Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2019.05.26. 17:38

Grizzlygeza,

Mindezzel azt állítod, hogy licitáltál úgy, hogy előtte nem tájékozódtál az egész mibenlétéről? Értem én, a Vht. elég száraz olvasmány, de én vagy megrágnám, vagy fizetnék érte valakinek, hogy elmagyarázza. Azt tippelném, ennek a költsége kevesebb mint 1%-a annak, amit most betoltál az ingatlanba, ami a végén, ha az adós tényleg ilyen jó fej, lehet, hogy csak néhány csupasz főfalból fog állni tető, padló és nyílászárók nélkül, mire birtokba jutsz...

Gabor327 # 2019.05.25. 10:47

Tisztelt Fórumtagok !

Lenne pár értelmezési kérdésem...

1.,
Tulajodon jog bejegyzés

153. § (1) Az árverési jegyzőkönyv másolatát kézbesíteni kell a feleknek és azoknak, akiknek az ingatlanra vonatkozólag az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joguk van.
(2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát

  1. az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából,
  2. az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése végett.

(3) A végrehajtó a tulajdonjog bejegyzési eljárás megindítása iránti megkeresésében tájékoztatja az ingatlanügyi hatóságot az adós adóazonosító jeléről, adóazonosító jel hiányában az adós nevéről, születési helyéről, idejéről, anyja leánykori nevéről és lakóhelyéről (nem magyar állampolgárságú magánszemélynek az útlevélszámáról), továbbá arról, hogy az árverés jogerőre emelkedett, és az árverési vételárat kifizették.
(4) Az elektronikus árverési rendszer az árverés befejezését – ha pedig arra nem került sor, a licitnapló végrehajtó általi lezárását – követő 30. napon automatikusan törli az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásából az árverési hirdetményt és a hozzá tartozó licitnaplót.

———Megnyertem a licitet, aláírtam az árverési jegyzőkönyvet, kifizettem a teljes vételárat ha az adós kifogást nyújt be és bíróságra viszi az ügyet , eltart az ügy 2 évig, akkor az adós panasz elutasítás utáni jogerős bírósági határozat után jegyzik csak be a tulajdon jogomat, és addig áll az ügy, vagy hamarabb ?

2.,

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
(2) Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli.
(3) Az ingatlan után járó bérösszeg (haszonbér) az árverési vevőt az árverés utáni legközelebbi esedékességi időponttól illeti meg, feltéve, hogy az árverési vevő az árverésről a bérlőt (haszonbérlőt) ezelőtt az időpont előtt értesítette. Az értesítés elmulasztásából vagy a késedelmes értesítésből eredő kár az árverési vevőt terheli.

———- Bejegyzeték a tulajdonjogomat, adós nem kíván kiköltözni... beadvány ..beadvány ...stb.. mindent kifogásol....újra telik az idő...
Haszonbér... ha erre igényt tartok az adóssal szemben... árverési jegyzőkönyvet aláírom mondjuk május 30.-án... árverés utáni legközelebbi esedékességi időponttól illeti meg feltéve, hogy az árverési vevő az árverésről a bérlőt (haszonbérlőt) ezelőtt az időpont előtt értesítet... ez melyik dátumot jelenti...ha az adós semmilyen levelet nem vesz át , milyen formában lehet őt értesíteni arról , hogy én mint az árverési vevő haszonbérre tartok igényt , hogy lehet törvényesen behajtani egy adóson ezt az összeget... végrehajtónak ezt kell jelezni vagy sem....

Válaszokat előre is köszönöm !

Grave7 # 2019.05.23. 20:43

Gerbera317 kiválóan leírta, ezt csak az alábbival egészíteném ki.

Vht. 154/A. §
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
(13) Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik.

A két bekezdés együtt értelmezése "vágja át gaba1966 gordiuszi csomóját":
. a kiürítéssel kapcsolatos végrehajtást kérői jogok és kötelezettségek illetik és terhelik az árverési vevőt;
. tehát amit meghatározott cselekmény végrehajtása esetén az ingatlan kiürítése alkalmával a végrehajtást kérő megtehet vagy meg kell tennie, azt az árverési vevő is megteheti vagy meg kell tennie, ha birtokba akarja venni a megvásárolt ingatlant.

wers # 2019.05.23. 08:34

Pedig már kezdtem azt hinni, hogy fel van találva a spanyolviasz. Elképzeltem azt a szitut, mikor maga az egyik vh kérő licitál, és veszi meg a házat árverésen, és a többi vh kérő nevében lemondanak... áh, belekeveredtem :)

gerbera317 # 2019.05.23. 08:23

"Mesterterv" - ez tetszik.
Az, hogy az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik., elég szerencsétlenül van megfogalmazva. Jobb lett volna inkább így: az ingatlan kiürítése során árverési vevőt a végrehajtást kérőével azonos jogok és kötelezettségek illetik meg, illetve terhelik.
Akár így, akár úgy, de egyik sem azt jelenti, hogy az árverési vevő a végrehajtást kérők helyett és nevében jognyilatkozat megtételére lenne jogosult.

drbjozsef # 2019.05.23. 08:15

gaba1966,

Te vagy a vevő, és a végrehajtást kérő jogával élve, lemondanál a vételárról a saját javadra? Vagyis ingyen megkapod a lakást, ez a mesterterv?

gerbera317 # 2019.05.23. 06:47

Eddig azt hittem, te vagy az árverési vevő. Így nem értem, hogyan mondhatsz le a vételárról az árverési vevő javára.
A felosztási tervet egyébként a végrehajtó készíti.

gaba1966 # 2019.05.23. 05:16

Gerbera!

A helyszini eljárás alatt az árverési vevő rendelkezik a végrehajtáskérő jogával és kötelezettségével. Én az árverésivevő igy készíthetek új felosztási tervet? Lemondva az árverésen befolyt pénzről az árverésivevő javára, levonva a vérehajtás költségét. Tudom ez a kérdés felkavar, elég ha igennel vagy nemmel válaszolsz.

Grave7 # 2019.05.20. 13:54

Jó nap vagy sem, de tisztán, érthetően, a tényekre szorítkozva írtál és normális kérdéseket tettél fel.
Ezt gerbera317 értékeli, mert a legtöbb kérdező nem ílyen.

gaba1966 # 2019.05.20. 12:06

Köszi a gyors választ és a jó tanácsot. Biztos jó napod van.☺

gerbera317 # 2019.05.20. 11:55

Két egymás utáni helyre is szokás hivatkozni.
221. § A bíróság határozata elleni jogorvoslatnak halasztó hatálya van, kivéve, ha b) a jogorvoslat a rendőrség közreműködésének elrendelésével függ össze.
222. § A végrehajtó és a rendőrség intézkedése elleni jogorvoslatnak nincs halasztó hatálya.
Értelemszerű, hogy inkább a 222-re kell hivatkozni. A helyedben megérdeklődném a végrehajtónál, hogyan értelmezzed a tájékoztatást, mert ha netán azt forgatja a fejében, hogy elhalasztja az intézkedést, máris írod a kifogást.

gaba1966 # 2019.05.20. 11:20

Sziasztok.
Árverésivevő vagyok,csütörtökre tűzte ki a kilakoltatàst a vh. Ma levélben tájékoztatott hogy az adós kifogàssal élt. Nem írta ,hogy elhalasztja. Innen a fórumból tudom ennek már nincs halasztó hatálya. Hol találom ezt a VHT ben? Szükséges ezt jegyzőkönyveztetnem a vhval?
Köszönöm a válaszaitokat.

Highlighter # 2019.05.15. 18:21

Köszönöm az infót :)
Megpróbálok akkor egyezkedni az adóssal .

gerbera317 # 2019.05.15. 17:19

Fejet hajtok Gerbera tudása előtt
Ajha, erre nem számítottam. Ritka, hogy valaki így belássa a tévedését. Maximális respekt. Üdv.

drbjozsef # 2019.05.15. 16:25

Hát igen.

sportkovi # 2019.05.15. 10:56

Fejet hajtok Gerbera tudása előtt. Az imént hívta fel a figyelmemet tanult kollégám egy információra,melyböl kiderül a Kúria állásfoglalása,mely szerint a haszonélvezet önmagában lakottságot "eredményez".
Gerbera for president!

drbjozsef # 2019.05.15. 05:19

Highlighter,

Elmélet : a lakástörvény (1993. évi LXXVIII.) szerinti lakásfelszerelési/berendezési tárgyakat (91/A.§ 16 és 17) nem vihetné el.

Gyakorlat : amit nem szégyell. Viheti a radiátort, kádat, parkettát, mosdót, vezetéket a falból. Bármit. Nem nagyon tudsz tenni ellene, a végrehajtó biztosan nem fog foglalkozni ezzel. Nem is garantálja egyáltalán, hogy mi lesz az ingatlanban, mire birtokba jutsz.

Az egyetlen normális lehetőség az, ha lehet kommunikálni az adóssal. Egy csomó használt kigányolt szaniterrel meg radiátorral valójában nem sokat tud kezdeni, gyakran csak rombol, vagy vasárban adja el. Annál még az is jobb neki, ha megállapodsz vele, akár fizetsz is.

Bori Bori # 2019.05.15. 05:03

Highlighter, el is fogja vinni ezeket. Négyzetmétert és légköbmétert vettél. Az esetek túlnyomó részében az árverési vevőt a csupasz falak fogadják.

Highlighter # 2019.05.14. 18:28

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérnék.
Árverésen vásároltam egy lakóingatlant. Múlt héten megtörtént a tulajdonjog bejegyzés a nevemre, de az adós nem költözött ki. Kértem a végrehajtótól az ingatlan kiürítését, amiről meg is jött a hivatalos tájékoztatás, hogy 60 nap letelte után intézkedik. -

A kérdésem az lenne, hogy az adós milyen szinten pakolhatja ki az ingatlant ami "beköltözhető"-en volt hirdetve, mik értendőek ingóság alatt jelen esetben?
Nyilván azt tudom, hogy a berendezési tárgyait, bútorait elviheti, de például leszedheti a radiátorokat, kivésheti a sarokkádat, a wc-t, beépített szekrényt stb?

Köszönöm előre is!

sportkovi # 2019.05.14. 12:14

Oligaliga akkor szaladgálás közben csukd be a szád! :-)
Gerbera,onnantól igazad van,hogy "való igaz" Az azt megelőző érvelésedet értem,de álláspontom szerint az téves.
Bori Bori lehet,hogy számodra aggályos,akkor nem kell licitálni.

Bori Bori # 2019.05.14. 11:24

Sportkovi, én láttam már olyan árverési hirdetményt, ahol beköltözhetően volt hirdetve az ingatlan, de a haszonélvezeti jogot nem törlik. Fel is hívtam az irodát, és nem elírás volt. Ez azért aggályos számomra, mert ha a végrehajtó át is adja nekem a beköltözhető ingatlant, másnap a nem törölt haszonélvező kopogtathat, hogy hétfőtől itt akar lakni. Arról nem is beszélve, hogy a beköltözhető árra lehetetett licitálni, ami ugye magasabb, mint a lakott ár. Én viszont már nem tudom eladni, csak nyomott áron a haszonélvező miatt, vagy még úgy se. Ezért bátran elszaladtam. Mert nemcsak laikus vagyok, hanem józan paraszt is.

GM79 # 2019.05.14. 10:20

:-) rendben , köszi

gerbera317 # 2019.05.14. 10:10

GM79! Ne az árverés adatlapján nézegesd, hanem az árverési hirdetményt!

gerbera317 # 2019.05.14. 10:09

A végrehajtó az ingatlan-nyilvántartás alapján jár el a nem adós jogosultakkal kapcsolatosan. Tekintettel arra, hogy ezekkel (nem adós haszonélvezővel, nem adós tulajdonostárssal) szemben nem jogosult eljárni, ezekről (például lakcím-) adatokat sem szerezhet be, nem is tudja megállapítani, de továbbmegyek: meg sem állapíthatja, hogy az ingatlanban laknak-e vagy máshol, nem követelheti a harmadik személytől, hogy bizonyítsa be, hogy ő ott lakik. Ezért a végrehajtó, ha azt ingatlan-nyilvántartásban ilyen jogosultra bukkan, az ingatlant eleve lakottan bocsátja árverésre. A 'lakik' =/= 'lakik', hanem azt, hogy vélelmezni kell, hogy ott lakik, vagyis vélelmezni kell, hogy ott van birtokon belül.
Való igaz, hogy a nem lakóingatlannál nem kell vizsgálni a lakottságot, azonban, ha az ingatlant valaki más használja, az árverési vevő oda nem törhet be, és ha ott talál valakit, akkor igenis a 154/A. § szerint kérheti a kiürítést, és annak eleget is kell tenni.

oligaliga # 2019.05.14. 08:33

Ilyen, amikor valaki tátott szájjal szaladgál.