lakás kiürítése


Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.21. 17:02

A kérdező a végrehajtó? :)

gerbera317 # 2011.11.21. 16:39

Igazad van, KBS fórumtárs, valóban teljesen mindegy, kinek a nevében hajtják el a bentlakót. De majd amikor a végrehajtó megküldi a díjjegyzékét a feleknek, és az a kötelezetten éppen nem lesz behajtható, na, akkor nem lesz mindegy, ki a végrehajtást kérő.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.20. 13:54

Nem értem. Hát nem mindegy, kinek a kérésére lakoltatják ki a bent lakót?

gerbera317 # 2011.11.20. 13:36

Nem írod, mit jelent egész' konkrétan a jogcím nélküliség. Nyilván nem önkényes lakásfoglalóról van szó, hiszen, akkor szó sem lehetne záradékolható végrehajtandó határozatról. Vagy felmondás érvényességét megállapító bírósági határozat van a birtokodban, vagy valami egyezség vagy szerződés, amit a bíróság (most már közjegyző) záradékolt.

A körülmények ellenére el tudtad adni a lakást - ügyes vagy, gratulálok.

Amit nagyon nem értek:
Az eljáró végrehajtó bejegyeztette a végrehajtási jogot. Aztán miért? Meghatározott cselekmény esetén nincs helye az ingatlan lefoglalásának, és tulajdonképpen nem is logikus, hogy le kéne foglalni. Ráadásul hogyan lehet végrehajtási joga az új tulajdonosnak, ha - egyelőre - nem is fél az eljárásban? A földhivatali díjat nehogy kifizesse valaki, mert az egyértelműen a végrehajtó sara!

Ami a jogutódlást illeti: Az új tulajdonos a tulajdonszerzéssel jogutóddá vált az ingatlan kiürítése iránti igény vonatkozásában, de a jogutódlást meg kell állapíttatni a bírósággal: a végrehajtónál kell bejelenteni az ez iránti igényt.

Ha a végrehajtó még nem tűzött ki eljárási időpontot, akkor március 1-ig már nem is fog.

Burt Lancester # 2011.11.19. 18:01

Pontosítom az előbbi kérdést:

1.) A tulajdonváltozással a kiürítési igény átszáll-e a kiürítési igény az új tulajdonosra (törvényi jogutódlás)

és ha 1.) nem lehetséges, akkor:

2.) a végrehajtást kérő a közjegyzői okiratban illetve végrehajtási záradékban foglalt kiürítési igényét engedményezési szerződéssel átruházhatja-e az ingatlan új tulajdonosára (szerződésen alapuló jogutódlás)?

3.) milyen egyén lehetőségek vannak arra, hogy az új tulajdonos a végrehajtási eljárásba új végrehajtást kérőként a korábbi helyére belépjen (hogy elkerülje azt, hogy lakás kiürítése iránti perben illetve azt követő új végrehajtási eljárásban érvényesítse az igényét?)

Burt Lancester # 2011.11.19. 17:41

Érdekes jogkérdés.

Az ingatlan tulajdonosa végrehajtási záradékkal kéri a lakás kiürítését a jogcím nélkül a lakásában tartózkodó személlyel szemben az illetékes közjegyzőtől. A közjegyző a végrehajtást elrendeli.

Az ingatlan tulajdonosa a végrehajtás alatt eladja az ingatlant adásvétel jogcímén, az új tulajdonos végrehajtási jogát bejegyzik.

Kérdés: az új tulajdonosra a tulajdonjog átszállásával átszáll-e a kiürítési igény, kérheti-e a jogutódlás megállapítását a végrehajtást foganatosító bíróságtól, és ha igen mi alapján?

Ha valaki találkozott már ezzel a kérdéssel, várom az ötleteket.