Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Robiiot # 2024.04.19. 17:00

Sziasztok! Teoretikusan kérdezem:

Ha már azelőtt sikerül tudomást szerezni egy árverésen megvásárolt ingatlanról,hogy azt a nevemre irnák (jegyzőkönyvet már aláirta az ember,de még a kifogáson morfondirozik a bíróság), hogy mennyi a vizdíj tartozás és erre az összegre elinditok fizetési meghagyást, aminek nem mondanak ellent valamiért és elinditom a végrehajtást rá, van arra esély, hogy az általam kifizettet vételárból a végrehajtó vissza adja nekem az FMH-ban kért összeget? Tehát az aláirt jegyzőkönyv után érkező követeléseket kiegyenlithet a végrehajtó az árverésen befolyt összegből?
Köszönöm

gerbera317 # 2024.04.19. 18:53

Ha beszopják az fmh-t, akkor szerencséd van. De ha ellentmondanak, és perré alakul, akkor azt a pert el fogod veszíteni, hiszen nem létező követelést próbálsz meg érvényesíteni.
De akár szerencséd lesz, akár nem, amit az árverési vételárral kitaláltál, az nettó baromság.

papinianus88 # 2024.04.20. 06:55

Robiot:

Minimális. Egyrészt a Vht. 171. § (2) bek. rendelkezik a felosztásról, amennyiben a végrehajtás során befolyt összeg nem fedezi valamennyi követelést:

A végrehajtó az ingatlan értékesítéséből befolyt vételár felosztása során azokat a követeléseket elégíti ki, amelyek az értékesítés alapját képező hirdetményben fel voltak tüntetve, illetve amelyek tekintetében a végrehajtható okirat az árverésen kívüli értékesítést megelőzően a végrehajtóhoz megérkezett, és a követelés jogosultja az eljárás költségét megelőlegezte. A később elrendelt végrehajtások jogosultjai az előbbi végrehajtást kérők követeléseinek teljes kielégítését követően fennmaradó összegből részesülhetnek a kielégítés általános szabályai szerint.

Ez a lemarad kimarad elv, vagy ki korán kel, aranyat lel. A végrehajtó nem fog évekig várakozni, hogy ugyan még érkezik-e követelés, végrehajtási joggal biztosítsa a követelést stb. 95%, hogy a befolyt vételár nem fedezi valamennyi követelést. Ha fedezi, akkor még egy követelés lefoglalás lehetséges lenne az új végrehajtási üggyel kapcsolatosan, de nagyon ritka.

hbalazs25 # 2024.05.06. 09:58

Sziasztok,

1/2-es tulajdoni hányad szerzésénél hétvégi ház esetében milyen jogai és lehetőségei vannak a vevőnek?
Az rendben van, hogy ki lehet vásárolni a másik tulajdoni részt ha ő is el akarja adni, illetve lehet kérni közös tulajdon megszüntetését amit valószínűleg nem az árverési vevő javára ítélne a bíróság.
A kérdésem inkább arra irányulna, hogy bemehetek az ingatlanba? Jogom van ott lakni, esetleg zárat feltöretni, hogy bejussak, vagy az ott lakás azt illeti meg aki oda be van jelentve, esetleg előttem is ott lakott és ott is lakhat akár még 50 éven keresztül is én meg csak nézegethetem a papíron 50%-os tulajdoni részem. Természetesen az számomra is egyértelmű, hogy a bent lakó nem minden esetben tehet a másik fél trehányságáról, de az 1/2-d tulajdoni hányad kivásárlása neki is ott volt mint lehetőség.

osztap # 2024.05.06. 11:02

A kérdésem inkább arra irányulna, hogy bemehetek az ingatlanba?
Igen.

Jogom van ott lakni
Igen.

zárat feltöretni
Nem.

Jogod van bemenni és használni az ingatlant, a tulajdonostárssal együtt. HA a tulajdonostárs kizár, AKKOR tértis levélben követelheted, hogy vagy engedjen birtokba lépned, vagy fizessen havi x Ft többlethasználati díjat (annyit, mint a bérleti díj lenne). Amelyiket választod. Ha nem teljesít, akkor az előbbiért perre kell menned ellene, az utóbbiért fizetési meghagyást kell kiadatnod. A végén a végrehajtó fogja kikényszeríteni, ha máshogy nem megy.

wordgam # 2024.05.06. 17:07

Sziasztok,

Az alábbi kérdésem lenne. Árverésen tavaly licitáltam egy ingatlanra, amit megnyertem. Aláírtam a jegyzőkönyvet. Időközben az adós fellebbezett, az eljárást döntésig felfüggesztették- időközben a vételi árat kifizettem. Első fokon elutasították, majd megtámadta másodfokon. Az eljárást a bíróság döntésig ismét felfüggesztette, közben a végrehajtó jelezte nekem, hogy a földhivatalnál indítsam el a tulajdoni jog bejegyzését. A másodfok helyt adott az adósnak és az egész végrehajtást megszüntette. A földhivatalnál jelenleg széljegyzetben van a tulajdoni jog kérvényem. Arról, hogy másodfokon megtámadták es helyt adtak neki, a végrehajtó nem tájékoztatott ( csak az első beadványról tudtam) így azt sem tudtam, hogy a bíróság a döntésig leállított minden további intézkedést. Ebben az esetben, még az enyém a ház vagy marad az adósnál? Bejegyzik így a tulajdonjogot? Érhet engem bármilyen kár, hogy a végrehajtó annak ellenére átadta nekem az ingatlant, hogy a bíróság felfüggesztett minden további intézkedést?

Köszönöm a válaszokat!

eulimen # 2024.05.06. 20:34

@wordgam
Itt valami nincs teljesen kibontva.
A végrehajtás jogerőre emelkedése esetén ezt a tényt a szárazbélyegzős árverési jegyzőkönyv tanúsítja.
Neked is, meg a földhivatalnak is.
Ezt megkaptad?
Nyilván nem - hiszen az árverés nem lett jogerős!
De akkor milyen dokentum alapján kérted a földhivataltól a tulajdonjog bejegyzést? Főleg, hogy árverés esetén a tulajdonjog bejegyzést a földhivatalnál sosem az árverési vevő kezdeményezi, hanem a végrehajtó, a Vht. alapján.
Az igen valószínűtlen, hogy a bíróság a végrehajtást megszüntette, az viszont annál inkább, hogy az árverést (vagy valamely végrehajtasi intézkedést) semmisítette meg az adós alapos kifogása alapján.
Nem akarnád esetleg pontosan leírni a tényállást, hogy tudjuk: új árverés lesz kiírva, vagy miről rendelkezett a bíróság?
"még enyém a ház”" ami egyetlen percre sem volt a tied...

papinianus88 # 2024.05.07. 07:21

a bírósági végrehajtási ügyvitelről és pénzkezelésről szóló 1/2002 IM rendelet (Vüsz) 29/A. § (3) bek. is rendelkezik arról, hogy a biztonsági papírt 4 példányban kell elkészíteni, melyekből két példányt – a Vht. rendelkezései szerint – az ingatlanügyi hatóságnak, egy példányt az ingatlan vevőjének kell megküldeni, a fennmaradó egy példányt pedig a végrehajtási ügy iratai között kell elhelyezni. Az illetékes földhivatal - merem remélni - a te kérelmedre nem fogja bejegyezni a tulajdonjogot. Egyrészt 2 példányt kell kapnia, a végrehajtótól, akinek minden apró-cseprő dolgot konkretizálni kell, például azt is, hogy a vételárat megfizették és az árverés JOGERŐS. Ahogyan eulimen említette a jogerő tényét a szárazbélyegző is tanúsítja, de a precízebbek az árverési jegyzőkönyvön fel is tüntetik mikortól. A felfüggesztés tényéből következően érdekes ez a tényállás, valami nekem hiányzik, valami kimaradt, máshogy volt.

eulimen # 2024.05.07. 08:00

sikerült badarságot írnom, elnézést kérek.
Szóval „"A végrehajtás jogerőre emelkedése esetén ezt a tényt...”" helyett Az árverés jogerőre emelkedése esetén ezt a tényt..." értendő.