Az Európai Unió fokozza támogatását Szíriában elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálása és az elkövetők mielőbbi felelősségre vonása érdekében – közölte az Európai Bizottság.

A bejelentés szerint az unió 1,5 millió eurót (mintegy 500 millió forint) biztosít a pártatlan és független nemzetközi jogi mechanizmus támogatására, amely a Szíriában elkövetett bűncselekményekért felelős személyek felderítésére és a lehető leghamarabbi felelősségvonására irányul.
    

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője  hangsúlyozta:  az igazságtétel kulcsfontosságú az átfogó megbékélési folyamat  szempontjából. Hatékony igazságszolgáltatás nélkül a háborús bűncselekmények büntetlenek maradnak, az áldozatok nem jutnak jogorvoslathoz, a béke pedig továbbra is bizonytalan cél marad – mondta.
    

A szíriai rendezés lehetőségét biztosító jogi mechanizmus eredménye érdekében elengedhetetlen a nemzetközi közösség támogatása,beleértve a megfelelő pénzügyi eszközöket is – tette hozzá a főképviselő.