Az emberkereskedelem elleni harc az unió egyik prioritása. Karin Riis-Jørgensen dán és Elizabeth Lynne brit liberális képviselő szóbeli kérdést tesz fel a témában az Európai Bizottságnak. Ebben rákérdeznek arra is, az EP kezdeményezésének megfelelően már az idén is megtartják-e az emberkereskedelem-ellenes napot.

A szóbeli kérdés bevezetése szerint az EU számos eszközzel lép fel az emberkereskedelem, az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés ellen. Ide sorolható az emberkereskedelem áldozatává vált személyek számára kiállított tartózkodási engedélyről szóló 2004/81/EK(1) tanácsi iránymutatás, az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló 2002/629/IB(2) tanácsi kerethatározat és a Daphne program is.

A képviselők többek között a következőket kérdezik:

  • Mely tagországok tesznek eleget az emberkereskedelem áldozatává vált személyek számára kiállított tartózkodási engedélyről szóló 2004/81/EK tanácsi határozatnak?
  • Az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló 2002/629/IB tanácsi kerethatározat arra kötelezi a tagállamokat, hogy a jogszabályt 2004.08.01-ig hajtsák végre, a tanácsot pedig arra, hogy 2005.08.01-ig a bizottság írásos jelentése alapján írjon értékelő jelentést a tagállamok intézkedéseire vonatkozóan. Elkészítette-e a bizottság ezt a jelentést? Ha nem, miért nem?
  • Tesz-e az EU valamit annak érdekében, hogy minden tagállam ratifikálja az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló egyezményét és az ugyanerről szóló ENSZ-egyezményt?
  • Az EP nemrégiben elfogadott, az emberkereskedelemről szóló jelentésében javaslatot tett egy emberkereskedelem-ellenes nap bevezetésére, hogy felhívja a figyelmet a problémára, valamint ingyenes telefonos segélyszolgálat létrehozására. Egyetértene-e a bizottság azzal, hogy ezeket a kezdeményezéseket még ebben az évben indítsák el?
  • Hogyan szándékozik a Bizottság biztosítani, hogy az Eurojust és az Europol aktívabban működjenek közre az emberkereskedelem elleni harcban, és hogy javuljon az országos szintű rendőrségi munka?