Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának tagjai egységes ratifikációs menetrendet javasolnak a tagállamoknak Eszerint jövő májusban, a második világháború befejezésére emlékező „Európa Hét” keretében ültetné saját jogrendjébe minden ország az Alkotmányos Szerződést.

A holland EU-elnökség pozitívan fogadta az előterjesztést; ugyanakkor Bernard Bot holland külügyminiszter aggályokat, ellenvetéseket is megfogalmazott. Ezek egy része az országonként eltérő eljárási rendből adódik: tíz ország jelezte eddig, hogy népszavazást tart az Alkotmányos Szerződésről, de csak Spanyolország jelölte meg 2005 februárját konkrét dátumként, a többiek mintha egymásra várnának, hogy aztán majd az élen járók „igen” döntésével kampányolhassanak. Bot arra is felhívta a figyelmet, hogy más és más érvekkel kell meggyőzni például a görög, a finn, a lett vagy éppen a holland lakosságot. Õ például Hollandiában tavasszal rendezné a referendumot, mert akkor „az emberek többsége jókedvű”.

Október 5-én a holland elnökség Amszterdamban kötetlen találkozót rendez, amelyen az új alkotmány jóváhagyásának kommunikációs stratégiáját egyeztetik a tagállamok. A holland külügyminiszter szerint mivel a 25 ország kormánya egyhangúlag elfogadta az Alkotmányos Szerződést, a feladat nem lehet más, mint ennek az üzenetnek az eljuttatása az Unió polgáraihoz.