? Köszönöm

Vikk82 # 2016.05.17. 07:09

Üdvözletem!
Sokk hatásként ért pénteken egy Magyar Cetelem álltal küldött tértivevényes levél,miszerint az Oney Magyarország Zrt megbízásából ( kik ezek??? ) akikkel én állítólag 2004 november 14 e napján kölcsönszerződést kötöttem 2007.március 20-án felmondásra kerülő 226.326 ft-ot be szeretné hajtani,kamatostul, ami jelenleg fennálló tartozás: 730809.-(tőke 205750+kamat 466883+ költség 37600)

Értetlen számomra, mert Én annak idején az Auchan Magyarország Zrt-nél Auchan kártyát igényeltem. Első gyermekemmel voltam várandós, 2005-ben megromlott a házasságom és valami Boss Holding keresett az elmaradásom ügyében,velük megállapodtam,részletfizetés ügyében,de csak telefonon, szerződést vagy csekket nem küldtek.. És ezidáig SENKI, se levélben se telefonon, se lakcímemen NEM KERESETT.Most így 9 év elteltével ??!
Kérdésem,mit tehetnék ,hisz gyermekeim egyedül nevelem, albérletben, örülök, ha a minden napok kiadásait fizetni tudom.... Amúgy ez behajtható/végrehajtrható rajtam törvényileg? Köszönettel

pazs # 2016.05.12. 15:20

Semmisség esetén az eredeti állapotot kell helyreállítani, tehát a jogtalanul felvett pénzt vissza kell fizetni, úgyhogy a végrehajtást emiatt leállítani nem fogják.
Vagy nagyon félreértettem a tényállást.

Petó111 # 2016.05.12. 14:00

Kedves Fórumozók !

A Következő kérdést szeretném feltenni. Támogatási szerződéshez kapcsolódóan a NAV köztartozás címén végrehajtást indít.

Közben kiderül, hogy a szerződés ami alapján a végrehajtást indították semmis/tiltott. Ennek folyamányaként jogtalanul kifizetett támogatást akarnak végrehajtani beszedni.
A semmis Szerződés magában véve, a törvény erejénél fogva (ipso iure) érvénytelen ( V. Könyv:Kötelmi Jog Második rész a szerződés általános szabályai (PJK,2007/3.,3-15.o.))tehát azt így később sem lehet érvényteleníteni. A semmis szerződést nem kell külön megtámadni, hogy érvénytelenné váljék, hanem önmagában véve, a törvény erejénél fogva törvénytelen. Ennek oka,hogy a szerződés súlyos hibában szenved,melyet a jog nem tolerál és nem bízhatja a sérelmezett félre,hogy eldöntse, hogy érvénytelenné kívánja-e azt tenni.

6:108. § [Az érvénytelenség jogkövetkezményeinek levonása] (1) Érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet.

I. Fejezet A semmisség és a. megtámadhatóság
5: 64. § [Semmisség]
2. A semmisség esetén az érvénytelenség a törvény erejénél fogva áll be, ezért arra főszabályként bárki és határidő nélkül hivatkozhat. (A főszabály alóli kivétel az ún. relatív semmisség, amikor a semmisségre csak az egyik fél érdekében lehet hivatkozni, például fogyasztói szerződés, vagy cselekvőképtelen személy szerződéskötése esetén). A semmisség megállapításához külön eljárásra sincs szükség. Ezért hivatkozni lehet rá peres előzmények nélkül is, például adóhatósági, közbeszerzési vagy versenyhatósági eljárásban.

Kifogás formájában jeleztük a végrehajtást kérő felé a semmis szerződést, de érdemben nem reagált rá (érthető okok miatt nem tudott rá reagálni) Ugyanakkor a NAV nem vizsgálhatja a végrehajtás alapjául szerződés megkötésének jogszerűségét (holott az adóhatósági eljárásokban ez hivatkozási alap volt a szerződés megkötésének pillanatában érvényes Ptk alapján), tehát a végrehajtási kifogás ebben az esetben fölösleges volt elindítani.

Elegendő-e, hogy a bíróság kimondja, hogy a szerződés semmis, a NAVnak erre hivatkozva meg kell-e szüntetni a végrehajtási eljárást és lefoglalást vagy erre is ki kell térni a bírósági határozatnak? A válaszokat előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2016.05.05. 15:31

Kiki1976

Ha akarod akkor átnézem az iratokat.
Ehhez el kell küldened az email címemre.
Elötte takard ki a személyes adatokat és szekenneld be nekem.
És küld el.
Ha akarod.

Kiki1976 # 2016.05.05. 15:02

Tisztelt Grave7!

Megköszönöm a válaszát.Értettem elsöre is hogy ügyvédet kellene fogadnom.
De mint a példa is mutatja sajnos letiltják a fizetésem 50% át.
Sajnos ez által nincs miböl.
Sajnos jogász pedig nem ingyen dolgozik.
Arra gondoltam hogy valamilyen megoldás van amit tehetek ez ügyben.
Ügyvédet nincs mondomban fogadni.
Tehát akkor hagyjam hogy ez a feleség verö kizsákmányoló ember tovább szivja a vérem.
Mert semmi megoldás nincs.
De köszönöm válaszát mégegyszer.

geza70 # 2016.05.05. 11:07

Üdvözletem!

Nézegettem az "internetres" jogokra vonatkozó fórumokat is, de igen lassan pörögnek ott az események, ezért itt tenném fel a kérdést, talán tudnak segíteni.
Követek-e azzal bármiféle jogsértést, ha a legnagyobb közösségi oldalon létrehozok egy nyilvános csoportot vagy oldalt, amiben az MBVK weboldalán, nyilvánosan meghirdetett árverési hirdetményeket teszünk közzé?

Grave7 # 2016.05.04. 21:29

@Kiki1976: Csak ismételni tudnám amit írtam, de sajnos úgy látom vagy nem olvastad, vagy nem érted (esetleg mindkettő).
Így a lényeg mindenképp a következő: gyűjts össze minden iratot és ügyvédet bízz meg ezzel. Javaslom akár az alábbi oldalt: http://igazsagugyihivatal.gov.hu/…itsegnyujtas

Kiki1976 # 2016.05.04. 21:12

Kedves Grave7 !

Valami megoldás csak van hogy ne menjen ez a végrehajtás a végtelenségig?
Hogyan lehetne ettöl az ingatlanrésztől megszabadulni?
Visszakövetelni a kifizetett részt egy részét nem tudom mert a volt férjem valamilyen szociális gondozó központban dolgozik fillérekért.Tehát kifizetni nem tud.
Mit tegyek hogy a végrehajtó végre megértse hogy tudna töle is valamennyit végrehajtani?
Mit tegyek hogy megállítsam a volt férjem közösköltség felhalmozását?
Nem mehet ez a végtelenségig nekem is van életem amit szeretnék rendesen és becsületesen élni.
Kérem segítsen valaki ezt az ügyet megoldani mert teljesen felöröl!Köszönöm Kiki1976

Grave7 # 2016.05.03. 21:19

@Kiki1976: Fordulj ügyvédhez, aki az összes iratot áttekintve meg tudja mondani, hogy mi a jó lépés. De tényleg, kicsi az esélye, hogy ezt interneten keresztül meg lehet oldani.
Általánosságban:

  • a tulajdonosnak kell fizetnie a közös költséget - amíg tulajdonos vagy, fizetned kell;
  • társasházi szmsz alapján lehet egyetemleges a közös költség tartozás (mindegyik tulajdonosnak az egészet kell fizetni, de összesen 1x, és bármelyik fizeti meg, a többi számára is teljesített az);
  • ha nem egyetemleges, akkor csak a fél részedre eső fél közös költséget hajtják be tőled;
  • lehet a közös képviselő nem is indított végrehajtást a volt férjed ellen, akkor pedig tőle nem tud levonni a végrehajtó;
  • meg kell tudni (iratokból, közös képviselőtől, végrehajtótól) előbbiek közül mi a pontos helyzet, lehet a volt férjed helyett kifizetett közös költséget tudod majd tőle követelni (=végrehajtatni);
  • a bírósági ítéletet érdemes lenne megnézni, pontosan hogyan rendelkezik a lakással kapcsolatban;
  • a lakáshitel szerződést (+tulajdoni lapot) meg kellene nézni, hogy kiderüljön, egyáltalán elidegenítheted-e (adásvétel, ajándékozás) a lakást;
  • a bankkal vedd fel a kapcsolatot, egyáltalán fizeti-e valaki a hitelt - ha nem, előbb-utóbb végrehajtás lesz abból is, el fogják árverezni az ingatlant.

Ahogy látod, ez elsődlegesen nem végrehajtási probléma és bőven van olyan összetett, hogy a végleges, jó megoldásához ügyvéd közreműködése szükséges. A fenti felsorolásban szereplő információkat kezd el összeszedni, azokkal együtt fordulj szakemberhez.

gerbera317 # 2016.05.03. 19:57

Atyavilág!

Kiki1976 # 2016.05.03. 19:33

Tisztelt Forumozók

1996 Júliusában vásároltunk a volt férjemmel egy lakást fele-fele tulajdoni arányban.
A házasságunkból két gyermek született.Akik 20 illetve 13 évesek jelenleg.
2014 Novemberében elmenekültem otthonról a férjem bántalmazása miatt.20 évig bántalmazott.
Már korábban is végrehajtói letiltás folyt felém közösköltségtartozás miatt.De miután elköltöztem sem szünt meg a letiltás.Mai napig letiltás érkezik a munkáltatomhoz közösköltség címén.2015 Julius 1 én elváltunk hivatalosan is.A volt férjem használja biroi jogerös döntés következtében lakást a gyerekekkel.
De ennek ellenére a részem a lakás tulajdonában nem változott.
Meglátásunk szerint a volt férjem szándékosan halmozza az adósságot közösköltség címén.
El akar lehetetleníteni engem.
A mai napig hozzávetölegesen 1 300 000 ft ot fizettem meg csak én közösköltség tartozás révén.
A végrehajtó illetve a közösképviselö is tájékoztatva lett arról hogy elváltunk és az ingatlant csak a volt férjem használja.Hivatalos iratokat is megkapták.
De továbbra is folyamatosan csak tölem vonják le az idöközben felhalmozodott tartozást!
Ott se lakom már majdnem 2 éve de fizetem a volt férjem helyett azt a közösköltség tartozást amihez nekem semmi közöm.
Tájékoztattam a végrehajtot a volt férjem jelenlegi munkahelyéröl hogy onnan is letilthatna de figyelembe se vette a szavaimat.
Segítséget szeretnék abban kérni önöktöl hogy miként lehetne ezt a végrehajtást megszüntetni felém illetve hogyan tudnék az ingatlan részemen tuladni annak tükrében hogy jelenleg az ingatlanon lakáshitel van rajta.
Nagyon kérem segítsen valaki ezt megoldani mert teljesen összeroppanok a nagy összegű letiltás miatt!
Nem tudok megélni és új életet kezdeni ettöl a bántalmazó és anyagilag kizsákmányoló személytől!
Kérem segítsenek!Köszönettel
.

fgkati # 2016.04.29. 07:11

Grave7
15 napos határidőt adtunk meg a levélben számlaszámmal együtt;a 15 nap letelt és még mindig csak hitegetnek telefonban hogy majd......

Grave7 # 2016.04.29. 06:53

@Kovács_Béla_Sándor; @gerbera317: Kérdező írásából úgy tűnik, hogy már a teljes tartozás behajtásra került, ügyeket befejezte a végrehajtó (1/2002 IMr 33.a/b). Ekkor Vht. 41-re, megszüntetési perre már nincs lehetőség szerintem.

Ezért és a visszvégrehajtás szabályozatlansága, gyakorlatának hiánya miatt gondolom, hogy egy fmh (jogalap nélküli gazdagodás?) gyorsabb, egyszerűbb és ellentmondás esetén a bíróság számára is könnyebben értelmezhető lenne.

.
@mery63: Jogában áll, a számlaegyenleg forrását nem kell vizsgálnia, nem is vizsgálhatja. Egyébként az 1994. évi LIII. törvény 79/A. § szerinti mentes összeget bankfiókban ügyintéző közreműködésével felveheted számládról.
Egyébként nem értem, hogy április 7. óta miért csak most lett ez probléma neked.
A netbankról ki lehet nyomtatni a számlakivonatokat, ha bankot váltottál akkor meg ki kell kérned a régi banktól az iratokat.
A végrehajtást kérő tud információt adni neked arról, hogy mikor, milyen befizetést kapott tőled és azt a tartozás mely részére számolta el, majd hogyan növekedett a tartozás.
Mivel végrehajtási eljárás van már folyamatban, a végrehajtási költségekkel is növekedett tartozásod, erről pedig a végrehajtó tud tájékoztatást adni.

mery63 # 2016.04.29. 04:06

Tisztelettel kérdezném, hogy a végrehajtónak jogában áll-e számla zárolásakor az egész jövedelmemet és a szociális ellátást, rokkantsági járadékot, teljes egészében zárolni? Április 7.-én járt le az incasso értesítésük szerint, sajnálattal ezen napon volt kivételesen fizetés is,jelenleg itt maradtam egy fillér nélkül két tartósan beteg felnőtt gyermekeimmel.Múlt hónapban felkerestem szociális helyzetem miatt, 17éve egyedüli keresőként tartom el őket. Másik kérdérdésem az lenne, hogy irreálisnak tartom a bankkal kimutatott tartozást.A befizetett összegekről sajnos nincs kézzel fogható bizonyítékom, mivel netbankos voltam.Előre is köszönöm a választ!

gerbera317 # 2016.04.28. 21:42

Nem simán visszvégrehajtás?

Szerintem, visszvégrehajtásnak csak a Vht. 56. § szerinti, hivatalból történő vh-korlátozás vagy megszüntetés esetén lehet helye.
Egyetemlegesség esetén bekövetkező túlfizetésért a 40. § (2) szerint kell helytállni, az azonban nem fmh-val, hanem a Vht. 41. § szerint, végső soron megszüntetés iránti perben érvényesíthető, ahol a bíróság az ítéletben kötelezheti a vh-kérőt a túlfizetés visszatérítésére. Hogy ennek végrehajtására külön eljárásban, vagy az alapügyben visszvégrehajtásban kerül-e sor, nem tudom, és precedensről sincs tudomásom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.28. 20:03

Nem simán visszvégrehajtás?

Grave7 # 2016.04.28. 19:43

@fgkati: Gondolom a levélben adtatok az Intrumnak határidőt és számlaszámot, hogy meddig/hova utalják a pénzt.
Ha ez alapján nem fizették vissza a pénzt, fizetési meghagyást kérjetek ellenük közjegyzőnél. Ha nem mondanak ellent és nem is fizetnek, a jogerő után kezdeményezhetitek a végrehajtást.

Nem vagyok ebben biztos, de esetleg egy pszáf (mnb) bejelentést is tehettek.

fgkati # 2016.04.28. 17:09

Tisztelt. Fórumozók!
Az Intrum Justitia hajtott be férjemtől és tőlem egyetemlegesen egy banki tartozást fizetésletiltással. Tavaly októberében le is zárult az ügy,de jelentős összeggel többet sikerült behajtani mint az előírt. Kértem a munkáltatómtól a levonásokról kimutatást,kiszámoltam a különbözetet,ajánlottan elküldtem nekik. Ez 3 hete volt,azóta telefonon is beszéltünk velük,el is ismerték hogy többet vontak illetve ígéretet is tettek arra hogy visszautalják nekünk az összeget. A baj csak az hogy 2 hete várjuk de nem utalnak mégsem mindenféle kifogásokkal állnak elő. Kérdésem az lenne hogyha nem kapjuk vissza a pénzt akkor hová forduljunk segítségért? Létezik ilyen hogy elhallgatják ha túlfizetés történik???? Más tartozásoknál a bank szinte azonnal visszautalta kérés nélkül ha többet keletkezett. Az Intrum viszont mélyen hallgatott erről...

Picur387 # 2016.04.24. 04:25

Kedves Fórumozók! Az lenne a kérdésem, hogy a magáncsőd határidejének meghosszabbításával jelenleg 2016. szeptember 30 lett (e határidőn belül) a végrehajtási eljárások, árverezés folytatódik ha az adós nem kéri a csődvédelmet? Köszönöm a válaszokat.

Grave7 # 2016.04.23. 18:43

@pulisz: A "Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás" topciban 2016.04.08. 00:07-kor meglehetősen részletesen kifejtettem a Vht. 154. § és kapcsolódó szabályok értelmezését, olvass vissza légyszives.

Lehet pénzt ügyvédi letétbe helyezni úgy, hogy meghatározott feltételek teljesülésének igazolása esetén fizetheti ki azt az ügyvéd.
Ha adós nem együttműködő, akkor lásd amit a másik témában írtam.