Üdvözölte az Európai Bizottság a schengeni szabályok módosítására vonatkozó német-francia javaslatot, amely a biztonságot hivatott fokozni azáltal, hogy egyszerűsítené a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítását az övezet tagállamai számára.

Thomas de Maiziere német és Bruno Le Roux francia belügyminiszter nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben egy sor javaslatot fogalmaztak meg a közbiztonság fokozására.
    

Ezek értelmében az övezet tagállamai szükség esetén könnyebben elrendelhetnék a belső határok ellenőrzését, és a jelenleginél hosszabb időre. A tagországok “rendes körülmények” között is sűríthetnék a határok ellenőrzését.
    

A tárcavezetők emellett a már létrejött megállapodások mihamarabbi végrehajtását sürgették, kitérve például arra az Európai Parlament által múlt héten elfogadott egyezségre, amelynek értelmében szisztematikus ellenőrzéseket fognak végezni az EU külső határain. Továbbá szorosabb együttműködést és információmegosztást sürgettek a tagországok között.
    

“A biztonság és a szabadság ugyanazon érme két oldalát jelenti. A hangzatos populista szlogenek helyett folytatnunk és mélyítenünk kell a belbiztonság erősítését célzó munkát annak érdekében, hogy jobban megóvhassuk az uniós polgárokat” – írták a levélben.
    

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos üdvözölte a javaslatokat, amelyek szerinte “összhangban vannak” a brüsszeli testület terveivel.
    

A jelenlegi szabályok szerint biztonsági okokból legfeljebb két évre lehet visszaállítani a határellenőrzést a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezeten belül.
    

Elemzők rámutattak, hogy idén Németországban és Franciaországban is választásokat tartanak, és mindkét országban megerősödtek azok a populista pártok, amelyek az utóbbi időben elkövetett európai terrorcselekményeket legalábbis részben a nyitott határok számlájára írják.