Hatnapi elzárás után kiengedték a börtönből azt a Kentucky állambeli jegyzőnőt, aki vallási alapon megtagadta, hogy házassági okmányokat állítson ki azonos nemű pároknak.

Kim Davist Rowan megyei jegyzőt a bírósággal való szembeszegülés miatt ítélte elzárásra egy szövetségi bíró a kentucky-i Ashlandben. David Bunning bíró csaknem egy héttel később közölte: elégedett azzal, hogy a jegyzői hivatal meleg és a leszbikus párok számára is kiállítja a házassági anyakönyvi kivonatokat az amerikai Legfelsőbb Bíróság határozatával összhangban. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ha Davis akadályozná a helyettesei által elvégzett okmánykibocsátást, akkor “megfelelő intézkedéseket” vesz majd fontolóra.

Davis hat helyettese közül öt vállalta, hogy mindenki számára kiállítja a házassági okiratokat. Az egyetlen kivétel a jegyzőnő fia.

Kim Davis fellebbezése egészen a Legfelsőbb Bíróságig eljutott azzal a bírói utasítással szemben, amelynek értelmében ki kellett volna állítania a szükséges házassági okiratokat minden arra jogosult párnak, legyen az hetero- vagy homoszexuális. A Rowan megyei jegyzői hivatal semmilyen házassági anyakönyvi kivonatot nem állított ki az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testületének azon júniusi döntését követően sem, amely az egész országban legalizálta az azonos nemű párok egybekelését.

A Legfelsőbb Bíróság elvetette Davis fellebbezését, ám egy nappal később Davis “az Úr fennhatóságára” hivatkozva újabb azonos nemű párok házassági bejegyzési kérelmét utasított el.

Kim Davisé az eddig legnagyobb figyelmet kapott olyan eset az Egyesült Államokban, amikor egy köztisztviselő vallási meggyőződésére hivatkozva szegült szembe a Legfelsőbb Bíróságnak a melegházasságokat törvényesítő döntésével.

Az ügy a választási küzdelemre is hatást gyakorolt: Mike Huckabee republikánus elnökjelölt-aspiráns, volt arkansas-i kormányzó felkereste Davist a börtönben és több mint ezer fős nagygyűlést szervezett a börtön elé. Huckabee, aki egyébként felszentelt baptista lelkész is, kijelentette, hogy ő is kész lenne vállalni a börtön a hitéért.

Az ashlandi büntetés-végrehajtási intézetben a nap folyamán megfordult Huckabee vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor is.

Davis 2014 óta megyei jegyző, miután 27 éven át helyettes volt az anyja mellett, aki 37 éven töltötte be ezt a posztot.