vegrehajtasi eljaras folyamata


MACSKAJANCSI # 2014.05.11. 19:40

Kedves gerbera317!

Nagy köszönöm, így már számunkra is teljesen érthető.

Sajnos több milliós nagyságrendű a követelés minden egyes személy esetében. Több személynek már megvan az ítélet, én most kezdtem el a pert, de a követelés szintén több milliós. Sok éves munkaviszony van mögöttünk, én is abban bízok, hogy meglesz a pénzem, ami jogosan jár nekem.
Elkeserítő, hogy bírósági útra kellett ezt terelni, s még további munkatársaim is vannak, akik pórul jártak, csak hát ők még kapun belül vannak, bíznak nem hallgatnak a józan szóra, hogy egyszerűen hiába, minél hamarabb bele kéne ebbe vágniuk. persze biztosan lesznek olyanok, akik lesz... pedig nagyon kár az ilyen alávalót futni hagyni!!!
több dolog van itt, rendőrségi feljelentésen is gondolkodnom kell, mert a táppénzes betegszabadságot egyszerűen elcsalta. nem számolta el, nem fizette ki.
nem ragozom tovább, mert hosszadalmas és én sem látom még át a dolgokat, csak amit az ügyvédnővel már alaposabban átbeszéltünk.
mi egyszerű szakmunkások jobban vagyunk célpontja az ilyen aljadékoknak. az ügyvédnőnk azt mondta, hogy nem szabad ezt ráhagyni, és szerintem sem lehet ezt, lelkileg nagyon belerokkantunk ebbe.
remélem az én pénzem is behajtható lesz, nehogy addig lelépjen a térképről.

Köszönöm az összefoglalót, így már tisztán értjük.
Tisztelettel: János

gerbera317 # 2014.05.11. 18:11

Éppenséggel összefoglalhatom neked:

  1. Amit elmondtál a cégről, az alapján behajthatónak tűnik a követelésed. Éppenséggel a nagyságrendjét nem közölted, de ha csak néhány százezer forintról van szó, akkor mindenképpen.
  2. Nem javaslom, hogy költségmentességet kérj a végrehajtáshoz.
  3. Ha ismered a cég számlaszámát, akár többet is, azokat érdemes a végrehajtási lapon feltüntetni, mind az 1. pontban az adós adatainál, mind a 2. oldalon a 6.b) pontban.

A vh-lap nyomtatványát innen tudod letölteni:
http://birosag.hu/…grehajtasara

Ha van még kérdésed, tedd fel nyugodtan.

MACSKAJANCSI # 2014.05.11. 14:53

Tisztelt gerbera317!

Nagyon köszönöm a részletes és értékes választ!
Mivel én egyszerű ember vagyok nehezen értem ezt így meg, de többször át fogjuk olvasni és többen, hogy mi hétköznapi emberek is megértsük. Legalábbis megpróbálkozunk ezzel a feladattal.

Tisztelettel: János

gerbera317 # 2014.05.11. 13:02

Nem tudom mi számít komoly cégnek

Az, ha egy cég nem csak "van", hanem termel is, a pénzforgalmi számláján tényleg van pénzforgalom, a cég a székhelyén megtalálható, mitöbb, ott még végrehajtás alá vonható vagyona is van, és ahogy te is írod, nem tűnhet el nyomtalanul.
A te adósod éppenséggel ilyen, úgyhogy nagyon jó esélyed van arra, hogy a megítélt követelésed behajtható legyen. Ha gyors megtérülést akarsz, nem javaslom a költségmentességet. De már írtam, és újra leírom: ha a vh-lapon feltünteted az adós cég bankszámláját (számláit) is (legcélszerűbben azt, amelyikről korábban utalták a fizetésedet), költségelőlegezés nélkül, inkasszóval 2 munkanapon belül megindul a végrehajtás, és ha szerencséd van, azzal mindjárt be is fejeződhet. Ha az inkasszó nem, vagy csak minimálisan vezet eredményre, akkor kell csak költséget előlegezni, azonban ha (ügyértéktől függően) legalább 85 ezer Ft befolyik, akkor szintén nem kell előlegezni.

ki az a GH?

A Törvényszéki Gazdasági Hivatal (TGH), korábban Bírósági Gazdasági Hivatal (BGH). Semmi dolgod velük. Ha költségmentességet kapsz, akkor ő előlegezi a végrehajtási költségeket.
Később meggyűlhet velük a bajod, mert számos buktatója van az ilyen költségmentességnek. A leggyakoribb buktató, hogy a GH késlekedve előlegezi a végrehajtást. A második leggyakoribb, amikor behajthatatlan marad a követelés, és az eljárás kezdetén megfizetett költségrészen felül a végrehajtó teljes költségét meg kell előlegezni a a Dsz. 17/B. § szerint. Ennek a megfizetését a GH megtagadja. A végrehajtó ezt tudomásul veszi, azonban, ha a végrehajtást a Vht. 54. § (1) d) szerint folytatni kellene, a végrehajtó (gyermektartás kivételével) felmutatja a kifizetetlen díjjegyzéket, kérdezve, hogy "ezzel mi lesz?", és nincs az a bíróság, aki őt a végrehajtás folytatására kötelezné. És ez már akkor is így volt, amikor még nem volt 17/B. §. Úgyhogy ilyenkor a költségmentes adós választhat: vagy nem folytatódik a végrehajtás, vagy a költségmentessége ellenére ő előlegezi a költségeket, ha végrehajtást akar.

Biztosan hasznos lesz ez másnak is

Áhhh... Az utánad következő ugyanezt, ugyanígy meg fogja kérdezni, és arra, hogy olvasson vissza, vagy megsértődik, vagy azt állítja, hogy nem találja a választ...

MACSKAJANCSI # 2014.05.11. 11:20

Kérem szépen, legyenek szívesek hozzászólni, válaszolni a korábbi kérdéseimre.Biztosan hasznos lesz ez másnak is.

Köszönöm szépen, tisztelettel: János

MACSKAJANCSI # 2014.05.09. 21:36

Nem tudom mi számít komoly cégnek. Ez kérem, 50 személyt alkalmaz, s most emelte fel a bejegyzett tőkét 50 millióra. Van számtalan ingatlanja, s gépek, járművek, amik értékesek.
Azt mondták, azt nem tudja kimenteni, vagy átmenteni mostanság, mert új szabályozás van erre.
Ráadásul most növelte a tevékenységi körét, mindenfélével.
Talán nem tűnhet csak úgy el nyomtalanul, mint a kámfor.
Ebben bízunk, hogy az én pénzem is meglesz még addigra, mert ugye a bírósági per most indult.

Tisztelettel: János

MACSKAJANCSI # 2014.05.09. 21:29

Még egy kérdés, ki az a GH, aki a költségmentességet intézi?

MACSKAJANCSI # 2014.05.09. 21:28

Húha, akkor mégsem reménykedhetünk a költségmentességben? Azt meg tudja mondani, hogy mekkora költséggel jár ez az egész.
A rokonság, közeli családtagok egy része ennél a cégnél dolgozott, s most bírósági ítélet kell ahhoz, hogy ez az alávaló kifizesse ami jár, a ledolgozott munkát.

Pártfogó ügyvédet kértünk, s olyan rendes ügyvédnővel ismerkedtünk meg, aki fiatal, s átérzi pórul járt helyzetünket. Nem fogadott el semmit az egészért, tudom, hogy az államtól kap pénzt a munkájáért, de azt akartuk helyzetünkhöz mértek némileg kiegészíteni. Hát nem fogadta el!!! Azt mondta, hogy a feleségem főztjéből szívesen eszik, mi több igénye van rá, hogy egy finom ebéddel zárjuk ezt a helyzetet. Így mondta, s hogy ő nagyon sokat tanult ebből, amit kamatoztatni fog más szakmunkások esetén is, hogy kevesebben merészeljenek így kib... az egyszerű emberekkel.
mert kérem, nem mindig tudja az egyszerű ember, mi van a cifra sorok között, a munka meg ugye kell, szóval nagyon nincs ez rendben, ami ebben az országban, a munkajoggal kapcsolatban történik (meg mással se)

Ezek után egyelőre még nem faggattuk a végrehajtással kapcsolatban, azért fordultam ide a fórumra.

akkor a helyi bíróságra bemegyünk, mármint a munkajogi bíróságra, s ott eligazítanak?
mennyi költséggel kell számolni, mert hát minél előbb jó volna hozzájutni, ami jár.

tisztelettel köszönöm, hogy meghallgattak, várom a válaszukat.

gerbera317 # 2014.05.06. 20:10

Fordulj az elsőfokú bíróság mellett működő végrehajtóhoz, ő intézi a végrehajtást.

Ez a fölösleges kör kihagyható. Az első fokon eljárt bírósághoz kell fordulni, és kérni a végrehajtás elrendelését. A többi a bíróság és a végrehajtó dolga.
Ha netán költségmentességen is töröd a fejed, legyél vele óvatos, mivel a olyankor a GH előlegezi a költségeket, sokszor több hónapos, fél éves, éves várakozás után. Márpedig előlegezés nélkül nincs végrehajtás.
Akár így, akár úgy, az elrendelést követően leggyorsabban akkor kezdődik meg a végrehajtás, ha a végrehajtható okiraton feltünteted az adós cég bankszámláját (számláit) is, célszerűen azt, amelyikről korábban utalták a fizetésedet. Ha tényleg komoly a cég, a végrehajtás egyetlen intézkedéssel (és előlegezés nélkül) sikerrel befejeződhet.

MACSKAJANCSI # 2014.05.06. 12:10

Tisztelt pazs!

Köszönöm a válaszát!

pazs # 2014.05.06. 11:04
  1. Simán
  2. pár héttől pár évig, attól függően, hogy milyen vagyona van a cégnek

Fordulj az elsőfokú bíróság mellett működő végrehajtóhoz, ő intézi a végrehajtást.

MACSKAJANCSI # 2014.05.06. 10:51

Tisztelt Szakértők!

Tanácsukat kérném abban, hogy munkaügyi bíróság ítéletét, pénzfizetési kötelezettséget, hogyan lehet behajtani kft-től.
A Kft.nek van 50 millió törzstőkéje, számtalan ingatlana, 50 fő alkalmazottja.

Egyáltalán behajtható egy kft-től a megítélt pénz?
Mennyi idő lehet ez?

Köszönettel és tisztelettel várom a választ: János

gerbera317 # 2014.05.03. 12:36

Az, hogy 50% a minimálár, attól tudomásom szerint még lehet lakóingatlan

Igen, bizonyos feltételek fennállása esetén. De nem ez az általános.

Ha "lakóház, udvar", akkor valószínűleg lakóingatlan, és 70 vagy 50%, de inkább 70%. Ha "félkész lakóház, udvar" (ilyet még nem láttam), és nincs rá lakhatási engedély, akkor nem lakóingatlan, és 50%. Ha korábban 70%-kal ment, akkor mégiscsak lakóingatlan, de most már ez az ötödik árverés, ezért 50%. Annyi lehetőség van, mért nekem kell kitalálnom, hogy melyik, miközben neked minden irat a rendelkezésedre áll???

A kilakoltatási moratórium nem tulajdonszerzési moratórium. Az árverési vevő az ingatlanon tulajdonjogot szerez, punktum. A moratórium a kiköltözésre, azon belül is a kényszerkiköltözésre vonatkozik. Hatályát a > Végrehajtási jog > Vevő Joga - Ingatlan Végrehajtás (meg ne kérdezd, miért csupa nagy kezdőbetű!) című topikban tárgyaltam más kérdésre.

Vaktor # 2014.05.03. 12:20

Kedves gerbera317!

Az, hogy 50% a minimálár, attól tudomásom szerint még lehet lakóingatlan. Több kész lakást is láttam 50%-on.

Ez az adott ingatlan is korábban 70%-on volt hirdetve.

Maga a kilakoltatási moratórium van hatással a tulajdonjog megszerzésére? Mert ha nem és mivel ez egy félkész ház és nem lakik bent senki, remélem, a tulajdonjog bejegyzése után nyugodtan bemehetek akár a lakat feltörésével és birtokba vehetem.

Köszönöm!

gerbera317 # 2014.04.24. 18:42

Ha 50%, akkor nem lakóingatlan.

Vaktor # 2014.04.24. 11:46

Ebből a kiírásból ez nem derülhet ki egyértelműen?

Tehermentesen, beköltözhető állapotban, 50%-os minimálárral van hirdetve, befejezetlen kivett lakóház, udvar megjelölésű ingatlan.

Végrehajtó tudja csak?

gerbera317 # 2014.04.24. 11:34

A végrehajtó külön nyilvántartja, hogy lakóingatlan vagy sem. Ha nem az, akkor nincs szó moratóriumról.

Vaktor # 2014.04.24. 11:18

Kedves fórumozók!

A kilakoltatási moratórium aktuális meghosszabbítását hogyan kell értelmezni egy árverezendő, félkész ház esetében?

...ahol nincs lakhatási engedély emiatt kiadva, legalább is gondolom, de a tulajdoni lapon kivett ház, udvar szerepel.

Egy ilyen ingatlan árverésen való megszerzésére van bármilyen hatással a kilakoltatási moratórium? Elhúzódhat a birtokba adás, ha természetben nem lakik ott senki?

Köszönöm!

mazsola0705 # 2014.01.23. 09:44

Tisztelt Jogászok!
A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz: a volt párommal van egy közös, 4,5 éves kislányunk! Miután elváltak útjaink (nem voltunk házasok) szóban megegyeztünk 45 ezer Ft gyerektartásban, amit minden hónap 20.-ig fizet (mivel ők akkor kapnak fizetést)! Aztán ahogy teltek a hónapok ő egyre lejjebb vitte ezt az összeget és nem is fizetett időben! Én elmentem a bíróságra, ahol megállapították, hogy a fizetése 20%-át, de minimun 30 ezer Ft-ot kell fizetnie minden hónap 10.-ig! Ő a 20%-ra nem hajlandó csak 30 ezer Ft-ot ad, és nem is fizet csak mindig 20.-a után valamikor (pedig kb 4-500 000 Ft-ot keres) Az lenne a kérdésem, hogy a jogerős ítélettel hová fordulhatok, hogy a fizetéséből levonassam? A probléma az, hogy Olaszországban dolgozik és nem tudom a munkahelye nevét, címét! Meg tudják keresni? És meg is fogják?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv: mazsola0705

Niobee # 2014.01.10. 15:06

Ó hagyjuk, mert látom nem ugyan azon a síkon mozog az agyunk :)
A lényeget megtudtam. Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 12:53

40 adós, 40 jegyzőkönyv, 40 telekkönyvi keresés, 40 letiltó levél stb. És csak hússzoros pénz. Még méltányos is.

(Nehogy azt mondja valaki, hogy válasszon ki egyet az adósok közül a végrehajtó! Ő nem teheti meg; neki ha 40 adóssal szemben kérnek eljárást, mind a negyvennel szemben meg kell fel kell lépnie.)

gerbera317 # 2014.01.10. 12:46

SZERINTEM nem így kellene működnie

Szerinted. Még szerencse, hogy a jogalkotó nem kérdezte ki a véleményedet.

De csak egy példa: Ha te például 1 órán belül 2 ugyanolyan cigarettát adsz el, és ezért csak fele órabér járna, azt nyilván igazságosnak tartanád, nemdebár? Akármivel is foglalkozol, ügyelj arra, nehogy így járj...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 12:39

No látod. Hát ezért nem kaptál először választ. Tudtuk, mi következik.

Niobee # 2014.01.10. 12:32

KBS: Mivel 2 egyforma összegű csekket kaptam, ezért irtam, ha jelen esetben felszoroznám, 41 adós lenne akkor befizethetném a teljes behajtandó összeget a végrehajtónak előre. (feltéve ha mindre végrehajtást kérnék mondjuk)

Niobee # 2014.01.10. 12:26

Gerbera:

1. a logikát értem, nem ezzel van a baj. A kül külön felkutatás vonatkozzon csak arra aki külön adós, de az egyetelmelegesek esetében ennek hangsúlyozom, SZERINTEM nem így kellene működnie.
De biztos én teljesen logikátlan vagyok.

2."Bele kellene látnom a pénztálcájába? Erre van a végrehajtó! Tiszta vicc! :)”

Igen, vicc amit írsz. Nem veszed észre, hogy két pénztárcába kell belenézni, nem egybe. Ehhez képest nem dupla díjazás jár, hanem csak a fele.

OFF Előre láttam, ha nem jó hírt, hanem az igazságot kapod, abból csak köpködés lesz. ON"

Az a vicc amit te írsz.:) Kit érdekel hány pénztárcába kell belenéznie? Ez a dolga! Nem nekem kell belelátnom, és kiválasztanom melyik adós a nyerő iylen téren. Azt,hogy ezért mennyi dijazás jár érte határozza meg a törvény.
Az én esetemben 2 teljesen egyforma végösszegű csekk van. Tehát ez számomra dupla befizetést jelent, és ez a lényeg! Az hogy ebből mennyit kap a végrehajtó, engem ez a része nem érdekel, és nem is fírtatom.
Amúgy meg nem köpködöm. Azért van a fórum hogy leírja az ember a véleményét. Nem kell mingyárt nekem jönni!