Börtönbüntetés fenyeget amerikai újságírókat, amiért nem hajlandók a bíróságnak felfedni bizalmas forrásaiknak a kilétét.

Matthew Coopert, a Time hírmagazin illetve Judith Millert, a The New York Times újságíróját októberben első fokon az igazságszolgáltatás akadályozása címén tizennyolc hónap börtönre ítélték, Coopernek a másfél év során naponta ezer dollár pénzbírságot is fizetnie kell. A fellebbezés miatt a büntetés végrehajtását felfüggesztették.

A fellebbviteli bíróság szerdán hallgatta meg az ügyet, és várhatóan a jövő év elején dönt. A bírák mérlegre teszik, hogy mihez fűződik nagyobb közérdek, a sajtószabadság vagy az igazságügyi tárcának az a joga, hogy tanúvallomást követeljen az újságíróktól. Az amerikai alkotmány első kiegészítése ugyan védelmet biztosít az újságíróknak, de a nagyrészt a szokásjogon alapuló amerikai jogrendszerben ez nem teljes oltalom. A legfelsőbb bíróság 1972-ben úgy döntött, hogy a védelem nem terjed ki azokra az újságírókra, akiknek a tanúvallomása alapvető fontosságú egy bűncselekmény feltárásában.