Autó visszaadása a banknak


JayJay # 2015.01.24. 15:19

Üdvözlök mindenkit!
Édesanyámnak előző évben a végrehajtó vissza vette a kocsiját. (Chevrolet lacetti). Majd kapott egy levelet amiben az állt, hogy 6millio Ft ot ki kell még fizetnie. Havonta a fizetése 50%át levonjak tőle, a kocsira.
A kérdésem az lenne, hogy lehet kérvényezni, azt, hogy kevesebb összeget vonjanak le tőle? Vagy felesleges mert úgy sem foglalkoznak vele?!
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 16:51

Ha 50%-ot vonnak, akkor több végrehajtás is folyik vele szemben.

Grave7 # 2015.01.24. 16:52

@JayJay:
A kocsit a bank "veszi vissza" és a tartozást csökkentik annak (a kölcsönszerződésben meghatározott módon csökkentett) értékével.

A végrehajtó legfoglalja és árverezi a vagyontárgyakat, a befolyt vételárral pedig a vonatkozó jogszabályok szerint számol el.

Nagyon ritka az, hogy pont a fizetés 50%-át vonja le közvetlenül a munkáltató és utalja át a végrehajtói letiltás alapján (mivel kölcsöntartozás esetén az általános szabály a 33%; a fizetés bizonyos összeg feletti része meg korlátozás nélkül levonható).

Ezért valószínűsítem, hogy több tartozás és így több végrehajtási eljárás (és letiltás) van folyamatban, ha pont a fizetése 50%-át vonják le. A munkáltatótól kérjen kimutatást a levonásokról és másolatot a letiltás(ok)ról.

A végrehajtó nem korlátozhatja a letiltás mértékét saját hatáskörben - ilyen kedvezményt a végrehajtást kérő (a követelés jogosultja) adhat és ezt meg kell írnia a végrehajtónak, aki ez alapján tud intézkedni a munkáltató felé a letiltás módosításáról. Tudomásom szerint ennek nincs jogszabályi akadálya, noha hallottam már olyanról, hogy a végrehajtó azt mondta 'ez képtelenség'.
Persze a végrehajtást kérő hozzájárulása szükséges, és neki nem kötelessége bármilyen kedvezményt is biztosítania.

JayJay # 2015.01.24. 21:05

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!