Az Európai Uniónak 2020-ig további mintegy egy millió kutatóra lesz szüksége, ezért az Európai Bizottság a mai napon kampányt indított útjára, amelynek célja a tudomány iránt érdeklődő diáklányok számának növelése és annak előmozdítása, hogy minél több nő válassza a kutatói pályát.

Az EU hallgatóinak több mint fele és a PhD-val rendelkezők 45 százaléka nő, mégis csak egyharmadukból lesz kutató. A műszaki tudományok és az ipari termelés területén PhD-fokozattal rendelkező nők szintén kisebbségben vannak a mai napig. A három évig futó kampány célja első körben az, hogy a tizenéves lányok érdeklődését a tudományos, technológiai, mérnöki tárgyak és a matematika (az ún. „STEM” tárgyak) felé fordítsa. A kampány a második szakaszban már általában a női hallgatókat veszi célba és próbálja a kutatói pálya felé terelni.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a következőket mondta: „A kampány keretében azt szeretnénk bemutatni a lányoknak és a nőknek, hogy a tudományt nem csak fehér köpenyes öregemberek művelhetik. A tudomány kiváló karrierlehetőségeket kínál, és egyúttal lehetőséget arra, hogy a kutató érdemben hozzájáruljon társadalmunk és jövőnk formálásához. Amikor Európa a növekedésért és a munkahelyteremtésért harcol, tarthatatlan, hogy a női munkaerő ennyire alulreprezentált legyen ebben a gazdaságilag oly fontos ágazatban. Azt reméljük, hogy pozitív példák és a lehetőségek bemutatásával sok fiatal nőt megnyerünk majd a tudomány számára.”

A fiatalok jellemzően 13 és 17 éves koruk között hozzák meg a pályájuk szempontjából legfontosabb döntéseket. Tanulmányaik során ekkor indulnak el a tudományos tárgyak irányába, vagy éppen távolodnak el azoktól. A kampány első felében ezért – „ Science: it’s a girl thing” („A tudomány csajos dolog”) szlogen segítségével – a tizenéves, középiskolás lányokat próbáljuk megszólítani, a második szakaszban pedig a női hallgatók számára kívánunk a tudományos pályához ösztönzést nyújtani.

A kampány a tudományról alkotott hagyományos képet megingatva megmutatja a lányoknak és fiatal nőknek, hogy a tudomány élvezhető, és nagy lehetőségek rejlenek benne, továbbá a tudományos pályához kapcsolódó idejétmúlt nézeteket megdöntve bemutatja, hogy napjaink kutatási gyakorlata hogyan illeszkedik a társadalmi igényekhez. A kutatás és az innováció kulcsszerepet játszik az olyan, mindenütt problémát jelentő kihívások konkrét megoldási lehetőségeinek feltárásában, mint az élelmiszer- és az energiaellátás biztonsága, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, valamint az egészségügyi ellátás javítása. A médiamegjelenések és a kampány keretében zajló rendezvények alkalmával követendő példaként elismert női kutatók fognak majd feltűnni.

Háttér-információk

A kampány 2012 és 2013 folyamán mind a 27 európai uniós tagállamot érinteni fogja. A 2012-es rendezvények hat országban – Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban – kerülnek megrendezésre. A kampány illeszkedik a jelenlegi szakpolitikai célkitűzésekhez, hiszen az Európai Bizottság nemrég tett javaslatot a „Horizont 2020” keretprogramra, amely a jelenlegi, hét évre szóló, 55 milliárd eurós költségvetéssel szemben 80 milliárd euróra növelné a kutatáshoz és az innovációhoz nyújtott uniós szintű támogatást a 2014–2020 közötti időszakban.