Az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden is az idei Szaharov-díjra jelöltek között van többek között egy, a tálibok által üldözött pakisztáni serdülőlány, az orosz börtönben raboskodó Mihail Hodorkovszkij, egykori oligarcha és egy, a modernkori rabszolgaság eltörléséről szóló CNN-es projekt társaságában.

Hét jelölt közül választja ki október 10-én az Európai Parlament elnökeinek bizottsága a 2013-as Szaharov-díj győztesét. A legendás szovjet ellenzéki tudósról elnevezett díj nyertesére a szabályok értelmében a parlamenti frakciók, illetve azok tagjai tehetnek javaslatot.

A Pakisztánban a női jogokért folytatott harc jelképévé vált serdülő lányt, Malala Juszafzajt három politikai család közösen jelölte az idei Szaharov-díjra: az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták és az európai liberálisok. Az Európai Konzervatívok és Reformerek és egyes zöldpárti politikusok is rá szavaztak.

Malala Juszafzaj alig 11 évesen a tálibok által ellenőrzött Szvat-völgyben állt ki álnéven írt blogjaiban a nők egyenjogúságáért és azért, hogy jogul legyen tanulni, iskolába járni. Tavaly októberben egy tálib orgyilkos sikertelen merényletet követett el ellene. Azóta a női jogokért folytatott harc szimbólumává vált az egész világon.

Az európai zöldek és az Egyesült Baloldal favoritja Edward Snowden, az amerikai számítógépes szakértő, aki a nyáron lerántotta a leplet az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) egész világra kiterjedő megfigyelési programjairól. Snowdent azóta kémkedéssel vásolták meg az USA-ban, és ideiglenes menedékjogot kapott Oroszországtól.

Reeyot Alemut és Eskinder Nagát, két etióp újságírót az EP negyven tagja jelölte a díjra, akiket hazájukban koholt terrorista vádakkal bebörtönöztek, mert a kormányt bíráló cikkeket írtak.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is szerepelnek fehérorosz politikai bebörtönzöttek, Ales Bialatski, Eduard Lobau és Mikola Sztatkevics a listán – őket lengyel képviselők és közel negyven más EP-tag jelölték.

A Putyin-elnök utasítására bebörtönzött korábbi oligarcha, Mihail Hodorkovszkijt a német Werner Schulz és negyven képviselőtársa javasolta a díjra. Hasonló számú képviselő áll az isztambuli Taksim-téren a török miniszterelnök, Recap-Tayyip Erdogan ellen június óta tüntető mozgalom jelölése mögött.

Végül Boris Zala, egy szlovák szociáldemokrata vezetésével több tucat parlamenti tag a CNN modernkori rabszolgaságnak véget vetni kívánó szabadság-projektjét jutalmazná a kitüntetéssel. Az amerikai hírcsatorna 2011 óta több mint 400 riportot közölt az embercsempészetről, a gyermek kényszermunkájáról Mauritániától Indián át a Fülöp-szigetekig.

Következő lépésként az EP külügyi és fejlesztéspolitikai bizottsága szeptember 30-i ülésén háromra csökkenti a mostani hetes listát. A díj nyerteséről az elnökök konferenciája hivatott dönteni október 10-én Strasbourgban. A díj átadására az EP november 20-i plenáris ülésén kerül sor.

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta évente ítéli oda olyan személyeknek vagy szervezeteknek, amelyek az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen küzdenek. Az EP szerint a díj kitüntetettjei a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov szovjet atomtudóshoz és emberi jogi aktivistához hasonlóan bátorságot tanúsítottak az emberi jogok és a szólásszabadság védelmében. Az 50 ezer euróval járó Szaharov-díjra a gondolat szabadságáért 40 EP-képviselő vagy egy-egy EP-frakció jelölhet egy vagy több személyt vagy szervezetet. A kitüntetettet októberben nevezik meg, a díjat pedig decemberben, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban adják át.

Kapcsolódó cikk:

Malala Juszufzait az oktatás és a nők jogainak hangja – A 16 éves pakisztáni lányt jelölték az idei Szaharov-díjra