Az elnökség az Európai Unió nevében tett nyilatkozatot az iráni Evin börtönben 29 személyen végrehajtott halálbüntetésről. Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli, hogy az iráni Evin börtönben 2008. július 27-én vasárnap kivégeztek egyidejűleg 29 személyt.

Véleménye szerint az, hogy az iráni kormányzat megrendezte és a média figyelmének középpontjába állította ezeket a kivégzéseket, rendkívüli mértékben sérti az emberi méltóságot.

Az Európai Uniónak továbbra is meggyőződése, hogy a halálbüntetés nem lehet az igazságos és hatékony bűnüldözési politika alapja: e büntetési forma visszatartó hatását nem bizonyították, és bármilyen bírósági tévedés visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Az Európai Uniót mélyen aggasztja, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az Iránban végrehajtott halálbüntetések száma. Sürgeti az iráni hatóságokat, hogy vessenek véget a halálos ítéleteknek és a kivégzéseknek, hirdessenek moratóriumot annak érdekében, hogy az Egyesült Nemzetek közgyűlése által 2007. december 18-án elfogadott határozattal összhangban eltöröljék a halálbüntetést, és valamennyi iráni lakos érdekében tartsák tiszteletben az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi előírásokat.

A tagjelölt országok: Törökország, Horvátország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Izland, Liechtenstein és Norvégia, továbbá a Moldovai Köztársaság csatlakoznak e nyilatkozathoz.