vegrehajtasi eljaras folyamata


Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 12:21

Na, jó, jó. De ha 41 adós lenne, akkor az már 20,5-szeres díj. :)

gerbera317 # 2014.01.10. 12:06

Ehhez képest nem dupla díjazás jár, hanem csak a fele.

Ezt megismétlem, hátha nem mindenki matekzseni:

Tehát a 2 ügyben a végrehajtót nem 2 x egyszeres (= dupla) díjazás illeti meg, hanem 2 x feles (= egyszeres). Mintha egyetlen ügyben járna el. Na, ezt merje valaki megtámadni...

gerbera317 # 2014.01.10. 12:03

Bele kellene látnom a pénztálcájába? Erre van a végrehajtó! Tiszta vicc! :)

Igen, vicc amit írsz. Nem veszed észre, hogy két pénztárcába kell belenézni, nem egybe. Ehhez képest nem dupla díjazás jár, hanem csak a fele.

OFF Előre láttam, ha nem jó hírt, hanem az igazságot kapod, abból csak köpködés lesz. ON

gerbera317 # 2014.01.10. 11:59

Főleg ha azok mondjuk házaspárok

Ilyenkor a végrehajtót csak 50%-os munkadíj illeti meg. Ez a költségeket előlegező szempontjából több mint méltányos. Feltéve, hogy a végrehajtást kérőnek volt annyi esze, hogy egyidejűleg és úgy kérje a végrehajtást, hogy mindegyik ügy ugyanahhoz a végrehajtóhoz kerüljön.

gerbera317 # 2014.01.10. 11:56

Logikát is lehet keresni, de első a jogszabályi háttér:

A Vht. 18. § (2) b) szerint több végrehajtási lapot kell kiállítani, ha a követelés több adóssal szemben áll fenn. A végrehajtási költség az ügyértékhez igazodik, ezt pedig a végrehajtói díjszabás definiálja. Ennek 7. § (1) bekezdése szerint ügyértéknek a végrehajtható okiratban feltüntetett főkövetelést, járulékot és költséget magában foglaló együttes összeget kell tekinteni. Tehát az ügyérték és az ahhoz igazodó díjazás végrehajtható okiratonként, vagyis ügyenként merül fel, ebből következik, hogy a költségeket ügyenként kell előlegezni, illetve az eljárás kezdetekor annak a meghatározott részét előre megfizetni.

Egyébként pedig logikus is, hiszen több adós ellen kell eljárni, mindegyiknek a vagyonát külön-külön kell felkutatni, lefoglalni, ugyanígy külön-külön kell helyszínre menni. A végrehajtást kérő csak azt látja, hogy 1 eljárásban bírálták el a követelését, és úgy gondolja, hogy akkor 1 eljárásban is lesz az behajtva. De rosszul látja: az annyi végrehajtásti eljárás, ahány adós.

Niobee # 2014.01.10. 11:55

KBS: Megint a bürokrácia és a lehúzás...:)))
Egyetemleges adósok esetén miért kell külön eljárást alkalmazni? Egyetlen eljárással az összes adóst végre kellene hajtani! Főleg ha azok mondjuk házaspárok. Miért nekem kell kiválasztani, melyik adósnak van elég pénze? Amúgy honnan tudjam? Bele kellene látnom a pénztálcájába? Erre van a végrehajtó! Tiszta vicc! :)
Néha olyanokat tudok mosolyodni az ilyen törvényeken, mert már mást nem tudok. Csak kínból teszem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 10:41

A végrehajtási eljárás egy határozott személlyel szemben indul. Tehát ahány adós, annyi végrehajtási eljárás, és ahány eljárás, annyi illeték, előleg.
De a döntés a tiéd: ha nem akarsz mindegyik adóssal szemben végrehajtást indítani, akkor nem indítasz. (Értsd: kiválaszthatod azt az adóst, aki szerinted fizetőképesebb, hiszen tőle egyedül is megkaphatod a teljes tartozást.)

Niobee # 2014.01.10. 08:50

Ez egy kicsit cinikus volt Gerbera!
Azért ez nem ennyira vicces.
Természetesen az igazat, és némi körítést, hogy megértsem, a "fizetési" logikát, mert jelen pillanatban röhejjesnek tartom, ezt így ahogy van.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 07:23

:)

gerbera317 # 2014.01.09. 20:20

Dehogynem. Csak azt nem tudjuk, mit szeretnél hallani: jó hírt, vagy az igazat?

Niobee # 2014.01.09. 19:28

Senki nem tudja ilyenkor mi van? :)

Niobee # 2014.01.09. 07:59

Kedves Jogászok!
Érdeklődni szeretnék afelöl, hogy végrehajtásnál, ha az adósok egyetemlegesen felelnek az adósságért (jogerős birói döntés szerint), akkor a végrehajtó miért akarja, hogy duplán fizessem meg a végrehajtási előleget (költséget)? Jelen esetben 2x mert ketten adósok. Mert ha ez így van, akkor e szerint, ha mondjuk 20 ember lenne az egyetemleges adós, akkor 20x kéne befizetnem a kiszámolt összeget? A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ez igy jogos? Mert konkrétan 41 emberrel számolva, pont befizetném a végrehajtónak azt az összeget, amennyivel tartoznak nekem az adósok :)
Előre is köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.07. 10:13

Még az se megy, hogy forintban számolva a folyósítás napjával tekintsük esedékesnek a tőkét, és számoljuk rá a Ptk. 301. § szerinti késedelmi kamatot. Megbomlana vele a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyensúlya.

Ami a dolog politikai - tehát nem jogi - részét illeti: a határidős tőzsdei ügyletek (és a még bonyolultabb pénzpiaci spekulációk) lényegében szerencsejátékok. Ebben a játékban Magyarország vesztett. Nem itthon csapódott le a nyereség - ezért a veszteség mértékén változtatni már nem tudunk. Így a politikai kérdés az, hogy ki és milyen arányban viselje az adott veszteséget. (Illetve az is, hogy az elhatározott veszteségviselési arányokat milyen eszközökkel lehet elérni, ha el lehet érni egyáltalán.)

Ezzel egyúttal azt is elmondtam, hogy a devizakölcsönök adósainak problémáira nekik tetsző jogi megoldás nincs.

gerbera317 # 2013.12.06. 12:39

Ezzel az a gond, hogy sokan úgy gondolják és várják el azt a segítséget, hogy nem az eredeti állapot modellezésével, a felvett 2,5 milliót és járulékait kelljen visszafizetni, hanem nagyjából semmit, és akkor így lett nekik lakásuk gyakorlatilag ingyé’, de legfeljebb néhány százezer forintért, míg a rendes, fizetőképes polgár fizesse csak ki a milliókat a lakásáért. Elég vérforraló szemlélet, nemde?
A devizában történő számítás megszüntetésére még csak-csak megvolna a politikai akarat, de valami miatt nagyon lassan és akadozva halad ez a szekér. Máshol kell megkérdezned, mi lehet az oka.
A jelenlegi állapot szerint folyik ellened a végrehajtás, mint minden nem fizető adós ellen, és – ahogy azt ilyenkor kell – árverezik az ingatlanodat is. Kettő sikertelen árverés már megvolt, most kérelemre kitűzték a harmadikat, kis szünet után jön a negyedik. Ha a negyedik árverésen sem kel el az ingatlan, az ötödiknél már felére is le lehet engedni a minimum-vételárat, és annyiért már csak elviszik. De az is lehet, hogy a becsérték megállapítását követő 3 év elteltével kéri valaki az újabb becsérték megállapítását, és az új becsértékkel már akár 70 százalékon is elviszik.
Nagyjából erre lehet számítani.

BMária # 2013.12.06. 11:41

ÜDVÖZLETEM

A következőket kérdezném röviden, mert már teljesen belefáradtam ebbe az ügyben.
A DEVIZA HITELESEKNEK SENKI NEM SEGÍT NEM LESZ MEGOLDÁS EZ A VÉLEMÉNYEM.

Én már végig jártam mindent nincs kiút,csak a pénzt húzzák rólunk bankok, ügyvédek, végrehajtók stb.
A Z ÉN SVÁJCI FRANKOS ÜGYEM MOST OTT TART, HOGY FELVETTEM 2009-BEN 2,5 MILLIÓ FORINTOT ÉS 11 MILLIÓT KÖVETELNEK.
a z ingatkanom, amit a gyerekemre akartam hagyni, nem a bankra végrehajtás van.

Kérdésem lezajlott 2 sikertelen árverezés.2013. jiliusától csak árvereznek.Most jött egy harmadik is, mi jön még. Mi fog következni a harmadik után.

köszönettel

vacskamati78 # 2013.12.03. 15:44

köszönöm a választ!

gerbera317 # 2013.12.03. 15:33

Különleges szerencsével juthat neked is. Ha a felosztást követően marad még a vételárból, azt azon végrehajtást kérők között kell felosztani, akik lemaradtak az árverési hirdeményről.
Ld. 171. § (2):
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Már ha ezt érted "beszállás"-on...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.03. 14:52

Nem valószínű.

vacskamati78 # 2013.12.03. 14:28

ha az adósom ingatlanán már átverés van, végrehajtással még fel tudok kerülni a tulajdoni lapba és be tudok szállni az árverésbe?

bobebaba # 2013.12.02. 05:14

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdésem lenne, h az élet nem úgy alakult, ahogy gondoltuk, van adósságom, végrehajtónál az ügyem. Végrehajtást kért a szülői fél ház részemre, ahol még az idős édesanyám él és haszonélvező. Kitehetik e onnan édesanyámat?Mit tudok ilyenkor tenni?
Banknak eltudom e adni a hazat amiben jelenleg lakom?Valami megoldást keresek:( Köszönöm a segítségét!
Böbe

gerbera317 # 2013.11.14. 15:37

Ha kiderítetted, melyik végrehajtónál van az ügyed, akkor nyilván ismered az elérhetőségeit is. Írj hát neki egy levelet, melyben leírod, hogy tudomásod szerint hozzá került az ügyed, és kéjed a költségfelhívó jegyzőkönyv haladéktalan megküldését a részedre. Az azonosíthatóság kedvéért közöld a levélben a felek nevét, valamint a PKKB-s (a 0101-Vh. kezdetű) számot.

gerbera317 # 2013.11.14. 15:37

Ha kiderítetted, melyik végrehajtónál van az ügyed, akkor nyilván ismered az elérhetőségeit is. Írj hát neki egy levelet, melyben leírod, hogy tudomásod szerint hozzá került az ügyed, és kéjed a költségfelhívó jegyzőkönyv haladéktalan megküldését a részedre. Az azonosíthatóság kedvéért közöld a levélben a felek nevét, valamint a PKKB-s (a 0101-Vh. kezdetű) számot.

gerbera317 # 2013.11.11. 21:28

be tudok-e lepni vagy sem

Ezt ott kell megkérdezned, ahol ezt a jogot alkalmazzák.

Annyi bizonyos, hogy a végrehajtás csak akkor nincs folyamatban, ha érdemben befejeződött (kifizették, elengedték, megszüntették). Ha csak szünetel részletfizetéssel, ugyanúgy folyamatban van, azzal a különbséggel, hogy a követelés ésszerű időn belül valószínűleg meg fog térülni részletfizetésből, ezért további végrehajtási cselekmény (inkasszó, árverés stb.) szükségtelen. Azonban, a részletfizetés megszakadása esetén a végrehajtás folytatásának van helye, ezért az eljárás kezdetén lefoglalt vagyontárgyakon a foglalást a részletfizetés idejére is fenn kell tartani. Érdekes is volna, egy-két részlet megfizetése után a lefoglalt ingatlant kiengednék a foglalás alól, azt értékesítenéd, majd a részletfizetéssel is felhagynál. Nem véletlen, hogy ennek még csak a lehetőségét sem engedik meg.

bsuusb # 2013.11.05. 21:24

Kedves Capisca,

Koszonom a valaszat.

Visszakerdeznek, mert jogilag en nem tudom, hogy most akkor vegrehajtas van-e folyamatban vagy nincs? Nyelvileg, ha valami szunetel, az nincs folyamatban, de nem tudom jogilag is ugyanaz-e a logika. Tehat be tudok-e lepni vagy sem az arfolyamgatba bejegyzett vegrehajtasi joggal?

Koszonet

capisca # 2013.11.05. 10:52

Kedves teas!

A végrehajtási eljárás befejezésével fogja a többletet visszautalni a végrehajtó.