Lezárult a Kikelet hadművelet nevű, február 21-től március 31-ig tartó országos fogyasztóvédelmi akciósorozat – közölte Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán.

Elmondta: a hathetes akciósorozat keretében az ellenőrzésben részt vevő nyolc hatóság munkatársai csaknem 30 ezer ellenőrzést végeztek, és több mint 10 ezer esetben szabtak ki bírságot. A bírság összege elérte az 1,62 milliárd forintot. Ez az összeg másfélszer több, mint a karácsonyi Csillagszóró hadművelet során kiszabott bírság összege.

A hatóságok a szabályok megsértése miatt időlegesen 314 üzletet zártak be, és 60 vállalkozás tevékenységét függesztették fel. Összesen 42,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Mintegy 240 millió forint értékben foglaltak le különféle árukat, többek között CD-t, DVD-t, ruházati és pirotechnikai termékeket, továbbá félmillió forint értékű játék értékesítését tiltották meg.

Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa az akciósorozatról elmondta: az ellenőrzések során a sajtó sokat segített pozitív és tényszerű tájékoztatásával. Az ellenőrzés eredményét a kormánybiztos úgy összegezte: “sikerült közelebb kerülni a feketegazdaság valós szereplőihez”. Hozzátette: sikerült nagyobb súlyú szabálysértéseket is feltárni.

A kormánybiztos a feltárt jogsértések okai között említette a kereskedelmi kultúra hiányosságait, továbbá a munkaerővel való takarékoskodást és az emiatt előforduló szakszerűtlen eljárásokat, valamint a szakismeret hiányát, a túlzott adminisztrációs terheket, a jogszabályok terén való járatlanságot, a jogtalan haszonszerzés vágyát, sőt a tudatos bűnözést is. Az ellenőrzések nyomán előálló feladatokról a kormánybiztos többek között elmondta: át kell alakítani az ellenőrzést végző hatóságok eszköztárát, belső szervezeti struktúráját, az adatbázisok hozzáférhetőségét rugalmassá kell tenni, és a nemzetközi kapcsolatokat is javítani kell. Emellett Kondorosi Ferenc szerint pszichológiai tréningekre is szükségük van az ellenőröknek.

A kormánybiztos közölte: nyáron folytatódik a fogyasztóvédelmi akciósorozat.

Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese az ellenőrzések részleteiről szólva közölte: az adóhatóság emberei főként a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgálták, valamint azt, hogy a foglalkoztatottak jogszerűen dolgoznak-e az adott munkahelyen, valamint azt is megnézték, hogy az áru honnan származik, mi az eredete.

Az APEH-ellenőrök több mint négyszáz településen dolgoztak az ellenőrzés ideje alatt. A bírságok több mint 50 százalékát, azaz több mint félmilliárd forintot az APEH emberei szabták ki bírságként. Bezárattak 312 üzletet a szabálytalanságok miatt. Ebből 13-at 30 napos, hármat pedig több mint 60 napos bezárásra ítéltek.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy az ÁNTSZ szakemberei több mint hatezer ellenőrzést végeztek, az ellenőrzések 27 százalékában találtak valamilyen kifogást a vendéglátó helyeken. Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség vezetője arról beszélt, hogy a munkaügyi felügyelők több mint 1.100 településen vizsgálódtak és minden ötödik ellenőrzés során tártak fel szabálytalanságot.

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója arról beszélt, hogy közel 200 ezer tételt ellenőriztek az élelmiszerbiztonságért felelős szervezetek szakemberei és 27 százalékuknál találtak kifogásolnivalót. Az átlagos bírság összege 72 ezer forint volt. Bírságot mintegy 3.500 esetben szabtak ki. Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője arról beszélt, hogy főként a piacokat kellene az eddiginél is jobban ellenőrizni. Erre példaként említette az akciósorozat végén ellenőrzött józsefvárosi piacot, ahol az összehangolt akció eredményeként hathatósan léptek fel a szabálytalankodók ellen. A fogyasztóvédők által vizsgált esetek 65 százalékában találtak valamilyen jogsértést. Süth Miklós országos főállatorvos, az élelmiszerlánc biztonságért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatta az újságírókat, hogy mintegy 80 ezer tételt vizsgáltak meg az ellenőrök, amelynek nyomán 42,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, továbbá ugyancsak kivontak a forgalomból 46 tonnányi friss zöldséget is. Összesen 97 millió forint bírságot szabtak ki hat hét alatt.

A főállatorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy véletlenszerűen megvizsgáltak 50 élelmiszert, aminek a fele Magyarországról, fele pedig külföldről származott. A vizsgálat alapján az állapítható meg, hogy a magyar termékek megfelelnek a magyar élelmiszerkönyv előírásainak, ám a külföldről behozott áruk közül csak négy felelt meg maradéktalanul ezeknek a követelményeknek. A vám- és pénzügyőrség országos parancsnokhelyettese, Mózs Elek arról beszélt, hogy az ellenőrzések nyomán 630 ügyben jártak el a vámhatóság emberei, és ebből 114 büntetőeljárás keletkezett.

Samu István rendőr vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója elmondta: az akcióban részt vevő rendőrök fő feladata az volt, hogy az ellenőrzésekhez biztosítást adjanak.