Szlovák, osztrák és szlovén kormányszervekkel tárgyal az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egy közös rendszer kiépítéséről a házi őrizetesek megfigyelésére és nyomon követésére – ismerteti a csütörtöki Népszabadság.

A lap szerint a rendszer kiépítéséig a szaktárca lehetővé tenné a legveszélyesebb házi őrizetesek huszonnégy órás rendőri megfigyelését, noha ezzel több száz rendőrt vonnának el országosan a közterületekről. A szaktárca sajtóosztálya a Népszabadsággal közölte: a minisztérium vizsgálja, hogy visszaállítható-e ez a 2003-as gyakorlat.

A Népszabadság felidézi, hogy a házi őrizet szabályainak felülvizsgálata azt követően vetődött fel, hogy január végén engedély nélkül távozott lakhelyéről a különféle maffia-bűncselekményekkel vádolt Magyar Róbert, a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet vezetője.

Egy friss ügyészségi statisztika szerint 2009-ben 91 387 személy ellen emeltek vádat az ország ügyészségein. Közülük a vádemeléskor 2380-an voltak előzetesben, 180-an álltak lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt, és mindössze 53-an voltak házi őrizetben. Bár az állam számára az előzetes letartóztatás a legdrágább kényszerintézkedés, a bírói gyakorlat konzekvens: ha tartani lehet a gyanúsított, illetve a vádlott szökésétől, elrendelik a letartóztatását. Ügyvédek, ügyészek, sőt több bíró is azt állítja, más lenne a helyzet, ha létezne Magyarországon is olyan elektronikus követőrendszer, amely garantálná, hogy a tárgyalásra váró vádlott nem tűnik el az igazságszolgáltatás elől.

A teljes cikk elolvasható a Népszabdság Online oldalán