vegrehajtasi eljaras folyamata


capisca # 2013.11.05. 10:50

Kedves bsuusb!

  1. A megegyezés ellenére a végrehajtási jog nem lesz levéve, mindaddig amíg az összes részletet nem teljesítette.
  2. Végrehajtás vab csak szünetel, addig amg teljesíti a részleteket.
  3. Egyik sem
taes # 2013.11.05. 08:18

Tisztelt Fórumozók!

Végrehajtás kérőként előlegeztem a végrehajtó részére a jutalékon kívüli valamennyi költséget.

Kaptam egy díjjegyzéket, amely szerint több költséget előlegeztem meg, mivel a valóban felmerült készkiadás kevesebb, de nincs feltüntve benne, hogy ezt a végrehajtó visszautalja nekem.

Szükséges-e végrehajtási kifogás benyújtása ez esetben?

bsuusb # 2013.11.04. 16:14

Tisztelt Forum,

A kerdesem laikus, de orulnek es megkoszonnem, ha tudnanak erdemben valaszolni

  1. Ha vegrehajtasi jogot jegyeztek be egy lakasra, es a vegrehajtas kerovel megegyezes szuletett reszletfizetesrol (pl 4 evig 20ezer forint) a vegrehajtasi jogot torolnie kell-e a vegrehajtonak? (en ugy gondolnam, hogy igen, hisz a megegyezes mindenkeppen megszakitja a vegrehajtast)
  2. Az arfolyamrogzito torveny szerint "További feltétel, hogy a devizakölcsön fedezetéül szolgál ó

lakóingatlanra vezetett végrehajtás nincs folyamatban" ez megegyezik a bejegyzett vegrehajtasi joggal vagy sem? Nincs folyamatban vegrehajtas, mivel megegyezes szuletett a hitelezo bankkal... viszont a vegrehajtasi jog rajta van az ingatlan tulajdoni lapjan...

3. Az elso pontra visszaterve, ha a vegrehajtast megszakitja a megegyezes, es a vegrehajtasi jogot le kell venni, akkor azt a vegrehajtonak automatikusan meg kell tennie vagy kervenyezni kell?

Koszonom valaszaikat

Vh-ügyes # 2013.11.02. 13:28

no, azért van rá mód, hogy a "lakottan" történő vétel ellenére birtokba jusson (bár néhány Ft-ja bánja...)

gerbera317 # 2013.11.01. 12:23

Előbb talán ha közölnéd, hogy az árverési jegyzőkönyvön mi áll: lakottan vagy beköltözhetően vásároltad az ingatlant. És ne kezdj el vitatkozni, hogy "dehátazadósbentlakik", mert nem ez számít, hanem az, hogy mi áll az árverési jegyzőkönyvben (meg előtte a hirdetményen).

Ha lakottan vetted, akkor nincs mit tenni, megvárod, míg kihalnak onnan, esetleg megegyezel velük valami lelépési összegben, ami általában a lakott és a beköltözhető vételár közötti különbözet.
Ha beköltözhetően vetted, akkor el fogom árulni, hol rontottad el, és hogyan hozhatod rendbe.

Nika2010 # 2013.10.31. 12:17

Tisztelt fórumozok!
A problémám a következő. Szeptember közepén vásároltam egy árverezett ingatlant, sajnos adóssal együtt.
Tehát az ingatlan nem beköltözhető. A kérdésem csupán annyi,hogy mennyi esélyem van rá, hogy meg tudunk egyezni, és elhagyja az ingatlant, vagy egyáltalán valamikor meg tudok e szabadulni tőlük. Milyen jogaim vannak nekem mint tulajdonosnak?
A válaszokat köszönöm!

ius latratus # 2013.10.31. 11:35

Tényleg.
Kimerítő választ kapott tőled, s -talán- ez a baj. Az enyémet majd könnyebben felfogja.

gerbera317 # 2013.10.31. 09:12

G.Netti,

Ugye, kicsit sem zavar téged, hogy ugyanezt ugyanitt már megkérdezted 4 nappal ezelőtt, és 3 nappal ezelőtt meg is kaptad a részletes választ?

Vaktor # 2013.10.31. 08:34

Kedves didier!

Értem, hogy nem beengedési moratórium van, de ahogy korábban is írták a többiek, az adós van birtokon belül, még ha a tulajdonjog már nem is az övé, így tulajdonképpen ha úgy akarja, nem enged be.

ius latratus # 2013.10.31. 08:18

Na, így kell öt bekezdésben, kilenc mondatban leírni ugyanazt és ugyanazt...

"Az adós már nem lakik a lakásban, ezt már korábban jeleztem a végrehajtónak, és azt is, hogy nem az én lakásom a bejelentett lakcíme."

Megteszed újra. A "bejelentett lakcím"-duma meg felesleges.

G.Netti # 2013.10.31. 07:32

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémával kapcsolatosan szeretnék információt kérni.

Bírósági végrehajtó értesítését találtam a postaládámban.
Az értesítő a volt férjem nevére szól, tartozik a bíróságnak pár tízezer forinttal.
Az adós már nem lakik a lakásban, ezt már korábban jeleztem a végrehajtónak, és azt is, hogy nem az én lakásom a bejelentett lakcíme.
Továbbá a lakás sem az adósé, soha nem is volt az övé.

Nagyjából ennyi a történet, ami szerintem nem éppen tiszta.
Aggaszt, hogy az én címemen keresik, továbbá az is aggaszt miszerint az adós lakását „felnyittatni” kívánja a végrehajtó.

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben az adós bejelentett lakcíme nem az én lakásom, akkor félnem kell-e attól, hogy amire egyszer haza érkezek feltörve találom a lakásomat?

Egyáltalán mit tudok ilyen esetben tenni, tehát ismétlem az adós nincs bejelentve a lakásba és az ingatlan sem az övé, ahol keresik, illetve amit feltörni szándékoznak.

Egyáltalán reális-e, hogy az adósé lakása helyett egy más személy lakását „véletlenül” feltörje a végrehajtó pár tízezer forint tartozásért?

Előre is, hálásan köszönök mindenféle információt.

Netti

didier # 2013.10.31. 03:05

Ebben az esetben nem tudom, hogyan tudom bizonyítani az esetleges szándékosan okozott károkat, ha az adós be sem enged az ingatlanomba a moratórium ideje alatt.
Nem tudom bizonyítani az eredeti állapotot.
” - nem "beengedési", hanem kilakoltatási moratórium van :D

Vaktor # 2013.10.30. 10:54

gerbera317: köszönöm a segtítséget az eligazodásban!

gerbera317 # 2013.10.30. 10:05

Nem jól értelmezed. A kiköltözési határidőt a 154/A. § (1) szerint kell számítani. Ha addig eleget tesz az adós a kiköltözési kötelezettségének, akkor és csak akkor megilleti a 154/B. § szerinti törvényes lelépési pénz, az is csak időben előterjesztett kérelemre. Ez a vételárból kerül levonásra, tehát nem a vevőt terheli.
A 182/A. § (1) a lakóingatlan kiürítésének foganatosításáról illetve annak elhalasztásáról szól, tehát eleve feltételezi az önkéntes teljesítés elmaradását. Ekkor már nem lehet alkalmazni a 154/B. §-t, mert ez nem a kiköltözési kötelezettség teljesítéséről, hanem a kiköltözés kikényszerítéséről szól, és ez akkor is kényszernek tekintendő, ha végül március 2-án önként kimegy az ingatlanból.

"Egyébként 10 millió feletti a vételár." - Na, akkor 100 ezer Ft felett fog kapni az adós, ha időben kimegy. Azt kell mérlegelnie, melyikkel jár jobban, a százakárhány ezer forinttal, vagy ha csak máricus 1. után megy ki, egy vas nélkül.

Vaktor # 2013.10.30. 09:03

Időben elhagyja a lakást - ezzel előrébb vagyok a moratórium miatt? Értelmezésem szerint ezt az összeget ugyanúgy megkapja a moratórium utáni kiköltözés esetén is, tehát ezzel nem nagyon lehet sürgetni.

Ha jól értem továbbá, ez a lelépési pénz nem egy újabb kiadás az árverési vevőnek, hanem a leütött vételárból kapja meg.

Egyébként 10 millió feletti a vételár.

Köszönöm!

gerbera317 # 2013.10.29. 21:56

Nem egy nagy összeg, de a 154/B. § szerinti törvényes lelépési pénz akár komoly motiváció is lehet, hogy időben elhagyja a lakást. Ha a vevő kipótolja valami reális összeggel, akkor pláne.

Mennyi lesz a várható vételár? Egyszerűbben kérdezem: Mennyi a kikiáltási ár?

KBS:

Igen, igen, azt akartam írni, csak elütöttem. Az én billentyűzetemen ezek a betűk egymás mellett vannak.

Vaktor # 2013.10.29. 13:46

Köszönöm.

Ebben az esetben nem tudom, hogyan tudom bizonyítani az esetleges szándékosan okozott károkat, ha az adós be sem enged az ingatlanomba a moratórium ideje alatt.
Nem tudom bizonyítani az eredeti állapotot.

Hmm, nem egyszerű ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 13:43

A birtok nem jog, hanem tény. (De amúgy igazad van.)

gerbera317 # 2013.10.29. 13:34

az ingatlan felett nem rendelkezik semmilyen joggal

Dehogynem. Ő van birtokban.

Vaktor # 2013.10.29. 13:05

Igen, a kifogást be kell nyújtani.

Összegezve: a felsorolt kivételeket és az önkéntes távozást leszámítva hivatalosan nem lakoltatható ki tehát az adós.

De mi a helyzet az új tulajdonossal? A tulajdonjog bejegyzése után, megakadályozhat a moratórium ideje alatt az adós, hogy a saját ingatlanomba bejussak vagy extrém esetben beköltözzek?

Köztünk semmilyen szerződés nincs, az ingatlan felett nem rendelkezik semmilyen joggal, az immáron saját tulajdonomban a moratórium miatt maradhat csak, de remélem az én bejutásomat törvényesen nem akadályozhatja meg.

Köszönöm.

gerbera317 # 2013.10.29. 11:19

Igen, de csakis erre irányuló végrehajtási kifogás esetén, és a bírógás utasítására.

Vaktor # 2013.10.29. 09:41

Ó, igen, rosszul kerestem a törvényben.

Viszont vannak további kivételek, például ez:

(3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha

  1. a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult,

Tehát ha az adós nevén más lakóingatlan is szerepel, nem érvényes a moratórium. Ha első alkalommal 50%-os minimál árral hirdetnek meg egy lakást, akkor az azt jelenti, hogy további ingatlan tulajdonjogával is rendelkezik az adós, ha jól tudom.

gerbera317 # 2013.10.29. 09:21

Ezek szerint ha már fut az árverés, de belefut november-decemberbe, akkor arra nem érvényes a kilakoltatási moratórium?

Nem. Az kilakoltatási moratórium a kilakoltatásra vonatkozik, amit el kell halasztani, ha arra a moratórium idején kerülne sor.

A jogszabály:

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
(3) Az adós és a vele lakó személyek ideiglenesen mentesülnek a kiköltözési kötelezettség alól, ha a vételár kifizetése határidőben nem történt meg; ebben az esetben a teljes vételár kifizetésétől számított 30 napon belül kell kiköltözni az ingatlanból.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182-182/A. § megfelelő alkalmazásával. Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik
182. § (1) Ha a kötelezett vagy képviselője nincs jelen a végrehajtás foganatosításánál, a kiürítendő lakásban lévő ingóságokat a végrehajtó összeírja. Az ingóságoknak másik lakásban vagy másik helyiségben való elhelyezése után a lista egy példányát itt is el kell helyezni. Ha az ingóságok elhelyezése olyan lakásban történt, amelyet kizárólag a kötelezett vagy családtagjai használnak, a végrehajtás foganatosítása után a lakást le kell zárni és le kell pecsételni.
(2) Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 30 napig köteles tárolni.
182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (174. § d) pont) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

Emberi nyelven fogalmazva:
Az adósnak az árveréstől számított 30. napig, ha a vételár kifizetése ennél tovább tart, akkor legkésőbb addig, ha megtámadták az árverést, akkor a jogerőig kell kiköltöznie. Ha eddig az időpontig nem történik meg az önkéntes kiköltözés, a lejárat napjától számított 15. napig lehet kérni a kényszerkiköltöztetést (ha az árverési vevő ezt elmulasztja, akkor már csak külön végrehajtási eljárással rakathatja ki az adóst). Az időben előterjesztett kérelemre a végrehajtó intézkedik a kényszerkiköltöztetés iránt, de alkalmaznia kell a 182/A. § előírását is, tehát ha a kiköltöztetés a téli moratórium idejére esik, akkor azt el kell halasztania március 1-t követő időszakra. Itt egy szó sem esik arról, hogy a 182/A. § alkalmazása mellőzhető már kitűzött árverésekre, sokkal inkább arról van szó, hogy kitűzött vagy kitűzendő kilakoltatásokra kell alkalmazni, ami – ugyebár – nem egészen ugyanaz.

Vaktor # 2013.10.29. 08:40

Kedves ragyasdezso!

Köszönöm a választ. Ezek szerint ha már fut az árverés, de belefut november-decemberbe, akkor arra nem érvényes a kilakoltatási moratórium?

A végrehajtó ezt nem említette. Csak annyit, hogy 30 nap után elindul a tulajdonjog bejegyzés és utána mivel már az én tulajdonom az ingatlan, bármilyen, az adós által a moratórium alatt okozott kárért kártérítést kérhetek és feljelenthetem.

ragyasdezso # 2013.10.28. 15:29

A már elindítottra nem érvényes a tilalom. Az új időpont november 1. a kilakoltatási moratóriumra, a napokban fogadják el.