Törvényi háttérrel megerősített, de a politikától és a szakmától is független önszabályozási rendszert kell meghonosítani a brit sajtóban a közelmúltbeli súlyos etikai botrányok megismétlődésének elkerülése végett – ezt javasolja a sajtóvétségek kivizsgálására létrehozott bizottság csütörtökön közzétett kétezer oldalas jelentése.

Lord Brian Leveson, az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája, a vizsgálóbizottság vezetője a nyolc havi munkával összeállított javaslatcsomagot ismertetve kijelentette: az új önszabályozó testületnek függetlennek kell lennie a sajtóvállalkozások vezetőitől, a politikusoktól és a mindenkori kormánytól is.

A vizsgálati jelentés közzététele előtt számos volt és jelenlegi politikus, valamint közéleti személyiség óva intette Lord Levesont olyan ajánlás kidolgozásától, amely a brit sajtó mozgásterének törvényi szűkítését célozná. Az ellenzők érve az volt, hogy bármilyen törvényi sajtószabályozás egyet jelentene az állami sajtóengedélyeztetési eljárás 1695-ben eltörölt rendszerének újbóli meghonosításával.

Lord Leveson azonban a vizsgálati jelentést bemutató tájékoztatóján hangsúlyozta: éppen a sajtó függetlenségének garantálásához és hosszú távú stabilitásához elengedhetetlen a szabályozás törvényi hátterének megteremtése.

A főbíró szerint ugyanakkor az ajánlásban szereplő törvény nem intézkedne olyan szervezet létrehozásáról, amely a brit sajtó közvetlen szabályozásának jogával lenne felruházva. A javasolt jogszabály “szűk hatálya” mindössze annak puszta kimondására terjedne ki, hogy létre kell hozni egy új, független önszabályozói rendszert.

A törvény most első ízben rögzítené azt is, hogy a mindenkori brit kormány jogi kötelessége a sajtószabadság védelme – mondta csütörtöki ismertetésében Lord Leveson. A javaslatcsomagban szerepel az is, hogy a sajtónak kötelezően vállalnia kellene olyan mechanizmus kidolgozását, amely alkalmas a panaszok bíróságon kívüli rendezésére.

Lord Leveson szerint az általa vezetett bizottság ajánlásai semmiképpen sem jelentik a brit sajtó közvetlen törvényi szabályozásának meghonosítását.

David Cameron konzervatív párti brit kormányfő azonban egyértelmű utalást tett arra, hogy semmilyen törvényi beavatkozást nem tartana kívánatosnak. A Leveson-jelentésről rendezett csütörtök délutáni alsóházi vitában Cameron kijelentette: összességében támogatja a jelentésben foglaltakat, de azt nem, hogy új törvény intézkedjen a brit sajtó szabályozásáról. “Most először történne meg, hogy megjelennének a sajtószabályozás egyes elemei az ország törvényeiben, és úgy gondolom, hogy ettől óvakodnunk kell” – fogalmazott a miniszterelnök.