MOKK fizetési meghagyás


Vadsuhanc # 2017.05.23. 16:56

Tisztelt Burn Out!

Értettem a hozzászólásaidat és el is fogadtam és hivatkoztam is rá. Van ami elévülhetett, de erre való hivatkozást az adósnak igazolnia is kell(enne )

Tévedek valamiben vagy rosszul látom és értelmezem ?

Köszönöm válaszod.

Burn Out # 2017.05.23. 18:00

A jogosult bizonyítja, hogy nem évült el.

Vadsuhanc # 2017.05.23. 18:27

Tisztelt Bíróság!

Az adós ellentmondásában hivatkozott az elévülésre. A követelés eredeti jogosultja 2015.04.08-án mondta fel a szerződést és a szerződéssel kapcsolatos igényét (összegét) innentől kívánta érvényesíteni. Én mint engedményes a 2015.04.08-án történt szerződés felmondásban megjelölt összegre igényt tartok. Az elévülésre hivatkozás nem állja meg a helyét mert öt év nem telt el.

Burn Out # 2017.05.23. 18:38

Vadsuhanc: Korábban ennél bonyolultabb dolgokat sokkal egyszerűbben megértettél. Az esedékesség számít és nem a szerződés felmondása.

Fennálló szerződésnél is indíthatsz eljárást, végrehajtást olyan követelésre, ami már lejárt és az adós nem fizette ki.

Vadsuhanc # 2017.05.23. 19:06

Tisztelt Burn Out!

Én most is értem mit írsz:) Az indokolásra lenne szükségem.

Pld. a zálogjogosult bekapcsolódása a végrehajtási eljárásba az adós tartozást lejárttá teszi. ( Vht )

Lehet hivatkozni elévülésre a zálogjogosult bekapcsolódása után öt év elteltével, arra hivatkozva, hogy a bekapcsolódás a tartozást lejárttá tette és közben nem volt érvényes végrehajtási cselekmény?

Vadsuhanc # 2017.05.23. 19:17

NA jó ne menjünk bele.

Saját véleményem, hogy a követelés akkor lesz lejárt, ha az igény állapotába lép és arra vagy a tartozás megfizetésére felszólítás történt vagy a szerződés felmondásra került és ott megjelölték a megfizetendő tartozást.

Még mindig egyetértek veled, hogy a követelés részben elévülhetett, de ezt az adósnak bizonyítani kell, de, hogy a szerződés felmondásakor megjelenő igény nem évült el, abban majdnem biztos vagyok, még akkor sem, ha a fizetési meghagyásban más időpont van megjelölve.

Ne legyen igazam.

gerbera317 # 2017.05.23. 19:44

Pld. a zálogjogosult bekapcsolódása a végrehajtási eljárásba az adós tartozást lejárttá teszi.
Ezzel ne példálózz, mert ez éppen nem igaz.

Vadsuhanc # 2017.05.23. 20:07

Tisztelt gerbera317!

Pont ezért példálóztam mert nem igaz.

:-)

k.kriszt # 2017.05.24. 06:39

Kedves Fórumozók!
Köszönöm mindenki válaszát, aki a kérdésemhez hozzá szólt, nem gondoltam volna, hogy ezek az időpontok ilyen "kavarodást" tudnak okozni. Megírom az ellentmondást, aztán ha szerencsém van, a tárgyaláson megállja a helyét az elévülésre hivatkozás. Ha nem, sajnos tudom, hogy sokkal többe kerül majd ez az egész procedúra. Egyébként átnéztem az összes levelet, és tértivevénnyel igazolhatóan a 2015.04.08-as időpont a hitel felmondása. A fizetési meghagyásban szereplő 2009-es dátumhoz semmilyen igazolható levelet nem tudok csatolni.
Vadsuhanc! Kérdésedre a válasz, Provident.

gerbera317 # 2017.05.24. 07:47

Mivel az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik, ezért egy kölcsönügyletnek lehetnek már elévült és még el nem évült részei. Ha a kölcsönszerződést felmondták és egyösszegben esedékessé tették, akkor onnantól kell vizsgálni, hogy elévülhetett-e. És ebbe lehet még belebűbájolni valamelyik, Ptk. 6:25. § szerinti megszakító eseményt.

Vadsuhanc # 2017.05.24. 11:54

Tisztelt Burn Out!

Azt nem értem, hogy egy szerződésből, hogyan lehet megállapítani, hogy az esedékes követelés lejártának ideje csak a szerződés felmondásának hatályos közlésével álljon be. ( jogilag valószínűleg slendriánul fogalmaztam )

Mit kell tartalmazni a szerződésnek, amely lehetővé teszi a hitelezőnek, hogy a szerződésben foglalt utolsó teljesítési határidőn túl (szerződés lejárta ?)bármikor felmondhassa a szerződést és az akár 10 évig is érvényben tartsa azt?

Köszönöm a lámpást...

pazs # 2017.05.24. 12:55

Vadsuhanc, a kérdésednek nincs értelme, ha elolvasod, megérted (a teljesítési határidőnek nem feltétlen van köze a szerződés lejártához, sőt; mit tart érvényben kicsoda? A szerződést? Vagy a követelést?).

Ami az elejét illeti:
egy szerződésből, hogyan lehet megállapítani, hogy az esedékes követelés lejártának ideje csak a szerződés felmondásának hatályos közlésével álljon be
Ezt úgy lehet beleírni, hogy a szerződés felmondása esetén a szerződés felmondási okát szolgáltató fél tartozásait lejárttá teszi vagy valami ilyesmi.

runningman # 2017.05.24. 13:37

Annyit hozzáfűznék, hogy a jogosultak nyilvántartás sem patent. Előfordulhat, hogy az eredeti jogosult sem tudja előbányászni azt a dokumentumot ami alapján követel az adóstól.
Ennél sokkal durvább a helyzet a követeléskezelőknél: már attól agyfaszt kapnak ha megkéred, hogy mutassák már be az eredeti iratot (nem fénymásolat, nem szken, stb) ami alapján az eredeti jogosult követelhet. Nehéz ügy, azóta a jogosult megszűnhetett, kivonult az országból, költözött, lecserélődött a dolgozók 95%-a, stb.
Van/volt/talán nem lesz mert lezárul olyan ügyem, ahol a követeléskezelő égre földre keresi a szerződést amit a szolgáltatóval kötöttem. Hivatkozik mindenre ami él és mozog, de nincs meg az eredeti szerződés, ez 100%. Merthogy nálam van a szolgáltató példánya is... Anélkül meg nehéz.

Vadsuhanc # 2017.05.24. 13:54

pazs

Lehet, hogy a kérdésemnek nincs értelme,de szeretném megtudni. Tegnap erősen figyelmembe ajánlották (jogosan), hogy olvasgassam a Ptk. Olvasgattam nem csak azt, hanem mást is.

Mint felhívták a figyelmemet a Ptk szerint .." Az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé vált.." A követelés esedékessége a szerződés felmondása előtt is bekövetkezhet, így az esedékesség megállapításához nem szükséges a szerződés felmondása kivéve, ha a szerződésben kifejezetten rögzítik, hogy a z esedékesség feltétele a szerződés felmondása.

Az elévülés kezdeti időpontja nem minden esetben kapcsolódik a szerződés felmondásához, az elévülés kezdő időpontja akkor is megállapítható amikor a szerződés utolsó teljesítési határideje lejárt, mert ezzel megnyílik a hitelezőnek azon lehetősége, hogy igényét érvényesítse. Ennek elmulasztása vagy későbbiekben történő igény előterjesztése nem lehet az adós terhére róni.

Persze lehet megint baromságot írok.

k.kriszt # 2017.05.25. 07:20

Vadsuhanc!
"Az elévülés kezdeti időpontja nem minden esetben kapcsolódik a szerződés felmondásához, az elévülés kezdő időpontja akkor is megállapítható amikor a szerződés utolsó teljesítési határideje lejárt, mert ezzel megnyílik a hitelezőnek azon lehetősége, hogy igényét érvényesítse. Ennek elmulasztása vagy későbbiekben történő igény előterjesztése nem lehet az adós terhére róni."

Erre tudsz nekem pontos törvényi hivatkozást adni, hogy hol találom?

drbjozsef # 2017.05.25. 09:06

k.kriszt,

szerintem erre nincs paragrafus, a Ptk vagy Vht sem definiálja külön a lejáratot.

Egy tartozásnak (számla befizetésnek, akárminek) van egy határideje. Ha ez az időpont eltelik, LEJÁR A HATÁRIDŐ, akkor a követelés lejárt lesz.

Gázszámlán rajta van a befizetés haárideje, másnap már lejárt.
Hitelnél a szerződésben megállapodott, minden hónap adott napj a határidő, ha addig nincs befizetve, akkor az a kölcsönrészlet lejárt tartozás lesz.

Már ezzel el lehet indítani a behajtást (előbb felszólítások, majd FMH, majd ha kell bíróság és végrehajtás), de a szerződést nem mondják fel, hátha a következő számlát/töresztőt befizeted.

drbjozsef # 2017.05.25. 09:10

Nézz meg követeléskezelő cég oldalát, vagy faktoringot, pl. az OTP oldalát.
Egyszerűen ennyit ír : "Lejártnak tekintünk egy tartozást, ha pl. a számla befizetési határideje elmúlt."

Ebből a szerződésre nem következik semmi általában (faktoringnál persze igen, mert változik a jogosult, de a definíció szempontjából ez most mind1).

Vadsuhanc # 2017.05.25. 14:54

Szeretnék elnézést és egyben bocsánatot kéri Burn Out-tól és Dr.Attikától. Mentségemre legyen mondva, hogy tényleg az volt a szándékom, hogy a kérdésre választ kapjak, amelyet egy-két kulturált taslival helyre is tettek. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

k.kriszt!

...."Az adósnak az a kötelezettsége, hogy a kölcsön összegét a szerződésben meghatározott időpontban vagy határidőn belül visszafizesse, közönséges pénztartozás, mégpedig a kölcsön teljes összege tekintetében egységes fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy szerződés szerint a törlesztés egy összegben vagy részletekben válik esedékessé. Ennek megfelelően e kötelezettségre is lényegében a folyósítás iránti követeléssel kapcsolatban írtakkal azonos szabályok vonatkoznak. Eszerint a hitelezőnek a törlesztés iránti igénye a törlesztésre meghatározott (végső) időpontban kezd elévülni..."

A hitelezőnek a kölcsönösszegre vonatkozó visszakövetelési joga a szerződésben meghatározott lejárat, illetve lejáratok szerint,felmondás esetén pedig a felmondási idő elteltével nyílik meg.

A lejárt, határozott időre szóló szerződést eleve nem kell felmondani, az abból fakadóan keletkezett igény a lejárattól eleve megnyílik és érvényesíthető.

..."A fentiekben tehát, anyagi jogi nyelven azt mondtuk, hogy a követelés igénnyé, azaz jogilag érvényesíthetővé válásának időpontjában kezd elévülni. Ezt, eljárásjogi megközelítésben úgy lehet megfogalmazni, hogy az elévülés elindul akkor, amikor a jogosultnak van olyan a Pp. 1. §-ában körülírt vagyoni vagy személyi joggal kapcsolatos, egyedileg beazonosítható követelése, amelynek érvényesítése érdekében marasztalásra irányuló kereset indítható, azaz a Pp. 121. §-ában írt követelménynek megfelelően az érvényesíteni kívánt jog és a határozott kereseti kérelem megfogalmazható, és a Pp. 122. §-a szerint lejárt követelésre irányul, tehát nem idő előtti, továbbá nem minősül bírói úton nem érvényesíthető követelésnek sem, tehát nincs helye a Pp. 130. § f) pontja alapján a keresetlevél idézés kibocsátása nélküli elutasításának..."

k.kriszt # 2017.05.26. 05:35

Vadsuhanc és aki hozzátette a véleményét ehhez a témához!
Köszönöm még egyszer, hogy ilyen kielégítő válaszokat kaptam kérdésemre, remélem nem csak én, hanem más is hasznát tudja venni ezeknek.

gerbera317 # 2017.06.15. 10:37

Én megmaradnék az "egyéb pénzkövetelés" elnevezésnél.

Melani27 # 2017.06.15. 12:47

Tisztelt Illetékes

A Mokk-tol kaptam egy fizetési meghagyást viz-főtés tartozásra, ebben az a vicc, hogy 2 évvel ezelőtt eladtam a lakásomat, azaz 2015, áprilisában, ugyvéd jelenlétében ki lett fizetve a tartozás, igy el sem adhattam volna a lakásomat. Kérdés , ellentmondással tudok élni a Mokk felé, hogy nem ismerem el a tartozást ? nagyon kőszőnőm a segitséget

Köszönettel : T.Anita

gerbera317 # 2017.06.15. 13:31

"Felé" semmiképpen. És nem is a MOKK-nak kell az ellentmondást megküldeni, hanem a közjegyzőnek. Ez jó nagy betűkkel, és vastagon szedve ott virít az fmh előlapján. A többi tényleg csak rajtad múlik.

AshyC # 2017.07.24. 07:49

Segitséget szeretnék kérni.
Volt egy fizetési meghagyásom, amit időben is rendeztem.
Akkor hasonló összeget sikerült egy másik magánszemélytől kölcsönbe kapnom, de arról nem született papír.
Most ez a bizonyos másik személy követeli az összeget, de viszont akivel volt fizetési meghagyásom, és rendeztem is végrehajtás előtt, most bebökte hogy ő simán átruházhatja arra akinek tartozok még. (Ismeri sajnálatos módon)
Fizetési meghagyásom egy ügyvéd felé volt, megkereste akinek tartozok, és ő közölte velem, hogy ha nem rendezem átruházza rá, mivel jogerőre emelkedett.
Mi igaz ebből, mi a véleményetek a dologról?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 08:02

Pardon?

Grave7 # 2017.07.24. 10:52

@AshyC: Ha a fizetési meghagyás alapján teljesítettél (kamat, költségek is), akkor az a követelés kiegyenlítésre került, ezért nem is lehet már átruházni másra.