A Budapesti Békéltető Testület közel ezer fővárosi általános- és középiskolát keresett meg, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel és vegyék igénybe az ingyenes fogyasztóvédelmi órákat, amelyeket a testületi tagok tartanak számukra.

A Testület a bekelteto.testulet@bkik.hu e-mail címen várja a jelentkezéseket legkésőbb 2015. november 15-ig. 

A fiatalok a jövő fogyasztói, a kellő tudatosság záloga pedig a megfelelő ismeretek elsajátítása. A Testület ezért egész Budapest területére kiterjedő programot indított el, amelyet később ki kíván terjeszteni, együttműködve az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával. Összhangban a fogyasztóvédelmi törvénnyel, feltett szándékuk, hogy segítsenek az iskolák tanulóinak és tanárainak is a fogyasztóvédelmi tudnivalók elsajátításában, rendszerezésében.

A Testület szakértői gyakori vendégei az oktatási intézmények tanóráinak, nagy számban kapnak megkereséseket, hogy erősítsék a diákok és tanáraik fogyasztói ismereteit. A jelek szerint erre szükség is van. Kiderült az, hogy a pontos lehetőségeikkel még mindig nincsenek kellőképpen tisztában a tanulók és sokszor maguk a pedagógusok sem. Ahhoz viszont, hogy a koruk folytán kiszolgáltatott fogyasztók később magabiztosan döntsenek a vállalkozásokkal szembeni élethelyzetekben, nem elég az iskolái órákon leadott „klasszikus” anyagot elsajátítani. Alapvető vásárlói jogaikkal is szükséges tisztában lenniük.

Ugyanakkor az sem elég, ha csak ezekről van tudomásuk: elengedhetetlen, hogy a kapcsolódó ismereteket rendszerezni tudják és akkor se jöjjenek zavarba, ha esetleg internetes vásárlásról, egy hibás termékről, rossz mobilinternetről avagy egy jegyzőkönyv felvételéről van szó. Ezeket az ismereteket pedig kiegészíti, ha tisztában vannak azzal is, elutasítás esetén hova kell fordulniuk az ingyenes, gyors megoldásért.