Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gali67 # 2018.09.16. 09:36

Üdv mindenkinek!
Tavaly novemberben sikeresen licittel vásároltam egy ingatlant.A tulaj természetesen megtámadott mindent a bíróságon,még nincs másodfokú jogerős itélet.A vételárat még tavaly átutaltam a végrehajtónak.Viszont:a tulaj eszeveszett házfelújításba kezdett/szigetelés,nyílászárók,új tető/Valakinek van valami tippje,hogy mire játszik?Esetleg érdemes ügyvédhez fordulnom?Kösz!

gerbera317 # 2018.09.08. 07:52

Jól mondta, csak nem szakszerűen.

Hrvthk # 2018.09.08. 04:22

Egy hónapon keresztül újra?

Retti # 2018.09.07. 21:35

Ha mondjuk belecsúszik a 60 nap lejárta a moratóriumba (január közepére),mikor érdemes az árverést elindítani, ha folyamatos hirdetményben szereplő ingatlanról van szó? Ez esetben ugyanis egy hónapon keresztül újra meghirdetik az ingatlant.

Egy másik kérdésem is felmerült. Leszerelheti-e a lakás tartozékait? Gondolok pl. a kazánra, fűtőtestekre stb.

Próbálkozhatnék azzal a biztosítóval, amelynél több szerződésem is van( ház, gépjármű).

Ha valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata van, kérem ossza meg velem!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

Hrvthk # 2018.09.07. 10:52

Esetleg lehet biztosítást kötni, de általában kiköti, hogy nem fizet, ha a kárt a lakásba beengedett vagy kulccsal rendelkező okozta.
Ha van valakinek erre jó ötlete, szóljon.

gerbera317 # 2018.09.07. 06:48

Ha az árverési vételárat megfizették, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, és az árverést nem támadták meg jogorvoslattal, a végrehajtónak át kell adnia az ingatlant a vevőnek. Hogy ez a 154. § vagy a 154/A. § szerint valósul meg, egy másik kérdés. De halasztásnak, vagy valami hirtelen bezuhant jogorvoslati kérelem miatti halasztásnak már nincs helye. Meg merem kockáztatni, hogy a végrehajtás egyéb okból történő felfüggesztése sem halaszthatja el az átadást, habár itt többen is emiatt panaszkodnak.
Az árveréstől számított 30 nap elteltével, az onnan számított 15 napon belül kérni kell a kilakoltatást, és ha az onnan számított 60 nap eltelt, sürgetni kell az eljárási cselekmény kitűzését, hogy az még a moratórium beállta előtt megtörténjen.
Ez a "leboncsuk vagy felgyújcsuk a házat" dolog nem jellemző. Természetesen, a lehetőség megvan rá.

Retti # 2018.09.06. 18:14

Köszönöm szépen a segítséget!

Elképzelhető, hogy adódhatnak egyéb problémák is? Pl.tudatosan kárt okoz az átadás előtt az ingatlanban.

Hrvthk # 2018.09.05. 22:36

6 hónap halasztást kérhet, de csak egy korábbi szakaszban, és ha megkapta, az árverési hirdetményben is szerepel.

Az árverés jogerőssé válásakor 15 napon belül írásban kérned KELL, hogy az ingatlant a vh adja át neked.

Árverés után is benyújthat kifogást (de csak a részére történő kézbesítéstől számított 15 napig? van az átadásra nézve halasztó hatálya), ha bármi nem szabályos, vagy bármit vitat.

Az ingatlant átadnia csak az árverés jogerőssé válásától számított 30 (néha 15) napon belül kell (ami meghosszabbítható, ha a vevő is fizetési halasztást kapott).

Ha mindez letelt, négy módon veheted át az ingatlant

  1. Ha az adós átadja neked.
  2. Ha elhagyta, és te saját szakálladra felnyittatod.
  3. Ha korábban időben megtetted, hogy az árverés jogerőssé válásakor 15 napon belül írásban kérted, hogy az ingatlant a vh adja át neked. Ez esetben szükség esetén valóban átadja. (Ha nem vetted át az árverés jogerőssé válásától 30 napon belül, bár már befizetted a vételárat, akkor 8 napon belül értesíti a jegyzőt, az értesítéstől 60 napot vár, majd kitűzi az átadás idejét, amikor átadja neked az ingatlant, feltéve, hogy lakatossal jelensz meg.) A hatósági átadás kitűzött ideje csak a moratóriumon kívülre eshet.
  4. Ha sajnos az árverés jogerőssé válásakor 15 napon belül írásban hanyagul nem kérted, hogy az ingatlant a vh adja át neked, akkor erre irányuló külön per útján is eljutsz az átvételig. Ez esetben is áll, hogy a hatósági átadás kitűzött ideje csak a moratóriumon kívülre eshet.
Retti # 2018.09.05. 20:53

Sikeres árverés után,az adós kérhet 90 napos felfüggesztést a végrehajtótól a kilakoltatás elkerülése érdekében? Ha igen, és ez beleesik a moratóriumba, a felfüggesztés meddig tarthat! Ezen kívül kérhet még további haladékot?
A kilakoltatás intézkedésével kapcsolatban kifogással élhet-e a bíróságon, ha igen ez mennyire általános? Azt olvastam valahol bírósági peres eljárásban a végrehajtás felfüggesztését is kérheti pl. akár olyan indokkal, hogy nem reális összegen állapították meg a minimál árát.Még az lenne a kérdésem, mennyi ideig húzódhat az egész eljárás, melyik szakaszban történhet meg az ingatlan tényleges átadása?Megköszönném, ha valaki válaszolni tudja a kérdéseimre!

Hrvthk # 2018.09.05. 12:32

Töpörödött, birtokon belül akkor vagy, ha már csak neked van kulcsod.
A kényszerintézkedés csak B terv, de most kell írásban kérned az átadást. Ez nem jelenti azt, hogy most megtörténik, és ettől még békésen magad is átveheted. De ha minden kötél szakad, erre a levélre hivatkozhatsz később. A levelet később nem pótolhatod.

colle # 2018.09.05. 10:57

Gerbera317

Koszonom a segitseged!!!

Töpörödött # 2018.09.05. 09:06

Köszönöm Gerbera, világos!

gerbera317 # 2018.09.05. 08:50

A lakatos nem ingyé' dolgozik. És alapvetően mindenről, ami nem ingyé' van (lakatos, fuvaros, rakodómunkások), az árverési vevőnek kell gondoskodinia. Hogy hol van ez leírva? A 182. § (2)-ben. Nem így, szó szerint, de ami ott áll, abból ez következik.

colle # 2018.09.05. 08:39

Gerbera317

Legyszi tudnal segiteni, hogy a birtokbaadaskor a lakatost kinek kell biztositani? Ugyanis az ertesitoben a vh. csak azt irta, hogy az ingosagok elzarasarol gondoskodjak. A lakatost nem irta. A birtokbaadasnal megjelent a vh. lakatos nelkul es mondta, hogy azt a vevonek kell biztositani es igy nem tudja birtokba adni csak masik idopontban. Kerdeztem a Vht-ban ez hol van leirva, hogy a vevonek kell, mire azt valaszolta, hogy hol van leirva, hogy a vh-nak. Kerdeztem mit jelent akkor a birtokbaadas, azt mondta azt, hogy O jegyzokonyvezi az egszet a helyszinen es ennyi. De lakatost nem kotelessege hozni. Ilyenkor mit lehet tenni? Nagyon koszi!

gerbera317 # 2018.09.05. 08:29

Létezik ilyen, ha épp mondjuk ketyeg a 60 nap a jegyzőnél? Mire az lejár már moratórium lesz
Ha az adós önként kiköltözik a lakásból, és biztosítja, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek, akkor nincs 60 nap, és nincs moratórium! Akkor a végrehajtó a 154. § szerint átadja az ingatlant, és kész! Mondanom sem kell, hogy nem "tűzi ki" az átadást, hanem átadja. A 60 nap meg a moratórium a 154/A. § szerinti kényszerátadásra vonatkozik, amit tényleg ki kell tűzni!

Töpörödött # 2018.09.05. 07:50

Köszönöm mindenkinek a választ!

A kiürítési folyamatot akkor mindenképpen elindítom, ha közben az adós távozik, megírjuk az átadási papírt
  • > végrehajtó átadja és minden ok, ha nem akkor marad a kilakoltatás.

Hrvthk:
"Újabb levélben kedvesen kéred a vh-t, hogy a kiköltözőkkel megbeszélt napra (+-2 hét) tűzze ki az átadást."

Létezik ilyen, ha épp mondjuk ketyeg a 60 nap a jegyzőnél? Mire az lejár már moratórium lesz, végrehajtó már a jegyzőkönyv aláírásánál közölte, hogy ha arra kerül a sor, idei átadásra ne számítsak. Plusz mi van ha a megbeszélt időpontra mégsem megy ki az adós?

Kérhetek/van értelme kérni személyes átadást a végrehajtótól, ha megvan az átadási papír az adóssal + 2 tanú? Vagy csak jegyzőkönyveztetni kell, hogy tudjak mivel menni a szolgáltatókhoz?

T

Hrvthk # 2018.09.05. 06:06

Így van, ahogy nonolet írja. Az átadás lényegi eleme egész folyamatnak! Az átadásnak kell történnie, ahogy a nay könyvben meg van írva. A nagykönyvtől ne térj el.

Nagykönyv:
az árverési jegyzőkönyv aláírásától 15 napon belül kérd tértivevényes levélben az ingatlan átadását (később nem lehet).
Ha kedves akarsz lenni, pontos dátumot kérj a kiköltözőktől, meddig tudják megoldani. Ez lehet egy, vagy három, akár 12 hónap, a lényeg, hogy pontos legyen. Nekik ennyi a haladékuk, nem több, nem kevesebb.
Újabb levélben kedvesen kéred a vh-t, hogy a kiköltözőkkel megbeszélt napra (+-2 hét) tűzze ki az átadást.
Így a kiköltözők is jól jártak, és te is megőrizted vízválasztó jelentőségű jogaidat: a megbeszélt idő leteltével a vh garantálja részedre az átadást.

(A korábbi tulaj az árverés jogerőssé válásától számított 15 vagy 30 napig igényt tarthat a törvényben biztosított összegű lelépési pénzre, amit a vh ad. Ha ennél az időtartamnál későbbi kiköltözésben állapodtok meg, ettől az összegtől bizonyára elesik. Ezt neki kell mérlegelnie, ha időre van szüksége.)

nonolet # 2018.09.04. 20:15

Töpörödött

Rosszul gondolod...

- -

HA!!! hagyod, hogy ne a törvényes módon távozzon,
akkor kiesel a végrehajtási jogból!!! a védelemből.

Onnantól már a végrhajtás helyett

  • szívességi lakáshasználatról van szó

vagy

  • adott estben lakásbérletről

Mivel a kirakás helyett bent hagytad ÖNKÉNT!!!!
Ezzel a végrehajtás kirakós része véget ért, lemondtál róla, nem kérted.

- -

Két lehetőséged van

1.
Kéred és végig viszed a kiürítést.

2.
Nem kéred és megkötöd a szivességi vagy bérleti szerződést

Ekkor a "lakó bentragadása" elleni védelmedről már magadnak kell gondoskodni!!!
Mert többé a végrehajtó nem tud segíteni neked.

Védelemnek a két tanús vagy az ügyvédi szerződés
lószart se ér..., mert azt sajnos
CSAK hosszú perben és új végrehajtásban tudod érvényesíteni.

Egy könnyítés van csak a határozott idejű lakásbérleti szerződés.
Azt gyorsított úton lehet eljuttatni a végrehajtásig.

ÉRDEMI védelmet a közjegyzős szerződés + kiköltözési nyilakozat ad csak.
De ezek is csapdásak, ha van kiskorú is a lakók között!
Mert a kiskorú miatt csak a befogadói nyilatkozat léte esetén teszik a moratórium alatt.

- -

"A pokolba vezető út a jószándék köveiből épül."

Vagy ne légy kíméletes és kérd a kiürítési eljárást időben!

Vagy nagyon körültekintően és levédve engedd csak bent maradni.
Mer nem tudhatod mire készül éppen valójában, amikor nyájas és esendő...

drbjozsef # 2018.09.04. 14:19

A két tanús papír az magánokirat. Az nem végrehajtható. Ha közjegyző előtt kötitek, ami közokirat, akkor az végrehajtható közvetlenül is, bíróság nélkül. De végrehajtás esetén ebben sem vagyok 100% biztos, ott speciális szabályok vannak. Majd jön hozzáértőbb, és megmondja.

Mondjuk, ha hajlandó kiköltözési nyilatkozatot tenni közjegyző előtt a lakó, már az se szokásos általában, úgyhogy akár működhet is.

Töpörödött # 2018.09.04. 14:03

Úgy gondoltam, hogy ha van egy két tanúval aláírt átadási papírom, akkor azzal kulcsátadási határidő után (függetlenül annak megtörténtétől) elmegyek a végrehajtóhoz, aki átadja mert miért ne tenné. Így birtokba kerülök, ha kaptam kulcsot ha nem, lakatossal bemegyek, és nemigen köthet belém senki, ha jól értelmezem.

A cél nyilván a birtokba kerülés biztosítása.

drbjozsef # 2018.09.04. 13:58

Ha úgy érted, hogy tényleg szeptember végét írtok bele, és tényleg akkor is adja át a kulcsot, azt lehet persze, de miből gondolod, hogy ez bármitől meg is véd? Mi van, ha nem adja oda a kulcsot? Mégis maradna, bocs, közben kifutsz a kiürítési határidejéből. Egy átadási jegyzőkönyvet nem tudsz végrehajtatni.

Töpörödött # 2018.09.04. 13:48

Milyen értelemben valótlan? Valóban ez lenne az ügy menete, ahogy leírtam. Lényegében úgy is kérdezhettem volna, hogy szükségszerű-e az átadásnak egy időpontba esni a papír aláírásával? Vagy eleve azt a dátumot írjuk rá amikor fizikailag kulcsot kapnék. Ha eljön az idő, beballagok a végrehajtóhoz, ő átadja az ingatlant, így birtokon belülre kerültem attól függetlenül, hogy sikerült-e kiköltözni időre, vagy éppen meggondolni magukat...

Most hajlandóak bármit aláírni, addig ütném a vasat amíg meleg.

drbjozsef # 2018.09.04. 13:29

Biztos nem jogszerű valótlan tartalmú okiratot készíteni.
És az esetek túlnyomó többségében nem is igen célszerű.

Lehet, érdemes elindítani a kiürítési kérelmet is a határidő előtt, az se két nap.

Nem tudom, megoldás-e, majd az okosabbak megmondják, közjegyző előtt egy kiköltözési nyilatkozatot tetetni a lakóval, határidővel. Az közvetlenül végrehajtható elvileg.

Töpörödött # 2018.09.04. 11:51

Sziasztok!

Árverési vevő vagyok (1/1 beköltözhető tehermentes ingatlan), jegyzőkönyv augusztus elején aláírva, a jogerőset elvileg ma adja fel a végrehajtó. Beszéltem a bentlakó adóssal, együttműködő, de időre van van szüksége a kiköltözéshez. Ez nekem nem probléma, de nem szeretném bukni a kiürítési kérelmet. Mennyire jog- és életszerű megírni a átadási jegyzőkönyvet az óraállásokkal stb, egyidejűleg rögzítve, hogy a kulcsátadás fizikailag mondjuk szeptember vége?
Ha kimennek addig, akkor ok, ha meg nem úgyis birtokon belül vagyok, így bemehetek, felelős őrzés 30 napig és mehet ami marad?

Előre is köszönöm a válaszokat!
T

Rolishow # 2018.09.04. 08:48

Köszönöm a választ, sokat segítettetek.