Eladósodás - ingatlan el árverezése


rodzi # 2013.02.20. 09:28

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást....Üdv.

Vh-ügyes # 2013.02.20. 07:43

Bocsánat, revidiálom az álláspontomat, azt mégsem mert azt Te fizeted, nem Te kapod.

Vh-ügyes # 2013.02.20. 07:33

viszont az általad fizetendő "hátralékos vételárat" mint követelést lefoglalhatják...

Vh-ügyes # 2013.02.20. 07:29

"tulajdonjog fenntartás" esetén, egyértelműen nem. (hisz más tulajdonát nem lehet miattad...)

rodzi # 2013.02.20. 06:55

Tisztelt Fórumozók..Én ugy vettem lakást magán személytől,hogy részletekben fizetem,és ezért úgy egyeztünk meg,hogy amíg nem törlestem le,addig a mostani tulaj,tulajdonjog fenntartással széljegyzékre kerültem..A kérdésem az,hogy ha van tartozásom bárhová,kb 3-4 százezer ft.akkor megterhelhetik-e az ingatlant ilyen fenállás mellett
..Előre is köszönöm a választ..

Vh-ügyes # 2013.02.20. 06:49

Ja és a hosszabb idő... Ingatlanvégrehajtás? Nahát, biztos nem vettem észre! (már megint az a helyiérték...)
Na látod ez a feladat érdekes része!

Vh-ügyes # 2013.02.20. 06:39

A helyiértéket Te szúrod el (pl mikor megmagyarázod, hogy a 6 havi halasztás nem azonos az eljárás felfüggesztésével)
Általános esetben az adósnak nagyjából helyes a becsértéke de úgy is mindegy mert az adóssága többszöröse az ingatlan értékének.
Általános esetben az adós nem 9.hónapos terhes vagy végstádiumos rákbeteg.
Általános esetben a vh kérő beköltözhetően kéri az árverést.

Grave7 # 2013.02.19. 21:50

Vh-ügyes:
"önigazolás" - Miért ez a lenézés, ez a felsőbbrendűség?
"triviális eset" - Mi nem triviális eset számodra?
"általánosságban nagyon kevés" - Mi lenne neked 'általánosságban sok/elegendő' ?
Mi a jóval hosszabb idő számodra? Pl. Díjbeszedő 5éves részletfizetést ad, azalatt az aktuális tartozásod min.kétszereséd fizeted meg, általában ezek kisebb tartozások, itt meg ingatlanvégrehajtás a téma.

Vh-ügyes # 2013.02.19. 21:38

1500 leütés már komoly igény az önigazolásra és nem vitatom, hogy triviális esetekben az ajánlataid alkalmazhatóak is de általánosságban ez még nagyon kevés.
Nekem meggyőződésem, hogy a vh kérővel - az adós szempontjából - kötött jó egyezség akkor jöhet létre, ha az eljárás csak a vártnál nyilvánvalóan jóval hosszabb idő alatt érheti el a célját...

Grave7 # 2013.02.19. 20:28

Vh-ügyes:
Szerintem ennek a fórumnak az a célja, hogy segítsünk más, a jogban kevésbé járatos embernek. Nem veszekedni akarok veled, hanem a saját tapasztalataimat megosztani és azok alapján tanácsot adni azoknak akik kérik. Attól még, hogy eltérő állásponton vagyunk, szerintem nem kellene rögtön leszólni és kvázi "lehülyézni" a másikat, hanem megérteni miért mondja azt amit, majd kultúráltan vitázni és megpróbálni egyeztetni, közelíteni az álláspontokat.

Én találkoztam olyan Önkormányzattal, aki kb.20év után leselejtezte az ingatlan iratait és így azt se tudta megmondani hogy hány négyzetméter a telken lévő ház. Olyan Önkormányzattal is kapcsolatba kerültem, aki a beépítetlen területnek tartotta és 10milliós értékre becsülte az ingatlant - utána kiderült, hogy régi iratok alapján állapította ezt meg, helyszínen nem járt; amikor végül kimentek megnézni, kiderült hogy a tulajdonos többemeletes házat építtetett a telekre, így végül 60millió felettire becsülték fel az ingatlant. Röhelyes és hihetetlen példának tűnhet, de ha az ilyenek megtörténnek, akkor kisebb (2-3milliós) tévedések miért ne? De itt persze mérlegelni kell, hogy a szakértő a gazdasági helyzethez igazodó forgalmi értéket fog megállapítani, így ha régen volt felújítva a ház és nincs karbantartva, akkor alacsonyabb érték is lehet. (Valószínüleg az előbb említett hibák elkerülése miatt (is) iktatták törvénybe, hogy képfelvétellel együtt lehet csak ingatlanárverést kitűzni.)

A végrehajtási törvény HVG-Orac kiadó gondozásában megjelent magyarázatában is ugyanezt írják (nálunk okosabb emberek), hogy az adós egyszerű (becsérték átvétele után 15napon belül beadott) kérelmére megadják a 6 havi halasztást a kiköltözési kötelezettség alól (nem a végrehajtás kerül felfüggesztésre, ugyanúgy tiltják az adós keresetét). Való igaz, hogy nagyon ritka lehet ez (mivel nem tudnak az emberek róla, vagy csak a sikeres árverés után kapnak észbe) és én még nem találkoztam személyesen ilyennel, de meg tudok kérdezni gyakorló bírósági titkárt arról, hogyan bírálná el az ilyen kérelmet.

Lakottan árverezés: igazad van, hogy nem erről híresek, de ettől függetlenül meg lehet próbálni, nem? A Bankoknál is eltérő a gyakorlat és az adott adóstól is függ, hogyan viszonyulnak hozzá - van "szigorú" Bank, de van "engedékeny" is. Ismét csak személy tapasztalatot tudok felhozni, a Bank -jogi képviselőjén keresztül- meghirdette az adós egyik ingatlanát és így becsértéken vásárolta meg egy 3.személy, ahelyett hogy árverésen 50/70%-on kelt volna el (ez a Banknak is érdeke, nagyobb megtérülés). Ugyanígy, ha a Banknak van "ingatlanforgalmazó-beruházó" cége, az megvásárolhatja az adós ingatlanát lakottan és az adóssal bérleti szerződést köthet. A Bank nem feltétlenül az "ellenség", érdekük hogy a tartozás megfizetésre kerüljön - és ha az adóst ellehetetlenítik, az nem garantálja ezt.

Vh-ügyes # 2013.02.19. 16:03

Istenem,de szánalmas...

ius latratus # 2013.02.19. 15:21

Eddig még nem tettem meg, most is csak félve kérdezem: te tényleg jogász vagy?

Vh-ügyes # 2013.02.19. 14:10
  1. ez annyira jó tanács amennyire az önkormányzat szokott 10 milliót tévedni...
  2. olyan szépen ide idézted a törvényt, hogy már majdnem azt hiszem a 6 havi haladékot bárkinek megadják...
  3. itt a lakottan történő következne... de látom az menet közben elkopott.

Kötözködés... értetlenkedés... ugyan már:) ez csak alulról tűnik annak!

Grave7 # 2013.02.19. 11:48

Vh-ügyes:
Ha mondjuk 10millióval kevesebbre értékelik az ingatlan, mint amennyit valóban érne (mert az Önkormányzatis nem megy ki helyszínre ellenőrizni, hanem csak a papírok alapján állapítja meg az értéket), akkor talán érdemes áldozni erre, hogy később kevesebb legyen a tartozás.

Vht. 154/A.§ (4) "A végrehajtást foganatosító bíróság az adósnak a - becsérték közlésének kézhezvételétől számított 15 napon belül előterjesztett - kérelmére az ingatlan elhagyására egyszeri halasztást adhat, ha az ingatlan a 147. § (3) és (4) bekezdésében foglaltaknak megfelel, és az adós az elhelyezését ideiglenesen sem tudja biztosítani. Nincs helye halasztásnak, ha az adóst az eljárás során korábban rendbírsággal sújtották, vagy kérelmére a bíróság legalább 6 hónapra a halasztásra is okot adó körülmény miatt a végrehajtást felfüggesztette."

A 6 havi kiköltözési haladékot (sikeres árverés után) a Bíróság sima kérelemre megadja, egyedül az a feltétel kell, hogy a 147.§(3)-(4) szerinti lakóingatlan legyen, az adós az elhelyezését ne tudja megoldani (kb. annyit jelent, hogy ez az egyetlen ingatlantulajdona) és ne legyen korábbi rendbírság, se adós kérelmére felfüggesztés az ügyben.
Tehát ez járható út. (ez nem a Vht.48.§ szerinti felfüggesztés, hanem az ingatlan elhagyására halasztás)

Vh-ügyes: lehet hogy Te úgy értékeled ez semmi, de minden lehetőséget érdemes megpróbálni, ha az ember nem akar beletörődni. Egyébként, már megbocsáss, az utóbbi időben Tőled főleg kötözködő/értetlenkedő hozzászólásokat olvastam, mire jó ez Neked?

Vh-ügyes # 2013.02.18. 21:55

Csib segítséget kért...

150.000 Ft-ot nem fog kifizetni, hogy - az eljárás felfüggesztése nélkül - egy igazságügyi szakértő megerősítse az adó és érték bizonyítványt.

  • hacsak nem szül éppen vagy rákbeteg - 6 havi haladékot nem fog kapni. (bár az igaz, hogy a kérés ingyenes)

A végrehajtást kérő bank pedig pont nem arról híres, hogy lakottan kérje az árverést.

nesze semmi...

Grave7 # 2013.02.18. 20:59

Vh-ügyes:
Csib kérdezte, hogy milyen lehetőségei vannak, lesznek. Neki segítség, hogy jobban átláthassa, utána tudjon nézni és felkészülhessen.

Vh-ügyes # 2013.02.18. 20:50

ez meg mire válasz?

Grave7 # 2013.02.18. 18:32

1994.évi LIII.tv. (Vht.)
140.§ (1) becsértéket vagy önkormányzati adó- és értékbizonyítványt figyelembevéve, vagy igazságügyi szakértő véleménye alapján lehet megállapítani, ha van pénzetek szakértőre (és a végrehajtó által közölt becsérték túl alacsony) akkor átvételtől számított 15 napon belül meg kell kifogásolni a becsértéket és akkor szakértő állapítja meg az ingatlan értéket (a szakértő részére bejárást kell biztosítani a házba), ez jó esetben magasabb lesz mint amit a végrehajtó megállapított az adó- és értékbizonyítvány alapján.
140.§ (4) becsérték átvételétől számított 15 napon belül bíróságtól lehet kérni az ingatlan sikeres árverése esetére a kiköltözési kötelezettség elhalasztását (max 6hónapra).
Egyébként a környező §-ok alapján meg lehet állapodni a végrehajtást kérővel (kérőkkel) a lakottan történő értékesítésben.
Bérleti szerződés alapítása valószínüleg azért nem játszik, mert a legtöbb zálogszerződésben benne van, hogy a kötelezett (adós) vállalja, hogy beköltözhető állapotban adja át a későbbi vevő részére az ingatlant.
(154/A.§ szól magáról a kiköltözési kötelezettségről és hogy az adós jogán az ingatlanban lakó személyek (pl.gyerekek) is kötelesek elhagyni az ingatlant)

lajcsó # 2013.02.18. 05:45

Az Eszközkezelő honlapján tájékozódhatsz.

csib # 2013.02.17. 22:37

Mi már bevállalnánk mindent... éppen csak a vesénk nem adtuk még el. :)

Magáncsődről olvastam még ami jó lenne, mert megtartani nem tudjuk a házat ez szinte biztos. De már nem is akarjuk, rengeteg a gond az idegeskedés... napról napra élünk, nem is megyek bele inkább.

Esetleg az eszközkezelő..? Olvastam róla elég sokat, de mind inkább csak "politikai fogás volt"

runningman # 2013.02.16. 23:26

csib

monalisára ne hallgass, az ő tanácsa a fizess-fizess-fizess :)

Ha bevállalsz esetleges büntetőjogi kockázatokat, megmaradhat a ház. Persze azt itt nem fogja direktben leírni senki, hogyan.

monalisa1 # 2013.02.16. 21:15

Lehet hogy gyermetek..., de egy egyűttérző gondolat melybe kapaszkodva segíthet nekik időt nyerni.

Vh-ügyes # 2013.02.16. 19:23

erről inkább vmi ovis-isis fórumon...

monalisa1 # 2013.02.16. 19:13

Az őszre remélve meglesz a beigért pedagógusfizetés-emelés.

Vh-ügyes # 2013.02.16. 18:59

csib

Azért vannak lehetőségek... A tartozás persze nem tüntethető el de az ingatlan még sokáig használható és - talán - ez is egy szempont...