Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?


Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.08. 14:40

Akkor indíthatsz végrehajtás megszüntetése iránti pert.

Sumo00 # 2015.11.22. 21:04

Tiszteletem!

Azután szeretnék érdeklődni hogy jogos e inkasszót elhelyezni egy bankszámlán. Abban az esetben ha nem köztartozásról van szó,hanem szolgáltató cégek felé történő tartozásról.

Köszönettel!

gerbera317 # 2015.11.23. 12:47

Jogos. A tartozás pedig nem a szolgáltató cég felé van, hanem vele szemben.

Heni920920 # 2015.12.12. 23:26

Tisztelt Hozzáértők!

Egyetemista vagyok és ösztöndíjon kívűl nincs semmi jövedelmem,mégis 35 napos inkasszó került a számlámra,hivatalos értesítést egy hét múlva kaptam róla,írtam részletfizetéssel és feloldással kapcsolatban kérelmet de több mint 3 hete még választ sem kaptam.Érdeklődni szeretnék,hogy jogos volt-e az inkasszó a számlámon?

gerbera317 # 2015.12.14. 08:26

Jogos volt. Azt, hogy az értesítést miért késéssel kaptad meg, az otthoniakkal kell megvitatnod, mert az az ő saruk.

Banita1 # 2016.01.30. 13:19

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. Elévült követelés miatt indítottak végrehajtást ellenem, amit vitattam -önhibámon kívül 15 napon túl perújítási kérelemben-, és egyúttal keresetlevelem benyújtásakor az eljárás lefolytatásáig kértem a végrehajtás felfüggesztését, de a bíróságok 13 hónapig illetékesség hiányában egymás között küldözgették az ügyemet, ez idő alatt a végrehajtás felfüggesztéséről sem rendelkezett senki, pedig fél éve a végrehajtást foganatosító bírósághoz ismételten kérelmet nyújtottam be, amivel szintén nem foglalkoztak. Ezt csak bevezetésnek írtam, ebben a tárgyban nem kérek véleményt. Végül a fővárosi ítélőtábla negatív illetékességi összeütközés folytán a végrehajtást elrendelő bíróságot jelölte ki az eljárásra szeptemberben, aki végül -több hónapig tartó levelezés után kitűzte február végére a tárgyalás időpontját, de a felfüggesztésről továbbra sem rendelkezett. Decemberben a felfüggesztés iránti kérelmem el nem bírálása miatt panaszt nyújtottam be. Ezt követően 3 nap múlva a bíróság végzésében elutasította a felfüggesztési kérelmemet, mivel indoklása szerint a tárgyalás időpontja már ki lett tűzve, az elévülés bebizonyosodását követően lehetőségem pedig nyílik visszvégrehajtásra, de addig a jogosulti érdek méltányolhatóbb, mint az alzheimeres hozzátartozó igazolt gondozása, a személyes adataim kivételével a követelés minden elemére, dokumentumokkal igazoltan valótlan adatokkal kiállított fizetési meghagyás, a 4 éve beállt elévülés, az hogy a személygépkocsimra indított végrehajtás során az esetleges 35%-os áron történő árverés már súlyos anyagi kárnak minősülő, visszvégrehajtással sem orvosolható helyzetet okozna, . Személyesen pedig azt a tájékoztatást kaptam, hogy rugózásom miatt a tárgyalás napján csak a per megengedhetőségéről fognak döntést hozni, és újabb tárgyalási napot tűznek majd ki valamikor április-májusra. :P Közben az elutasítás napján a végrehajtó értékesítés céljából lefoglalta a személygépkocsimat, aminek az értéke 8-szor nagyobb a követelés összegénél. Egyébként ekkor is kértem a részletfizetés lehetőségét. Hogy a per lezárulásáig ne árverezze el a személygépkocsimat -a per napján lenne az árverés- 3 nap múlva, tehát másfél hete mégis sikerült részletfizetési megállapodást kötnöm a végrehajtóval. Befizettem a tartozás 15%-át, és az első havi részletet. Ő a személygépkocsimat visszaadta. De tegnap megtudtam, hogy a személygépkocsim lefoglalásának napján inkasszózta is a bankszámlámat, amiről tegnap történt is levonás (másfél havi részlet). A kérdésem az volna, hogy részletfizetési megállapodás esetén, jogos-e az inkasszálás, amikor tartom magam a megállapodáshoz? Az így inkasszált összeget visszakaphatom-e?
Egyébként a történtek miatt úgy döntöttem, hogy azért, hogy ne eső után köpönyeg legyen az ügyből, a per napján - már, ha tényleg megteszik, hogy csak a megengedhetőségről döntenek - perújítás helyett végrehajtás megszüntetése iránti perré alakítom az ügyet, amihez kérelemre a Vht 41.§ szerinti eljárást a végrehajtó másfél hete megkezdte, de ez csak hab a lefoglalós-részletfizetéses-inkasszós tortán. Mondjuk ez utóbbi hamarabb is eszembe juthatott volna...hozzáteszem, hogy most sem magamtól találtam ki.

A válaszokat előre is köszönöm!

Banita1 # 2016.01.30. 17:46

A részletfizetési megállapodás értelmében a következő havi részlet egyébként -mivel másfél hete kifizettem készpénzben az első havi részletet- csak február 26.-án lenne esedékes, amit az inkasszó miatt úgy tűnik, hogy nem is tudok majd teljesíteni, ugyanis nem jutok hozzá a pénzemhez, amiből a részletet fizethetném, mert hitelt is törlesztek. Mivel a jövedelmem nem egyszerre érkezik a számlámra, így a következő részlet befizetésének napjáig még egyébként a teljes tartozás Kb. 30%-át, azaz 4 havi részletnek megfelelő összeget tud lehívni a bankszámlámról, holott a Vht. 52.§ f) pontja szerint a végrehajtási eljárás szünetel, míg az adós a részletfizetési kötelezettségének eleget tesz. Amennyiben ez így marad, tehát nem tudok majd eleget tenni a részletfizetési kötelezettségemnek, másnap kifüggesztheti a személygépkocsim árverési hirdetményét, holott mindent összevetve a tartozásnak több, mint felét már behajtotta rajtam? Vagy rémeket látok? Persze végrehajtási kifogással élhetnék hétfőn -ha tudnék felvenni pénzt a számlámról, és ki tudnám fizetni az illetékét-, illetve a bíróság a kifogásomat 1 napon belül elbírálná, ugyanis az inkasszó miatt a 15. napon már hiába köteleznék a végrehajtót az inkasszó feloldására, hacsak nem valami mesébe illő csoda folytán a munkáltatóm véletlenül másodszor is el nem küldené a fizetésemet...

Grave7 # 2016.01.31. 19:12

@Banita1: Hétfőn udvariasan jelezd (telefonon vagy ha van félfogadás, személyesen) a végrehajtói irodának, hogy az inkasszót (hatósági átutalási megbízást) a bank nem oldotta fel a számládon, holott biztos vagy benne, a részletfizetési megállapodás megkötése után ők megküldték az erről szóló értesítést a banknak.
Továbbá kérd a végrehajtót, hogy ismételten küldje meg a levelet/faxot/e-mailt a banknak, illetve adjon egy példányt neked, ami te el tudsz személyesen vinni a bankba (és vidd is el). Jelezd, hogy a bank által levont és átutalt összeget pedig utalják vissza a számládra.
(Ha elutasítóak lennének, max. akkor helyezd kilátásba a végrehajtásti kifogást, ami nem szeretnél, de lehet kénytelen leszel élni.)

Miért ezt tedd? Mert nem biztos, hogy a végrehajtó hibázott és ha normálisan kommunikálsz velük, gyorsabban meg fog oldódni a probléma.

Pici78 # 2016.05.10. 21:56

Sziasztokk jogtudósok!

Inkasszó menetét leírnátok nekem? Létezhet olyan, hogy valaki nem tud semmiről és egyszercsak eltűnik a pénze a bankszámláról inkasszó miatt? Szerencsére nem rólam van most szó.

gerbera317 # 2016.05.10. 22:06

Igen, létezik ilyen. Az adós nem veszi át (= "nem kereste") a végrehajtó levelét, az iratot kézbesítettnek kell tekinteni, az ehhez fűződő joghatások beállnak, és máris lehet inkasszózni.
Az adósok egyébként soha semmiről nem tudnak. Az sem számít, ha úgy lesz valaki adóssá, hogy a fellebbezését követően (!) másodfokon is pert veszít. Még ezután is ezt kérdezi ártatlan pofával, ha beállít hozzá a végrehajtó: "Per? Milyen per? Én aztán soha. Hát nehogymá!". Akár hiszed, akár nem, ezek ilyenek.
Az inkasszó menete ugyanolyan, mint a normál átutalási megbízásé: A számlatulajdonos megbízást ad a banknak az átutalásra. Inkasszó esetén meg a számlatulajdonos helyett a hatóság ad megbízást a banknak az átutalásra.

Pici78 # 2016.05.10. 22:09

Oké, nem veszi át a végrehajtó levelét. De előbb volt egy fizetési meghagyás vagy valami, azt nem vette át, utána jön még egy levél minimum, hogy a követelés jogerős és csak aztán jön a végrehajtó, Én így gondolom, nem tudom, jól gondolom?

Pici78 # 2016.05.10. 22:13

Egyébként nem akartam jogifórumozni, de akkor most itt is elmondom:elsőfokon pert nyertem a Főgázzal szemben. Ott volt egy FMH, annak ellentmondtam, majd jött a többi levél. De ilyet, hogy valaki még azt sem tudja, mennyi a követelés?
Két inkasszó volt eddig a számlán, de abból ugyebár nem derül ki, hogy mennyi a követelés. Hogy még mennyi van.

Pici78 # 2016.05.10. 22:19

Én is veszítettem már pert, de a végrehajtót nem vártam meg.
Ezt nem értem, hogy ez szerintem felelőletlenség, ha valakit úgy ér az inkasszó, mint derült égből a villámcsapás.

sanyi2007 # 2016.10.15. 11:54

Sziasztok,

Szabó Tamás Béla a teljes neve egy adósomnak. Szabó Bélának mutatkozott be, erre a névre ment a fizetési meghagyás a címére, amit átvett, majd jogerőre emelkedett. Végrehajtási lap Szabó Béla néven ment ki. Többi adat persze stimmel (szül.hely, idő, anyja neve). Bankszámláról tud-e a végrehajtó így inkasszálni, ha utólag jelzem neki a bankszámlaszámot, illetve a bankjánál vezetett teljes nevét?
(a bank nem köt-e bele, hogy nem Szabó Tamás Bélaként van a végrehajtási lap?)

elfmage999 # 2016.10.15. 13:31

sanyi2007:

Nem hiszem hogy akadály lenne, de ha igen akkor kérsz javítást először a végrehajtható iraton a nevét illetően és az alapján kéred a vh lapot is módosítani.
Ekkor már biztosan minden rendben lesz.

elfmage999 # 2016.10.15. 13:39

Ha van egy adósom aki házas, tudtommal házassági szerződésük nincs.

Kérdés:
Miképpen lehet a házastárs ellen végrehajtást vezetni?

írta itt valaki korábban hogy végrehajtható határozatot kell kérni, ennek a mikéntjére, menetére szeretnék útmutatást kapni. (per?, vh-t foganatosító bírósági kérelem?, vagy elképzelni sem tudom hogy mit kell tenni?)

gerbera317 # 2016.10.15. 13:49

Sanyi

Az 52. § a) szerint a végrehajtásnak az lehet akadálya, ha az adós személyazonossága a szükséges adatok hiányában nem állapítható meg. A te adósod személyazonossága vitán felül áll.

elfmage999 # 2016.10.16. 18:57

gerbera:

Nekem is válaszolj légyszíves, ha van rá mód.

gerbera317 # 2016.10.16. 21:58

elfmage999

Ennek KBS az igazi szakértője, szerintem szólítsd meg őt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.17. 05:52

(Túlzol)

Ha csak az egyik házastárssal szemben folyik is a végrehajtás, bármelyikük ingósága lefoglalható. (Bár a különvagyoni jelleg igazolásának helye van.) Az ingóságot szerintem ez esetben [Vht.] szűken kell értelmezni, és sem a bankszámlaegyenleg, sem a jövedelem nem értendő bele.

Egyébként a házastárs felelősségét csak perben lehet megállapíttatni. (Házastársakat eleve közösen célszerű perelni.)

elfmage999 # 2016.10.17. 11:48

Köszönöm!

Maga az a tény, hogy a bankszámlán található pénz és a házastárs jövedelme is törvényi vélelem szerint közös vagyon ellenkező bizonyításig, nem ad arra alapot hogy a végrehajtó foglaljon?

Mivel ebben az esetben a házastárs kénytelen igényperben ellenbizonyítani, hogy nem így van.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.17. 12:11

Írtam: nem.

elfmage999 # 2016.10.17. 14:26

Köszönöm.

Sándor74 # 2016.11.06. 18:23

Tisztelt fórumozók!
A végrehajtó letiltatta a munkabérem 50%-át Két hónapja vonják.65 ezrével.Most is levonták az 50%-ot,de a végrehajtó inkasszót rakott arra a bankszámlára amire a fizetésem kértem,mivel saját számlám nincs.
A fizetésem felét sem tudtuk levenni a számláról
Az lenne a kérdésem,hogy inkasszózhatja-e más számláját?
A tartozásom 250000 körül van.

Burn Out # 2016.11.06. 18:47

Biztos, hogy a Te tartozásod miatt volt az inkasszó? Nem lehet a számlatulajdonosnak is valamilyen tartozása?