Vasárnap kora délutánig több mint 97 ezren írták alá az interneten azt a Fülöp belga királynak címzett petíciót, amely arra kéri az uralkodót, hogy ne írja alá azt a törvényt, amely a világon elsőként alsó korhatár nélkül mindenki, azaz akár gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermekek számára is elérhetővé teszi az aktív eutanáziát.

A jogszabályt a belga szövetségi parlament alsóháza csütörtökön, a szenátus még tavaly decemberben fogadta el. A király jóváhagyását követően pár héten belül érvénybe is léphet.

A petíció szerzője Gudrun Kugler osztrák teológus és jogász, aki azzal érvel, hogy az új szabályozás nem csak Belgiumra lehet hatással, hanem hosszabb távon Európára is, precedenst teremthet. Ahogy Kugler fogalmaz, Belgium egyelőre egyedi, új törvénye azt az üzenetet hordozhatja más országok számára, hogy ilyen törvény elfogadása megengedhető.

“Európa aggódó polgáraiként, azért írunk Önnek, hogy arra kérjük, ne írja alá ezt a törvényt. Kérjük, ne mondjon igent a világ legrémisztőbb eutanáziatörvényére” – áll a petícióban, amelyet bárki aláírhat az interneten. A petíciót Surján László, az Európai Parlament magyar, kereszténydemokrata alelnöke is megosztotta a Twitteren.

A belga alkotmány az uralkodó jogköreit meglehetősen szűkre szabja, a törvényalkotás folyamatában az írja: “a király a törvényeket szentesíti és kihirdeti”, a magyar államfőtől eltérően sem alkotmányos, sem politikai vétóval nem élhet, a belga alaptörvény a törvények szignálását illetően mérlegelési jogkörrel nem ruházza fel a királyt.

A csütörtökön elfogadott jogszabály korhatár helyett a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie felfogni, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen. A belga sajtó a törvény előkészítése idején arról számolt be, hogy végstádiumban lévő, gyógyíthatatlan, szenvedő gyerekeket gondozó szakorvosok azt tapasztalták, hogy a halálos betegséggel küzdő kiskorúak rendkívüli érettségről tesznek tanúbizonyosságot döntéseik meghozatalakor.

Ha az új szabályozás életbe lép, már nemcsak felnőttek, hanem elviselhetetlen fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják. A felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatja, hogy gyerekek is kérhessék az aktív eutanáziát. Ez utóbbi jelenleg a világon csak Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett.