Olosz Gergelyre, a romániai Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) egykori elnökére a román legfelsőbb bíróság befolyással való folyamatos üzérkedés miatt három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki jogerősen – közölte az Agerpres hírügynökséggel Nicoleta Tolvaj Marin, a Kovászna megyei rendőrfelügyelőség szóvivője. A székely politikus azonban nem jelentkezett büntetése végrehajtására, és a rendőrségnek sem sikerült előállítania.

A romániai legfelsőbb bíróság december 20-án hozta meg ítéletét. Olosz Gergely ellen az óév utolsó napjaiban országos elfogató parancsot adtak ki, személyi adatait pedig elküldték Románia valamennyi határátkelőjére. Miután ez sem vezetett eredményre, nemzetközi körözést adtak ki ellene – magyarázta a szóvivő.

A volt székelyföldi képviselőt és szenátort befolyással való üzérkedésben találta vétkesnek a román legfelsőbb bíróság. Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró (123 millió forint) és 400 ezer lej (27 millió 600 ezer forint) értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült, különböző formákban.

Olosz Gergely 2007-2008 években a romániai Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, 2008 és 2012 között az RMDSZ parlamenti képviselője, 2010-től frakcióvezetője, 2012-től 2013 májusában történt lemondásáig az RMDSZ szenátora volt. 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az érdekképviselet élére akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.