Keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz a Prompt Pharma gyógyszercég, amelyet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI OGYI) félmilliárd forintos bírsággal sújtott és visszavonta nagykereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyét.

A cég hétfő esti közleményében azt írta: “a Prompt Pharma meggyőződése, hogy a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően, jóhiszeműen járt el, a gyógyszerellátás rendszerét nem veszélyeztette”. 

Hangsúlyozták, hogy a Prompt Pharma 2011-ben a szabályoknak megfelelően szerzett be külföldről gyógyszereket, és 2012 januárjában és februárjában külföldi vevőinek továbbértékesítette őket. A GYEMSZI OGYI több mint egy évvel ezután, idén március 14-én hívta vissza ezeket termékeket arra hivatkozva, hogy eredetük ismeretlen. A Prompt Pharma ezt követően értesítette vevőit a GYEMSZI OGYI termékvisszahívásról szóló határozatáról.

A cég a múlt héten a GYEMSZI OGYI eljárásával kapcsolatban keresetet nyújtott be. “A vállalat bízik abban, hogy a felügyeleti hatóság a rendelkezésére álló 30 nap alatt felülvizsgálja a határozatot és a Prompt Pharma folytathatja nagykereskedelmi tevékenységét” – írta közleményében a cég.

A Népszabadság a hétfői számában írt arról, hogy félmilliárd forintos gyógyszerpiaci bírságot szabott ki a közelmúltban a gyógyszer-felügyeleti hatóság.

A lap információi szerint egyebek mellett nagy értékű onkológiai készítmények illegális forgalmazása miatt büntették meg a Prompt Pharma Kft.-t, és az engedélyét is visszavonták. A cikk szerint a hazai gyógyszerpiacon az eddigi legmagasabb bírság 52 millió forint volt.

A GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet a lappal azt közölte: ismételt jogsértés miatt, a gyógyszerellátási lánc biztonságának fenntartása érdekében a lehető legsúlyosabb szankcióval sújtották a céget. Tájékoztatásuk szerint a bizonytalan forrásból származó készítmények érintett gyártási tételeit a cég külföldre szállította. Ezeket más jelzések alapján már korábban kivonták a forgalomból, és értesítették a külföldi gyógyszerügyi hatóságokat.