Sikkasztás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt és véglegesen eltiltott az ügyvédi hivatás gyakorlásától egy hévízi ügyvédnőt a Zala Megyei Bíróság.

Az elsőfokú, tavaly novemberben hozott döntéshez képest a hévizi volt ügyvédnő az ügyész fellebbezésére súlyosabb büntetést kapott – mondta Beznicza Árpád a pénteken született döntésről. Az akkor még felfüggesztett 2 éves szabadságvesztést a megyei bíróság 2 év 8 hónap, letöltendő börtönbüntetésre súlyosította, az ügyvédi hivatástól pedig nem ideiglenesen, hanem véglegesen tiltotta el az asszonyt.

A 48 éves volt ügyvédnő elleni jogerős ítéletben a másodfokú bíróság fenntartotta a hatrendbeli sikkasztás miatt kirótt ötmillió forintos mellékbüntetést és a több mint 26 millió forintos vagyonelkobzást. Ugyanakkor egykori ügyfelei számára mintegy 27 millió forintot is vissza kell fizetnie.

A Zala Megyei Bíróság súlyosító körülményként értékelte a jelentős értékű sikkasztások többszöri elkövetését, a bűncselekmények tárgyi súlyát és azt, hogy e bűntetteket ügyvédként, az ügyfelei és a közte fennálló bizalmi viszony felhasználásával valósította meg, az elsikkasztott pénzből pedig 27 millió forintot még nem térített vissza.

A Zala Megyei Bíróság ítélete alapján kiszabott büntetés jogerős és végrehajtandó.

A vádlottá vált ügyvédnőnek azért kellett bíróság elé állnia, mert éveken át a sajátjaként kezelte és elköltötte a nála ügyvédi letétként elhelyezett összegeket. Ügyfeleitől összesen mintegy 40 millió forintot vett át és ebből az összegből mindössze 13 millió forintot fizetett vissza, holott a bírsági eljárás során többször is hangsúlyozta, hogy több milliárdos vagyonnal rendelkezik.

Tavaly novemberben, az elsőfokú ítélet kihirdetésekor a bíróság megszüntette addigi előzetes letartóztatást. A volt jogász – aki két év óta nem praktizálhatott – az elsőfokú ítélet kihirdetése után ismét szabadlábra került.

Az évek óta ellene folyó eljárás során több alkalommal nem jelent meg az idézésre sem a rendőrségen, sem a bíróságon, de nem volt ott a mostani ítélet kihirdetésekor sem. Korábban számos alkalommal hivatkozott betegségre, de ezeket az indokokat alaptalannak találták, ezért többször is rendőrökkel vezettették elő az asszonyt – mondta a szóvivő.

A hévízi jogász az eljárást azzal is igyekezett hátráltatni, hogy minden hatóság ellen megpróbált fellépni. Nemcsak zalai, hanem több más dunántúli megye rendőrkapitányságai, ügyészségei és bíróságai ellen is elfogultsági indítványokat nyújtott be, több pert is indított a hatóságok ellen az általa vélt jogsértések, valamint tucatnyi Hévíz környéki ingatlanának zárolása kapcsán. A novemberi tárgyaláson azt mondta: nyolcvan pert indított az ügyeivel összefüggésben.