Decembertől országossá válhat a fogvatartottak társadalmi reintegrációjára irányuló program – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) főosztályvezetője egy háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

Széles Gábor bv ezredes a TEtt – program az áldozatokért és a tettesekért nevű két és fél éve indult, novemberben befejeződő modellprogramról azt mondta, annak keretében konfliktuskezelő, kommunikációs tréningen 810 fogvatartott vett részt, ebből 700 kapott oklevelet, míg 11 féle OKJ-s, vagy betanító jellegű szakképzésben a 378 jelentkezőből 316-an szereztek a képesítését.

Azt mondta: kormányzati támogatással decembertől az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetére kiterjeszthetik a most az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régióban lévő büntetés-végrehajtási intézetekben megvalósult programot.

A fogvatartási ügyek főosztályvezetője megjegyezte: intézményeik egyedül nem tudják ellátni a szabadulásra való felkészítés feladatát, a pártfogói felügyelet, a szakmai és civil szervezetek bevonására van szükség. Hozzátette: projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Széles Gábor kitért arra, a programot társadalomkutatók is monitorozták.

Papp Gábor kutató a vizsgálati eredményeik közül azt emelte ki, hogy a fogvatartottak jelentős része szabadulása után nem Magyarországon akarja folytatni jövőjét, és mint fogalmazott, a “puszta vágyon kívül” konkrét célokat és irányokat is megneveztek.

A projekt célja a társadalom perifériájára került, kirekesztődő rétegek számára a társadalmi befogadás megalapozása, továbbá a gyermek- és fiatalkori bűnözés csökkentése, megelőzése, a bűncselekmények áldozatainak segítése, az áldozattá válás megelőzése, a bűnelkövetők társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedésének elősegítése.