Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Sirdna08 # 2017.11.13. 17:52

Köszönöm a segítséget.
"Mikor" kérdésére egyébként mi lenne a válasz? Én úgy tudom hogy a kifogás nem menti fel a vevőt a fizetési kötelezettség alól, tehát határidőre mindenképpen ki kell fizetni a vételárat. De persze lehet hogy én tudom rosszul.

gerbera317 # 2017.11.14. 08:13

A végrehajtási kifogás halasztó hatállyal bír a vételár megfizetésére (149. §).

Mikor # 2017.11.14. 13:49

Köszönöm.
Ha jól értem

  1. a moratórium a fizetési határidőt nem befolyásolja, nem hosszabbítja meg.
  2. 60 nap halasztás csak jk aláírás alkalmával kérhető, máskor (pl. kifogás utáni végzés kiadása időpontjában nem)
  3. a vevő kifogását is seperc alatt elbírálják. Esetleg az 59. napon benyújthatunk egy kisebb kifogást, kb. egy hónapot nyerünk vele. Ez az adóst a moratórium alatt úgysem érinti, mert addig maradhat.

De addig már szeretném magam mögött tudni ezt a dolgot. Nincs ötletem kifogásra, és röhejesen húzni az időt sem szeretném.
A moratóriumot kivárjuk.

Sirdna08 # 2017.11.14. 19:31

Gerbera!Köszönöm!

Georgey05 # 2017.11.15. 09:10

Kedves Fórumozók!

Új vagyok ingatlanárverésben, elég sok hozzászólást elolvastam itt és rákerestem néhány szóra, hátha megtalálom a választ kérdéseimre,de sajnos nem sikerült.
A lényeg:
Kiszemeltem egy lakást, amit árvereznek. Azt biztosan tudom, hogy a lakásban jelenleg nem lakik senki.
Ilyen esetben vonatkozik a moratórium a lakásra?
Természetesen nem tudom, hogy az adós az árverezett lakás címére van-e bejelentve vagy másra, de feltételezem, hogy nem ide. Ez befolyásolja a moratóriumot?
A másik kérdésem, hogy amennyiben jelen esetben nem él a moratórium és megnyerem az árverést, kifizetem az összeget akkor véleményem szerint két lehetőség van:
Az egyik az, hogy az adós átadja az ingatlant, az rendben van. Viszont ha nem adja át önként, akkor a végrehajtótól kell kérnem "kilakoltatást" vagy önként zárat cserélhetek rajta, mivel nem lakik benne senki és már az én tulajdonomban van?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Georgey05 # 2017.11.15. 13:49

Kedves Fórumozók!

Először is elnézést, hogy számotokra feltételezhetően idegesítő módon a sablon kérdéseket tettem fel az előző hozzászólásomban!
Azóta is nézegetem a topic-okat és találtam némi hasznos információt, de sajnos még mindig bizonytalan vagyok.

Tehát mivel nem lakják az általam megvásárolni kívánt ingatlant, így árverési nyertesként a jegyzőkönyv aláírása és az árverési összeg megfizetése után kell kérnem a lakás birtokba adását a végrehajtótól a fizetéstől számított 15 napon belül? Vagy az árverés lejárati napjától számított 15 napon belül még a fizetést megelőzően?

És ha nem történik meg a birtokba adás az adós részéről a végrehajtó vagy saját személyem felé akkor a fizetéstől számított 30 napig kell várnom, hogy az adós kíván-e kifogással élni és a 30. nap letelte után, amennyiben már a tulajdoni lapon az én nevem szerepel akkor vehetem birtokba zárcserével és az ott lévő ingóságok leltárba vételével a lakást?

Legyetek szívesek ennek a menetét időrendi sorrendben leírni, hogy hogyan célszerű, mert hiába olvasom a hozzászólásokat nem látom át ezt pontosan.

Előre is köszönöm a fáradozást!

Üdv, Georgey05

Hajdukarcsi # 2017.11.15. 19:21

Nem "felé", hanem "-nak" és "-nek". Nem olvastál eleget. ;)

mirmu # 2017.11.15. 19:42

Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni. Márciusban vettem egy lakást árverésen. A vételár kifizetve, múlt héten végre a földhivatalban is a nevemre került az ingatlan. Októberben már a kiköltözés időpontjára vártam (jegyzői birtokvédelem letelt), mikor a végrehajtótól megtudtam, hogy a bíróság elrendelte a végrehajtás felfüggesztését 7 hónapra. Adós arra hivatkozott, hogy terhes, és hogy a férje munkanélküli. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek, ha májusban letelik a felfüggesztés, mi az esély rá, hogy ismét ad nekik a bíróság pár plusz hónapot? Hiszen akkor már a gyerek is meglesz, semmivel sem lesz jobb a helyzet, sőt. Tehetek valamit ha tudom, hogy a férj nem munkanélküli, hanem feketén dolgozik, és bőven elég pénzük lenne albérletre? Milyen jogcímen kérhetek tőlük valamiféle díjat a lakás használatáért? Bár úgysem fizetnének egy vasat sem...
Én albérletben lakom, a pénzem ott csücsül a végrehajtónál, és tehetetlennek érzem magam.

Burn Out # 2017.11.15. 19:55

Próbálj azzal érvelni, hogy a lakáskiürítés elrendelésekor a gyámhatóság is ki fog menni, mert kiskorú személy van a lakásban, és ha a gyermek lakhatását nem tudják biztosítani, akkor ideiglenesen a gyermeket máshol fogja a gyámhatóság elhelyezni.

bééci # 2017.11.16. 19:07

Szervusztok! Mivel új vagyok eme témában, érdekelne, hogy a kilakoltatási moratórium érvényes-e nyaralóra, külterületen, valamint garázsra? ha az adósnak nem a bejelentett címe az árverezett ingatlan, de lakja valaki más, mi a menet?

Mikor # 2017.11.17. 10:19

A 60 napos fizetési halasztásunk letelik január 15-én. Az adósnak is eddig kell önként átadnia az ingatlant.
A moratórium miatt megteheti, hogy csak április közepén költözik ki.
A kérdésem: a vh januárban értesíti a jegyzőt, és megkezdődik a 60 napos jegyzői időtartam, vagy a moratórium miatt erre nincsen szükség.

[Mi szeretnénk valamennyivel kitolni a vételár befizetését. Ezért - kölcsönös megállapodás esetén- akár több időt is biztosítunk adósnak, mint a moratórium.
De a januári fizetési határidő áprilisi vagy még későbbi átadással nem jönne jól. ]

Grave7 # 2017.11.17. 17:49

@Mikor: 2017.11.13. 17:02-kor írt hozzászólásában gerbera317 már megválaszolta kérdéseidet.

Tikesz # 2017.11.17. 21:25

Tisztelt Szakértők!

Árverési vevő vagyok; birtokba adásra várok. Az adós külföldön tartózkodik (van ügygondnok), az ingatlan nem lakott. (Már a jegyzőnél telik a 60 nap.) - Ha jól értelmezem az Önök korábbi válaszait: 2018. április 30. után "már" birtokba is vehetem az ingatlant.
Kérdésem: kinek kell információt adni arról, hogy a kötelezettel szemben korábban már szabtak-e ki rendbírságot? - A végrehajtót hiába kérdeztem: nem kaptam tőle választ. - Jogosan "titkolózik" előttem? A bíróságnál válaszolnak a kérdésemre?

gerbera317 # 2017.11.17. 22:39

Nem "titkolózik": egyszerűen nem szabtak ki rendbírságot.

Diagrey # 2017.11.19. 07:33

Sajnos nem találom a régebbi hozzászólások között, hogy a volt tulajdonos felé hol kell benyújtani lakhatási összeget, és annak mértékét miszerint állapítják meg? Pár nap híján futottunk bele a moratóriumba, a régi tulajdonosnak van bejelentett munkahelye.

gerbera317 # 2017.11.19. 08:30

Azért nem találsz ilyet, mert nem szokás az adóst pénzzel jutalmazni azért, mert nem költözött ki határidőre. De ha mindenáron ezt akarod, akkor az adósnak (nem felé, hanem neki!) kell átadni az összeget. Azt, hogy mennyit, te döntöd el.

Burn Out # 2017.11.19. 08:44

Diagrey: magyarul használati díjat szeretnél a volt tulajdonostól?

Diagrey # 2017.11.19. 09:18

Igen, nagyjából albérleti díjként, mert ő lakik az én lakásomban, a földhivatal is bejegyezte.

Burn Out # 2017.11.19. 09:34

írásban felszólítod, a helyben szokásos mérték szerint pedig megjelölöd benne a használati díj mértékét.

Diagrey # 2017.11.19. 09:49

Köszönöm a választ!

Mikor # 2017.11.20. 06:46

Milyen kifogással élhet a vevő, ami a 60 napos fizetés halasztás után még két hónappal kitolja a fizetési határidőt?
Ezt a kifogást mikor érdemes benyújtani? Még a 60 nap v előtt, alat (azon belül mikor), után?
Köszönöm.

Hajdukarcsi # 2017.11.20. 10:28

Háttérben maradva, az adósnak adnék tanácsot, mikkel támadja a végrehajtást.
Egyrészt az komolyabb, mivel neki valós érdekében áll az időt húzni. Ha te vevőként próbálod az időt húzni, az ciki, mindenki tudni fogja, hogy túlvállaltad magad a licittel és a közben befolyó vételárra vársz.
Másrészt meg ez egy üzlet, a végrehajtó és közted. Egy megállapodás. Ő jó fej volt, egyedi elbírálás alapján megadott két hónap haladékot. Te meg nem akarsz jó fej lenni, hogy betartsd az alku rád eső részét. Az meg megint ciki.
Az adóst uszítanám tanácsokkal. Az legalább fairnek tűnik. Messziről nézve.

gerbera317 # 2017.11.20. 11:51

@Mikor

Árverési vevőként egyedül az árverési jegyzőkönyvben foglaltakat tudod megtámadni. De az sem kizárt, hogy már azt sem, mert eltelt a 15 nap.
Ha mégis, nem fogsz tudni konkrét dologot megnevezni, hanem csak azt tudod írni, hogy "az árverés ellen végrehajtási kifogással kívánok élni". A bíjróság erre elutasítás terhe mellett fel fog szólítani, hogy jelöld meg, a végrehajtó mivel sértette meg a végrehajtási eljárás szabályait, de mindenek előtt fizesd meg a kifogás illetékét. Erre már nem fogsz tudni válaszolni, és valószínűleg 15 ezret sem akarsz kilapátolni az ablakon, úgyhogy te magad fogod a kifogás sorsát rövidre zárni, nem érve el vele semmit.
Illetve valamit mégis elérsz: a végrehajtó sokkal jobban fog szeretni, mint eddig. És ha a későbbiekben az lesz a célod, hogy minél előbb birtokba vehesd az ingatlant, biztosan mindenben, soron kívül és azonnal a kedvedben akar majd járni.

BBB008 # 2017.11.20. 12:07

Kedves Fórumozók!

Nyilván többször előforduló kérdést szeretnék én is feltenni, de csak azért, mert konkrét választ eleddig nem igazán találtam rá. (Bocs, de marha sok itt a bejegyzés)

Tehát megnyertem egy társasházi lakás licitjét, de ugyebár belecsúsztunk a kilakoltatási moratórium idejébe. Nagyon friss a dolog, az árverési jegyzőkönyv aláírására még csak most fog sor kerülni.

Egészen konkrétan az lenne a kérdésem, hogy mi van a közüzemi díjakkal abban az esetben, ha már bejegyezték a nevemre a tulajdonjogot, de a moratórium miatt még nem került sor (és egy jó darabig nem is fog sor kerülni) a lakás birtokbavételére?
A tulajdonjog bejegyzésétől a szolgáltatók a tulajdonosnak számláznak, nemde? A távhő gondolom mindenképp. Na de most akkor én fizetem a bent lakó volt tulajdonos teljes fogyasztását fél évig? Áramot és vizet is?

A tulajdonjog bejegyzését ameddig lehet, megpróbálom elhúzni, na de ilyen sokáig ugyebár nem lehet. Mi a tipp erre az esetre?

Köszönöm!

BBB008 # 2017.11.20. 12:54

Jó, azt hiszem csak meg van ez a válasz :-)

"Közüzem díjakat birtokbavételtől, közös költséget tulajdonjog bejegyzésétől. (Itt egyes hozzászólóktól többször felmerült, hogy távhő esetén a régi tartozást is ki kell fizetni, de konkrét jogszabályt még senki sem prezentált ez utóbbi álláspont alátámasztására.)"

Valóban így van?
A távhős tartozásokkal kapcsolatban van azóta valakinek tapasztalata?